Αντικυκλώνας-εμποδιστής

Τις μέρες που έρχονται η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα παρουσιάσει «μποτιλιάρισμα» λόγω της εγκατάστασης βασικά στις κεντρικές περιοχές της ηπείρου μας ενός συστήματος υψηλών πιέσεων (αντικυκλώνας). Ο αντικυκλώνας-εμποδιστής θα εκτρέπει τα βαρομετρικά χαμηλά που έρχονται από τον Ατλαντικό είτε προς τις Σκανδιναβικές χώρες είτε προς τις χώρες της Ιβηρική Χερσονήσου. Στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, που θα βρίσκονται στα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα, η κυκλοφορία θα είναι για αρκετές μέρες μεσημβρινή με αποτέλεσμα οι κυρίαρχοι άνεμοι στη χώρα μας να είναι οι Β-ΒΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν γενικά χαμηλές και ότι στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές δεν θα λείπουν οι ασθενείς κατά βάση βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά οι τοπικές χιονοπτώσεις. Επισημαίνεται ότι οι βοριάδες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (14-15/2) δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ, αλλά από τη Δευτέρα (16/2) και κυρίως το τριήμερο Τρίτη-Πέμπτη (17-19/2) θα ενισχυθούν και στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Εννοείται ότι με αυτές τις συνθήκες η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ιδιαίτερα στην ανατολική Ελλάδα.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

 

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14-2-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις κυρίως στα βορειοανατολικά. Άνεμοι ΒΑ 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -9 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Λίγες νεφώσεις στα νοτιοδυτικά. Άνεμοι Α 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 14 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) στην Α. Μαγνησία και την Α. Στερεά- Εύβοια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Χιονοπτώσεις στην ορεινή Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

Αττική:
Ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Λίγα χιόνια στην Πάρνηθα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 11 βαθμούς. Στα ανατολικά και βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Θεσσαλονίκη:

Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Α 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 10 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου