«Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος!» (Οδ. Ελύτης, Το Άξιον Εστί)








Φωτογραφίες από την Τύμφη και το μονοπάτι που οδηγεί από το Μικρό Πάπιγκο 
στη Δρακόλιμνη, 7-6-2020. Φωτ. Παύλος Γρηγορίου 



12 σχόλια:

  1. Ωραιο το αποσπασμα ,ωραιες και οι φωτογραφιες ."Ακαυτη βατος" ,παραπεμπει στο βιβλιο της Εξόδου της Παλαιας Διαθηκης ."Η βατος η φλεγομένη και μη κατακαιομένη".Μεσω αυτης(της βατου)παρουσιαστηκε ο Θεος στον Μωυση.....Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μια απορία:όσοι ξέρουν τα μέρη μπορεί κάποιος να μου απαντήσει αν φυσικά τυγχάνει να γνωρίζει πως λέγονται τα βουνά βορειότερα του γράμμου στην αλβανία στην περιοχή της Μοσχόπολης της Κορυτσάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να στε καλά κ ζιακοπουλε!Καλό ξημέρωμα από Μυτιλήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παύλο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος του 2001, που είχα συμμετάσχει στον μίνι Μαραθώνιο - ας πούμε - της Γκαμήλας, είχε άφθονο χιόνι, περπατήσαμε πάνω σ' αυτό! Ήταν 2 με 4 Ιουνίου. Για την ιστορία, ήμουν 35 ετών και είχα τερματίσει 5ος σε 17 συμμετασχόντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον Ιούνιο του 1977 μια παρέα οκτώ νέων ανθρώπων ανεβήκαμε άπό το Μικρό Πάπιγκο στη Δρακόλιμνη, έχοντας διανυκτερεύσει στο ενδιάμεσο καταφαφύγιο. Οι πλαγιές των βουνών με τις λωρίδες του χιονιού έμοιαζαν με ζέβρες. Στις πράσινες λωρίδες υπήρχαν κοντά αγριολούλουδα με κυρίαρχο το γαλάζιο χρώμα. Άσβηστες στο χρόνο εικόνες...
    Καλημέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγσπητε ανωνυμε ειναιτο ορος ΜΟΡΑΒΑ που ανηκει κσι αυτο.στην μεγαλη οροσειρα του ΓΡΑΜΜΟΥ που απλωνεται και στο Αλβανικο εδαφος Εκει εγιναν και φονικες μαχες ε τους Ιταλους.οπου ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ τους κατανικησε με πανω ομως απο 7000 νεκρους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η οροσειρά του μοράβα βρίσκεται ανατολικά της κορυτσάς.
      εγώ λέω για το ορεινό συγκρότημα δυτικά της πόλης στην περιοχή της μοσχόπολης.

      Διαγραφή
    2. ΦΙΛΕ ανωνυμε τωρα εισαι πιο ακριβης ως προς την ερωτηση Το βουνο αυτο ειναι το ορος ΤΟΜΟΡ υψους 2417 μετρων. Εκτος απο. Κορυτσα και Μοσχοπολη αλλη σημαντικη πολη ειναι το ΒΕΡΑΤΙ.Τον χειμωνα.το ΤΟΜΟΡ καλυπτεται απο βαρειες.χιονοπτωσεις ενω. τσ δαση του ειναι πολυ εκτεταμενα .Ειναι το αρχαιο ορος ΑΜΥΡΟΝ και ειναι ιερο βουνο τοσο για τους Χριστιανους οσο και για τους Μουσουλμανους Ελπιζω φιλε να.σε καλυψα.και σε.χαιρετω απο το πανεμορφο ΡΙΟΝ

      Διαγραφή
    3. Προσέχετε γιατί κάποιες ερωτήσεις είναι troll.

      Διαγραφή
  7. Η λίμνη κάτω απο το καταφύγιο εχει σχεδόν στερέψει τροφοδοτείται απο το λιώσιμο του χιονιού την άνοιξη.Το είπαμε ξανά ο χειμώνας φέτος ητανε μονο στα ανατολικά και νότια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφες φωτογραφίες συγχαρητήρια Παύλο.
    Τέτοιους "κρατηρες"που κρατούν χιόνι και όταν λιώνουν γίνονται μικρές λίμνες,έχει αρκετές και ο Ελικώνας.Παλιά που τα χιόνια ήταν πολλά περισσότερα,το χιόνι ελιωνε τέτοια εποχή και πολλές λίμνες είχαν νερό σχεδόν πάντα.
    Χριστόδουλε,έχεις δίκιο για την ζέστη των τελευταίων ημερών,αφού στον κάμπο ή κατάσταση λόγω και της υγρασίας,είναι ανυπόφορη.Ευτυχως τα βράδια δροσίζει πολύ.
    Δεν ξέρω πόσο έβρεξε στην περιοχή σου και πιστεύω να μην έκανε ζημιές.
    Στα δικά μας χωράφια της Κωπαιδος, έριξε πολύ νερό και προς Λιβαδειά σε κάποιες περιοχές και χαλάζι.
    Στέλιος.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η χειρότερη χρονια χιονιου που θυμάμαι στη ζωή μου η φετινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή