Τυπικές μέρες Ιουνίου με περιορισμένη αστάθεια και το μελτέμι στο λήθαργο


Βαρομετρικά χαμηλά εξακολουθούν να προκαλούν άστατο καιρό στη Β. Ιταλία και τις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα και τις Δ-ΒΔ περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 31 βαθμούς. Την Παρασκευή (12/6), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στη ΒΑ Ελλάδα και ίσως το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Αναφορικά με τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, δεν προβλέπονται σημαντικές αλλαγές. Το Σάββατο (13/6), μόνο στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι  θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 και τοπικά στα δυτικά και νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Κυριακή (14/6), δεν προβλέπονται βροχές και η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα.


Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11-6-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Άστατος καιρός με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κυρίως στα ΒΑ. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 28 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες (κυρίως το απόγευμα) στην Ήπειρο, τη Δ. Στερεά και πιθανώς στο Β. Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 29 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 31 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 28 βαθμούς.      

7 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους,δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος ούτε για δείγμα για να μπορέσω να γράψω αυτά που θέλω για τα μελλούμενα στον καιρό.
    Νομίζω όμως ότι πάνω-κάτω τα πράγματα κυλούν όπως τα λέγαμε.
    οι θερμοκρασίες τουλάχιστον για την περιοχή μου κινούνται σε πολύ φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα με 29 βαθμούς κατά μέσο όρο στα πεδινά και 25άρια στα παραθαλάσσια.
    Δάσκαλε για ποιο λόγο αναπολείτε μελτέμια Ιούνη μήνα?
    Μία χαρά είναι η κυκλοφορία για τον Ιούνιο μη σας πω και για τον Ιούλιο.
    Κάθε χρόνο όλο τον Αύγουστο και όλο το Σεπτέμβριο έχουμε συνεχώς μελτέμια με αποτέλεσμα δυτικότερα της Πίνδου να καιγόμαστε.Αφήστε λοιπόν τον καιρό με τους δροσερούς ΒΔ ανέμους, μία χαρά είναι και έτσι.
    Έχουμε καιρό για μελτέμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, Φώτη. Διορθώθηκε ο τίτλος και όλα εντάξει.
      Βέβαια, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι μιλούσαν για πρόδρομους ετησίες που άρχιζαν από τα τέλη Μαΐου και κρατούσαν ως τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, αλλά πολλές χρονιές οι καλοκαιρινοί μας βοριάδες αργούν να ξυπνήσουν.

      Διαγραφή
  2. Δασκαλε απο τον γιγαντα Σμολικα και πατριωτη Αιτωλοακαρνανα μια χαρα ειναι οιΒΔ ανεμοι οι λεγομενοι μαιστροι μας δροσιζουν για τα καλα ενω τα μελτεμια στην περιοχη μας προξενουν μεγαλη δυσφορια ενω η θαλασσα στο στενο ειναι ψυγειο γιατι τα επιφανειακα νερα ειναι πολυ.κρυα Βρεχει τωρα πολυ στα ΓΡΕΒΕΝΑ με αστραπες και γβροντες συμφωνα με μηνυμα γνωστου μου αλλα.και χτες εβρεξε Βαδιζουμε για το θερινο ηλιοστασιο Το καλοκαιρι οτι και να λεμε δειχνει την παρουσια του ας ειναι τουλαχιστον δροσερο γιατι οπως λεει και ο ποιητης δεν τα.μπορω του καμπου τα λιοβορια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενω στη Δυτικη Κορινθια,και οχι μονον,στα χειλη ολων ειναι "ποτε επιτελους θα σταματησει αυτος ο......@@μαιστρος!. Αγαπημενο μελτεμακι....Π.Α.
    Υ.Γ.Δασκαλε, η ανεκαθεν ανεφικτη ικανοποιηση ολων.....Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χριστόδουλε καλή επιτυχία στην κόρη σου για τις πανελλήνιες!Τη θυμάμαι εκείνη τη βροχή του Σαββάτου στην Αργιθέα.Ηταν απο κεινο το χαμηλό που ήρθε απο δυτικά,ήταν Σάββατο πρωί ήμουνα παλι στο χωράφι και έβλεπα τη βροχή και απο την πλευρά της Καρδίτσας αλλά και δυτικά των Τρικάλων.Μετα είχε καθαρίσει για λίγο,αλλά το μεσημέρι ξαναεκλεισε ο καιρός,έριξε δυνατές βροχες Ν Καρδίτσας και Λάρισας,και στο χωριό μου μια καλή βροχή μισής ώρας,τα ξεφτια της Καρδίτσας ήταν,στον Παλαμά μάλιστα πολύ χαλάζι,τα βαμβάκια παρόλο που είναι ακόμα μικρά τα έκοψε στη μέση στην κυριολεξία,είδα φωτογραφίες στο ίντερνετ και χαζεψα,3000 στρέμματα πάνε!
    Κατα τ'άλλα μια χαρά είμαστε μ'αυτο το δυτ.ρευμα,καταπληκτική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με εντυπωσιακούς πύργους και σήμερα,ολο αυτό μου έκανε την εργασία μου στο χωράφι πιο ευχάριστη.Τα Μελτέμια κανα δυο φορές το χρονο που λέει και το τραγούδι!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο,όντως είχε πολύ ωραίο σκηνικό στα ορεινά και πέρασα όμορφα έστω για λίγες ώρες.
    Φίλε στα πεδινά εγώ δεν βρήκα βροχή,εκτός από ψιχάλες στο Μαυρομματι Καρδίτσας και μετά τα Καλύβια προς Αγ.Κυριακη,όχι κάτι το ιδιαίτερο.
    Ευχαριστώ για τις ευχές σου για την κόρη μου.
    Φίλε Στέλιο,στην περιοχή μου έριξε 3 μέρες συνεχόμενα πολλές μπόρες και καλό νερό,ευτυχώς χωρίς ζημιές,καθώς όλα τα κύματα που ήρθαν από το βουνό περνούν από εμάς με κατεύθυνση ΝΑ και περνώντας από τους κάμπους,Θεσπιων, Λευκτρων,Πλαταιών,Ερυθρών καταλήγουν στον κάμπο της Ασωπιας και "σβήνει πριν το αεροδρόμιο της Τανάγρας.
    Εκτός τις Θεσπιές και την Άσώπίά,σε όλα τα υπόλοιπα δεν άφησε τίποτα όρθιο,μιλάμε για 9,000 στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών.
    Τα συστήματα αυτά δεν επηρεάζουν τον κάμπο τον δικό μας και της Θήβας.
    Όσα όμως έρχονται από το Χλωμό,περνούν μέσα από Κωπαιδα και όταν καταφέρουν να περάσουν μέσα από την "Στενη" τότε σαρώνουν τον κάμπο και ξεκινούν τα καρδιοχτυπια.
    Τα συστήματα που ξεκινούν από τον Παρνασσό δεν μας επηρεάζουν καθώς περνούν βόρεια της Κωπαιδος και συνεχίζουν προς Ακρσιφνιο,Υλίκη και φθάνουν μέχρι την Ριτσωνα και αν έχουν πολλή δυναμική φθάνουν Σχηματάρι και Οινόφυτα.
    Οι κρατήρες που ανέφερες στον Ελικώνα υπάρχουν και στην παλιοβουνα,αλλά καθώς την Μοτσαρα και μάλιστα μερικές έχουν αρκετό βάθος.
    Στην αρχαία Ελλάδα τις ονόμαζαν δολινες και μάλιστα ο μύθος θέλει να έχουν γίνει από τον Πήγασο, όταν τον έστειλε ο Δίας να σταματήσει την ανύψωση του βουνού φοβούμενος μήπως ξεπεράσει τον Όλυμπο.
    Όμορφα μέρη που αξίζει κανεις να τα επισκεφτεί.
    Παύλο πολύ όμορφες φωτογραφίες που μου ξυπνούν αναμνήσεις.
    Γ.παναχαικε,βλέπω πως κατέχεις άριστα όλα τα βουνά της χώρας μας.
    Χαιρετισμούς στο όμορφο Ρίο.
    Φώτη,οι ΒΔ άνεμοι είναι καλοί και για μας μπορεί να βγάζει ζέστη στον κάμπο, αλλά στα υψώματα φέρνει δροσιά.
    Καλό βράδυ σε όλους σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ισχυρη βροχη τωρα στο ΡΙΟΝ!! Εβαλε συννεφα απο τις 8
    το βραδυ σπο τα δυτικα με.ταχυτατη αναπτυξη που τελικα εφερε τη βροχη Αυτη ειναιη ιδιαιτεροτητα της περιοχηςμου δεν εινσι ευκολη η προβλεψη και για μια φορα ακομα ηταν λαθος!!! Να και το χαλαζι τωρα Φωτη τι γινεται στην περιοχη σου??

    ΑπάντησηΔιαγραφή