Σταδιακή υποχώρηση της αστάθειας


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκές για να επικρατήσουν στη χώρα μας ΒΔ άνεμοι μέτριας έντασης. Παράλληλα, οι ψυχρές αέριες μάζες που εξακολουθούν να υπάρχουν στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από την περιοχή μας θα προκαλέσουν περιορισμένης έκτασης τοπικές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 25 βαθμούς. Την Τετάρτη (3/6), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών ή και καταιγίδων στο Α-ΒΑ Αιγαίο και το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΝΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Πέμπτη (4/6), μόνο το απόγευμα στα βόρεια ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα. Την Παρασκευή (5/6), ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός με αραιή συννεφιά, νοτιάδες και σκόνη από τη Σαχάρα. 

Καλό καλοκαίρι, φίλοι μου!

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 2-6-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 23 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο και πιθανώς στην ορεινή Κρήτη. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανές βροχές ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς.      

17 σχόλια:

  1. Σαν να λεμε με λιγα λόγια πως από παρασκευή επιστροφή στα παλιά λημέρια των μέσων μαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, καμία σχέση με το έντονο κύμα ζέστης που είχαμε στα μέσα Μαϊου.
      Απλά θα καλοκαιριάσει σε φυσιολογικά για Ιούνη μήνα επίπεδα,δλδ 29ρια στα δυτικά κ 32ρια στην υπόλοιπη χώρα μέγιστες τιμές περίπου.
      Μάλιστα για να σας παραθέσω κ τη γνώμη μου πιστεύω ότι μέχρι τις 15 του μήνα δε θα έχουμε κανένα θερμό κύμα όπως κ η αστάθεια θα δηλώσει μετά από ένα διάλειμμα κ πάλι βροντερό παρών στα ηπειρωτικά.
      Δάσκαλε μια ερώτηση κ πάλι.
      Παρασκευή προς Σάββατο βλέπω ότι δεν αναφέρεται καμία πιθανότητα για βροχές.
      Νομίζω όμως ότι παραμένει ανοιχτή η πιθανότητα προς το Σάββατο να μας επηρεάσει ξυστά από τα δυτικά κ βόρεια ένα μίνι χαμηλό εξ Ιταλίας με συνδυασμό ΝΝΔ ανέμων.
      Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει κάτι, αλλά θα ήθελα την άποψή σας.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε τον κ.Ζιακοπουλο για την όμορφη αναδρομή στην άλωση της Πόλη με φόντο τα όντως περίεργα μετεωρολογικά φαινόμενα.
    Ο τελευταίος λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου έπρεπε να διδάσκεται με ιδιαίτερη έμφαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μας,αλλά εδώ...ξεπεταμαι στο φτερό έναν Πυθαγόρα,έναν Αριστοτέλη,εναν Πλάτωνα,έναν Σωκράτη και τόσους πολλούς αλλους που χάνεται το μέτρημα,όπως επίσης σχεδόν απαγόρευεται να διδάσκεται κάποιος Ησίοδος και κάποιος Δημόκριτος,γιατί να συζητάμε...
    Άσε καλύτερα να απολαύσω το ωραίο θέαμα που μόλις ξεκίνησε αν και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε ζημιές καθώς μετά τα αστραποβροντα ξεκίνησε χαλάζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνθηκες μεσων Μαϊων δεν θα ελεγα για την βορειοδυτικη Ελλαδα,βροχες και καταιγιδες φαινονται για το διημερο Παρασκευη-Σαββατο,το καλοκαιρι θα ερθει μονο στην υπολοιπη Ελλαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. άξιο αναφοράς οφείλεται για την ισχυρότατη κακοκαιρία που θα επηρεάσει την δυτική και κυρίως την βορειοδυτική ελλάδα την παρασκευή 5 ιουνίου.
    τα μέτωπα φαίνεται πως θα επηρεάσουν με ισχυρότατα φαινόμενα τα δυτικά βαλκάνια εως την δυτική πελοπόνησο.Να σταθεί σημείο αναφοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω εμείς να επηρεαστούμε με πολλά κ γενικευμένα φαινόμενα.
      Τοπικά ναι, αλλά αυτό θα μας το πει καλύτερα ο δάσκαλος.

