Καλημέρα Δάσκαλε. Και να τολμήσω να πω καλό φθινόπωρο από εδώ την Ξάνθη? Χθες είχαμε 7mm βροχουλας και κάπως έπεσε η θερμοκρασία. Ας είμαστε αισιόδοξοι όσο γίνεται για το καιρικό μέλλον.
Επί του παρόντος,και μέχρι να έρθει η σύγκλιση ,ας πάμε γιά σύγκλινο !. Ύστερα είναι και κείνος ο καταπιώ(ο)νας !. ----=====Π.Α. Υ.γ. Καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου βλέπει κανένας ;. Κάτι λέμε για Τσεπέλοβο .
To γνωρίζω Χρήστο. Πρώτη φορά το κάνω , και τούτο κατόπιν φιλικής και συζυγικής παρακλήσεως .Θα περιμένουμε . Μακάρι να βρέξει καλά και ας μην πάμε πουθενά . Ο καταπιώνας του φίλου Γιάννη ,ως σχετιζόμενος ετυμολογικά με τη μετοχή του αορίστου β (κατέπιον) του ρήματος καταπίνω ,δοκιμότερο είναι να γραφεί με ο . Τέλος πάντων ,δεν χάλασε και ο κόσμος ....... -----=====Π.Α.
Οι προγνώσεις δεν μπορούν να βγούν με ασφάλεια για μια εβδομάδα μπροστά.Επίσης επειδή οι προγνώσεις βασίζονται στις προβλέψεις των καιρικών μοντέλων,και επειδή αυτά αλλάζουν από τρέξιμο σε τρέξιμο(ορισμένες φορές κατά 100% από το ένα στο άλλο)δεν μπορεί αυτό να γίνει. Απλά εμείς ως εξαρτημένοι από τα μοντέλα παίρνουμε τις μετρητοίς ακόμα και αυτό που θα δείξουν υστερα από 15 μέρες ενώ ορισμένες φορές δείχνουν προγνώσεις καιρού που δεν είναι της αρεσκείας μας χωρίς αυτό να σημαίνει πως ευθύνεται το ίδιο το μοντέλο για την πετριά που έχουμε με τα καιρικά φαινόμενα.
Σαφώς και οι προγνώσεις δεν μπορούν να βγουν με ασφάλεια, ακόμα και για μια εβδομάδα μπροστά. Αρκετές φορές είναι που χρειάζεται η εμπειρία του εκάστοτε ερασιτέχνη προγνωστή ή του επαγγελματία μετεωρολόγου για να διορθώσει, κάποιες φορές, τα μοντέλα. Νούμερα εμπιστοσύνης και τοίς εκατό>100%< δεν υπάρχουν στον καιρό και ούτε συμβόλαια υπογράφονται μαζί του.
Με την ανανέωση των τρεξιμάτων των καιρικών μοντέλων,δίνουν μια χαραμάδα φωτός στην έλευση των βροχών στην χώρα που τοσο πολύ οι περιοχές το έχουν ανάγκη,ενώ θα ταιριάζει και στα πλαίσια της εποχής. Επειδή όμως τα τρεξίματα αλλάζουν από τρέξιμο σε τρέξιμο,και αφετέρου επειδή οι προγνώσεις για μια εβδομάδα μπροστά θεωρούνται για τα προγνωστικά δεδομένα μακρυά,περιμένουμε για να δούμε αν θα διατηρηθούν όπως τα δείχνουν σήμερα ή αν θα αλλάξουν και αποσύρουν τις βροχές.
Καλησπέρα σας! Μετά από τις συνεχείς αποτυχημένες προβλέψεις ειδικά για την περιοχή μας, έκανα μια μικρή έρευνα.
Σύγκριση προβλέψεων των δύο κύριων μοντέλων πρόβλεψης GFS και EMCWF και τελικού αποτελέσματος για την περιοχή της Πρώτης Σερρών.
Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Τα μοντέλα πρόβλεψης δίνουν φαινόμενα για το επόμενο Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου από 7mm μέχρι 9mm. Τρίτη 8 Οκτωβρίου. Οι προβλέψεις δίνουν φαινόμενα κυρίως την επόμενη Κυριακή 13 του μηνός με 6mm με 8mm. Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Οι προβλέψεις δίνουν 3mm μόνο για το Σάββατο βράδυ 12 Οκτωβρίου. Πέμπτη 10 Οκτωβρίου. Προβλέψεις για 2mm με 3mm για Σάββατο βράδυ. Παρασκευή 11 Οκτωβρίου δίνουν πρόβλεψη για 2mm με 4mm για Σάββατο απόγευμα-βράδυ 12 Οκτωβρίου 2024. Σάββατο 12 Οκτωβρίου πρωί δίνουν οι προβλέψεις 4mm με 5mm για σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ.
Τελικό αποτέλεσμα 0mm. Πλήρης αποτυχία των μοντέλων πρόβλεψης. Το μόνο που είχαμε ήταν 5 λεπτά ψιχάλες το μεσημέρι του Σαββάτου. Το μόνο μοντέλο πρόβλεψης που έπεσε μέσα και δεν έδινε ποτέ φαινόμενα ήταν το Aladdin. Αυτό λοιπόν θα βλέπω μόνο, που δίνει προβλέψεις μόνο για τις επόμενες τρεις μέρες!!
Καλησπέρα σας κύριε Ζιακόπουλε. Μια απορία . Έχετε σημειώσει σαν χαμηλό το σύστημα στην Ουκρανία. Κοιτάζοντας όλους τους χάρτες δείχνει σαν υψηλό βαρομετρικό, καθώς οι μεγαλύτερες πιέσεις είναι στο κέντρο του...τι λάθος κάνω; Σας ευχαριστώ
Δεν σας καταλαβαίνω. Ο χάρτης δεν είναι επιφανειακός και τα βαρομετρικά συστήματα καθ΄ύψος παρουσιάζουν κλίση. Στα 5,5 χιλιόμετρα πάνω από τη ΝΑ Ουκρανία υπάρχει χαμηλό, αλλά όχι και στην επιφάνεια.
Σας ευχαριστώ. Κάτι τέτοιο υποπτεύθηκα κι εγώ βλέποντας τα υψόμετρα να είναι χαμηλότερα στο κέντρο. Ήταν πάντα μια απορία μου πώς ξεχωρίζουμε ένα επιφανειακό χαμηλό η υψηλό από ένα στα ψηλότερα στρώματα.
Έχετε δίκιο, τώρα το είδα ότι είναι χάρτης γεωδυναμικών στα 500hPa όπου στην περιοχή της μαύρης θάλασσας(νοτιοανατολικά δλδ του αντικυκλώνα) κυριαρχούν χαμηλά γεωδυναμικά και κάπως άστατος καιρός πιο χειμερινού τύπου. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι βρέχει αξιόλογα στην εκεί περιοχή με 1030hPa ατμοσφαιρική πίεση. Άλλωστε τα χαμηλά γεωδυναμικά στη μέση τροπόσφαιρα και οι ψυχρές αέριες μάζες δεν σημαίνουν βροχές. Για να δημιουργηθεί κυκλογέννεση θα πρέπει ο ψυχρός και ασταθής αέρας που επικρατεί στη μέση τροπόσφαιρα να συναντήσει τα νερά της θάλασσας για να δημιουργηθεί επιφανειακή ύφεση στα ανατολικά η νοτιοανατολικά του. Πάνω από την ηπειρωτική ξηρά δεν μπορεί να δώσει κάτι ιδιαίτερο. Σωστά η λάθος Δάσκαλε? Υπάρχει κάτι που ξεχνώ η κάτι διαφορετικό? Υ. Γ. Μιλάω χοντρικά χωρίς να μπλέξω άλλους παίκτες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.
Ο επιφανειακός χάρτης που αντιστοιχεί στον χάρτη της ανάρτησης έχει ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην ΝΑ Μαύρη Θάλασσα που συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται επί του χέρσου της Τουρκίας κατά μήκος των βόρειων ακτών της και ένα βαρομετρικό χαμηλό επί της Τυνησίας που αντιστοιχεί στο σχεδόν αποκομμένο ανώτερο χαμηλό των ακτών της Αλγερίας.
Ευχαριστώ για την απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι με βροχές στη μέση ανατολή και την Γεωργία από το ψυχρό μέτωπο που λέτε, εμείς εδώ δεν παίρνουμε μυρωδιά πάρα μόνο ξεροβόρι. Ευτυχώς κάτι δείχνει για το αποκομμένο χαμηλό της κεντρικής Μεσογείου όπου με τα τελευταία στοιχεία βρίσκετε στον χάρτη πιο δυτικά από τον συγκεκριμένο που αναρτήσατε χτες. Πάντως το ρεζουμέ είναι ότι είτε με το χαμηλό της Μεσογείου, είτε με το χαμηλό Τουρκίας Γεωργίας η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση και μάλλον τίποτα συνταρακτικό δεν θα συμβεί για άλλη μια φορά. Να δούμε στα δυτικά ΒΔυτικα και κεντρικά αν το χαμηλό της κεντρικής Μεσογείου θα δώσει κάποια φαινόμενα το Σαββατοκύριακο. Γενικά ο καιρός στην Ελλάδα θα έλεγα ότι έχει καταντήσει μια μονότονη αηδία.
"" Για να δημιουργηθεί κυκλογέννεση θα πρέπει ο ψυχρός και ασταθής αέρας που επικρατεί στη μέση τροπόσφαιρα να συναντήσει τα νερά της θάλασσας για να δημιουργηθεί επιφανειακή ύφεση στα ανατολικά η νοτιοανατολικά του. ""
Δεν δημιουργουνται ετσι οι κυκλογεννεσεις, καμια αερια μαζα απο μονη της δεν ειναι ασταθης, και κανενας αερας στην μεση τροποσφαιρα δεν συναντιεται με τα νερα της θαλασσας.
Νομίζω δεν το ανέβασε τυχαία ο δάσκαλος ,κάτι βλέπει παραπάνω το έμπειρο μάτι του , αρχίζει ο καιρός να αποκτά ενδιαφέρον επιτέλους λέω εγώ , Χρήστος Όθρυς
Μόνο ενδιαφέρον δεν θα είναι ο καιρός βάση του συγκεκριμένου χάρτη παραπάνω και τα λόγια του Δασκάλου Χρήστο. Δλδ άσκοπο σχετικό κρύο για την εποχή και βροχές σχεδόν καθόλου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθώς τα προγνωστικά στοιχεία ήθελαν έως το μεσημέρι το χαμηλό με το που πλησιάζει Ιόνιο να σπρώχνετε γρήγορα νότια και δυτικά προς τη Β. Αφρική λόγω και του ισχυρού ΒΑ ανέμου που θα μεταφέρει από τα ΒΑνατολικά περισσότερο κρύο(εξού και ο καμηλιέρης). Παρόλα αυτά αυτά επειδή τα στοιχεία συνεχώς αλλάζουν έχω την εντύπωση ότι τελικά το 10ήμερο από τις 20 έως τις 30 του μήνα, δύο διαταραχές στο σύνολο κατά βάση από τα δυτικά θα προσπαθήσουν να περισώσουν ότι σώζεται απ'αυτόν τον τραγικό μήνα υετικά(εννοείται πως στο σύνολο της χώρας δεν θα το καταφέρουν). Από τώρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα φαινόμενα θα είναι γενικευμένα σε όλη τη χώρα, που ακριβώς θα βρέξει και αν θα μιλάμε για χορταστικές βροχές και καταιγίδες ή μικρής διάρκειας και έντασης βροχές και μπόρες. Αυτό που κρατάμε βάση του μέσου όρου των περισσότερων προγνωστικών μοντέλων και βάση του διαγράμματος του πολλαπλού συστήματος πρόβλεψης από ECMWF και GFS,είναι ότι το τρίτο 10ήμερο του μήνα δύο διαταραχές θα μας προσεγγίσουν και μέχρις εκεί προς ώρας. Καλή εβδομάδα.
Όπως πάντα σοβαρός και αρκετά μετρημενος Φώτη,ούτως ώστε όταν θα αποκτήσει σοβαρό ενδιαφέρον ο καιρός και ελπίζω ότι φέτος κάτι θα αλλάξει προς το καλό να έχουν και την ανάλογη βαρύτητα οι προγνώσεις σου!!Σε ευχαριστούμε πολύ!!Γιώργος Περιστέρι
Eγώ νομίζω ότι είναι η χαρά ενός μετεωρολόγου....που επιτέλους βλέπει ενδιαφέροντες χάρτες....αλλά θέλουμε δεν θέλουμε πάμε πρός το ΣΚ με ενα βαρύ φθινοπωινοό καιρό στα δυτικά και λίγη ψυχρα στα ανατολικά,άν θέλει ο κύριος Ζιακόπουλος μας λέει τι εννοεί με το "νωρίς μας ήρθες φέτος",...."θωμάς"
Νομίζω ότι ο Δάσκαλος εννοεί ότι τέτοια κυκλοφορία(αυτή που δείχνει ο συγκεκριμένος χάρτης εννοώ) με ψυχρό αντικυκλώνα στα ΒΑ μας και ισχυρό ΒΑ ρεύμα συνηθίζεται περισσότερο προς το χειμώνα και όχι τον Οκτώβριο που είναι ο μήνας των νοτιάδων και των βροχών. Εξού και η στιχομυθία μεταξύ χαμηλού και ψυχρού αντικυκλώνα.
Ψυχρές εισβολές παρατηρούνται τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο στη χώρα μας, αλά δεν είναι αυτές που κυριαρχούν τους συγκεκριμένους μήνες, τουλάχιστον με την παλιά κανονικότητα του κλίματος. Για βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας χρειάζονται διαταραχές που θα πλησιάσουν την περιοχή μας από τα Δ-ΝΔ. Με βάση τα τωρινά στοιχεία (θα δούμε αν παραμείνουν), το επόμενο ΣΚ οι βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα οφείλονται στη σύγκλιση Γραίγου και Σιρόκου. Καλοδεχούενες θα είναι, δεν λέω, αλλά εγώ δεν ψηφίζω ούτε Γραίγο ούτε Σιρόκο. Ψηφίζω Γαρμπή!. Καλό απόγευμα ε όλους.
Γιάννη λόγω σύγκλισης έχουμε δει σε μεμονωμένες περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό, όντως έντονα και αρκετά φαινόμενα στις περιοχές μας. Τον Γαρμπή όμως που δίνει και ξανά δίνει κατά κύματα βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά δεν τον αλλάζω για τίποτα!
Η σύγκλιση Γιάννη που πρωτίστως εσύ ανέφερες, αφορούσε την σύγκρουση των θερμών αερίων μαζών από τα δυτικά-νότια με τις ψυχρές από τα βόρεια ΒΑνατολικά έτσι ώστε να δημιουργηθεί ζώνη έντονων φαινομένων στη χώρα μας. Στην προκειμένη μιλάμε για ανεμολογική σύγκλιση του ΝΑ με τον ΒΑ στα δυτικά. Βέβαια πολύ νωρίς για συμπεράσματα ακόμη. Αν η σύγκλιση βγει μέσα στο Ιόνιο(το βραδινό του ευρωπαϊκού αυτό δείχνει προς στιγμήν)τότε όλο το νερό θα το φάει το Ιόνιο και τα Επτάνησα μένοντας ακόμη και εμείς οι δυτικοί με πολύ λιγότερα φαινόμενα. Νομίζω αύριο βράδυ με Τετάρτη πρωί θα έχει ξεδιαλύνει το τοπίο. Εύχομαι το καλύτερο σενάριο.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Πιστεύω ότι, με τον χάρτη και τον "διάλογο" μεταξύ τού χαμηλού βόρεια της Αλγερίας και της ύφεσης βόρεια της μαύρης Θάλασσας, ο κύριος Ζιακόπουλος θέλει να πεί, ότι εφόσον το χαμηλό δεν έρχεται ανατολικά όπως ξέραμε από παλιά, αλλά τραβάει νοτια-νοτιοανατολική πορεία, πηγαίνοντας προς Αφρική, έτσι και η ύφεση βορειοανατολικά μας βρίσκει χώρο να κατέβει πιο νότια-νοτιοδυτικά όπως γίνεται τον χειμώνα..
Σε σχόλιο της προηγούμενης, νομίζω, ανάρτησης αναφέρατε, κ. Ζιακόπουλε, ότι οι πιέσεις στην περιοχή της Κύπρου είναι ακόμα σχετικά χαμηλές για την εποχή. Αυτή η αναφορά σας στις "σχετικά χαμηλές" πιέσεις με έβαλε στον πειρασμό να σας θέσω ένα ερώτημα που το έχω αρκετό καιρό στο μυαλό μου.
