Τάσεις περιορισμού της αστάθειας και οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ μελτεμιού και καύσωνα


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα προκαλέσει στη χώρα μας Β-ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα λοιπά, τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα κυρίως στη Β-ΒΔ Ελλάδα και η θερμοκρασία θα πλησιάσει τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Παρασκευή (26/6), η θερμική αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση των απογευματινών καταιγίδων, θα περιοριστεί βασικά στα ορεινά της κεντρικής και της βόρειας χώρας. Οι βόρειοι άνεμοι είναι πιθανό να φθάσουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σαββατοκύριακο (27-28/6), τοπικοί όμβροι είναι πιθανό να σημειωθούν τις απογευματινές ώρες στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ με τάση εξασθένησης στη διάρκεια της Κυριακής. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-6-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 30 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 31 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 31 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 31 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους, καιρός ήτανε πια να αρχίσει το καλοκαίρι. Να βγαίνεις από την θάλασσα κ να μην κρυώνεις.Εδω κ λίγες ημέρες εμφανίστηκαν στο νησί κ τα πρώτα τζιτζίκια, σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλη την παρέα.
    Ευχαριστώ πολύ τον Χριστόδουλο που με παραδέχθηκε για την χθεσινή ημέρα κ την εκτίμηση μου.Όντως δεν έκανε κάτι στην περιοχή του αλλά ούτε στη δική μου όπως έλεγαν κ τα τελευταία στοιχεία λίγες ώρες πριν.
    Σήμερα όμως εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά η μέρα κ όντως οι εκπλήξεις που περίμενε ο Χριστόδουλος ήρθαν κ στη περιοχή μου κ στη δική του περιοχή(μου το είπε από το πρωί) με μεγάλη τοπικότητα όμως ως είθισται τέτοια εποχή.
    Τα μεσημβρινά στοιχεία των τεφιγραμμάτων του gfs έδειχναν ξεκάθαρα την έντονη αστάθεια που θα επικρατούσε σήμερα το απόγευμα αργά κυρίως σε Ήπειρο κ ΒΔυτική Στερεά(τεράστια ποσά υγρασίας κ έντονη θερμική ενέργεια στα υψηλότερα στρώματα χωρίς όμως ιδιαίτερο δυναμικό αίτιο όπως για παράδειγμα τη Δευτέρα).
    Εγώ,περνώντας τις πρωινές κ μεσημεριανές ώρες στην παράκτια Αιτωλοακαρνανία απολαμβάνοντας τον ήλιο κ τη θάλασσα δεν πίστεψα ούτε μία στιγμή ότι η σημερινή ημέρα θα βγάλει κάτι αξιόλογο.
    Τελικά γυρνώντας στην πόλη κ βαδίζοντας προς το απόγευμα γύρω από τους ορεινούς όγκους άρχισε να μαυρίζει κ δεν άργησαν να ξεκινήσουν οι τοπικές καταιγίδες.
    Εντύπωση μου έκανε πάλι η μεγάλη τοπικότητα των φαινομένων αλλά κ η σχετικά μεγάλη εμμονή στις ίδιες περιοχές.
    Αποτέλεσμα στην περιοχή μου στο δασύλλιο να βγάλει πάνω από μια ώρα καταιγίδα ενώ ακόμη κ τώρα ψιχαλίζει, στα ορεινά κ πέριξ του Παναιτωλικού να γίνει πανηγύρι, ενώ αντίθετα περιοχές νότια νοτιοανατολικά του Αγρινίου να έχουν ελάχιστα έως καθόλου φαινόμενα.
    Αυτή τη στιγμή όλο το σύμπλεγμα καταιγίδων κινείται ανατολικά του νομού κ μπαίνει προς Φωκίδα ενισχυόμενο εκ νέου δίνοντας κ κάποια καλά ηλεκτρικά.
    Έχει δρόμο ακόμα.
    Άλλη μια δροσερή βραδιά λοιπόν θα έρθει να μας κοιμίσει ευχάριστα κ ωραία.
    Από μεθαύριο βέβαια όπως έχουμε πει τα ψέματα τελειώνουν κ οι κάτοικοι τής ηπειρωτικής κυρίως χώρας θα έρθουν αντιμέτωποι με το όμορφο αλλά ταυτοχρόνως ενοχλητικό ελληνικό καλοκαιράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φώτη,δεν σε κανακευω,την αλήθεια λέω και επειδή γνωρίζω πόσο πολύ ασχολείσαι και διαβάζεις πάνω στην Μετεωρολογία που σου αρέσει πάρα πολύ και πάντα οι εκτιμήσεις ή οι προβλέψεις σου είναι σωστες, νομίζω ότι "δικαιούσαι" τα εύσημα.
    Βέβαια εσυ θα μπορούσα να πω,ότι είσαι επιστήμων,ενώ εγώ είμαι "πρακτικός".
    Αυτό που εγώ βλέπω από την φύση,εσύ το ερμηνεύσεις με την επιστημονική πλευρά του, όπως πρέπει δηλ. Και όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια ο δάσκαλος και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι του.
    Εγώ "χαίρομαι" ιδιαίτερα όταν βγαίνουν όλα όσα βλέπω στην καθημερινή μου επαφή με την φύση και για αυτό άλλωστε τα μεταφέρω εδώ,για να δώσω μια άλλη νότα και να δουν και τα νέα παιδιά πως πορευοταν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας(μη έχοντας φυσικά άλλο τρόπο)και όχι να αντικαταστήσω την επιστήμη της μετεωρολογιας και πόσο μάλλον να το " παίξω" πονηρός.
    Τώρα για εχθές νομίζω πως οι πιο πολλές εκπλήξεις ήταν σε άλλες περιοχές,όπως η δική σου και λιγότερο στην δική μου,καθώς εκτός από ένα 10λεπτο βροχής μέτριας έντασης δεν έκανε κάτι άλλο,αφού όλο το σύστημα κινήθηκε προς τον Κορινθιακό.
    Εκπλήξεις όμως δεν αποκλείεται να έχουμε και σήμερα, αλλά πάλι με τοπικότητα.Ιδωμεν.
    Φίλε Αργύρη,σ'ευχαριστώ πολύ για τα βιβλία,το ένα το διάβασα ήδη και ακολουθούν τα αλλά μόλις τελειώσω για μια ακόμη φορά την Θεογονία του Ησιόδου(Από μια έκδοση της Αλτανης Παλογιαννη)αφού διαβάζοντας κάποιον...Πυθαγόρα είδα μια αναφορά που μου ...γαργαλησε το μυαλό και με έβαλε σε...υποψίες...!!
    Φίλε ανώνυμε,έχεις δίκιο "έφαγα" το από...μάλλον από βιασύνη.
    Στέλιο εάν δεν ανέβω εκτάκτως ορεινή Αργιθεα, την Κυριακή πάμε για παλιοβουνα,εάν μπορείς έλα παρέα μας.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευγε Χριστοδουλε! "Ομηρος και Ησιοδος εισιν οι ποιησαντες θεογονίην τοις Ελλησιν..." παρατηρει ο Ηροδοτος.Οι αναρτησεις σου εμπεριεχουν τοσα και τοσα ενδιαφεροντα,αλλα ο φιλος μας βρηκε το "απο" να παρατηρησει.Τι να κανουμε,υπαρχει και η .....διύλισις.Με εκτιμηση Π.Α.
    υ.γ. Ευχομαι η κορη σου να δρέψει τους καρπους των προσπαθειών της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όμηρος και Ησίοδος ή Ησίοδος και Ομηρος,όποιον και να βάλουμε πρώτον δεν έχει σημασία.Εαν προσθέσουμε και τον Δημόκριτο τότε έχουμε το τρίγωνο των τιτανοτεραστιων που έλεγε ένας φίλος μου και μαζί με τους υπόλοιπους τεράστιους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας,συνθέτουν το παρελθόν,το παρόν και το μέλλον(αν βάλουμε στο "πσιχνιδι" και τον χρονο).
    Σ'ευχαριστώ πολύ φίλε μου για τις ευχές σου.Τισι η κόρη μου όσο και τα υπόλοιπα παιδιά,να έχουν καλά αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή