Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate
Change Service.
https://climate.copernicus.eu/climate-bulletins |
Σε πλανητικό επίπεδο, η μέση
θερμοκρασία του Φεβρουαρίου 2019 ήταν κατά 0,5οC υψηλότερη
από τη μέση θερμοκρασία του Φεβρουαρίου της περιόδου 1981-2010. Αναφορικά με
την Ευρώπη, σε ορισμένες περιοχές της σημειώθηκαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και
οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις παρατηρήθηκαν στη δυτική Ρωσία και τη νότια
Φινλανδία. Σε ό,τι αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, οι σημαντικότερες αρνητικές
αποκλίσεις παρατηρήθηκαν στις Δ-ΒΔ περιοχές του Καναδά.
Ψέματα λένε! Στην Ελλάδα π.χ. είχαμε ...πολικό Φεβρουάριο και μας το κρύβουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ κλιματική αλλαγή έχει έρθει,απλως πρόεδροι μεγάλων κρατών σφυριζουνε αδιάφορα,οτι όλα είναι οκ.καλο βράδυ σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Φεβρουάριος θα έλεγα ότι μας άφησε μία γλυκανάλατη γεύση όσον αφορά τις προσδοκίες που έδειχνε ότι θα είχε αλλά σε καμία πεερίπτωση εγώ προσωπικά δεν ασπάζομαι τα πορτοκαλί χρώματα για τη χώρα μας καθώς πιστεύω ότι μάζι με τον Φεβρουάριο του '12 κ του '17 είναι οι πιό ψυχροί σε γενικό επίπεδο για τις περισσότερες περιοχές από το 2010 κ μετά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα για να απαντήσω κ στους φίλους του μπλογκ κ κυρίως στον συντοπίτη μου Χρήστο,από τις γνώσεις(ερασιτεχνικά πάντα) που έχω τα τελευταία χρόνια στα μοντέλα, αν εξαιρέσω κάποιες παραμέτρους που μερικές φορές αφήνουν "θολό" το τοπίο κ δυσκολεύουν πολύ την εκτίμηση(κυρίως μέσα στην καρδιά του Χειμώνα όπου κ η παραμικρή μετατόπιση λίγων χιλιομέτρων βόρεια η νότια ενός αντικυκλώνα μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στις αντίστοιχές περιοχές χαμηλών πιέσεων ή το Φθινώπορο που η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά ασταθής κ τα μοντέλα παλινδρομούν συνεχώς) μπορώ να πω ότι σαν γενική τάση μπορούν κ βλέπουν πολύ καλά το μέλλον έως κ 12 με 13 μέρες μετά.
Τι γίνετε όμως?....όταν λέμε τάση εγώ εννοώ την γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας κ τι καιρός θα επικρατήσει περίπου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Ψυχρές η θερμές εισβολές που έβλεπαν φέτος τα μοντέλα ήρθαν σχεδόν όλες,άλλο που μας έδειχναν αρχικά όλη τη Σιβηρία(έτσι κάνουν κ πρέπει να το συνηθίσουμε)κ μετά γινόταν λίγο πιό ήπιο το σκηνικό.
Το ίδιο συμβαίνει κ με τα φαινόμενα,όταν δείχνουν κ επιμένουν σε κάτι από μέρες επιβεβαιώνεται,απλά μπορεί να διαφέρουν στο τέλος η κατανομή κ η ένταση αυτών.
Τέλος,για να έρθω στο ζητούμενο πιστεύω αν από την Καθαρά Δευτέρα κ μετά πάμε σε πιό βροχερό κ πιό ψυχρό μούντ με χιόνια πιά μόνο στα πολύ ορεινά(νομίζω για πεδινό χιονιά πρέπει να το ξενάμε σιγά σιγά) κ κυλήσει κάπως έτσι κ ο Απρίλιος,η εκτίμηση του accu για μένα θα έχει βγεί σε μεγάλο ποσοστό γιατί στην ουσία αυτό προέβλεπε.
Άρα λοιπόν σαν γενική τάση εγώ προσωπικά στηρίζω κ εμπιστεύομαι τα μοντέλα όταν κ αυτά με τη σειρά τους όμως μας δείχνουν αυτή τη σχετική σιγουριά.
Καλημέρα σε όλους.
Φώτη, τα μοντέλα είναι καταρχήν εργαλεία δουλειάς για τους μετεωρολόγους, και (θα) εξελίσσονται κάθε μέρα που (θα) περνάει. Τα όσα έγραψα είναι κυρίως (για να το πω όσο πιο απλα γίνεται) παιδιαρίσματά μου :-), κάνω σαν το παιδάκι που του πήραν το γλυκάκι από τα χέρια (ήταν τόσο ωραίες οι συνθήκες και οι παράμετροι για την Αττική και χάσαμε στο τσακ!). Ωστόσο, ο καιρός είναι ένα κατεξοχήν χαοτικό σύστημα, που βασίζεται σε αμέτρητες παραμέτρους, οπότε το θέμα της μεσο-μακροπρόθεσμης πρόγνωσης θα είναι πάντοτε πεδίο διαφωνιών.
ΔιαγραφήΤο σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον για τις επόμενες 10-15 μέρες κάθε φορά τα μοντέλα δείχνουν σίγουρα τις τάσεις (και το τονίζω αυτό) με μεγάλη ακρίβεια, και πρέπει να χρησιμοποιούνται με σκοπό κυρίως την προετοιμασία του εκάστοτε κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων και των περιορισμό των συνεπειών τους.
Φέτος πάντως ο Βασίλης Πανάκογλου είχε πολύ μεγάλη ακρίβεια στην τριμηναία πρόγνωση του χειμώνα (που την είχε δημοσιεύσει στα μέσα του Νοέμβρη και την επικαιροποίησε την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη), και του αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια και για τις γνώσεις του.
Καλημέρα σε όλη την μετεω-παρέα,
Χρήστος Κομπορόζος
Χρήστο έτσι είναι,όπως τα είπες.
ΔιαγραφήΌσο για τον Βασίλη Πανάκογλου τα πήγε πολύ καλά μέχρι στιγμής ενώ κ για τον Μάρτιο φαίνεται πως θα πάει καλά κ μας αφήνει κ προσδοκίες για το υπόλοιπο του Μαρτίου κυρίως για τα δυτικοβόρεια.
Καλημέρα, σε συνέχεια του μηνύματος του Φώτη, στέλνω το ακόλουθο link κόλαφο για τον Λαμέρα και τους λοιπούς νοσταλγούς του Μαρτίου 1987 και θιασώτες των όψιμων χιονιάδων https://www.news247.gr/kairos/kairos-martios.6699997.html.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε γενικές γραμμές νομίζω ότι το μοτίβο απλά άλλαξε. Τέρμα οι αντικυκλώνες στη Δυτική Ευρώπη, σχόλασε το πάρτυ. Και μεταξύ μας; Καλύτερα. Από το να είχαμε αυτό το μοτίβο τους κρίσιμους μήνες και να τρώγαμε όψιμα χωρίς δυναμική κρύα Μαρτιάτικα και μετά να λέγαμε τι κρίμα που δεν το έκανε τον Ιανουάριο, καλύτερα έτσι. Έτσι, άλλωστε είδαμε έναν σοβαρό χειμώνα μετά από καιρό... Την καλημέρα μου.
Κοκκίνισε το μάτι μου και μαύρισε η ψυχή μου. Άτιμεεε!!!! (Αλλά ποτέ δεν ξέρεις....)
Διαγραφήστα κοκκινα η ευρωπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαρδιτσα
Ομολογώ ότι μου εκανε ιδιαίτερη εντύπωση το ότι κ η Ελλάδα ήταν στο θερμο τομέα τον Φεβρουάριο. Κάνοντας πάντως μια μικρή ρετροσπεκτιβα στο μήνα ίσως δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση...Ακόμα και στις κακοκαιρίας Χιόνη κ Ωκεανίδα η δυτικη κ η νότια Ελλάδα ήταν στο θερμό τομέα (ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα κ στην Κρήτη τα χιόνια αφορούσαν πάνω από 1200 μέτρα υψόμετρο), ενώ κ η βόρεια Ελλάδα νομίζω ότι ήταν για τα θερμοκρασιακα δεδομένα μάλλον ήπια. Έχω όμως την αίσθηση ότι στα ανατολικά προσηνεμα τα πράγματα ήταν μάλλον ψυχροτερα από το κανονικά. Με άλλα λόγια η αναλυση έχει πιάσει γενικά την τάση, όμως υπάρχουν επιμέρους λάθη στις λεπτομέρειες
ΑπάντησηΔιαγραφήΘάνος Κοτταρας
Όταν θα βγουν τα αποτελέσματα και από τις άλλες δύο ιντερνετικές πηγές (NOAA και Weatherbell) θα τις συγκρίνουμε και θα δούμε. Νομίζω ότι κάπου στο μέσο όρο τους θα βρίσκονται οι αποκλίσεις από τα κλιματικά για τον Φεβρουάριο.
Διαγραφή