Τα χειρότερα πέρασαν

Η βαθμιαία στροφή των ανέμων σε δυτικούς αλλάζει προς το καλύτερο τον καιρό στη χώρα, καθώς τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα απομακρυνθεί από την περιοχή μας η βορειοαφρικανική σκόνη. Επισημαίνεται ότι στην πολύπαθη το τελευταίο διάστημα Δ-ΒΔ Ελλάδα οι βροχές και οι καταιγίδες δεν θα σταματήσουν, αλλά τα φαινόμενα αυτά δεν θα έχουν την ένταση και τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Υπάρχουν βέβαια κάποιες επιφυλάξεις καθώς το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο και η επιφανειακή απορροή θα είναι αυξημένη, αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι προς το παρόν τα χειρότερα πέρασαν. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα είναι πιο αισθητή στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Σε ότι αφορά την προοπτική του καιρού, από τα μέσα της εβδομάδας οι νοτιάδες θα έλθουν και πάλι στο προσκήνιο, καθώς ένα νέο χαμηλό θα πλησιάσει τη χώρα από τα δυτικά. Έτσι, πέρα από τους ενισχυμένους νότιους ανέμους, θα μας επισκεφθεί και πάλι η σκόνη από την Αφρική και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο.

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα, φίλοι μου


Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2-2-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (Δ. Μακεδονία). Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Άνεμοι Δ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κυρίως στη Δ. Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και την κεντρική Πελοπόννησο. Άνεμοι Δ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές κυρίως στο Α. Αιγαίο, όπου θα εκδηλωθούν και παροδικές καταιγίδες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ. Το πρωί στα Δωδεκάνησα Ν-ΝΑ 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Νωρίς το πρωί τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρη καταιγίδα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 16 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 13 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Ο κ. Αρνιακός εκτίμησε εδώ και μέρες, παρακινδυνευμένα μάλλον, οτι επίκειται ισχυρός χιονιάς γύρω στις 10 Φλεβάρη. Τα μέχρι τώρα τρεξίματα των μοντέλων φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν. Παρακολουθώντας τις παλινδρομήσεις των προγνωστικών χαρτών ως προς τη θέση του αυλώνα, υποψιάζομαι (από διαίσθηση) οτι τα χιόνια θα καταλήξουν τελικά πάλι στις ...Κυκλάδες. Όπως πάνε τα πράγματα, για να δούμε χιόνι στα χαμηλά, θα μπαίνουμε στο καράβι για το νησί, όπως κάνουμε το καλοκαίρι στις διακοπές! Σημεία των καιρών (κλιματική αλλαγή) ή καιρική (χαοτική) τυχαιότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν η κλιματική αλλαγή ή η καιρική τυχαιότητα θα φέρει τα χιόνια στις ...Κυκλάδες. Το βέβαιο είναι ότι τις παρακινδυνευμένες προγνώσεις τις φέρνει ο ανταγωνισμός των προγνωστών.

      Διαγραφή