      Διαγραφή
  5. Χριστοδουλε στην υποβαθμιση του Παλαιολογου πρεπει διαχρονικα να εχει συμβαλει και η επισημη εκκλησια,καθοσον ο Παλαιολογος ηταν ενωτικος (ενωση εκκλησιων). - Δεν ξερω ποσο αποδεκτο εναι ακομα το διακινουμενο τοτε απαισιο συνθημα "ειναι θελημα θεου η Πολη να τουρκεψει"!. - Ο συλλογισμος των ανθενωτικων ηταν " με τον Τουρκο χανω το σωμα μου,με τον Δυτικο(Πάπα) χανω την ψυχη μου.Η ψυχη ειναι πολυτιμοτερη απο το σωμα ,αρα ο Τουρκος προτιμοτερος !!! (Βλεπε Μεγας Δουξ Λουκας Νουαρας "κρειττοτερον εστιν ειδεναι εν μεση τη πολει...."). - Ο επικεφαλης των ανθενωτικων καλογερος Γεωργιος Γενναδιος-Σχολαριος τις κρισιμες μερες πριν την αλωση θυροκολησε αναθεμα κατα του Παλαιολογου.Λιγο μετα την αλωση,με τις ευλογιες του Σουλτανου,εγινε ο πρωτος Πατριαρχης (οι οποιοι συνειρμοι δικοι σας....). - Η απαντηση του Παλαιολογου στο αιτημα περι παραδοσεως του Σουλτανου ¨ το την Πολιν σοι δουναι ουτε εμον εστιν ουτε παντος αλλου........"ουδολως απεχει απο το "μολων λαβε" του Λεωνιδα στις Θερμοπυλες. - Κατα τον Κ.Παπαρρηγοπουλο.ο Παλαιολογος, με τη στεψη του στον Μυστρα λιγα χρονια πριν,δεν φορεσε το στεμμα του αυτοκρατορα,αλλα τον ακανθινον στεφανον!!!. Π.Α.
    Υ.Γ.Αντιλαμβανεστε οτι καποιοι εδωσαν το δικαιωμα στον συγχρονο Σουλτανο να δηλωνει προχθες οτι στην Πολη περιμεναν τον Μωαμεθ ως λυτρωτη!!!! Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σε ολη την παρεα Πατριωτη Φωτη παλι τα ιδια με ενα κατεβρεγμα της σκονης και.πληρη απογοητευση Αντιθετα για μια ακομη φορα στην Αττικη εριξε.δυνατες βροχες κσι η.προγνωση ηταν επιτυχεστατη.εδω αντιθετα.πληρη συντριβη για μια ακομη φορα Επιμενω οτι η περιοχη.της ΒΔ.πελοπονησσου θελει.ιδιαιτερη.προσοχη απο τους μετεωρολογους.μας γιατιαυτο συμβαινει σχεδον συνεχως ενω οι αποτυχιμενες προγνωσεις για την Αττικη ειναι ελαχιστες!!@ Δεκα δευτερα για την.τριτη πολη.της Ελλαδος και πυλη.προς την δυση ειναι το ελαχιστο.στα δελτια καιρου γιατι το τονιζω για τελευταια φορα οτι ο καιρος της δυτικης Ελλαδος εδω δεν ειναι καθολου.σιγουρος Σημερα που η Τ στα 850Ηpηταν ανεβασμενη στσ.βουνα που παρατηρησα το χιονι εξαφανιστικε γιατι ακομα και στα2500.μετρα οπως βαρδουσια -γκιωνα επεσε πολυ.βροχη Και τοGFS επεσε εξω Για το σσββατοκυριακο.φιλε Φωτη.αν δεν.δω.δεν λεω τιποτα.Σημερσ πρεπει να εβρεξε στην Μακρυνεια Αγαπητε ανωνυμε.σε ευχαριστω για την προσοχη σου Εχω απολαυση στον Ταυγετο πριν χρονια μεγαλη χιονουρα Αυγουστο μηνα απο την.πλευρα.της Σπαρτης Φιλε Χριστοδουλε το χιονι σημερα γονατισε και παρα τις βροχες στσ μερη σου το κσλακαιρι φτανει και δεν κρατιεται ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΝΥΧΤΑ ΔΑΣΚΑΛΕ σε ευχαριστουμε για τις.γνωσεις.που μας.προσφερεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αποκατασταση στο ορθο,"Λουκάς Νοταράς".Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πώς μπορώ να μην συμφωνήσω αγαπητέ μου φίλε Π.Α με κάθε λέξη από όσα γράφεις.
    Πώς μπορώ να μην συμφωνήσω με αυτό που είπε ο τεράστιος Παπαρρηγόπουλος,αφού η "παράδοσης Πόλης είχε υπογραφεί καιρό πριν και μόνο τα "τυπικα" απέμεναν.
    Και όμως αυτός βλέποντας και γνωρίζοντας πολλά περισσότερα όχι μόνο δεν πτοήθηκε,αλλά στην ουσία "δεχτηκε" να δώσει κάθε αγώνα μήπως μπορέσει και ανατρέψει όλα τα σχέδια.
    Οι μέρες της πολιορκίας πρέπει να ήταν κάτι το ανεπανάληπτο για όσους το έζησαν.
    Ίσως αυτό να θέλησαν να "νιώσουν" πολλά χρόνια αργότερα και οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου και έδωσαν τον δικό τους στίγμα στην ιστορία.
    Για όλους αυτούς τους γνωστούς και άγνωστους ήρωες πρέπει ο καθένας μας πάντα να ανέβει ένα κεράκι στην μνήμη τους.
    Και οπωσδήποτε να τα μαθαίνουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας,γιατί η γνώση από γενεά σε γενεά είναι αυτή που μπορεί να φέρει καλύτερες μέρες για όλους μιας και η ιστορία επαναλαμβάνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνω για το μεγαλειο του Βυζαντιου για τη θυσια του ηρωα ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ και θλιβομαι για τις αγριοτητες των Τουρκων Ομως δεν μπορω να διαγραψω και της σκοτεινες σελιδες στην ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Για την πτωση του Βυζαντιου ευθυνη μεγαλη εχουνκαι οι τεραστιες ραδιουργιες στην παροδο των αιωνων οπως και η ζηλοφθονεια της πονηρης ΔΥΣΗΣ για τον πλουτο και το μεγαλειο της ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ!!!Δυστυχως ομως δεν γνωριζουμε σχεδον τιποτα απο την ρωμαικη εισβολη και μετα μεχρι και το 1500 περιπου για την ιστορια της ηπειρωτικης ΕΛΛΑΔΑΣ που πραγματικα ολη η επικρατεια βυθιστικε στο σκοτος γιατι ολα τα φωτα ελαμπαν στο Βυζαντιο και ολες οι αλλες πολεις εκτος ισως της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ εδυσαν στην ανυπαρξια!!και ολοι οι Ελληνικοι πληθυσμοι της υπαιθρου στην κυριολεξια εσβυσαν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οδός άνω και κάτω μία.
    Ένας είναι ο δρόμος προς τα πάνω και προς τα κάτω.
    Ηράκλειτος
    Αυτος ειναι ο βασικότερος λόγος για την πτώση του Βυζαντίου αλλα μην στεναχωριέσαι η Ελλάδα ανήκε στο Βυζάντιο και οχι το Βυζάντιο στην Ελλάδα.Όπως πολυ σωστά αναφέρεις οι πόλεις της Ελλάδας που βρισκόταν κανείς δεν αναρωτιέται και γι αυτό εχει δουλέψει καλα η Εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aγαπητε γ.παναχαικε εχεις καθε δικαιωμα και εν πολλοις και δικιο να εχεις τις επιφυλαξεις σου.Εγω βεβαια επικεντρωσα στην εθελοθυσια του Κ.Παλαιολογου.
    Δυο επισημανσεις.
    1η).Νομιζω οτι χρειαζεται λιγη προσοχη οταν κρινουμε μια εποχη,ενα γεγονος ,ενα προσωπο κλπ με τον σημερινο αξιακο κωδικα.
    2η).Ειναι πολυ βολικο ,ισως και "λυτρωτικο",και το συνηθιζουμε οι Ελληνες,να μην αναλαμβανουμε τις ευθυνες μας και παντα να φταιει καποιος αλλος.//Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω πολλά-πολλά για τις αιτίες που προκάλεσαν την πτώση του βυζαντίου διότι δεν είμαι ιστορικός αλλά θεωρώ άκρως γελοιότητα τους μεν να κατηγορούν και να γαυγίζουν πως για την πτώση του βυζαντίου οφείλεται η εκκλησία είτε η αυτοκρατορική ελιτ η "δε"να κατηγορούν την δύση μαζί με την παπική εκκλησία πως δεν έδωσε καμμία βοήθεια(πρέπει να ισχύει όντως αυτό)άλλοι από την άλλη να αναθεματίζουν ρίχνωντας κατάρες στους τούρκους(λες και αν ήταν άλλος άξεστος λαός στην θέση των τούρκων θα άλλαζε η κατάσταση)και δεν συμμαζεύεται.
      έτσι ιστορική έρευνα και εξαγωγή συμπερασμάτων με τις τακτικές αυτές δεν μπορεί να υπάρξει.
      τέλος συμφωνώ το ότι οι έλληνες γενικά έχουν την τάση να τα φορτώνουν αλλού διότι υπάρχει απαλλαγή ευθυνών.το πιο πιστό και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα η οικονομική κρίση με τα μνημόνια.

      Διαγραφή
  12. Η ανικανότητα και η διαφθορά ορισμένων βυζαντινών αυτοκρατόρων από τη μια μεριά και η απληστία των Λατίνων από την άλλη έφεραν την άλωση του 1204. Το 1453, οι ανθενωτικοί είχαν τα συμφέροντά τους ευφυώς κρυμμένα πίσω από τα σοβαρά επιχειρήματά τους. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ήταν από εκείνους τους Έλληνες της Ιστορίας που στη ζωή τους "ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες". Έκανε την ύστατη προσπάθεια να σώσει την Πόλη, συμμαχώντας με τους κατακτητές του 1204 που έβαζαν -εννοείται ότι οι απόγονοί τους εξακολουθούν να βάζουν και σήμερα- πάνω από όλα τα δικά τους συμφέροντα. Στους μήνες και τα χρόνια που έρχονται εύχομαι να μη βρεθούμε μόνοι, όπως βρέθηκε ο τελευταίος των βυζαντινών αυτοκρατόρων. Επειδή όμως με τις ευχές δεν γίνεται τίποτε, καλό είναι να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλό σας καλοκαίρι κυρ Ζιακόπουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δασκαλε συμφωνω,σημειωνοντας. α).Η απληστια των Λατινων μαλλον δεν θα αρκουσε, εαν δεν ηταν η ανικανη και διεφθαρμενη δυναστεια των Αγγελων. β).Διεθνεις σχεσεις δεν νοουνται ανευ συμφεροντος. γ).Στην ιστορικη μας διαδρομη οσάκις βρεθηκαμε μονοι,το πληρωσαμε ακριβα. δ).Ως προς την προετοιμασια θα ελεγα "si vis pacem,para bellum" Π.Α.
    Υ.Γ. Τελικα οι αυτοκρατοριες,τυπικες και ατυπες ,μηπως εμπεριεχουν εν σπερματι το στοιχειο του εκφυλισμου τους.Οια η ανοδος τοιαυτη και η καθοδος!!!!.Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή