Αγαπημένος μου Σαρωνικός κόλπος. Ευχαριστούμε τον κύριο μπαλαδήμα και τον κύριο ζιακόπουλο για τις πραγματικά εκπληκτικές φωτογραφίες. Φραγκίσκος από παλαιο φαληρο.
Να μαρτυρήσω ότι οι δύο τουλάχιστον από τις πολύ ωραίες φωτογραφίες είναι από το λιμανάκι αλιέων Π. Φαλήρου. Βρίσκεται στη μέση της ακρογιαλιάς Φλοίσβου - Μπάτη, αυτά τα 500 μέτρα περίπου, όπου καθημερινά περπατούν χιλιάδες άνθρωποι. Δυστυχώς κατά μήκος της ακτογραμμής, στο κάτω μέρος της προς τη θάλασσα, υπάρχουν και άνθρωποι που όλο το βιος τους είναι εκεί και είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά αθέατοι κι αυτοί. Βαγγέλης Σπανός
Εικόνες που ταξιδεύουν το νου. Να 'ναι καλά ο φωτογράφος που τις απαθανατίζει και η μητέρα φύση που τις δημιουργεί. Την καλημέρα μου σε όλη την παρέα από τη βροχερή Στουτγκάρδη.
Eνδιαφέρουσα είναι η άποψη που εκφράζει η Florence Clement από την υπηρεσία Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Γαλλίας, που υποστήριξε ότι η ευθύνη για την κλιματική αλλαγή είναι συλλογική, όπως αναφέρει η Le Monde. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι τα κράτη μπορεί να έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για το κλίμα, αλλά τα μέτρα που καλούνται να πάρουν έχουν να κάνουν και με την πραγματικότητα που επικρατεί. Για παράδειγμα, όταν λέμε ότι τα κράτη δεν μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πρέπει να πούμε και τι κάνει η κοινωνία, διότι όλοι εμείς είμαστε που δεν το πετυχαίνουμε αυτό, υποστηρίζει η Clement.
Και ένα φαινόμενο που δεν είναι αντιληπτό από το ευρύ κοινό, είναι αυτό των εισαγόμενων αερίων του θερμοκηπίου. Όταν η Κίνα παράγει ένα προϊόν που προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά, εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου για να το παρασκευάσει. Αυτές οι εκπομπές ρύπων, όμως, μπορούν να καταλογιστούν στους δυτικούς καταναλωτές. Είναι ένας παράγοντας που μετράει πολύ, διότι οι μισές εκπομπές ρύπων που αναλογούν στους Γάλλους, έχουν να κάνουν με τις εισαγωγές τους. Όλα αυτά ενισχύουν την ιδέα της συλλογικής ευθύνης για το κλίμα.
Σήμερα, είναι δύσκολο να δείξουμε με το δάχτυλο τους υπεύθυνους της υπερθέρμανσης. Αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα καταναλωτικό μοντέλο που πρέπει να αλλάξουμε. Και μόνο αν ληφθούν μέτρα που θα αφορούν τους πάντες σε μία κοινωνία, τότε θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Γιατί δεν είναι μόνο τα κράτη, ούτε μόνο οι επιχειρήσεις, ούτε μόνο οι καταναλωτές που πρέπει να αντιδράσουν, είμαστε όλοι εμείς μαζί, κατέληξε η Γαλλίδα από την υπηρεσία Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας της. https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/03/08/climat-nous-ne-pouvons-plus-attendre-pour-changer-notre-facon-de-consommer_5433241_3244.html Βαγγέλης Σπανός
Αγαπημένος μου Σαρωνικός κόλπος. Ευχαριστούμε τον κύριο μπαλαδήμα και τον κύριο ζιακόπουλο για τις πραγματικά εκπληκτικές φωτογραφίες. Φραγκίσκος από παλαιο φαληρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μαρτυρήσω ότι οι δύο τουλάχιστον από τις πολύ ωραίες φωτογραφίες είναι από το λιμανάκι αλιέων Π. Φαλήρου. Βρίσκεται στη μέση της ακρογιαλιάς Φλοίσβου - Μπάτη, αυτά τα 500 μέτρα περίπου, όπου καθημερινά περπατούν χιλιάδες άνθρωποι. Δυστυχώς κατά μήκος της ακτογραμμής, στο κάτω μέρος της προς τη θάλασσα, υπάρχουν και άνθρωποι που όλο το βιος τους είναι εκεί και είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά αθέατοι κι αυτοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
Εικόνες που ταξιδεύουν το νου. Να 'ναι καλά ο φωτογράφος που τις απαθανατίζει και η μητέρα φύση που τις δημιουργεί. Την καλημέρα μου σε όλη την παρέα από τη βροχερή Στουτγκάρδη.
ΑπάντησηΔιαγραφήEνδιαφέρουσα είναι η άποψη που εκφράζει η Florence Clement από την υπηρεσία Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Γαλλίας, που υποστήριξε ότι η ευθύνη για την κλιματική αλλαγή είναι συλλογική, όπως αναφέρει η Le Monde. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι τα κράτη μπορεί να έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για το κλίμα, αλλά τα μέτρα που καλούνται να πάρουν έχουν να κάνουν και με την πραγματικότητα που επικρατεί. Για παράδειγμα, όταν λέμε ότι τα κράτη δεν μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πρέπει να πούμε και τι κάνει η κοινωνία, διότι όλοι εμείς είμαστε που δεν το πετυχαίνουμε αυτό, υποστηρίζει η Clement.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ένα φαινόμενο που δεν είναι αντιληπτό από το ευρύ κοινό, είναι αυτό των εισαγόμενων αερίων του θερμοκηπίου. Όταν η Κίνα παράγει ένα προϊόν που προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά, εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου για να το παρασκευάσει. Αυτές οι εκπομπές ρύπων, όμως, μπορούν να καταλογιστούν στους δυτικούς καταναλωτές. Είναι ένας παράγοντας που μετράει πολύ, διότι οι μισές εκπομπές ρύπων που αναλογούν στους Γάλλους, έχουν να κάνουν με τις εισαγωγές τους. Όλα αυτά ενισχύουν την ιδέα της συλλογικής ευθύνης για το κλίμα.
Σήμερα, είναι δύσκολο να δείξουμε με το δάχτυλο τους υπεύθυνους της υπερθέρμανσης. Αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα καταναλωτικό μοντέλο που πρέπει να αλλάξουμε. Και μόνο αν ληφθούν μέτρα που θα αφορούν τους πάντες σε μία κοινωνία, τότε θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Γιατί δεν είναι μόνο τα κράτη, ούτε μόνο οι επιχειρήσεις, ούτε μόνο οι καταναλωτές που πρέπει να αντιδράσουν, είμαστε όλοι εμείς μαζί, κατέληξε η Γαλλίδα από την υπηρεσία Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας της.
https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/03/08/climat-nous-ne-pouvons-plus-attendre-pour-changer-notre-facon-de-consommer_5433241_3244.html
Βαγγέλης Σπανός