Έχω παρατηρήσει ότι τα τελευταία περίπου 6-7 χρόνια εδώ στην περιοχή της Κρήτης οι ΜΕΣΕΣ μηνιαίες (άρα και οι μέσες ετήσιες) τιμές πίεσης βαίνουν διαρκώς μειούμενες. Και έτσι ενώ είχαμε μέση ετήσια πίεση περί τα 1014,0 hPa πριν από περίπου 15 χρόνια, τώρα έχουμε σχεδόν 1013,0 hPa, με τάση να πέσουμε και χαμηλότερα (στο 1012, ...) . Για κάποιους μήνες μάλιστα και ειδικά για τους θερινούς η διαφορά της μέσης μηνιαίας πίεσης σε σχέση με παλιότερα είναι πραγματικά πολύ μεγάλη (δίνω π.χ. την χρονοσειρά των μέσων πιέσεων του Αυγούστου από το 2012 έως και το 2024, δεκατριών δηλαδή συναπτών ετών: 1011,6 / 1010,9 / 1010,0 / 1010,9 / 1010,7 / 1010,5 / 1009,9 / 1009,7 / 1007,9 / 1009,4 / 1007,3 / 1008,5 / 1007,8). Υποθέτω ότι κάτι παρόμοιο θα ισχύει και για άλλα μέρη της ανατολικής τουλάχιστον Ελλάδας και του Αιγαίου, ίσως και συνολικά για τη χώρα.
Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν με βάση την απλή και στοιχειώδη φυσική της ατμόσφαιρας, αυτή η διαρκής μείωση της πίεσης υποδηλώνει και ότι έχουμε όλο και πιο θερμές, άρα ελαφρύτερες (=που ασκούν μικρότερη πίεση), αέριες μάζες πάνω από την περιοχή, και αν ουσιαστικά δείχνει ότι το περίφημο καλοκαιρινό θερμικό χαμηλό της Τουρκίας και της Κύπρου έχει τελικά εξαπλωθεί και δυτικότερα. Να επισημάνω ότι ευθέως ανάλογη με αυτή την μείωση των μέσων πιέσεων είναι η αύξηση των μέσων μηνιαίων θερμοκρασιών των αντίστοιχων μηνών. Είναι λοιπόν η συνεχής μείωση της μέσης πίεσης ένας ακόμη δείκτης της θέρμανσης και της ανόδου των θερμοκρασιών;
Α) Η εσωτερική μεταβλητότητα του κλιματικού συστήματος της Γης μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές κάποιων παραμέτρων ακόμα και σε βάθος χρόνου 10 ή 12 ετών. Για να δούμε αν αυτές οι αλλαγές είναι κλιματικές, θα χρειαστούμε μεγαλύτερη χρονοσειρά (τουλάχιστον 30 χρόνια). Β) Η υπόθεση της επέκτασης του θερμικού χαμηλού της Α. Μεσογείου δυτικότερα μπορεί να έχει επιστημονική βάση, αλλά θέλει τεκμηρίωση. Γ) Η υπόθεση ότι σε περιόδους που το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου θερμαίνεται, τα μελτέμια παρουσιάζουν εξασθένηση είναι αποδεκτή. Καλό μεσημέρι.
Δεν αποκλείεται η ατμοσφαιρική διαταραχή πλησίον της Τυνησίας και κινούμενη ανατολικότερα μετέπειτα, να δώσει μια κλωτσιά στις αντικυκλωνικές συνθήκες που επηρεάζουν την περιοχή μας και να αλλάξει επιτέλους η ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλή εβδομάδα.
ΔΕΝ έχει κλειδώσει τίποτα ακόμη για τις υποτιθέμενες βροχές του σαββατοκύριακου όπως ανέφερα και χτες. Κακώς βγαίνουν άτομα της μετεωρολογικής κοινότητας και μιλούν για ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια. Εγώ λέω να περιμένουμε έως αύριο το βράδυ.
Τελικά, θα πάει Σαχάρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛογικά ναι.
ΔιαγραφήΛογικό είναι να 'πάνε στη Σαχάρα;
Διαγραφήναι
ΔιαγραφήΚαλημέρα Δάσκαλε. Και να τολμήσω να πω καλό φθινόπωρο από εδώ την Ξάνθη? Χθες είχαμε 7mm βροχουλας και κάπως έπεσε η θερμοκρασία. Ας είμαστε αισιόδοξοι όσο γίνεται για το καιρικό μέλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια εικόνα, χίλιες λέξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ λέω να αφήσουν τη γκρίνια και να τα βρούνε μεταξύ τους με Σύγκλιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί του παρόντος,και μέχρι να έρθει η σύγκλιση ,ας πάμε γιά σύγκλινο !.
ΔιαγραφήΎστερα είναι και κείνος ο καταπιώ(ο)νας !. ----=====Π.Α.
Υ.γ. Καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου βλέπει κανένας ;. Κάτι λέμε για Τσεπέλοβο .
Πολύ νωρίς, κ. καθηγητά.
ΔιαγραφήΑλήθεια, γιατί δεν γράφεται με ωμέγα, όπως τα εις -ώνας;
To γνωρίζω Χρήστο. Πρώτη φορά το κάνω , και τούτο κατόπιν φιλικής και συζυγικής παρακλήσεως .Θα περιμένουμε . Μακάρι να βρέξει καλά και ας μην πάμε πουθενά .
ΔιαγραφήΟ καταπιώνας του φίλου Γιάννη ,ως σχετιζόμενος ετυμολογικά με τη μετοχή του αορίστου β (κατέπιον) του ρήματος καταπίνω ,δοκιμότερο είναι να γραφεί με ο . Τέλος πάντων ,δεν χάλασε και ο κόσμος .......
-----=====Π.Α.
Μόλις δούμε κάτι, τα ξαναλέμε, κ. καθηγητά.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την εξήγηση.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΕ,ΕΛΠΙΖΩ Η ΦΩΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΜΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤίποτα δεν αποτελεί,καμμία ενδειξη,ο καιρός είναι ανεξάρτητος του φθινοπώρου και του χειμώνα.
ΔιαγραφήΤι εννοείς;
ΔιαγραφήΤι σφήνα είναι αυτή! Κανένας από τούς δύο δεν κάνει την δουλειά του όπως πρέπει και την εποχή που πρέπει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλαλούμ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία. https://youtu.be/1A1kLOV5k-s?si=vYPw93RXuTtT-TK3
Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.
Οι προγνώσεις δεν μπορούν να βγούν με ασφάλεια για μια εβδομάδα μπροστά.Επίσης επειδή οι προγνώσεις βασίζονται στις προβλέψεις των καιρικών μοντέλων,και επειδή αυτά αλλάζουν από τρέξιμο σε τρέξιμο(ορισμένες φορές κατά 100% από το ένα στο άλλο)δεν μπορεί αυτό να γίνει.
ΔιαγραφήΑπλά εμείς ως εξαρτημένοι από τα μοντέλα παίρνουμε τις μετρητοίς ακόμα και αυτό που θα δείξουν υστερα από 15 μέρες ενώ ορισμένες φορές δείχνουν προγνώσεις καιρού που δεν είναι της αρεσκείας μας χωρίς αυτό να σημαίνει πως ευθύνεται το ίδιο το μοντέλο για την πετριά που έχουμε με τα καιρικά φαινόμενα.
Σαφώς και οι προγνώσεις δεν μπορούν να βγουν με ασφάλεια, ακόμα και για μια εβδομάδα μπροστά. Αρκετές φορές είναι που χρειάζεται η εμπειρία του εκάστοτε ερασιτέχνη προγνωστή ή του επαγγελματία μετεωρολόγου για να διορθώσει, κάποιες φορές, τα μοντέλα.
ΔιαγραφήΝούμερα εμπιστοσύνης και τοίς εκατό>100%< δεν υπάρχουν στον καιρό και ούτε συμβόλαια υπογράφονται μαζί του.
Με την ανανέωση των τρεξιμάτων των καιρικών μοντέλων,δίνουν μια χαραμάδα φωτός στην έλευση των βροχών στην χώρα που τοσο πολύ οι περιοχές το έχουν ανάγκη,ενώ θα ταιριάζει και στα πλαίσια της εποχής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή όμως τα τρεξίματα αλλάζουν από τρέξιμο σε τρέξιμο,και αφετέρου επειδή οι προγνώσεις για μια εβδομάδα μπροστά θεωρούνται για τα προγνωστικά δεδομένα μακρυά,περιμένουμε για να δούμε αν θα διατηρηθούν όπως τα δείχνουν σήμερα ή αν θα αλλάξουν και αποσύρουν τις βροχές.
Προτιμώ την αρκούδα από τον καμηλιέρη! Η Κρήτη αγαπάει τις αρκούδες ειδικά τις πολικές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας! Μετά από τις συνεχείς αποτυχημένες προβλέψεις ειδικά για την περιοχή μας, έκανα μια μικρή έρευνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύγκριση προβλέψεων των δύο κύριων μοντέλων πρόβλεψης GFS και EMCWF και τελικού αποτελέσματος για την περιοχή της Πρώτης Σερρών.
Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Τα μοντέλα πρόβλεψης δίνουν φαινόμενα για το επόμενο Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου από 7mm μέχρι 9mm.
Τρίτη 8 Οκτωβρίου. Οι προβλέψεις δίνουν φαινόμενα κυρίως την επόμενη Κυριακή 13 του μηνός με 6mm με 8mm.
Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Οι προβλέψεις δίνουν 3mm μόνο για το Σάββατο βράδυ 12 Οκτωβρίου.
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου. Προβλέψεις για 2mm με 3mm για Σάββατο βράδυ.
Παρασκευή 11 Οκτωβρίου δίνουν πρόβλεψη για 2mm με 4mm για Σάββατο απόγευμα-βράδυ 12 Οκτωβρίου 2024.
Σάββατο 12 Οκτωβρίου πρωί δίνουν οι προβλέψεις 4mm με 5mm για σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ.
Τελικό αποτέλεσμα 0mm. Πλήρης αποτυχία των μοντέλων πρόβλεψης. Το μόνο που είχαμε ήταν 5 λεπτά ψιχάλες το μεσημέρι του Σαββάτου. Το μόνο μοντέλο πρόβλεψης που έπεσε μέσα και δεν έδινε ποτέ φαινόμενα ήταν το Aladdin. Αυτό λοιπόν θα βλέπω μόνο, που δίνει προβλέψεις μόνο για τις επόμενες τρεις μέρες!!
Κωστή, καλημέρα. Παρακολουθώ την έρευνά σου εδώ και μία εβδομάδα. Έχεις απόλυτο δίκιο. Το Aladdin δεν το ξέρω, θα το παρακολουθήσουμε κι αυτό.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας κύριε Ζιακόπουλε. Μια απορία . Έχετε σημειώσει σαν χαμηλό το σύστημα στην Ουκρανία. Κοιτάζοντας όλους τους χάρτες δείχνει σαν υψηλό βαρομετρικό, καθώς οι μεγαλύτερες πιέσεις είναι στο κέντρο του...τι λάθος κάνω; Σας ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστή παρατήρηση.
ΔιαγραφήΚανονικά αντικυκλώνας είναι ο συγκεκριμένος που συνοδεύεται από ψυχρές αέριες μάζες.
Δεν ξέρω γιατί στο χάρτη απεικονίζεται με Χ.
Δεν σας καταλαβαίνω. Ο χάρτης δεν είναι επιφανειακός και τα βαρομετρικά συστήματα καθ΄ύψος παρουσιάζουν κλίση. Στα 5,5 χιλιόμετρα πάνω από τη ΝΑ Ουκρανία υπάρχει χαμηλό, αλλά όχι και στην επιφάνεια.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ. Κάτι τέτοιο υποπτεύθηκα κι εγώ βλέποντας τα υψόμετρα να είναι χαμηλότερα στο κέντρο. Ήταν πάντα μια απορία μου πώς ξεχωρίζουμε ένα επιφανειακό χαμηλό η υψηλό από ένα στα ψηλότερα στρώματα.
ΔιαγραφήΈχετε δίκιο, τώρα το είδα ότι είναι χάρτης γεωδυναμικών στα 500hPa όπου στην περιοχή της μαύρης θάλασσας(νοτιοανατολικά δλδ του αντικυκλώνα) κυριαρχούν χαμηλά γεωδυναμικά και κάπως άστατος καιρός πιο χειμερινού τύπου.
ΔιαγραφήΠαρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι βρέχει αξιόλογα στην εκεί περιοχή με 1030hPa ατμοσφαιρική πίεση.
Άλλωστε τα χαμηλά γεωδυναμικά στη μέση τροπόσφαιρα και οι ψυχρές αέριες μάζες δεν σημαίνουν βροχές.
Για να δημιουργηθεί κυκλογέννεση θα πρέπει ο ψυχρός και ασταθής αέρας που επικρατεί στη μέση τροπόσφαιρα να συναντήσει τα νερά της θάλασσας για να δημιουργηθεί επιφανειακή ύφεση στα ανατολικά η νοτιοανατολικά του.
Πάνω από την ηπειρωτική ξηρά δεν μπορεί να δώσει κάτι ιδιαίτερο.
Σωστά η λάθος Δάσκαλε?
Υπάρχει κάτι που ξεχνώ η κάτι διαφορετικό?
Υ. Γ. Μιλάω χοντρικά χωρίς να μπλέξω άλλους παίκτες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.
Ο επιφανειακός χάρτης που αντιστοιχεί στον χάρτη της ανάρτησης έχει ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην ΝΑ Μαύρη Θάλασσα που συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται επί του χέρσου της Τουρκίας κατά μήκος των βόρειων ακτών της και ένα βαρομετρικό χαμηλό επί της Τυνησίας που αντιστοιχεί στο σχεδόν αποκομμένο ανώτερο χαμηλό των ακτών της Αλγερίας.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για την απάντηση.
ΔιαγραφήΤο σίγουρο είναι ότι με βροχές στη μέση ανατολή και την Γεωργία από το ψυχρό μέτωπο που λέτε, εμείς εδώ δεν παίρνουμε μυρωδιά πάρα μόνο ξεροβόρι.
Ευτυχώς κάτι δείχνει για το αποκομμένο χαμηλό της κεντρικής Μεσογείου όπου με τα τελευταία στοιχεία βρίσκετε στον χάρτη πιο δυτικά από τον συγκεκριμένο που αναρτήσατε χτες.
Πάντως το ρεζουμέ είναι ότι είτε με το χαμηλό της Μεσογείου, είτε με το χαμηλό Τουρκίας Γεωργίας η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση και μάλλον τίποτα συνταρακτικό δεν θα συμβεί για άλλη μια φορά.
Να δούμε στα δυτικά ΒΔυτικα και κεντρικά αν το χαμηλό της κεντρικής Μεσογείου θα δώσει κάποια φαινόμενα το Σαββατοκύριακο.
Γενικά ο καιρός στην Ελλάδα θα έλεγα ότι έχει καταντήσει μια μονότονη αηδία.
"" Για να δημιουργηθεί κυκλογέννεση θα πρέπει ο ψυχρός και ασταθής αέρας που επικρατεί στη μέση τροπόσφαιρα να συναντήσει τα νερά της θάλασσας για να δημιουργηθεί επιφανειακή ύφεση στα ανατολικά η νοτιοανατολικά του. ""
ΔιαγραφήΔεν δημιουργουνται ετσι οι κυκλογεννεσεις, καμια αερια μαζα απο μονη της δεν ειναι ασταθης, και κανενας αερας στην μεση τροποσφαιρα δεν συναντιεται με τα νερα της θαλασσας.
Νομίζω δεν το ανέβασε τυχαία ο δάσκαλος ,κάτι βλέπει παραπάνω το έμπειρο μάτι του , αρχίζει ο καιρός να αποκτά ενδιαφέρον επιτέλους λέω εγώ , Χρήστος Όθρυς
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο ενδιαφέρον δεν θα είναι ο καιρός βάση του συγκεκριμένου χάρτη παραπάνω και τα λόγια του Δασκάλου Χρήστο.
ΔιαγραφήΔλδ άσκοπο σχετικό κρύο για την εποχή και βροχές σχεδόν καθόλου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθώς τα προγνωστικά στοιχεία ήθελαν έως το μεσημέρι το χαμηλό με το που πλησιάζει Ιόνιο να σπρώχνετε γρήγορα νότια και δυτικά προς τη Β. Αφρική λόγω και του ισχυρού ΒΑ ανέμου που θα μεταφέρει από τα ΒΑνατολικά περισσότερο κρύο(εξού και ο καμηλιέρης).
Παρόλα αυτά αυτά επειδή τα στοιχεία συνεχώς αλλάζουν έχω την εντύπωση ότι τελικά το 10ήμερο από τις 20 έως τις 30 του μήνα, δύο διαταραχές στο σύνολο κατά βάση από τα δυτικά θα προσπαθήσουν να περισώσουν ότι σώζεται απ'αυτόν τον τραγικό μήνα υετικά(εννοείται πως στο σύνολο της χώρας δεν θα το καταφέρουν).
Από τώρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα φαινόμενα θα είναι γενικευμένα σε όλη τη χώρα, που ακριβώς θα βρέξει και αν θα μιλάμε για χορταστικές βροχές και καταιγίδες ή μικρής διάρκειας και έντασης βροχές και μπόρες.
Αυτό που κρατάμε βάση του μέσου όρου των περισσότερων προγνωστικών μοντέλων και βάση του διαγράμματος του πολλαπλού συστήματος πρόβλεψης από ECMWF και GFS,είναι ότι το τρίτο 10ήμερο του μήνα δύο διαταραχές θα μας προσεγγίσουν και μέχρις εκεί προς ώρας.
Καλή εβδομάδα.
Τα κρύα είναι αναγκαία φίλε τι θες να έχουμε 30αρια;τίγκα στις μυγες?δεν το βλέπεις ότι είναι αρρωστια;
ΔιαγραφήΌπως πάντα σοβαρός και αρκετά μετρημενος Φώτη,ούτως ώστε όταν θα αποκτήσει σοβαρό ενδιαφέρον ο καιρός και ελπίζω ότι φέτος κάτι θα αλλάξει προς το καλό να έχουν και την ανάλογη βαρύτητα οι προγνώσεις σου!!Σε ευχαριστούμε πολύ!!Γιώργος Περιστέρι
Διαγραφή9:50 δεν μίλησε κανείς για κρύα κύριε.
Διαγραφή9:50
ΔιαγραφήΝα μην έρθουν τα κρύα εννοώ
Eγώ νομίζω ότι είναι η χαρά ενός μετεωρολόγου....που επιτέλους βλέπει ενδιαφέροντες χάρτες....αλλά θέλουμε δεν θέλουμε πάμε πρός το ΣΚ με ενα βαρύ φθινοπωινοό καιρό στα δυτικά και λίγη ψυχρα στα ανατολικά,άν θέλει ο κύριος Ζιακόπουλος μας λέει τι εννοεί με το "νωρίς μας ήρθες φέτος",...."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι ο Δάσκαλος εννοεί ότι τέτοια κυκλοφορία(αυτή που δείχνει ο συγκεκριμένος χάρτης εννοώ) με ψυχρό αντικυκλώνα στα ΒΑ μας και ισχυρό ΒΑ ρεύμα συνηθίζεται περισσότερο προς το χειμώνα και όχι τον Οκτώβριο που είναι ο μήνας των νοτιάδων και των βροχών.
ΔιαγραφήΕξού και η στιχομυθία μεταξύ χαμηλού και ψυχρού αντικυκλώνα.
μετα τις πολυμηνες ζεστες ειναι φυσικο αντισταθμισμα.οι βροχες και οι νοτιαδες ειναι και ισχυουν αν δεν υπηρχε κλιματικη αλλαγη
ΔιαγραφήΨυχρές εισβολές παρατηρούνται τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο στη χώρα μας, αλά δεν είναι αυτές που κυριαρχούν τους συγκεκριμένους μήνες, τουλάχιστον με την παλιά κανονικότητα του κλίματος. Για βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας χρειάζονται διαταραχές που θα πλησιάσουν την περιοχή μας από τα Δ-ΝΔ. Με βάση τα τωρινά στοιχεία (θα δούμε αν παραμείνουν), το επόμενο ΣΚ οι βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα οφείλονται στη σύγκλιση Γραίγου και Σιρόκου. Καλοδεχούενες θα είναι, δεν λέω, αλλά εγώ δεν ψηφίζω ούτε Γραίγο ούτε Σιρόκο. Ψηφίζω Γαρμπή!.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα ε όλους.
Έτσι ακριβώς, Γαρμπής και άγιος ο θεός!
ΔιαγραφήΤα φαινόμενα αλλιώς είναι πάντα παροδικά.
Στην τελική όμως, μάζευε και ας είναι ρώγες..
Σύγκλιση Φώτη μου..
ΔιαγραφήΣύγκλιση...!!
O Γαρμπής γίνεται και επικίνδυνος όμως..
ΔιαγραφήΓιάννη λόγω σύγκλισης έχουμε δει σε μεμονωμένες περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό, όντως έντονα και αρκετά φαινόμενα στις περιοχές μας.
ΔιαγραφήΤον Γαρμπή όμως που δίνει και ξανά δίνει κατά κύματα βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά δεν τον αλλάζω για τίποτα!
Η σύγκλιση Γιάννη που πρωτίστως εσύ ανέφερες, αφορούσε την σύγκρουση των θερμών αερίων μαζών από τα δυτικά-νότια με τις ψυχρές από τα βόρεια ΒΑνατολικά έτσι ώστε να δημιουργηθεί ζώνη έντονων φαινομένων στη χώρα μας.
ΔιαγραφήΣτην προκειμένη μιλάμε για ανεμολογική σύγκλιση του ΝΑ με τον ΒΑ στα δυτικά.
Βέβαια πολύ νωρίς για συμπεράσματα ακόμη.
Αν η σύγκλιση βγει μέσα στο Ιόνιο(το βραδινό του ευρωπαϊκού αυτό δείχνει προς στιγμήν)τότε όλο το νερό θα το φάει το Ιόνιο και τα Επτάνησα μένοντας ακόμη και εμείς οι δυτικοί με πολύ λιγότερα φαινόμενα.
Νομίζω αύριο βράδυ με Τετάρτη πρωί θα έχει ξεδιαλύνει το τοπίο.
Εύχομαι το καλύτερο σενάριο.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Πιστεύω ότι, με τον χάρτη και τον "διάλογο" μεταξύ τού χαμηλού βόρεια της Αλγερίας και της ύφεσης βόρεια της μαύρης Θάλασσας, ο κύριος Ζιακόπουλος θέλει να πεί, ότι εφόσον το χαμηλό δεν έρχεται ανατολικά όπως ξέραμε από παλιά, αλλά τραβάει νοτια-νοτιοανατολική πορεία, πηγαίνοντας προς Αφρική, έτσι και η ύφεση βορειοανατολικά μας βρίσκει χώρο να κατέβει πιο νότια-νοτιοδυτικά όπως γίνεται τον χειμώνα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε σχόλιο της προηγούμενης, νομίζω, ανάρτησης αναφέρατε, κ. Ζιακόπουλε, ότι οι πιέσεις στην περιοχή της Κύπρου είναι ακόμα σχετικά χαμηλές για την εποχή. Αυτή η αναφορά σας στις "σχετικά χαμηλές" πιέσεις με έβαλε στον πειρασμό να σας θέσω ένα ερώτημα που το έχω αρκετό καιρό στο μυαλό μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω παρατηρήσει ότι τα τελευταία περίπου 6-7 χρόνια εδώ στην περιοχή της Κρήτης οι ΜΕΣΕΣ μηνιαίες (άρα και οι μέσες ετήσιες) τιμές πίεσης βαίνουν διαρκώς μειούμενες. Και έτσι ενώ είχαμε μέση ετήσια πίεση περί τα 1014,0 hPa πριν από περίπου 15 χρόνια, τώρα έχουμε σχεδόν 1013,0 hPa, με τάση να πέσουμε και χαμηλότερα (στο 1012, ...) . Για κάποιους μήνες μάλιστα και ειδικά για τους θερινούς η διαφορά της μέσης μηνιαίας πίεσης σε σχέση με παλιότερα είναι πραγματικά πολύ μεγάλη (δίνω π.χ. την χρονοσειρά των μέσων πιέσεων του Αυγούστου από το 2012 έως και το 2024, δεκατριών δηλαδή συναπτών ετών: 1011,6 / 1010,9 / 1010,0 / 1010,9 / 1010,7 / 1010,5 / 1009,9 / 1009,7 / 1007,9 / 1009,4 / 1007,3 / 1008,5 / 1007,8). Υποθέτω ότι κάτι παρόμοιο θα ισχύει και για άλλα μέρη της ανατολικής τουλάχιστον Ελλάδας και του Αιγαίου, ίσως και συνολικά για τη χώρα.
Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν με βάση την απλή και στοιχειώδη φυσική της ατμόσφαιρας, αυτή η διαρκής μείωση της πίεσης υποδηλώνει και ότι έχουμε όλο και πιο θερμές, άρα ελαφρύτερες (=που ασκούν μικρότερη πίεση), αέριες μάζες πάνω από την περιοχή, και αν ουσιαστικά δείχνει ότι το περίφημο καλοκαιρινό θερμικό χαμηλό της Τουρκίας και της Κύπρου έχει τελικά εξαπλωθεί και δυτικότερα. Να επισημάνω ότι ευθέως ανάλογη με αυτή την μείωση των μέσων πιέσεων είναι η αύξηση των μέσων μηνιαίων θερμοκρασιών των αντίστοιχων μηνών. Είναι λοιπόν η συνεχής μείωση της μέσης πίεσης ένας ακόμη δείκτης της θέρμανσης και της ανόδου των θερμοκρασιών;
Ευχαριστώ
Παναγιώτης Λουπάσης - Φιλόλογος
Χανιά Κρήτης
Α) Η εσωτερική μεταβλητότητα του κλιματικού συστήματος της Γης μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές κάποιων παραμέτρων ακόμα και σε βάθος χρόνου 10 ή 12 ετών. Για να δούμε αν αυτές οι αλλαγές είναι κλιματικές, θα χρειαστούμε μεγαλύτερη χρονοσειρά (τουλάχιστον 30 χρόνια).
ΔιαγραφήΒ) Η υπόθεση της επέκτασης του θερμικού χαμηλού της Α. Μεσογείου δυτικότερα μπορεί να έχει επιστημονική βάση, αλλά θέλει τεκμηρίωση.
Γ) Η υπόθεση ότι σε περιόδους που το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου θερμαίνεται, τα μελτέμια παρουσιάζουν εξασθένηση είναι αποδεκτή.
Καλό μεσημέρι.
Ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν αποκλείεται η ατμοσφαιρική διαταραχή πλησίον της Τυνησίας και κινούμενη ανατολικότερα μετέπειτα, να δώσει μια κλωτσιά στις αντικυκλωνικές συνθήκες που επηρεάζουν την περιοχή μας και να αλλάξει επιτέλους η ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.
Καλή εβδομάδα.
Εμείς εδώ είμαστε με τον Σιρόκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαίως, εν αρχή ήν ο Νότος. -----======Π.Α.
Παιδιά της Όστριας είναι ο Οστριογάρµπης καί ο Οστριοσιρόκος.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους.
Eχουμε και το παιδί των συγκλίσεων....σοροκολεβάντες!!!..."θωμάς"
ΔιαγραφήΔΕΝ έχει κλειδώσει τίποτα ακόμη για τις υποτιθέμενες βροχές του σαββατοκύριακου όπως ανέφερα και χτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚακώς βγαίνουν άτομα της μετεωρολογικής κοινότητας και μιλούν για ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια.
Εγώ λέω να περιμένουμε έως αύριο το βράδυ.