Αν δεν γνωρίζεις τον καιρό που κάνει σήμερα, δεν θα βρεις ποτέ τον καιρό που θα κάνει αύριο!


Η σύγκριση των μετεωρολογικών χαρτών που διατηρούνται στα αρχεία του Met Office και του Deutscher Wetterdienst δείχνει σαφώς ότι αυτό που έδωσε στους Συμμάχους προγνώστες σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των Γερμανών συναδέλφων τους ήταν η πληθώρα μετεωρολογικών παρατηρήσεων από την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και ορισμένων μεγάλης αξίας παρατηρήσεων από την περιοχή του  Ατλαντικού, από όπου έρχονταν οι οργανωμένες μετωπικές υφέσεις.

Αυτή η διαφορά έδωσε τη δυνατότητα στους προγνώστες των Συμμάχων να εντοπίσουν το κατάλληλο καιρικό παράθυρο που θα επέτρεπε την απόβαση στη Νορμανδία το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου του 1944. Αυτό το παράθυρο βρέθηκε το πρωί της 6ης Ιουνίου, μετά από το πέρασμα του ψυχρού μετώπου της 5ης του μήνα. Η αλήθεια είναι ότι από πλευράς καταλληλότητας οι καιρικές συνθήκες της 6ης Ιουνίου με το ισχυρό ΒΔ ρεύμα που επικρατούσε στη Μάγχη ήταν οριακές, αλλά αν η απόβαση είχε γίνει την 5η του μήνα, τα αποτελέσματα για τους Συμμάχους θα ήταν καταστροφικά.

Αναφορικά με τον τίτλο του άρθρου, επισημαίνεται ότι αναγκαιότητα εξασφάλισης μετεωρολογικών παρατηρήσεων δεν υπήρχε μόνο την εποχή του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου. Εξακολουθεί να αποτελεί μείζον θέμα και σήμερα, καθώς η αριθμητική πρόγνωση καιρού, με την οποία γίνονται οι σύγχρονες καιρικές προβλέψεις, είναι πρόβλημα αρχικών τιμών.

Για τη μετεωρολογική υποστήριξη της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία, περισσότερα θα βρείτε στο άρθρο με τον τίτλο «Η Σημαντικότερη Πρόγνωση Καιρού στην Ιστορία» που αναρτήθηκε στο μπλογκ στις 4 και 5 Ιουνίου 2014 (δύο μέρη).

5 σχόλια:

  1. Να στε καλά κ ζιακοπουλε! Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δασκαλε το θυμομουνα το αρθρο ,αλλα,ocasione data,το φρεσκαρα.Ενδιαφερον,απολαυστικο και διδακτικο .Μεταξυ των αλλων διδαχών και μια επικαιρη.Εχει μεγαλη δημασια να ακουμε τους ειδικους.Ο συσχετισμος προφανης και καταφανης.Ευγε στον σμηναγο ,αλλα ευγε και στον Αικ. Π.Α.
    υ.γ. Τωρα εγω γιατι θυμηθηκα την πρωτη παγκοσμιως καταγεγραμμενη προγνωση καιρου(μελτεμια) του Θεμιστοκλη στην Σαλαμινα τον Σεπτεμβρη του 480 π.χ.? Δεν νομιζετε οτι και αυτη ειχε μεγαλη αξια,αν αναλογισθει κανεις τις συνεπειες απο μια ενδεχομενη επικρατηση των Περσων τοτε? Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ο καιρός στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας" είναι το άρθρο που αναρτήθηκε στις 27, 28 & 29-9-2014 (τρία μέρη) στο παρόν μπλογκ. Εκεί θα δείτε τις σχετικές με το θέμα απόψεις μου, στις οποίες κατέληξα μετά από πολύμηνη έρευνα.

      Διαγραφή
  3. Η νίκη στην Σαλαμίνα ειναι νίκη του Θεμιστοκλή σαν να λέμε στην χημεία 95% Θεμιστοκλής 5% βοηθητικές ουσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δασκαλε την ανεσυρα την "τριλογια" και τη διαβασα "απνευστί".Εναρξη με γλαφυροτητα και μετα στα βαθιά με επιστημοσυνη.Επιστρατευση και επικληση ολων των διαθεσιμων πηγων ,αλλα και με κριτικη σταση απεναντι τους.Ακομα και ο Ηροδοτος,ο πατερας της Ιστοριας,δεν ειναι Θουκυδιδης. Μπορω να κατανοησω τα προηγηθεντα του πονηματος (ερευνα γαρ). Δεν μπορω να εξηγησω πως μου ειχε διαφυγει.Ευχαριστω πολυ που με (επανα)καταστησατε κοινωνο.
    Τωρα που το σκεπτομαι πρεπει να ημουν επηρεασμενος απο μια συνεντευξη του καθηγητη Ζερεφου. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή