Αστάθεια κυρίως στα βόρεια


Βαρομετρικά χαμηλά προκαλούν άστατο καιρό στην Ιταλία, τα Βαλκάνια και τις περισσότερες χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), καιρική αστάθεια αναμένεται βασικά στη Β. Ελλάδα και την Ήπειρο, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων-Κρητικό) και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς. Την Πέμπτη και Παρασκευή (11-12/6), όμβροι και καταιγίδες προβλέπονται στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τα απογεύματα στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Από πλευράς ανέμων και θερμοκρασιών,  δεν προβλέπονται σημαντικές αλλαγές. Το Σαββατοκύριακο (13-14/6), οι όμβροι και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στη ΒΑ Ελλάδα. Ο άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και την Κυριακή θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία.


Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10-6-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στην Ήπειρο και πιθανώς στο Β. Ιόνιο και την ορεινή Δ. Στερεά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 31 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Άνεμοι Δ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 32 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα- βράδυ. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς.      

10 σχόλια:

  1. ατλαντικής κυκλοφορίας συνέχεια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οφείλει να δώσει ο κ.Δημήτρης Ζιακόπουλος εξηγήσεις για το που οφείλεται η επίμονη έντονη ατλαντική κυκλοφορία.
      Σαν ερασιτέχνης στην μετεορολογία δεν έχω καταλάβει και έτσι χρειάζομαι βοήθεια.

      Διαγραφή
    2. θέλω να σας ρωτήσω για το τι ευθύνεται που κυριαρχεί η έντονη δυτική ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην ευρώπη με το σκάσιμο των ψυχρών αέριων μαζών δυτικά του μαρόκου με αποτέλεσμα την δημιουργία δυτικού ρεύματων με θερμή εισβολή στην ελλάδα;
      από που με δυο λόγια πηγάζει το συγκεκριμένο ατμοσφαιρικό κυκλοφοριακό μοτίβο του καιρού;

      Διαγραφή
    3. Φίλε μου, αυτή είναι ερώτηση του ενός εκατομμυρίου!

      Διαγραφή
    4. Μια μικρή βοήθεια για την απάντηση στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου αποτελούν τα παρακάτω που αναφέρονται στην επιχείρηση απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία της 6η Ιουνίου 1955: «Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μεγάλης κλίμακας στη βορειοδυτική Ευρώπη, οι καταλληλότερες καιρικές συνθήκες για την επιχείρηση της απόβασης αναμένονταν τον Απρίλιο και στις αρχές Μαΐου, οπότε παρουσιάζεται αυξημένη η συχνότητα εμφάνισης αντικυκλώνων τύπου εμποδισμού. Από τα τέλη Μαΐου και τον Ιούνιο ο μέσος αριθμός ημερών κακοκαιρίας αυξάνεται για να φθάσει στο μέγιστο του το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου».

      Διαγραφή
  2. Μια ωραία μέρα καλοκαιρινής αστάθειας σήμερα,μια ωραία μπορούλα γυρω στις 8πρωί που με βρήκε στο χωράφι,αργότερα αναπτύχθηκαν φοβερά σύννεφα,τα χάζευα απο το χωράφι όπως ήμουνα,αλλά δεν πίστευα οτι θα γινόταν κατι.Προς το μεσημέρι γέμισε ο τόπος απο τέτοια σύννεφα και πάνω απ'τα κεφάλια μας και την ώρα που είχα ξαπλώσει άρχισαν τα μπουμπουνιτά,και εδω και μιάμιση ώρα ρίχνει βροχή στο χωριό μου δυνατή,που τώρα εξασθανησε,αν και έχει ακόμα ξεσπάσματα με χοντρές σταγόνες.Και κατι που δεν το περίμενα για σήμερα είχε αρκετούς κεραυνούς που συνεχίζονται μακρινοί πλέων ακόμα και τώρα.Παντως κατι μου λέει οτι θα έχουμε και άλλον γύρο,αν οχι εδω καπου αλλού στη δυτ.Θεσσαλια.
    Χριστόδουλε μάλλον δε θα τη γλητωσαν η Πατουλιά και Γλίνος όπως βλέπω περιμένω επιβεβαίωση.
    Αυτη τη στιγμή δυνατό ξέσπασμα με καραυνο!Αυτα είναι τα ωραία είναι τα απρόσμενα!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιώργο, πρόσεχε τους κεραυνούς στην ύπαιθρο.

      Διαγραφή
    2. Το ξέρω Χρήστο,εγώ ανησυχώ για τον πατέρα μου που κάνει ολο ξαφνικές εξόδους απ'το χωριό ητε παει στο χωράφι,ήτε βολτάρει με παρεα εξω απ'το χωριο για χιλιόμετρα κλπ.Στις προαλες για παρ. μ'αυτην την ασταθειοπεριοδο,πήγε ξαφνικά να κόψει καλάμια για να φτιάξουμε εδω τον κήπο,ενω ηταν επικίνδυνος για καταιγίδα με φοβερά σύννεφα απο πάνω,και τις προηγούμενες μέρες είχαμε το συμβαν αυτο στη Σκοπελο με την γυναίκα..είναι να μην ανησυχείς;Όμως τα σύννεφα της καταιγίδας τα γνωρίζει καλά,"θυμωνιές"τα χαρακτηρίζει!
      Τι μου θύμισες όμως τώρα..μου θύμισες το καλοκαίρι του 2002,απίστευτες καταστάσεις περάσαμε,αξέχαστο εκείνο το καλοκαίρι για όλους καιροφιλους και μη..!
      Ειπα πριν για δεύτερο γύρο,αλλά τελικά δεν έκανε τίποτα,μια ασθενή βροχούλα που μάλλον ηταν η ουρά της καταιγίδας που ηταν πλέον μακριά στα δυτικα μου.
      Πιο πολύ δευτερο γύρο θεωρώ κάποιες λάμψεις απο μακρινες αστραπές που έβλεπα πριν απο λιγο στα βορεια μου,απο κάποια καταιγίδα της Μακεδονίας μάλλον.Αν και αυξήθηκε η συννεφιά απο βόρεια δεν νομίζω να γίνεται τίποτα..είπαμε η δεκαετία του 90 τελος!
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
  3. Άκρίβώς όπως τα λες είναι φίλε Γίώργό,δεν γλίτωσε ούτε η Πατουλια ούτε το Γλινος αλλά ούτε και ο Λογγος.
    Το πρωί έριξε ψιχάλες, όμως το απόγευμα όταν η ξαδέρφη μου μάζευε πεπόνια, έριξε πολύ νερό και ευτυχώς λίγο χαλάζι ανάμεσα στην βροχή,πολλά χωράφια όμως έπιασαν νερό.
    Μάλλον σας το "χρωστούσε"απο το Σάββατο που εκτός από λίγη ψιλή βροχή δεν έκανε σχεδόν τίποτα,παρά την πολλή βροχή που συνάντησα ανεβαίνοντας στην ορεινή Αργιθεα καθώς και στην επιστροφή μου στον κάμπο.
    Επίσης βρήκα τζάκια και σομπες αναμμένες αφού η θερμοκρασία ήταν στους 9-10 βαθμούς.
    Ήταν μια ανάσα πνοής για τα βουνά εκεί αφού υπήρχε παρατεταμένη ανομβρία και σχεδόν μηδενικός χειμώνας.
    Τα κοπάδια δεν έχουν ανέβει ακόμη αφού το χορτάρι είναι ελάχιστο.
    Δυστυχώς φίλε δεν είχα καθόλου χρόνο γι'αυτό δεν ενόχλησα εσένα ούτε τον Νίκο,γιατί έπρεπε να επιστρέψω άμεσα.
    Από την μια η κόρη μου ,που μπήκε στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες και από την άλλη η γυναίκα μου που δεν παίρνει ανάσα στο νοσοκομείο,έκανε και το τρίτο ταξίδι μου τις τελευταίες 15 ημέρες στην αγαπημένη μου Θεσσαλία να είναι αστραπή.
    Την επόμενη φορά, φίλε.
    Τώρα σε μας ο καιρός μετά τις καταστροφες που αφησε πίσω την περασμένη εβδομάδα σε διπλανές περιοχές μια ανάσα από την περιοχή μου και τα σχεδόν 9,000 στρέμματα με διάφορες καλλιέργειες,εχθές και σήμερα είχαμε πραγματικό καλοκαίρι με θερμοκρασία κοντά στους 30 βαθμούς στα υψώματα και στους 32-33 βαθμούς στον κάμπο και με υψηλά ποσοστά υγρασίας.
    Ευτυχώς που έχουμε τον άνεμο που φυσά δυνατά και κάνει τα πράγματα πολύ καλύτερα σε σχέση με τον κάμπο.
    Το θέρος ξεκίνησε ήδη από την Παρασκευή με τα κριθάρια φυσικά και με τέτοιες θερμοκρασίες,σύντομα και τα σιταρια.
    Μέχρι στιγμής δεν πάνε και τόσο καλά,αφού ο πρώιμος καύσωνας,όπως και οι βροχές μετέπειτα έπαιξαν σημαντικό ρόλο και το ίδιο ισχύει και για πολλά ελαιόδεντρα όπως και σε πολλά αμπέλια,καθώς ολα τα φυτά και τα δέντρα από το άνθος μέχρι να "δεσουν" χρειάζονται σταθερές θερμοκρασίες.
    Όλα τα φτιάχνει ή τα χαλάει ο καιρός.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή