Ζητείται επαναφορά της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» του Νοεμβρίου!

Τοπίο στα  Καλαβρυτοχώρια, του Ντίνου Παρασκευόπουλου.


Η χώρα μας επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Με αυτό το δεδομένο, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τη Μακεδονία και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στην κεντρική και τη βόρεια χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Β. Αιγαίου. 


Την Πέμπτη (31/10), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, τη Μεσσηνία και τη Β-ΒΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ με ένταση στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Αναφορικά με την προοπτική του καιρού, αξιόλογες βροχές στην περιοχή μας δεν αναμένονται, τουλάχιστον στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

 

47 σχόλια:

  1. Τα δέντρα τώρα που κοντεύει να μπει νοέμβρης δεν κιτρίνισαν ακόμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NW Pindos
    Εκπληκτικός τίτλος, από τις καλύτερες και πιο πετυχημένες ατάκες που έχω διαβάσει ή ακούσει ποτέ!! Για να δούμε!
    ΥΓ. Έχει γούστο να ζήσουμε φέτος κανένα δυνατό παλιακό χειμώνα και να χορτάσουμε νερά και χιόνια και να παρακαλάμε να σταματήσουν. Το είχα γράψει κάποτε αυτό και για καλή τύχη έγινε. Τι να κάνουμε, επιστρατεύουμε πλέον και τις μεταφυσικές μας αναζητήσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Εδώ που φτάσαμε πάμε να επιστρατεύσουμε ότι γούρι έχουμε και δεν έχουμε μπας και δούμε προκοπή!
      Εύστοχος ο τίτλος του Δασκάλου, πολύ όμορφη και η φώτο του Ντίνου.

      Διαγραφή
    2. Μπορείτε να δείτε παρόμοια ατάκα στις 20 Οκτ 10:40 π.μ.

      Διαγραφή
    3. επιστρατεύουμε τις λιτανείες προς το παρόν για δεήσεις στον κύριο μπας και πέσει καμμιά στάλα...

      Διαγραφή
  3. Η φωτό είναι σαν από πρωινό του Αυγούστου, ενώ έχει τραβηχτεί τέλη Οκτώβρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο29 Οκτωβρίου 2024 στις 4:00 μ.μ.

    Αμήν δάσκαλε με μεγάλη χαρά και αγωνία.Εγραψα δύο σχόλια χθες και προχθές στα ωραία άρθρα σου αλλά δεν μπορούσαν να δημοσιευθούν Την αγάπη μου σε όλη την ομάδα.Πρισευχή να κάνουμε να αλλάξει η κυκλοφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας, τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντα, ο τίτλος είναι τόσο αντιπροσωπευτικός, που δεν χρειάζεται να διαβάσουμε το υπόλοιπο κείμενο για να καταλάβουμε, τι μέλλει γενέσθαι..!!
    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νικόλαος Παντελικίζης29 Οκτωβρίου 2024 στις 5:34 μ.μ.

    Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλο το μπλογκ...
    Η καιρική ανωμαλία που έχει εγκατασταθεί στην χώρα μας δυστυχώς συνεχίζεται και πολύ φοβάμαι εάν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά από το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου,οι συνέπειες θα είναι φοβερές τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και στο ζήτημα της ύδρευσης!!
    Το ερώτημα είναι γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο μπλοκάρισμα στην ατμόσφαιρα... Γιατί πλέον συμβαίνει όλο και πιο συχνά... Προφανώς η μία απάντηση είναι η κλιματική αλλαγή...Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει όμως στην ατμόσφαιρα για να δούμε ένα φυσιολογικό Νοέμβριο τουλάχιστον μετά τις 10 του μήνα;
    Αν θέλετε κύριε Ζιακόπουλε εξηγήστε μας σε όσους δεν γνωρίζουμε τα της ατμόσφαιρας...
    Πολύς κόσμος ρωτάει και στην δουλειά μου και παντού, που θα πάει αυτή η κατάσταση!
    Σε όλους λέω φυσικά,αν θέλετε σωστή ενημέρωση να μπουν στο μπλογκ χωρίς να διαβάζουν πλέον τις ανοησίες υποτιθέμενων μετεωρολόγων αλλά και δημοσιογράφων άσχετων με τον καιρό που όταν δεν υπάρχει καιρικό φαινόμενο να τρομοκρατήσουν, ανακατεύουν τα... μερομήνια!
    Καλό απόγευμα σε όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καιρική βαρεμάρα όσο δεν πάει άλλο.
    Καμμία αλλαγή για να φτιάξει το κέφι μας και να ευχαρηστηθεί η ψυχή μας μέσα από το χόμπι μας που το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι οι βροχές και τα χιόνια αν είναι δυνατό και από αρχές σεπτεμβρίου χωρίς να μας νοιάζει αν αυτό ταιριάζει πράγματι για τις καιρικές συνθήκες της εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κάτι άλλο: Είσαι πολύ πιτσιρίκος, για να μας πεις εσύ σε ποια εποχή ταιριάζουν οι βροχές και τα χιόνια. Δεν έχεις ιδέα από τον καιρό, απλά θέλεις να παρουσιάζεσαι ως ψυχασθενής!

      Διαγραφή
    2. Βρε βρε καλώς τον...Σαν τα χιόνια!

      Διαγραφή
    3. Άστον μωρέ Χρήστο να πει τις μπούρδες του και αυτός.
      Έτσι και αλλιώς χαμένος κάπου στο σύμπαν είναι.
      Θα μεγαλώσει και ίσως σοβαρευτεί.
      Ας τον αφήσουμε να πετάει και καμιά κοτσάνα, ε εξυπνάδα ήθελα να πω.

      Διαγραφή
  8. κ. Ζιακόπουλε, αυτά τα μακροσκελή μπλοκαρισματα της ατμοσφαιρικης κυκλοφορίας συνέβαιναν και παλαιότερα; ήταν τόσο μακροσκελη; και με πόση συχνότητα συνέβαιναν; μήπως συνέβαιναν σε άλλες περιοχές και τώρα μεταφέρθηκαν στην περιοχή μας; Με πολλη εκτίμηση, Βασίλης Σωμαράκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπλοκ και φυσικά στο δάσκαλο μας. Ενα άρθρο μελέτη των κορμών δέντρων σε Γιάννενα και Γρεβενά έδειξε μια πολυετή περίοδο ξηρασίας γύρω στο 1590. Ο Δρ Μπανουτσος αναφέρει και άλλες μεταγενέστερες περιόδους με λιγότερα χρόνια ξηρασίας. Αυτό που με προβλημάτισε στην επιστημονική αυτή παρουσίαση είναι πως μπορεί να δώσει τόσες λεπτομέρειες ένα απολιθωμένο δέντρο (φαντάζομαι ότι 400+ χρόνια δέντρα δεν έχουμε στις περιοχές αυτές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα δέντρα παράγουν μικρότερους δακτυλίους σε περιόδους ξηρασίας γιατί μπαίνουν σε διαδικασία λήθαργου. Στη φετινή ξηρασία για παράδειγμα έχασαν πολλά φυλλοβόλα τα φύλλα τους τέλη καλοκαιριού. Έντονες ξηρασίες εκδηλώθηκαν τον 16ο αιώνα πιθανότατα μαζί με της μικρή παγετώδη εποχή.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κ. Νίκο, στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλά δένδρα, ακόμη και 800 ετών ιστάμενα ζωντανά, ή ξερά, ή προσφάτως κατακείμενα, ή απολιθωμένα. Δεν έχω διαβάσει τη μελέτη που αναφέρετε, αλλά πράγματι, από αυτά τα δένδρα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την υετοφορία των περασμένων ετών. Όταν εργαζόμουν πριν 30 και πλέον χρόνια στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, είχα ασχοληθεί με το αντικείμενο.
      Περισσότερα στο δασαρχείο com:
      https://dasarxeio.com/2024/10/09/140035/

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για την ενημέρωση κ. Χρήστο. Δεν γνώριζα ότι υπάρχουν σε αυτή την περιοχή δέντρα με τόση μεγάλη διάρκεια ζωής

      Διαγραφή
  10. Ωραίος τίτλος κύριε Ζιακοπουλε.
    Χάλια μαύρα η αγροτιά και η κτηνοτροφία. Μάλλον,αν συνεχίσει αυτό, θα χρειαστεί να αλλάξουμε επάγγελμα. Εμείς οι κτηνοτρόφοι, σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε και πάνω απ' το κεφάλι μας και την απειλή της πανώλης και της ευλογιάς στα ζώα μας. Να δούμε πόσο θα αντέξουμε.
    Καλό βράδυ σε όλους και καλό ξημέρωμα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. α)Εγώ από εδώ να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Πανάκογλου ο οποίος ασχολήθηκε με το αίτιο του μπλοκαρίσματος...και το απέδωσε στο γεγονός ότι βρισκόμαστε...σε ουδέτερη φάση μεταξύ ελ νίνο και λανίνα..μπράβο του.Εγώ πάντως νομίζω ότι αποδίδουμε στα παραπάνω κυκλικά φαινόμενα περισσότερη αξία ..όπως και στην Α.Σ.Θ.. που μάλλον σε λίγο θα αρχίσουν κάποιοι να την κυνηγάν.
    β)Στα μόνα θετικά ότι ο θερμός θόλος δυτικά μας δεν υπάρχει πια ,και ότι στα πλάτη μας δυτικότερα δλδ Ιταλία και Ισπανία εχει βρέξει αρκετά.
    γ)Δεν είμαι αισιόδοξος για βροχές νομίζω οτι από τέλη του Νοέμβρη η τον Δεκέμβρη θα δούμε κάτι διαφορετικό.Για τους κυνηγους της αναπτροπής μόνο όταν δείτε να χιονίσει στο Κολοράντο να ελπίζουν."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι εννοεί ότι 100% οφείλεται η κατάσταση στην ουδέτερη φάση του ENSO. Αυτά είναι πάρα πολύ περίπλοκα και πολυπαραγοντικά πράγματα. Και το 2002 βρεθήκαμε σε ουδέτερη φάση του ENSO και άλλες χρονιές με πλούσιες μεταβολές του καιρού. Απλά εννοεί πιθανώς ότι επηρεάζει.

      Διαγραφή
    2. Ο θερμός θόλος που αναφέρεσαι μετεορολογικά ονομάζεται θερμός αυλώνας που στην ουσία είναι κομμάτι αερίων μαζών από την περιοχή της σαχάρας που εκτείνονται βορειότερα.Το καλοκαίρι δημιουργούν αντικυκλωνικές συνθήκες και έτσι αυτό το σύστημα λέγεται θερμός αντικυκλώνας.
      Οσο για την ανομβρία αυτή οφείλεται στον μεγάλο πανευρωπαικό αντικυκλώνα που δημιουργεί κάτι σαν κυκλοφορία τύπου ω ενώ δεν αποκλειεται αν κάτσει λίγο δυτικότερα είτε αναδιπλωθεί ελαφρώς,να δεχθούμε ψυχρές εισβολές από την ανατολική ευρώπη.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε, με τον "θερμό αυλώνα" μάς αποτελείωσες!

      Διαγραφή
    4. Για το αν η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε συχνότερα ατμοσφαιρικά μπλοκαρίσματα, έχω δει αντικρουόμενες απόψεις. Δύσκολη είναι και η εύρεση των των αιτίων που τα προκαλούν.

      Διαγραφή
    5. Aγαπητά Μάριε π. εγώ συγχαίρω την προσπάθεια.... του κ Πανάκογλου...και φυσικά νομίζω και εγώ ότι η εξήγηση του είναι από τις πιό αξιόλογες,ανώνυμε των 11.14 ο όρος που χρησιμοποιώ είναι αυθαίρετος...απλά θυμίζω ότι πριν τον Σεπτέμβρη που μετά απο κάποια διαλείματα πτώσης της θερμοκρασίας.η θερμοκρασία επανέρχονταν εύκολα πιο πάνω από τα κανονικά.."θωμάς"

      Διαγραφή
    6. Δάσκαλε, νομίζω ότι ρόλο παίζει στα καιρικά μπλοκαρίσματα και η μεγάλη κυκλοφορία εξ ατλαντικού.
      Δεν μπορούμε να πούμε ότι ευθύνεται κατά βάση η βορειότερη επέκταση του υποτροπικού προς τη Μεσόγειο το φθινόπωρο χειμώνα, αλλά ούτε η υπερθέρμανση του πλανήτη γενικότερα.
      Παράδειγμα βλέπε τον υγρό ψυχρό και βροχερό γενικά Οκτώβρη που είχε η κεντρική Ευρώπη αλλά και μεγάλο μέρος της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με εμάς.
      Σίγουρα και τα παραπάνω βάζουν το λιθαράκι τους για την εγκαθίδρυση συνεχών αντικυκλώνων ανά περιοχή αλλά για τα Βαλκάνια και τη χώρα μας και τι ακριβώς συμβαίνει το πράγμα είναι πολύ περίπλοκο και νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μεγάλης κλίμακας κυκλοφορία από Αμερική Ευρώπη έως Ασία.
      Για την ουδέτερη φάση μεταξύ El Nino και LA Nina δεν έχω άποψη, ίσως όμως και αυτή να έχει βάλει το χέρι της όπως έγραψε ο Βασίλης.
      Από την άλλη όμως συνεχίζω να πιστεύω ότι στον καιρό της Ελλάδας όλοι αυτοί οι δείκτες της παγκόσμιας κυκλοφορίας έχουν αποδείξει ότι μας επηρεάζουν από καθόλου έως μέτρια στην καλύτερη.
      Υ. Γ. Θερμός αυλώνας?
      Στέκει τέτοιος όρος?
      Πρώτη φορά το ακούω.
      Θερμός αντικυκλώνας να το δεχτώ, θερμός θόλος επίσης(το είχαμε εξηγήσει και φέτος το καλοκαίρι), αλλά θερμός αυλώνας δεν κολλάει βρε αδερφέ.

      Διαγραφή
    7. Μια αιτία είναι ότι φανηκε μέσω χαρτών παρόμοιας διάταξης neutral enso σε συνδιασμο με ότι mjo και να έχουμε ο Νοέμβριος πάει αντικυκλωνικος. Άρα ο συνδιασμός δύο δεικτών βγάζει το αποτέλεσμα και όχι απλά το ουδέτερο enso. Τώρα πόσες ακόμα αιτίες υπάρχουν κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να φανταστεί. Καλημέρα σε όλους!!

      Διαγραφή
    8. Ούτε στο Φούτζι έχει χιονίσει ακόμα, Θωμά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1894 που τηρείται αρχείο. Πέρσι χιόνισε στις 5 Οκτώβρη στο εμβληματικό ηφαίστειο, ύψους 3.776 μέτρων της Ιαπωνίας, ορατό και από το Τόκιο όταν έχει καθαρό ουρανό.

      Το πιο καθυστερημένο χιόνι ήταν στις 26 Οκτώβρη, δύο φορές, αλλά φέτος που οι θερμοκρασίες ήταν 1,76 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο το καλοκαίρι και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και τον Σεπτέμβρη, επειδή ο υποτροπικός αεροχείμαρρος βρέθηκε σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, δεν έχει πέσει νιφάδα ακόμα.

      Οι καλές καιρικές συνθήκες ήταν, πάντως, ο λόγος που 220 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανέβει στο Φούτζι, μέχρι στιγμής, φέτος.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα σας. Τον Οκτώβριο βρέθηκα στις ΗΠΑ. Στις ανατολικές ακτές πέρα από τη Φλόριντα πέρασε διάστημα 30 και ημερών χωρίς σοβαρή βροχή και σε μερικές περιπτώσεις χωρίς ούτε μια σταγόνα βροχής. Τέτοιας έντασης ξηρασία έχουν πάρα πολλά χρόνια να δουν αυτές οι περιοχές. Ο αεροχείμαρρος είναι τελείως κυματώδης και σπασμένος και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου westerlies στα μέσα πλάτη. Μιλάμε για ιδιαίτερης έντασης μπλοκάρισμα στην κυκλοφορία, σίγουρα σε σύνδεση με την κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου ο καιρός θα παραμείνει ίδιος και απαράλλακτος στο βόρειο ημισφαίριο με λίγες διαφορές και διάσπαρτη ξηρασία με βροχές μόνο στα κατάντη του πολικού αεροχειμάρρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο καιρός που διανύουμε είναι απαράδεκτος.Κάθε μέρα ζέστη και ηλιοφάνεια που μας προκαλεί πλήξη.Το σωστό για μας είναι τέλη Οκτωβρίου να βρέχει κάθε μέρα και να έχει μέγιστη το πολύ 10 βαθμούς και να βγαίνει ήλιος μια-δυο το πολύ φορές την εβδομάδα.
    Αυτό τον καιρό θέλουμε άσχετα αν μετεορολογικά δεν είναι κανονικές συνθήκες εναρμονισμένες με το κλίμα της εποχής,εμείς το βαφτίζουμε ως κανονικές επειδή απλά εμείς θέλουμε να ικανοποιήσουμε τις αρεσκείες μας θεωρώντας κομμάτι του χειμώνα και τον μήνα Νοέμβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ίδιος διαταραχθείς είναι, Δάσκαλε.

      Διαγραφή
    2. Φίλε ανώνυμε των 10:41μ.μ. Δεν την παλεύεις μου φαίνεται. Ζήτα βοήθεια δεν είναι ντροπή.

      Διαγραφή
    3. Σπύρος Δελαπόρτας30 Οκτωβρίου 2024 στις 4:23 π.μ.

      Βλέπω ότι παρίσφριούν διάφορα troll μέσα στην ομάδα του δάσκαλου για να μας διασκεδάζουν προφανώς με τα λεγόμενα τους (εάν δεν είναι η περίοδος οκτώβριος και νοέμβριος για νερά και χιόνια στα βουνά μας τότε μάλλον θα εννοεί ο ποιητής ότι είναι ο ιούνιος και ο ιούλιος..) πάντως στα μακροπρόθεσμα τρεξίματα φαίνεται να κρυώνει αρκετά ο καιρός ειδικά στην ανατολική ελλάδα το αν θα συνδυαστεί με κάποια φαινόμενα μένει να φανεί στην πράξη με βάση τα τρεξίματα τα βραδινά του αμερικάνου εάν λέμε επαληθευόνταν κατά γράμμα άνετα δίνονταν στα λευκά η γύρω ορεινή ζώνη της αττικής)

      Διαγραφή
    4. Και ποιες είναι οι εναρμονισμένες συνθήκες με την εποχή; Ηλιος κάθε μέρα και 25 βαθμοί; Μη χειρότερα

      Διαγραφή
    5. Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια, εδώ που τα λέμε...

      Διαγραφή
  14. Ετσι οπως εχουν οι διαταξεις και οι αντικυκλωνικες συνθηκες στην κεντρικη ευρωπη, μονο ξεροβορια μπορουν να ερθουν αντε και καποια back door της κακιας ωρας σε λαθος μηνα. Το μπλοκαρισμα της κυκλοφοριας εκει που συμβαινει δεν μας ευνοει. Αρχικα θεωρουσα πως η κυκλοφορια δεν ηταν κακη. Φαινεται πως η αποκοπη που εχει βγει στην ιβηρικη δεν αφησε καποιον αυλωνα να κατεβει πιο νοτια. Μπαινει νοεμβριος και δεν εχουμε ακουσει ενα μπαμ! Σιχαμα κανονικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έντονο το φωτοχημικό νέφος σήμερα (29/10) στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κοιτώντας και τα σημερινά τρεξίματα των μοντέλων βγαίνει το συμπέρασμα πως το σίχαμα της καιρικής απραξίας δεν λέει να υποχωρήσει ούτε τον Νοέμβριο ενώ έπρεπε τέτοια εποχή να βλέπουμε τα πρώτα χιόνια στις σκεπές των σπιτιών μας σε ολόκληρη την κεντρική και βόρεια χώρα πράγμα απολύτως καθόλου παράλογο καθώς τα ίδια πράγματα λένε και πολλοί που γράφουν σε διάφορες καιρικές σελίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και ενώ εδώ στην ανατολική Μεσόγειο διάγουμε την πλέον απίστευτη περίοδο ανομβρίας, στην άλλη μεριά της Μεσογείου, στην Ισπανία, 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές. Και μιλάμε για την μια ευρωπαική προηγμένη χώρα! Θέλω πάρα πολύ να βρέξει επιτελους χορταστικά, και το έχουμε απόλυτα ανάγκη, αλλά από την άλλη πλευρά στο τέλος θα φτάσουμε σε σημείο να τρέμουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να έρθουν αυτές οι βροχές. Η απόλυτη απορρύθμιση κοινώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δυστυχως στην ισπανια υπαρχουν δεκαδες νεκροι. Χαος!
    Ανεκαθεν τα αποκομμενα και εγκλωβισμενα χαμηλα ειναι τα πιο επικινδυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καιρικής μονοτονίας...συνέχεια! Καμία αλλαγή στον καιρικό ορίζοντα, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια κάποιων ιστότοπων να "κλειδώσουν" την αλλαγή του καιρού και να μιλήσουν για "αντικυκλώνα που θα μας ...καταβροχθίσει!" αφήνοντας φυσικά εντυπώσεις για κάτι άλλο από αυτό που βιώνουμε. Δυστυχώς η νέα καιρική πραγματικότητα μας επιβάλλει να δράσουμε άμεσα. Σε διεθνές επίπεδο δυστυχώς το μόνο που βλέπουμε είναι προσήλωση στις πολεμικές συγκρούσεις, στη ρητορική μίσους, στην δημιουργία συμμαχιών για αλλαγή συνόρων και σίγουρα κανένας δεν ενδιαφέρεται για το κλίμα. Επομένως οφείλουμε να δούμε σε εθνικό επίπεδο πώς θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να αναζητήσουμε λύσεις "χθες" στο μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας το οποίο το ερχόμενο καλοκαίρι δε θα είναι απλά πρόβλημα αλλά ίσως και αιτία κοινωνικών ρήξεων. Απαιτείται ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Οι θορυβώδεις φαιδροί πάντα θα λένε φαιδρότητες και ποτέ δε θα συνειδητοποιήσουν την αλήθεια διότι τους βολεύει η "αλήθεια τους". Οι σοβαροί όμως πολίτες αυτής της χώρας και οι επιστήμονες που εκπροσωπούν την σιωπηρή πλειοψηφία, οφείλουν να αναλάβουν δράση. Για να επιστρέψει ο κάθε Νοέμβρης στις "εργοστασιακές ρυθμίσεις"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Την ίδια στιγμή που η χώρα μας μαστίζεται από πολύμηνη ανομβρία-ξηρασία, στην υπόλοιπη Μεσόγειο οι καταιγίδες Σεπτέμβρη Οκτώβρη δεν είχαν σταματημό.
    Εικόνες αποκάλυψης από τη χθεσινή σφοδρή νεροποντή που έπληξε την νοτιοανατολική Ισπανία και την πόλη της Βαλένθια.
    Εκτιμάται ότι τοπικά στις περιοχές αυτές έπεσαν πάνω από 400 τόνοι νερό ανά στρέμμα μέσα σε λίγες ώρες!
    Προσοχή θα χρειαστεί μάλιστα και το επόμενο 24ωρο στη νότια Ισπανία καθώς οι καταιγίδες αν και πιο τοπικές δεν δείχνουν στην ουσία να εκτονώνονται με επίκεντρο αυτή τη φορά την περιοχή της Σεβίλης.
    Όλα μεταξύ τους συνδέονται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία για να έχουμε αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα με δεκάδες νεκρούς(ίσως και παραπάνω τις επόμενες ώρες) και άπειρες κατεστραμένες περιουσίες.
    Από τη μια η κυκλοφορία με τον πανευρωπαϊκό αντικυκλώνα τύπου Ωμέγα που δεν αφήνει καμία διαταραχή να κινηθεί μέσα σε αυτό το τείχος και από την άλλη η διαταραχή της Ιβηρικής χερσονήσου που αναπτύχθηκε στα νοτιοδυτικά του αντικυκλώνα και με την τεράστια ενέργεια της ακόμη ζεστής θάλασσας της Μεσογείου σε συνδυασμό του αντικυκλώνα που στην ουσία μπλοκάρει την εν λόγω διαταραχή να κινηθεί προς τα ανατολικά, δημιούργησε αυτά τα αποτελέσματα.
    Το δίλημμα της νέας κανονικότητας των επόμενων φθινοπώρων που θα έρθουν και με την υπερθέρμανση καλά να κρατεί δυστυχώς θα είναι ένα.
    Αντικυκλώνες και ανομβρίες ή καταιγίδες κ πλημμύρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΝΙΚΟΣ ΔΑΛΑΡΟΥΓΚΑΣ30 Οκτωβρίου 2024 στις 3:05 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλη την παρέα!

    Κυριακή-Τρίτη βρέθηκα στα Καλάβρυτα. Πραγματικά καλοκαιρινός καιρός, με μοναδική παραφωνία την έντονη ψύχρα το πρωί λόγω αναγλύφου, καθώς ως οροπέδιο, παρατηρείται αναστροφή της θερμοκρασίας. Δύο πράγματα με στενοχώρησαν και ένα με ευχαρίστησε. Αυτά που με στενοχώρησαν ήταν η δίψα της γης και η ανάγκη για νερό, καθότι ορεινά και η έντονη ξήρανση της ελάτης. Πλαγιές ολόκληρες, άντε συστάδες για να μην είμαι υπερβολικός, με ξερά κατακόκκινα έλατα. Πραγματική θλίψη. Αυτό που με ευχαρίστησε ήταν ο εξαιρετικός κρασάτος κόκορας που έφαγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή