Σταθερότητα ανέμων, σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας και αυξομειώσεις αστάθειας


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση των Δ-ΒΔ ανέμων στην περιοχή μας με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων-Κρητικό Πέλαγος). Κατά τα άλλα, η θερμική αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων, θα περιοριστεί βασικά στη ΒΑ Ελλάδα και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς. Την Παρασκευή (19/6), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σάββατο (20/6), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Αναφορικά με τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, δεν προβλέπονται σημαντικές αλλαγές. Την Κυριακή (21/6), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Β. Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18-6-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά Ηπείρου και Δ. Στερεάς. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 31 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες στο ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 32 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς.     


5 σχόλια:

  1. περιορισμένες αστάθειες στην περιοχή μου την περίοδο μαιος-ιουνιος τα τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλη την παρέα μετά από λίγες ημέρες αποχής λόγω αυξημένων υποχρεώσεων.
    Φίλε συντοπίτη Παναχαϊκέ έτσι είναι, ετοιμαζόμαστε για την "κουλούρα" σωστά τα έμαθες κ σίγουρα αφού μας χωρίζει ένας κόλπος θα πρέπει να συναντηθούμε κ από κοντά κάποια στιγμή.
    Το Ρίο πιο παλιά λόγω δουλειάς το έχω γυρίσει σε όλη την παραλιακή ζώνη από άκρη σε άκρη.
    Θα ήθελα να συνεχίσω,θέλοντας να πω για τα μηνύματα κάποιων ανώνυμων σχολιαστών τις προηγούμενες ημέρες.
    Πραγματικά τέτοια σχόλια με τέτοιου είδους αερολογίες το μόνο που δημιουργούν και καταφέρνουν είναι να κατεβάσουν σε χαμηλό επίπεδο το blog.
    Νομίζω ότι κακώς ο δάσκαλος λόγω της καλοσύνης του άφησε να εμφανίζονται τέτοια μηνύματα.
    Όποιος θέλει να γράψει κάτι καλό ή κάτι ενδιαφέρον που να έχει σχέση με τον καιρό,το κλίμα ή και με τη φύση πολύ ευχαρίστως και να δημιουργήσουμε και κουβέντα πάνω σε αυτό.Οποιαδήποτε άλλα σχόλια πρέπει να κόβονται με συνοπτικές διαδικασίες έτσι ώστε να μην υπάρχει κ συνέχεια.
    Έχω την εντύπωση ότι εδώ δεν είναι σελίδα του facebook να μπορούμε να τα αδειάζουμε ότι μας κατεβαίνει στο κεφάλι.
    Όσον αφορά στον καιρό των τελευταίων ημερών θα έλεγα ότι στην περιοχή μου η ζέστη αγνοείται με τις θερμοκρασίες να μην καταφέρνουν να ξεπεράσουν καμιά μέρα τους 30 βαθμούς ενώ εχθές και κυρίως η σήμερα δεν ξεπεράσαμε τους 27 βαθμούς μέγιστη κ σήμερα μάλιστα από το πρωί κυριάρχησε η κατά διαστήματα πυκνή συννεφιά με κάποιες ψιχάλες ενώ το απόγευμα έβγαλε και μπόρα στην πόλη του Αγρινίου με μεγάλες όμως τοπικότητες.
    Ο δυνατός ΒΔ άνεμος είναι παρών καθημερινά κ η όλη "φάση" θυμίζει περισσότερο μέσα Μαΐου πάρα μέσα προς τέλη Ιουνίου.
    Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού φαίνεται ότι μεταξύ 22 και 26 του μηνός οι συνθήκες πάνω από τη χώρα μας θα είναι πολύ ευνοϊκές για πολύ άστατο εκ νέου καιρό με έμφαση τα δυτικά κεντρικά και βόρεια ηπειρώτικα τμήματα.
    Ο Ιούνης το χει βάλει σκοπό φέτος να μας αποδείξει ότι είναι ο πιο δροσερός και ο πιο άστατος από τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού(ως είθισται).
    Στα τέλη του μήνα επιτέλους όλα δείχνουν ότι ο καιρός πανελλαδικά θα συμμορφωθεί με τις ημερολογιακές ενδείξεις και έτσι η ζέστη θα πάρει μπρος.
    Πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται καμία τάση για κάποιο έντονο θερμό επεισόδιο μέχρι και τα τέλη του μήνα.
    Από κάτω σας δίνω το link από το μεσοπρόθεσμο του ευρωπαϊκού μοντέλου για την πιθανή πορεία του καιρού έως και τις αρχές Ιουλίου.
    Όπως θα δείτε και στους χάρτες οι πολλές ζέστες αργούν ακόμα αν και σταδιακά η θερμοκρασία θα αρχίσει να τσίμπα.

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση σε όλους τους επώνυμους του μπλογκ να μην σχολιάζουν τα ενοχλητικά σχόλια των ανώνυμων γιατί ετσι τους δίνουν "τροφή" και συνεχίζουν να ενοχλούν.
    Καλημέρα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο. Εύκολα παρασυρόμαστε πολλές φορές από την ανοησία.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα, ισχυρές καταιγίδες πλήττουν το νησί από τις 13:00.Η βροχή ελάχιστη όμως οι κεραυνοί πάρα πολλοί.Ολα αυτά στην νότια πλευρά του νησιού κ ειδικότερα στον κόλπο Γέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή