Σχεδόν πανελλαδικός ο χιονιάς, αλλά άλλοι θα πάρουν ...κουραμπιέ και άλλοι μόνο την άχνη

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά ένα άλλο χαμηλό κινείται αργά από την Ιταλία προς την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα στην κεντρική Ελλάδα και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Την Κυριακή (8/2) στα δυτικά, τα νότια, το Αιγαίο και τις ανατολικότερες περιοχές της Θεσσαλίας και της Α. Στερεάς-Εύβοιας προβλέπονται τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά) και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στη Μακεδονία προβλέπονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) που πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλύτερος, αν και δεν αποκλείονται οι σποραδικές βροχές. Από τις απογευματινές-βραδινές ώρες και από τη Β-ΒΔ Ελλάδα προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς βοριάδες, τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και την επέκταση των χιονοπτώσεων και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Τη Δευτέρα (9/2) προβλέπεται κακοκαιρία με πολύ κρύο, βοριάδες ως τα 10 μποφόρ (Αιγαίο) και χιόνια που είναι πολύ πιθανό να κατέβουν ακόμα και σε περιοχές της Πελοποννήσου με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Ο χιονιάς θα είναι σχεδόν πανελλαδικός (εξαιρούνται οι νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές), αλλά η ένταση και η διάρκεια του θα διαφέρουν πολύ από περιοχή σε περιοχή. Βλέποντας τα πράγματα από την πλευρά των χιονόφιλων, θα λέγαμε ότι άλλοι θα πάρουν ...κουραμπιέ και άλλοι μόνο την άχνη. Οι Αθηναίοι ανήκουν στη πρώτη περίπτωση και οι Θεσσαλονικείς στη δεύτερη, αν και οι τελευταίοι μαζί με την άχνη είναι πιθανό να πάρουν και λίγο κουραμπιέ. Την Τρίτη (10/2) ο αξιόλογος υετός θα περιοριστεί στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 6 με 8 και στα ανατολικά 8 με 10 μποφόρ με τάση μικρής εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

  

Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015  


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7-2-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) από τις απογευματινές-βραδινές ώρες στη Μακεδονία. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά). Πιθανότητα καταιγίδων. Άνεμοι Δ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη Θεσσαλία και την Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι Δ 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα στα βόρεια σε ΒΑ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 1 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών από τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι Δ 3 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα στα βόρεια σε ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 και πρόσκαιρα 5 μποφόρ Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Βροχές από αργά το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ σε ΒΑ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 13 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. <>

    Μπα. Τα νησια του Αιγαιου και η Ευβοια θα παρει τον κουραμπιε. Οι Αθηναιοι θα παρουν τα ψιχουλα του και η Θεσσαλονικεις το τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύρος - Τήνος - Μύκονος (και βέβαια Άνδρος): Οι καλύτεροι πλέον προορισμοί για ...χειμερινό τουρισμό!

      Διαγραφή
  2. Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει σαφής πρόβλεψη για το που θα χιονίσει;Τελικά παλιότερα που βλέπαμε το δελτίο του Καιρού Για Τους Αγρότες και δεν υπήρχε τόση ενημέρωση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε ευχαριστούμε για την ενημέρωση που μας δίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Ζιακόπολε πως το βλέπετε; Θα πάρουμε λίγο κουραμπιέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Ζιακόπουλε τελικά τη θα γίνει στην Αθήνα γιατί τα μοντέλα άλλαξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο ερώτημα έχω και εγώ. Πάλι μαντάρα θα τα κάνει ο Κινέζος χιονοποιός; Τελικά τσάμπα τον πληρώνουμε!

      Διαγραφή
    2. Και είναι και ακριβός.

      Διαγραφή
  6. Αυτή η αβεβαιότητα είναι ανυπόφορη. Τελικά δεν πρέπει καν να βλέπουμε δελτία καιρού όταν έρχεται χιονιάς. Άλλος μετεωρολόγος (Κολυδάς) λέει για μετεωρολογική βόμβα, άλλος το αμφισβητεί και ειρωνεύεται (Αρναούτογλου), άλλος λέει για χιόνι και άλλος για βροχή. Τελικά έχει προχωρήσει η μετεωρολογία;;; Καλύτερα να βλέπαμε το δελτίο για τους αγρότες, όπως παλιά, μου φαίνεται, κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή. Τώρα όλα τα κανάλια έχουν και έναν μετεωρολόγο και κοίτα τι γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο σημαίνει φίλε μου ...Ιδιωτικοποίηση της μετεωρολογικής πρόγνωσης. Να την σταματήσει η νέα κυβέρνηση, άμεσα!

      Διαγραφή
    2. Δεν φταίνε απόλυτα αυτοί.Τα μοντέλα άλλαξαν απότομα και γενικώς δεν συμφωνούν.Και να φανταστείς έχουν κοστίσει εκατομμύρια.

      Διαγραφή
    3. Σωστός απόλυτα.Συμφωνώ μαζί σου.Απλά και εκ του αποτελέσματος τα αποτελέσματα των μοντέλων είναι και αβέβαια.

      Διαγραφή
    4. Η πρόγνωση του καιρού δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά τα τελευταία χρόνια η πρόοδος είναι αδιαμφισβήτητη. Η καλλιέργεια μεγάλων προσδοκιών (ψευδαισθήσεων) για προγνώσεις πέραν των δυνατοτήτων της επιστήμης είναι μια από τις βασικές αιτίες της αμφισβήτησης. Η σύγχυση δημιουργείται από τις υπερβολές των ΜΜΕ και τον ανταγωνισμό των ανθρώπων (μετεωρολόγων ή μη) που ασχολούνται με την πρόγνωση, ο οποίος τους κάνει ορισμένες φορές να φέρονται ανόητα.

      Διαγραφή
  7. Οι θερμοκρασίες είναι το προβλήμα τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμπληρώνω ότι για να έλθει το χιόνι, απαιτούνται: υετός, κατάλληλες θερμοκρασίες και ... υπομονή απ' όλους μας.

      Διαγραφή
  8. Εχετε απόλυτο δίκιο.. Ας ελπίσουμε να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να δούμε κάτι αξιόλογο και μέσα στην Αθήνα εμείς οι καιρόφιλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή