Οι νοτιάδες έκαναν το χειμώνα φθινόπωρο

1-2-2015, Ο Αώος φουσκωμένος και στο βάθος η Κόνιτσα
Πηγή: http://www.e-konitsa.gr/, φωτ. Γιώργος Λάμπρου
Κάνοντας έναν απολογισμό της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών, δεν με εξέπληξε η ένταση των ανέμων που έφθασε τα 9 με 10 μποφόρ (η εμμονή κάποιων να εστιάζουν στις μέγιστες ριπές του ανέμου και να μιλούν για τυφώνα είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία) ούτε η μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Αυτό που θέλει κάποια συζήτηση είναι οι μεγάλης έντασης και διάρκειας βροχές και οι καταιγίδες που προκάλεσαν τις σοβαρές πλημμύρες κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα. Καταρχάς να πούμε ότι ύψη βροχής της τάξεως των 300 χιλιοστών δεν είναι απλά 2 ή 3 φορές μεγαλύτερα από τα μέσα μηνιαία ύψη βροχής του Ιανουαρίου ή του Φεβρουαρίου στους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ηπείρου. Τα συγκεκριμένα χιλιοστά βροχής έπεσαν σε διάστημα 2-3 ημερών και είναι απολύτως συγκρίσιμα με τα μεγαλύτερα μηνιαία ύψη βροχής που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή της Ηπείρου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Για παράδειγμα, στα Ιωάννινα, με βάση τα αρχεία της ΕΜΥ της περιόδου 1956-1997, το ρεκόρ του Ιανουαρίου είναι 308 χιλιοστά και σημειώθηκε το 1966 και το ρεκόρ του Φεβρουαρίου είναι 307 χιλιοστά και σημειώθηκε το 1956 και το 1963.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα τεράστια ύψη βροχής του τριημέρου 30/1-1/2/2015 στη ΒΔ Ελλάδα παραπέμπουν σε συνθήκες φθινοπώρου και όχι χειμώνα. Κατά τη γνώμη μου, την αποσταθεροποίηση της δομής της ατμόσφαιρας που οδήγησε στις ισχυρές και συνεχείς καταιγίδες την προκάλεσαν οι επίμονοι νοτιάδες, ενώ σημαντικό ρόλο στην αύξηση των χιλιοστών της βροχής έπαιξε το ανάγλυφο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου