Μας στέλνει την
ενέργεια που εξουσιάζει όλα τα είδη ζωής πάνω στη Γη. Λατρεύτηκε ως θεός και
διαχρονικά αποτελεί πηγή έμπνευσης για αυτούς που ασχολούνται με τη μουσική, τη
φωτογραφία, την ποίηση και την τέχνη. Καθορίζει τη διάθεσή όλων μας και
επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Δρομολογεί τον καιρό, τα θαλάσσια
ρεύματα και τον υδρολογικό κύκλο. Είναι ένα αστέρι σαν αυτά που βλέπουμε τη
νύχτα στον ουρανό, μόνο που βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όλα τα άλλα. Μόλις 150
εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Είναι ένας τεράστιος κλίβανος παραγωγής
ενέργειας θα μπορούσε να πει ένας φυσικός. Είναι το «ηγεμονικόν αίτιον» του
Αριστοτέλη. Είναι ο Ήλιος!
«Ο Ήλιος, η Γη και ο
Καιρός» είναι ο τίτλος του θέματος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας.
Όταν τον είδα, θυμήθηκα τον τίτλο της τριλογίας μου για τον καιρό: «Καιρός, ο
Γιος της Γης και του Ήλιου», τον οποίο είχα επιλέξει μετά από πολλή σκέψη το
2008. Προφανώς, ο τίτλος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού είναι πιο
γενικός. Εγώ ήθελα κάτι πιο εξειδικευμένο. Θυμάμαι που επί μήνες έψαχνα τη
λεπτή αλλά καθοριστική σχέση του καιρού με τους γονείς του. Τη βρήκα, τελικά,
γυρίζοντας στα χρόνια που πήγαινα στο Δημοτικό Σχολείο στον Αμάραντο της
Κόνιτσας. Ο Γιάννης της Ανθούλας λέγαμε τότε. Γιατί αυτή, η μάνα του, τον είχε και
τον μεγάλωνε. Ο πατέρας του δούλευε στα ξένα. Όχι βέβαια 150 εκατομμύρια
χιλιόμετρα μακριά τους, αλλά πάντως μακριά.
Χρόνια πολλά, φίλοι μου
Χρόνια πολλά δάσκαλε, να είσαι πάντα γερός και δυνατός να μας χαρίζεις γνώση σε ένα αντικείμενο χαοτικό όπως είναι ο καιρός Χρόνια πολλά σε όλους τους μετεωρολόγους
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκπληκτικός ο συνειρμός. Η μάνα γη και ο πατέρας ήλιος, που ακόμα κι αν δεν είναι κοντά μας, τελικά είναι πάντα δίπλα μας. Ήλιος και βοριάς, όπως και στον μύθο του Αισώπου. Ήλιος και βοριάς, όπως και σήμερα. To απόλυτο δίδυμο του δελτίου καιρού στο πέρασμα των αιώνων. Να δούμε, βέβαια, τι θα γίνει και με το κλίμα. Γιατί οι πέντε μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου δαπανούν σχεδόν 200 εκ. δολ. ετησίως για να καθυστερήσουν, να ελέγξουν και να μπλοκάρουν πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει ο Guardian. Nαυαρχίδες ενάντια σε μία κλιματική πολιτική που θα αναχαιτίσει την παγκόσμια υπερθέρμανση είναι η Chevron, η ΒΡ και η ExxonMobil, που χρησιμοποιώντας τα social media περνούν την ατζέντα τους για να αποδυναμώσουν οποιαδήποτε σχετική νομοθεσία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλιστα, στην προεκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ το 2018, δαπάνησαν 2 εκ. δολ. να να διαφημίσουν τα οφέλη από την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων. Η ΒΡ έδωσε επίσης 13 εκ. δολ. σε μία καμπάνια που στηρίχθηκε και από τη Chevron, πετυχαίνοντας την ανάκληση ενός φόρου επί του άνθρακα στην Ουάσινγκτον. Το 1 εκ. από τα 13 εκ. δολ. δόθηκε για διαφημίσεις στα social media. Ο Edward Collins, ο συντάκτης της έρευνας, ότι δημοσίως οι συγκεκριμένες εταιρίες υποστηρίζουν τη δράση για το κλίμα, αλλά την ίδια στιγμή υπονομεύουν κάθε πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση. Μετά τη συμφωνία του Παρισιού υποσχέθηκαν ότι θα πάρουν οικειοθελώς μέτρα, αλλά τα λόγια τους διαφέρουν από τις πράξεις τους.
Κοροϊδεύουν την κοινή γνώμη, καθώς δημοσίως στηρίζουν την ανάγκη για δράση, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν τις επενδύσεις για εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 2019 θα αυξήσουν, μάλιστα, τις δαπάνες τους στα 115 δισ. δολ. με μόνο το 3% εξ αυτών να κατευθύνεται σε πρότζεκτ με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Shell και η Chevron διαψεύδουν την έρευνα και υποστηρίζουν ότι λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως, η έρευνα θεωρεί ότι το λόμπι αυτών των εταιριών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Total, εμποδίζει τις κυβερνήσεις στις προσπάθειές τους να συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό, όπως συμφωνήθηκε στο Παρίσι.
https://www.theguardian.com/business/2019/mar/22/top-oil-firms-spending-millions-lobbying-to-block-climate-change-policies-says-report
Για το κλίμα, αλλά και για το εμπόριο θα έχουν, εξάλλου, συνομιλίες την προσεχή Τρίτη 26 Μαρτίου στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι ο Emmanuel Macron, η Αngela Merkel, o Jean Claude Juncker και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, όπως γράφει η Liberation. Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι θέλουν να βρουν σημεία επαφής με την Κίνα και στο ζήτημα της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
https://www.liberation.fr/direct/element/macron-xi-juncker-et-merkel-reunis-la-semaine-prochaine-a-paris-pour-discuter-commerce-et-climat_95408/
Μέχρι την Τρίτη 26/3 μεσολαβεί, βέβαια, το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Ένα τριήμερο με βοριάδες, αλλά και λιακάδες. Έτσι, λοιπόν, καλές βουτιές, βόλτες και εκδρομές. Όπως λέει και το τραγούδι, "να μας πάρεις μακριά, να μας πας στα πέρα μέρη, φύσα θάλασσα πλατιά, φύσα αγέρι, φύσα αγέρι".
Βαγγέλης Σπανός
Η μητέρα του καιρού, παραστράτησε τις τελευταίες δεκαετίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε φταίει όμως αυτή αλλά οι κακές συναναστροφές της.
Οι άνθρωποι.
Χρόνια πολλά!
Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας
ΑπάντησηΔιαγραφήο πετροπαιχνιδιάτορας
λίγο το στόμα του άνοιξε
κι ευθύς εμύρισε άνοιξη
Τα δέντρα κελαηδήσανε
τα ζωντανά σουνίσανε
κι οι άνεμοι χρωματιστούς
γεμίσανε χαρταετούς.
Χρόνια πολλά δάσκαλε, να μας χαρίζεις πάντοτε ψήγματα της αστείρευτης γνωσης σου.
Χρόνια πολλά σε όλη την μετεω-παρέα,
Χρήστος Κομπορόζος
Τελευταίες(;) καλές, απολαυστικές τζούρες χειμώνα, με τους Ορνιθίες να δίνουν τα ρέστα τους. Και τα καλύτερα έρχονται από Τρίτη. Χρόνια πολλά, όχι μόνο στους μετεωρολόγους, αλλά και σε όλους τους καιρόφιλους! Όσο για την 25η Μαρτίου, εγώ δε θα ευχηθώ χρόνια πολλά, αλλά ...καλά μυαλά σε όλους μας, ανεξάρτητα από ιδεολογικο-πολιτική τοποθέτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος θα το περίμενε ότι οι άνθρωποι που ζουν στα πιο ψυχρά κλίματα θα ήταν οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η Φινλανδία αναδείχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, επί συνόλου 156 που συμπεριλήφθηκαν σε σχετική έρευνα, όπως αναφέρει το Bloomberg. Κατάφερε, μάλιστα, να ξεπεράσει τους Σκανδιναβούς γείτονές της, δηλαδή, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, που συμπληρώνουν την πρώτη τετράδα. Πέμπτη είναι η Ολλανδία και στη 19η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον αντίποδα, το Νότιο Σουδάν βρίσκεται στην τελευταία 156η θέση, ενώ εξίσου δυστυχισμένοι είναι οι άνθρωποι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Αφγανιστάν, την Τανζανία και τη Ρουάντα. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε έναν μέσο όρο ερευνών που έγιναν μεταξύ 2016 και 2018 και λαμβάνουν υπ' όψιν παράγοντες όπως το ΑΕΠ, η κοινωνική στήριξη από συγγενείς και φίλους, το προσδόκιμο ζωής, η ελευθερία επιλογών στη ζωή, η γενναιοδωρία, το κατά πόσο γίνεται αντιληπτή η διαφθορά και τα πιο πρόσφατα συναισθήματα είτε λύπης, είτε χαράς.
Η Φινλανδία καταγράφει μέτρια, αλλά σταθερή πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς από το 2014 και έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα από τις άλλες χώρες που είναι στην πρώτη δεκάδα. Όλα αυτά τα στοιχεία δίνουν τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να ξανασκεφτούν πολιτικές, αλλά και στους ανθρώπους να αναθεωρήσουν κάποιες επιλογές στη ζωή τους, έτσι ώστε να είναι πιο ευτυχισμένοι. Και σε μία εποχή που οι εντάσεις και τα αρνητικά συναισθήματα αυξάνονται, είναι σημαντικό να υπογραμμιστούν οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-20/finland-ranked-world-s-happiest-country-for-second-year-running
Aν δεν ζει, βέβαια, κάποιος σε εμπόλεμη ζώνη και κάτι απλό μπορεί να του φέρει λίγη ευτυχία, όπως για παράδειγμα μία υποβρύχια φωτογραφία. Και σήμερα Σάββατο 23/3 συμπλήρωσα έξι χρόνια υποβρύχιων λήψεων από εκείνη τη συννεφιασμένη μέρα του Μάρτη το 2013, όταν απαθανάτιζα τον πρώτο μου κοκωβιό. Θαλάσσιες χελώνες, μέδουσες, ψάρια, χταπόδια, βασιλικά καβούρια, γλάροι, θαλασσοκόρακες είναι μερικά από τα πλάσματα που συνάντησα όλο αυτό το διάστημα (ένα best of έστειλα στον κ. Ζιακόπουλο), ενώ ήρθα αντιμέτωπος και με μεγάλα κύματα και παγωμένα ρεύματα, όπως και σήμερα στη δαντελένια ακρογιαλιά, που είχε αγκυροβολήσει κι ένα πλοίο, λόγω του δυνατού βοριά.
Βαγγέλης Σπανός