Υποχωρεί ο χιονιάς

Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η χώρα θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος με ένταση το πολύ 8 μποφόρ (Α-ΝΑ Αιγαίο). Με αυτό το δεδομένο, ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις ή βροχές (νότια πεδινά) θα σημειωθούν και πάλι στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές και το κρύο θα είναι αισθητό παντού. Σε ότι αφορά την εξέλιξη του καιρού το τριήμερο Παρασκευή–Κυριακή (13-15/2), οι άνεμοι θα εξασθενήσουν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Επισημαίνεται, πάντως, ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για παγετό ακτινοβολίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τα άλλα, λίγες βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν στα ανατολικά και νότια και κυρίως στο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. 

 

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12-2-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βορειοανατολικά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -10 έως 7 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 4 και κατά τόπους 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -7 έως 10 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και κυρίως στην Εύβοια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 8 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη τοπικές χιονοπτώσεις και νοτιότερα πεδινά βροχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 και πρόσκαιρα στα ΝΑ 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 11 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόβροχο (παραθαλάσσια) κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 7 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 6 βαθμούς.


4 σχόλια:

  1. Δύο ερωτήσεις αν επιθυμείτε να απαντήσετε: α) γιατί είναι τόσο δύσκολο να φτάσουν τα βροχοφόρα νέφη ανατολικότερα και βορειότερα της κεντρικής μακεδονίας και συνήθως σταματούν στα όρια της ηπείρου με τη δυτική μακεδονία?
    β) γιατί το ψύχος ήταν πολύ ηπιότερο απ'όσο αναμενόταν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ερωτήσεις είναι γενικές κι έτσι γενικές θα είναι και οι απαντήσεις.
      α) Το ανάγλυφο, τα δυναμικά αίτια (μεταφορά στροβιλισμού, συγκλίσεις στο πεδίο των ανέμων) και τα θερμοδυναμικά αίτια που καθορίζονται από το τις καθ' ύψος μεταβολές της θερμοκρασίας και της υγρασίας.
      β) Δεν γνωρίζω αν τελικά το ψύχος ήταν ηπιότερο από όσο αναμενόταν.

      Διαγραφή
  2. τα τελευταία χρόνια πάντως δεν νομίζω ότι σχετίζονται τόσο με αυτά που λέτε καθώς αυτά υπήρχαν πάντα αλλά οι χιονοπτώσεις και οι βροχές ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ έχουν μειωθεί στη βόρεια χώρα (με εξαίρεση την θράκη) τα τελευταία χρόνια ,κυρίως μετα το 2006 σε ανησηχητικό βαθμό.Αν ο φλεβάρης που όπως φένεται έτσι θα γίνει βγει χωρίς ίχνος υετού στη βόρεια ελλάδα τότε θα έχουμε πιο έντονο το φαινόμενο!!
    Μήπως κάτι έχει αλλάξει στην κυκλοφορία της χώρας μας και γενικότερα στα περίχωρα της και για 'το έχουμε αυτά τα αποτελέσματα;
    Αξιοσημείωτο είναι ότι θυμάμαι το 2005 έναν χειμώνα που έβρεχε στη θεσσαλονίκη επι μια ακριβως βδομάδα και τους τελευταίους δύο μήνες βρέχει για δυο με οκτω ώρες και τα φαινόμενα μετατοπίζονται ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ανατολικά και νότια!
    θέλω τη γνώμη σας για τα παραπάνω και μια απάντηση για το αν ο υετός ερχόταν στη χώρα μας πάντα απο τα δυτικά όπως γίνεται σήμερα ή αν αυτό γίνεται τα τελευταία χρόνια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Φίλε μου, για να σημειωθεί υετός πρέπει να υπάρχει κάποιο δυναμικό, θερμοδυναμικό ή ορογραφικό αίτιο. Αυτό ισχύει είτε οι βροχές είναι λίγες είτε είναι πολλές. Σε ότι αφορά την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, από την οποία εξαρτάται η συχνότητα εμφάνισης των βροχών ή των χιονοπτώσεων, αλλαγές υπάρχουν είτε λόγω φυσικής μεταβλητότητας είτε μονιμότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Κάποιες από τις απόψεις μου για το θέμα αυτό μπορεί να βρεις στα περί αχιονίας άρθρα μου που αναρτήθηκαν στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2014 στη επιλογή ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ.
      β) Τα βαρομετρικά χαμηλά έρχονται συνήθως από τα δυτικά λόγω της περιστροφή της Γης και της δύναμις Κοριόλις. Όταν η κυκλοφορία γίνει μεσημβρινή, οι διαταραχές έρχονται από τα βόρεια.

      Διαγραφή