Ο μαΐστρος επιμένει, αλλά η αστάθεια περιορίζεται

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στον Βισκαϊκό κόλπο επηρεάζει με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους τη Δ. Ευρώπη. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η ατμοσφαιρική αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες, βασικά θα περιοριστεί στη ΒΑ Ελλάδα και θα επικρατήσουν δυτικών διευθύνσεων άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων - Κρητικό). Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 31 βαθμούς. Το Σάββατο (13/6), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και ίσως στο ΒΑ Αιγαίο. Οι ΒΔ άνεμοι θα ενισχυθούν λίγο στη Δ. Ελλάδα και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Κυριακή (14/6), μόνο το απόγευμα στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Τη Δευτέρα (15/6), προβλέπεται ζεστός καιρός με αραιές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βαθμιαία θα αυξηθούν και το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια πελάγη θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Την Τρίτη και την Τετάρτη (16-17/6), ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-6-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες σε Α. Μακεδονία και Θράκη κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά Ηπείρου και Δ. Στερεάς. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 29 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 31 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές νεφώσεις κυρίως στο ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 31 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.

15 σχόλια:

  1. πάλι καταιγιδούλες τα βόρεια χώρα.
    δεν κάνουν χώρια με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 2014 και το 2015 στις αναρτήσεις του κ. καθηγητού εμφανίζονταν ελάχιστα σχόλια. Απορώ, εμείς οι κολοκυθάδες οι καιρόφιλοι, τι βλέπαμε τότε στο διαδίκτυο; Μόνο ΕΜΥ και αθλητικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δασκαλε εποιήσατε την καρδίαν μας περίβολον!.Μαιστρος παλι και παλι,και μαλιστα πολυ δυνατος(ισως τοπικα εδω). Η ενδεκάτη πληγη των Αιγυπτίων ή μαλλον των Κορινθίων!. Δεν παλεύεται ο ατιμος....Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους.
    Φίλε Παναχαϊκέ όχι,δεν έκανε κάτι από φαινόμενα σήμερα στην περιοχή μου παρά μόνο στα ορεινά το μεσημέρι.
    Η θερμοκρασίες όμως συνεχίζουν να είναι χαμηλές για την εποχή με 26β σήμερα μέγιστες στην πόλη κ 24β στις παράκτιες περιοχές συνοδεία δυνατού μαΐστρου.
    Νομίζω κάπως έτσι είναι κ στα υπόλοιπα δυτικά ΒΔυτικα.
    Η τάση από τα μοντέλα κ τα ensembles παραμένει η ίδια τουλάχιστον έως κ τις 20 με 25 του μήνα με συνεχείς ΔΒΔ ανέμους, δροσιά κυρίως στα δυτικά κ αστάθειες κατά διαστήματα κυρίως στην κεντρική κ βόρεια χώρα.
    Να τονίσω τέλος ότι ο Ιούνιος για μια χώρα σαν την Ελλάδα κυλά άκρως φυσιολογικός για την εποχή καθώς κάθε χρόνο σχεδόν έχουμε τέτοια κυκλοφορία στην Ευρώπη που ευνοούν αυτές τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας.
    Οι ζέστες κ τα καυτά μελτέμια είναι πίσω(από 10 Ιουλίου συνήθως έως κ τέλη Σεπτεμβρίου!!)κ σίγουρα σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να μας επισκέπτονται.
    Ας χαρούμε τις νότες δροσιάς λοιπόν κ το επόμενο διάστημα,κ ας προετοιμαστούμε μετέπειτα για πολλές αποδράσεις σε παραλίες κ βουνά.
    Όλα θα γίνουν στην ώρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Φωτη,και ο κολιος τον Αυγουστο!.Μια απορια μονο.Ο ορος "καυτα μελτεμια" μηπως ειναι αδόκιμος? Ως εκ της φύσεώς τους δεν ειναι δροσεροι ανεμοι? Αλλο αν δεν φθανουν στο Ιονιο και η απο κει πλευρα,οταν φυσουν,...ψηνεται.Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Π.Α. ο όρος "καυτά μελτέμια"
      είναι περισσότερο υποκειμενικός κ αναφέρεται πολλές φορές το καλοκαίρι ακόμη κ από επαγγελματίες μετεωρολόγους θέλοντας να τονιστεί το πόσο "θερμοί" είναι αυτοί όταν κατεβαίνουν από την Πίνδο κ διεισδύουν δυτικότερα.
      Δεν είναι τυχαίο ότι περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας,της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς κ της ΒΔ Πελοποννήσου τον Αύγουστο όπου επικρατούν μελτέμια στο Αιγαίο κ τα ανατολικά, αυτές οι περιοχές καίγονται για σερί ημέρες χωρίς ανάσα!
      Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κ ο Πατραϊκός κόλπος όπου περνάω αρκετές ημέρες το καλοκαίρι κ εκεί ο άνεμος είναι "βαρόμετρο" στον καιρό.
      Δυτικό η ΒΔ ρεύμα σημαίνει ανάσες έντονης δροσιάς(ανεξαρτήτως τι καιρό κάνει στην υπόλοιπη χώρα) ενώ ανατολικό η ΒΑ ρεύμα σημαίνει καυτός δυνατός άνεμος (κατεβατός) ζέστη κ ελάχιστη υγρασία.
      Σε εμάς λοιπόν φίλε καταλαβαίνεις γιατί δεν ισχύει ο όρος "δροσερά μελτέμια".
      Υ.Γ. Μια από τα ίδια κ σήμερα στην περιοχή μου με 26ρια κ 24ρια μέγιστες σε πεδινά κ παραθαλάσσια αντίστοιχα με συννεφιές κ δυνατό δυτικό ρεύμα.
      Το πρωί στον κάμπο μας είχαμε μόλις 13β.
      Καλό βράδυ κ καλό σαββατοκύριακο σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Φωτη ευχαριστω για την επεξηγηση .Περιπου την υποπτευόμουν.Εμεις εδω στη Δυτικη Κορινθια λογω προσηνεμιας τα εισπραττουμε ευεργετικα.Κατα τα αλλα ο μαίστρος καλα κρατει.Καποιοι "ειδικοι" στους ανεμους εδω μου λενε οτι αλλος ο κλασικος μαίστρος και αλλος ο "Επαχτιτης",ο οποιος ειναι ακομα πιο δροσερος.Οπως και ναχει...."αερας τα φυσαει τα πλατανοφυλλα..." Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Ακόμα θυμάμαι τον περσινό Αυγουστο που μας έκαιγε 1 μήνα σερί...

      Διαγραφή
  5. Εμάς πάλι φίλε Π.Α,δεν μας χαλάει καθόλου ο μαιστρος και μπορεί στον κάμπο λόγω και της υγρασίας να δίνει ζέστη κανονική όμως,αλλά στα υψώματα φέρνει δροσιά και είναι φυσικό κλιματιστικά,τα δε βράδια και πρωινά έχει αρκετή ψύχρα.
    Οι ζέστες έρχονται σιγά σιγά και ειδικά ανατολικά και νότια θα τσιμπήσει αρκετά η θερμοκρασία.
    Πάμε για ένα μακρύ και ζεστό καλοκαίρι,αν και ο τίτλος του δασκάλου πριν λίγες ημέρες δεν απέχει πολύ από όσα θα συμβουν:Καύσωνες,καταιγίδες και ενίοτε σκαμπανεβάσματα.
    Ίδωμεν.
    Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη,εντούτοις τα πρώτα ενθαρρυντικα τους μυνήματα για τον επερχόμενο χειμώνα δίνουν εδώ και πολύ καιρό οι "Μετεωρολόγοι μου",αυτά τα εκπληκτικά μικροσκοπικα πλασματάκια μέ την φοβερή τους διαίσθηση.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα πουλιά δεν αποτελούν δείκτες προγνωστικότητας για τους επόμενους 6-8 μήνες που ουκ ολίγες φορές έχουν πέσει εντελώς εξώ οι εκτιμήσεις που προέκυψαν ως συμπέρασματα από αυτά.

      Διαγραφή
  6. Αγαπητε Χριστοδουλε να εισαι καλα,να ειμαστε ολοι καλα και να απολαμβανουμε το φυσικο μας περιβαλλον.,το οποιο ειναι γενικα απο τα καλυτερα.Χωρις να αφισταμαι της πραγματικοτητας,εδωσα στο σχολιο μου εναν τονο πιο πανω,χαριν μιας εμφασεως της περιγραφης.Τα καλεσματα της φυσης,σε ολες τις εποχες,υπερτερουν κατα πολυ ενος ...τρελομαιστρου.Διαφορετικα ο Καρυωτακισμός ελοχεύει να απαξιωσει την πανεμορφη Πρεβεζα!
    Στελνω τις θερμες ευχες μου για τα καλυτερα αποτελεσματα στις επικειμενες εξετασεις που θα συμμετασχει η κορη σου.Γνωριζω τις Πανελληνιες και εκ των εσω και εκ των εξω και αντιλαμβανομαι την ψυχολογια σας,ιδιαιτερα της...μαμας!. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ πολύ φίλε Π.Α για τις ευχές σου,να υποθέσω ότι μάλλον είσαι εκπαιδευτικος;
    Όσο για την ψυχολογία της...μαμάς,εκεί και αν έπεσες μέσα,πιο πολύ άγχος έχει εκείνη παρά η κόρη μου.Εκεινη μόνο κούραση έχει και περιμένει να τελειώσει για να ηρεμήσει.
    Το δώρο που μου ζήτησε ήδη έχει κλείσει,ανάβαση και παραμονή στην κορυφή της Μοτσαραςζτην 2η σε ύψος κορυφής του Ελικώνα και το ιερό μέρος των Μουσων και του Απόλλωνα.
    Αυτός είναι ο Ελικώνας του Ησιόδου,καθώς η μεγαλύτερη κορυφή του Ελικώνα,η παλιοβουνα ανηκε παλιά στους Φωκιεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι δροσιά συνεχίζετε στην Ήπειρο λόγω του δυτικού ανέμου. Που καί που βρέχει κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ Πατριωτη Φωτη εχεις απολυτο δικιο για τα.μελτεμια δεν ειναι ακομη.ο καιρος τους ειναι κυριως.τον ιουλιο με.μεγιστη επικρατηση τον αυγουστο και λιγοτερη μεχρι τον οκτωμβρη Την εποχη των μελτεμιων το κυριο χαρακτηριστικο ειναι.η μεγαλη ενταση του αερα την.ημερα και η.πληρης απνοια σχεδον ολη.τη νυχτα ενω τα σπιτια κυριως αυτες τις ωρες ειναι παρα πολυ ζεστα καο οι τοιχοι τους ειναι σαν θερμαστρες Αρκετα μεγαλη ανοδο της.θερμοκρασιας φαινεται το ττιτο δεκαημερο του μηνα Αγαπητε ανωνυμε που ζητουσες.πληροφοριες για τα βουνα της Μοσχοπολις ελπιζω να ελαβες γνωση του σχολιου μου Φιλε Χριστοδουλε καλη επιτυχια στην κορουλα σου!!!! Εαν σε ενδιαφερει.εχω ενα εκπληκτικο.βινλιο για παρνασσο.,οιτη και το βουνο σου τον ΕΛΙΚΩΝΑ εκδοσης 1991 σε.πολυ λιγα τευχη Ειναι 100 σελιδες και θα το απολαυσης Εαν ενδιαφερεσαι στειλε μου το σχολιο σου για να.σου στειλω εγω.μετα το τηλεφωνο μου να συνενοηθουμε Θα το βγαλω.σε φωτοτυπιες και θα στις στειλω χωρις κανενα εξοδο δικο σου γιατι εχω καταλαβει οτι εχεις και εσυ.τον βουνισιο αερα στην ψυχη σου!!Τελος λογικα και οπως παντα συμβαινει η φυση παντοτε ισσοροπει.και ετσι μετα.απο τον πλεον αχιονο και αχαρο φετινο χειμωνα περιμενω εφετος πιο.δυνατα πραγματα!!Συμφωνω μαζι σου επισης για τα σημεια της φυσης και τις συμπεριφορες τωνεμβιων οντων στην προβλεψη του καιρου και το τονιζω ιχι στην.προγνωση Αυριο θα εχω σχολιο για τον μοναδικο αλλα και παρα πολυ μικρο παγατωνακο της Ελλαδας που ειμαι σιγουρος οτι γνωριζεις Ευγενεστετε και αξιαγαπητε δασκαλε περιμενω τα επομενα επιστημονικα.σας αρθρα που τοσο ενδιαφερον εχουν με οποιο θεμα.και εαν καταποιανονται Καλο Σαβατοκυριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να έχουμε αστάθειες πρέπει να κοπεί το σκάσιμο των αυλώνων στην ισπανία.
    Να εισέρχονται μέσαω αγγλίας-ιρλανδίας-γερμανία-βαλκανίων με τελικό σκάσιμο στην ελλάδα.
    Η να σκάνε δυτικότερα πιο μέσα στον ατλαντικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή