Ο Αννίβας διασχίζει τις Άλπεις (Μέρος 3ο και τελευταίο: διερεύνηση των μετεωρολογικών συνθηκών)


Η τοποθεσία των Άλπεων καθώς και οι μεγάλες διακυμάνσεις των υψών και της έκτασής τους προκαλούν μεγάλες διαφορές στο κλίμα, όχι μόνο μεταξύ των ξεχωριστών οροσειρών, αλλά και εντός μιας συγκεκριμένης περιοχής. Λόγω της κεντρικής τους θέσης στην Ευρώπη, οι Άλπεις κλιματολογικά επηρεάζονται: (α) από τις σχετικά ήπιες και υγρές αέριες μάζες του Ατλαντικού, (β) από τις ψυχρές αέριες μάζες που κατεβαίνουν από τη Β. Ευρώπη, (γ) από τις ψυχρές και ξηρές το χειμώνα και θερμές το καλοκαίρι ηπειρωτικές αέριες μάζες που κυριαρχούν στα ανατολικά και (δ) από τις θερμές μεσογειακές αέριες μάζες που μεταφέρονται προς το βορρά.


Ο καιρός των Άλπεων επηρεάζεται από τη θέση και το πέρασμα των κυκλωνικών θυελλών και από τη διεύθυνση των συνοδευτικών ανέμων που διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις καθημερινές μετεωρολογικές συνθήκες. Οι ακραίες θερμοκρασίες και ο ετήσιος υετός σχετίζονται με τη φυσιογραφία της μεγάλης οροσειράς. Οι κοιλάδες γενικά είναι πιο ζεστές και ξηρές από τις γύρω υψηλότερες περιοχές. Το χειμώνα, σχεδόν όλος ο υετός άνω των 5.000 ποδών είναι χιόνι πάχους 3 με 10 μέτρων. Από τα 2.200 μέτρα και πάνω η χιονοκάλυψη του εδάφους διαρκεί περίπου από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα τέλη Μαΐου, μπλοκάροντας τα ψηλά περάσματα των βουνών. Οι αναστροφές της θερμοκρασίας είναι συχνές, ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα, και οι κοιλάδες συχνά γεμίζουν με ομίχλη και στάσιμο αέρα για μέρες. Τη φθινοπωρινή - χειμερινή περίοδο τα επίπεδα άνω των 1.100 μέτρων μπορεί να είναι θερμότερα και πιο ηλιόλουστα από τους χαμηλούς πυθμένες των κοιλάδων.

Πριν αναφερθούμε αναλυτικά στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια του περάσματος των Καρχηδονίων από τις Άλπεις, χρήσιμο είναι να δούμε πώς ήταν το κλίμα εκείνη την εποχή. Οι εξετάσεις του πάχους και της πυκνότητας των δακτυλίων των δένδρων και των παγετώνων των Άλπεων έδειξαν ότι τη χρονιά της διάβασης των Άλπεων από τον Αννίβα και το στρατό του οι θερμοκρασιακές συνθήκες ήταν ίδιες και ίσως ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες του 20ού αιώνα (J. Neumann, Climatic conditions in the Alps in the years about the year of Hannibal's crossing, 218 BC, Climatic Change, Volume 22, Issue 2, pp 139–150 October 1992).

Από μια γενική άποψη, αυτό ίσως να βοήθησε τον Αννίβα να διασχίσει τις Άλπεις, αλλά δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τη συγκεκριμένη περίοδο (τέλη Οκτωβρίου - μέσα Νοεμβρίου του 218 π. Χ. ) σε μια ορεινή διάβαση των δυτικών Άλπεων που χρησιμοποίησε ο Αννίβας. Ακόμα κι αν εκείνους τους αιώνες ήταν πιο ήπιο το κλίμα, αρκούσε το πέρασμα ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού τη συγκεκριμένη περίοδο για να δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στους Καρχηδονίους. Από την άλλη πλευρά, ακόμα κι αν το κλίμα ήταν ψυχρότερο του σημερινού, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν μπορούσε στη διάρκεια του φθινοπώρου να παρατηρηθεί ένα διάστημα δύο εβδομάδων με σχετική καλοκαιρία; Ασφαλώς, όχι!

Αυτό που μένει να κάνουμε είναι να προσεγγίσουμε τις πραγματικές καιρικές συνθήκες που συνάντησαν ο Αννίβας και οι άνδρες του το δεκαπενθήμερο της διάβασής τους από τις Άλπεις, στηριζόμενοι στις πληροφορίες των αρχαίων κειμένων. Με βάση όσα εκτέθηκαν στις προηγούμενες ενότητες, φαίνεται ότι τις εννέα μέρες που διήρκεσε η ανάβαση ο καιρός ήταν σχετικά καλός για τους Καρχηδόνιους. Κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή των Άλπεων επικρατούσαν υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα την ανομβρία, τουλάχιστον τις περισσότερες από αυτές τις ημέρες. Ακόμα όμως και αν στο διάστημα της ανάβασης πέρασε από την περιοχή κάποια ατμοσφαιρική διαταραχή, αυτή θα ήταν ασθενής με αποτέλεσμα οι βροχές που ίσως να έπεσαν να ήταν ασθενείς, τοπικές και σύντομες. Επομένως, μπορούμε να εικάσουμε με σχετική βεβαιότητα ότι τη συγκεκριμένη περίοδο δεν πέρασε από τις Άλπεις κάποιο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που συνήθως το φθινόπωρο προκαλεί ισχυρότατες βροχές και καταιγίδες με πλημμυρικά πολλές φορές φαινόμενα. Οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο χαμηλό θα είχαν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους Καρχηδόνιους, τα οποία θα είχαν αναφερθεί από τους αρχαίους ιστορικούς.

Στη διάρκεια της δεύτερης μέρας της στρατοπέδευσης του Αννίβα και των ανδρών του στον αυχένα της διαδρομής τους, ήλθε απότομα ο χιονιάς, όπως συνήθως συμβαίνει το προχωρημένο φθινόπωρο σε μια ορεινή περιοχή με υψόμετρο γύρω στα 2.000 μέτρα. Ο Αννίβας πριν ξεκινήσει την ανάβασή του στις Άλπεις είχε πάρει πληροφορίες από τους Αλλόβρογες φίλους του ότι το φθινόπωρο στα ψηλά βουνά ο καιρός απέχει πολύ από τα να είναι προβλέψιμος και ότι οι ορεινές διαβάσεις ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να καλυφθούν από χιόνι (Patrick Hunt, Hannibal Simon & Schuster, New York 2017). Αν και οι επιπτώσεις από το χιόνι ήταν σημαντικές, το ευτύχημα για τον Αννίβα ήταν ότι το χιόνι ήλθε την ενδεκάτη μέρα της πορείας του, όταν απείχε τέσσερις μόνο ημέρες από τον προορισμό του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χιόνι και το κρύο δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους άνδρες του Αννίβα, οι οποίοι δεν ήταν εξοικειωμένοι με τις χειμερινές συνθήκες ούτε διέθεταν την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση. Αναφορικά με το κρύο, θύματα του οποίου έπεσαν όχι μόνο στρατιώτες αλλά και ο βρεφικής ηλικίας γιος του Αννίβα, η κατάσταση πρέπει να επιδεινώθηκε το διήμερο που οι Καρχηδόνιοι στρατοπέδευσαν στον ορεινό αυχένα καθώς και τις επόμενες του χιονιά νύχτες, όταν κατά πάσα πιθανότητα ο ουρανός είχε αιθριάσει και είχε σημειωθεί ισχυρός παγετός ακτινοβολίας.

Συμπερασματικά, από πλευράς καιρού, ο Αννίβας στάθηκε τυχερός στη διάρκεια της ανάβασής του στις Άλπεις, αλλά στην κατάβασή του ο χιονιάς και ο παγετός σε συνδυασμό με τις εδαφικές δυσχέρειες τού δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, ο καιρός θα μπορούσε να του είχε προκαλέσει σημαντικότερα προβλήματα, που ίσως δεν θα του επέτρεπαν ποτέ να φθάσει με οργανωμένο στρατό στην κοιλάδα του Πάδου.

Το στρατιωτικό κατόρθωμα του Αννίβα έχει μείνει στην ιστορία. Ο ικανότατος εκείνος ηγέτης είχε εμπνεύσει σε τέτοιο βαθμό τους στρατιώτες τους που αφού ξεπέρασαν την επιθετικότητα των εχθρικών κέλτικων φύλων και τις κλιματικές και εδαφικές δυσκολίες, κατάφεραν, αν και αποδεκατισμένοι και ταλαιπωρημένοι, να γίνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ένας ετοιμοπόλεμος στρατός. Η πρώτη σύγκρουση των εισβολέων με τις δυνάμεις του Πούμπλιου Κορνήλιου Σκιπίωνα ήταν περιορισμένης κλίμακας και έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 218 π. Χ. στις όχθες του παραπόταμου του Πάδου Τικίνου. Νικητές αναδείχθηκαν οι Καρχηδόνιοι. Ο ίδιος ο Σκιπίωνας τραυματίστηκε και σώθηκε από τον δεκαεξάχρονο τότε γιο του, τον Πόπλιο Κορνήλιο Σκιπίωνα τον Αφρικανό, ο οποίος θα νικήσει 16 χρόνια αργότερα τον Αννίβα στην καθοριστική μάχη της Ζάμας.

Καλή Κυριακή σε όλους

13 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε Δάσκαλε, για τη διδαχή που μας παρέχετε αφειδώς! Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσχετο με την εξαιρετική ιστορική αναδρομή του κ. καθηγητού, εγώ σήμερα μάζεψα τα παρελκόμενα του τζακιού στο σπίτι μου. Θλιβερές στιγμές ιδιαίτερα μετά από αυτόν τον ισχνό χειμώνα, τις παραβάλλω με το συμμάζεμα των χριστουγεννιάτικων στολιδιών στις 8 Ιανουαρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φραση "Hannibal ante portas" στοιχειωνε για χρονια τους Ρωμαιους.Αποτελει ιστορικο ζητουμενο γιατι τελικα,παρα τις αλλεπαλληλες νικες του,δεν βαδισε εναντιον της Ρωμης.Ευχαριστιες για την τεκμηριωμενη ιστορικη αναδρομη σας. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αννίβας πήρε την περιεργη απόφαση να μην κινηθεί προς την Ρώμη και εκανε τον αρχηγό του ιππικού των Καρχηδονιων να του πει:ξέρεις να κερδίζεις οχι ομως να αξιοποιεις την νίκη.

      Διαγραφή
    2. Οι ιστορικοί λένε ότι ένας από τους λόγους της ατολμίας του Αννίβα να κινηθεί προς τη Ρώμη ήταν το γεγονός ότι δεν διέθετε πολιορκητικές μηχανές για να την καταλάβει. Πάντως, δεν έχω ψάξει ιδιαίτερα αυτό το όντως "περίεργο" θέμα.

      Διαγραφή
  4. Είχα διαβάσει ξανά - ίσως στον κ. Ζιακόπουλο και πάλι - ότι η μέση θερμοκρασία ήταν λίγο πιο υψηλή από ό,τι σήμερα στην αρχαιότητα. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες στις Άλπεις θα ήταν ανέκαθεν δυσμενείς. Και λίγο πιο νότια από εκεί, η βόρεια Ιταλία βιώνει μία πρωτοφανή τραγωδία, με τον απεσταλμένο της Le Monde να μας μεταφέρει τι ακριβώς συμβαίνει.

    Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι στην Ιταλία λειτουργούν τα καταστήματα τροφίμων με την προϋπόθεση να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ για τους ηλικιωμένους είναι δυνατή και η παράδοση αγαθών κατ' οίκον. Επιτρέπεται επίσης η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και στη θάλασσα, αλλά μόνο κατ' άτομο και άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα, αφού αναμένεται να επιβληθούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Ο ρυθμός της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού επιβραδύνεται και έχει μειωθεί από 25% με 30% σε 15% ημερησίως.

    Οι δύο επαρχίες που αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα, το Μπέργκαμο και η Μπρέσια στη Λομβαρδία, διαθέτουν από τα καλύτερα συστήματα υγείας στην Ιταλία, αλλά και στην Ευρώπη. Όταν δέχονται, όμως, καθημερινά τόσους ασθενείς, είναι λογικό να μην μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάσταση. Αν όλος ο κόσμος αρρωστήσει ταυτόχρονα, η κατάσταση θυμίζει εμπόλεμη ζώνη και η θνησιμότητα μοιραία αυξάνεται.

    Παρόλα αυτά αν δεν ελέγχουμε κανέναν για την ασθένεια, όπως γίνεται λόγω ειδικών συνθηκών στη Λομβαρδία, τα κρούσματα που τελικά καταγράφονται είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έτσι η θνησιμότητα αυξάνεται πλασματικά, αποκαλύπτοντας μία διπλή αλήθεια: Πρώτον ότι ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων έχει υποτιμηθεί και δεύτερον ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν επικίνδυνα.

    Στην υπόλοιπη Ιταλία η θνησιμότητα είναι πολύ πιο χαμηλή, περίπου στα επίπεδα που βλέπουμε στην Ασία. Έτσι, τα δεδομένα που δίνονται ειδικά στη Λομβαρδία είναι εντελώς πλασματικά. Το ζήτημα της διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας απασχόλησε από την πρώτη μέρα και ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στις απαγορεύσεις. Τα ημίμετρα δεν βοηθούν και χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αλλά το να ακινητοποιήσεις ολόκληρο το Μιλάνο, θα γονάτιζε και την υπόλοιπη Ιταλία. Έτσι τα μέσα μαζικής μεταφοράς εξακολουθούν να κινούνται, τα εμπορικά καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης συνεχίζουν να λειτουργούν και όπως και στη Γαλλία η εργασία από το σπίτι δεν είναι εφικτή για όλους.

    Προς το παρόν η μετάδοση του ιού στον ιταλικό νότο δεν έχει αρχίσει και τα μέτρα λήφθηκαν έγκαιρα εκεί, με συνέπεια στα Βασιλικά να μην έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος από κορωνοϊό. Η ελπίδα υπάρχει, λοιπόν, ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού στη Ρώμη και σε περιοχές της Ιταλίας με μέτρια συστήματα υγείας θα παραμείνει σε λογικά επίπεδα. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί να σταματήσει η παραγωγή στην Ιταλία και κάποιες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν, επιβραδύνοντας σε κάθε περίπτωση τη δραστηριότητά τους.

    Το θετικό είναι ότι οι Ιταλοί παραμένουν ενωμένοι, ενώ όσον αφορά τις εκκλησίες, αν και επισήμως δεν έκλεισαν, απαγορεύονται οι συναθροίσεις και ο Πάπας έδωσε το καλό παράδειγμα περιορίζοντας τις δημόσιες εμφανίσεις του - πέρα από ένα προσκύνημα που έκανε στους άδειους δρόμους της Ρώμης - και ανακοινώνοντας ότι οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2020/03/20/coronavirus-en-italie-une-double-realite-un-nombre-de-positifs-sous-evalue-et-des-hopitaux-qui-craquent_6033836_3210.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Le Monde γράφει επίσης ότι η Γερμανία εμφανίζει τόσο χαμηλή θνησιμότητα επειδή κάνει χιλιάδες τεστ και εντοπίζει τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 16.662 κρούσματα, κατατάσσοντάς την στην τέταρτη θέση, μετά την Κίνα, την Ιταλία και την Ισπανία. Με 46 θανάτους, δηλαδή, ποσοστό θνησιμότητας κάτω του 0,3%, η Γερμανία απέχει παρασάγγας από άλλες χώρες με επίσης χιλιάδες κρούσματα, όπως η Γαλλία που έχει θνησιμότητα 3,6%, η Κίνα (4%) και η Ιταλία (8,5%).

    Η εξήγηση για αυτή τη διαφορά είναι τα πολλά τεστ ανίχνευσης του ιού που κάνουν οι Γερμανοί γιατροί, οι οποίοι είχαν εξετάσει 35 χιλιάδες άτομα από τις 2 ως τις 9 Μαρτίου, όταν δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος ακόμα. Ακολούθησαν άλλες 100 χιλιάδες τεστ και ο στόχος είναι να φτάσουν τις 160 χιλιάδες τεστ την εβδομάδα.

    Σε σύγκριση με την Ιταλία που τα περισσότερα τεστ γίνονται σε ηλικιωμένους ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων έχουν και προβλήματα υγείας, στη Γερμανία εξετάζουν και τους νέους και αν είναι φορείς του ιού τους απομονώνουν. Επίσης, στην Ιταλία ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 63 έτη, ενώ στη Γερμανία τα 47, κι έτσι εξηγείται αυτή η μεγάλη διαφορά στη θνησιμότητα.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/03/21/en-allemagne-le-faible-taux-de-mortalite-interroge_6033957_3244.html

    Παρεμπιπτόντως, η Γερμανία θα περιθάλψει Γάλλους ασθενείς με κορωνοϊό στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, όπως αναφέρει η Liberation. Πρόκειται για ασθενείς που έχουν ανάγκη από υποστήριξη της αναπνοής τους, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές της Βάδης - Βυρτεμβέργης. Το νοσοκομεία της Αλσατίας στη Γαλλία ασφυκτιούν εξαιτίας της επιδημίας και έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους, όσον αφορά την περίθαλψη ατόμων που νοσούν σοβαρά από τον κορωνοϊό, ο οποίος εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα σε όλη την Ευρώπη.
    https://www.liberation.fr/direct/element/lallemagne-prete-a-accueillir-des-patients-francais_111030/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μία άκρως βροχερή κ κάθε άλλο παρά ανοιξιάτικη εβδομάδα έρχετε.
    Επειδή τα πράγματα είναι σοβαρά κ όχι τόσο απλά όσο κάποιοι νομίζουν με τον covid-19(Μέσα σε μία μέρα 372 νέοι θάνατοι σε Ισπανία ενώ κ στην Ιταλία οι νεκροί προσεγγίζουν τούς 5000!)απ ότι έμαθα από αύριο θα ισχύσει κ απαγόρευση κυκλοφορίας εάν δεν υπάρχει σοβαρό αίτιο.
    Ας φερθούμε λοιπόν για μία φορά όλοι εμείς οι πολίτες υπεύθυνα κ ας κάτσουμε σπίτια μας αφήνοντας βόλτες,παραλίες κ χωριά.
    Είμαστε από τις λίγες χώρες πανευρωπαϊκά που μπορούμε ακόμη να το σώσουμε.
    Καλή συνέχεια σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιβλήθηκε, λοιπόν, και στην Ελλάδα, όπως και σε δεκάδες άλλες χώρες το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που είναι και αναποτελεσματικό, αν δεν συνοδεύεται παράλληλα από δράσεις σε άλλα μέτωπα. Στην Κίνα δεν εξαφάνισαν τον κορωνοϊό μόνο λόγω της καραντίνας, αλλά επειδή έχτισαν και δύο νέα νοσοκομεία και προστάτεψαν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό και υλικό. Αντίθετα, στην Ευρώπη βλέπουμε γιατρούς και νοσοκόμους να αρρωσταίνουν ο ένας μετά τον άλλον και σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών και εντατικών το πρόβλημα διογκώνεται.

    Επίσης, στην Κίνα η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν καθολική. Σταμάτησαν τα πάντα. Αντίθετα, στην Ιταλία συνέχισαν να λειτουργούν όλα τα εργοστάσια - ειδικά στην επιβαρυμένη Λομβαρδία αυτό αποδείχτηκε καταστροφικό - τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σουπερμάρκετ, οι τράπεζες, δηλαδή, όλοι οι κλειστοί χώροι, όπου η μετάδοση του ιού είναι πολύ πιο εύκολη. Πιο πιθανό είναι να κολλήσεις αν βρίσκεσαι με άλλα δέκα άτομα σε ένα λεωφορείο ή ένα μαγαζί, παρά αν είναι άλλα 100 στην παραλία, αλλά σε απόσταση ασφαλείας γύρω σου. Όπως έχει εξηγηθεί πολλάκις αυτό συμβαίνει επειδή τα σταγονίδια της αναπνοής με τα οποία μεταδίδεται ο ιός επιβιώνουν σχεδόν μόνιμα σε κλειστούς χώρους, όπου οι άνθρωποι αναπνέουν ή βήχουν και σχεδόν καθόλου σε εξωτερικούς χώρους και ειδικά κάτω από τον ήλιο.

    Στην Ευρώπη, επίσης, γίνονται ελάχιστα τεστ για τον ιό και έτσι υπάρχει μία πλασματική εικόνα για την εξάπλωση της επιδημίας. Στη Γερμανία, που είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που κάνει πολλά τεστ, η θνησιμότητα είναι λίγο πάνω από 0,2 - μάλλον στα πραγματικά της επίπεδα αν ο ιός αντιμετωπιστεί σωστά - ενώ και στη Νότια Κορέα κατάφεραν με τον ίδιο τρόπο να τον περιορίσουν. Αντίθετα, η Ευρώπη συνολικά παλεύει με διαλυμένα από την κρίση και τη λιτότητα συστήματα υγείας και με τα αναμενόμενα εξαιτίας αυτού αποτελέσματα.

    Τα κράτη δεν μπορούν να προστατέψουν τους πολίτες, όπως έχουν υποχρέωση, οπότε τους ζητούν να κάνουν από μόνοι τους ό,τι μπορούν για να σωθούν. Αρχικά με το να μείνουν σπίτι και τώρα με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα έχει και τεράστιο ψυχολογικό κόστος για τους κατοίκους των Αθηνών και άλλων πόλεων. Είναι αλλιώς να βρίσκεσαι στο χωριό, που θα βγεις και στον κήπο σου, θα πας και στο χωράφι σου, θα βγεις και μία βόλτα με τα ζώα σου και αλλιώς να είσαι φυλακισμένος στις πολυκατοικίες των Αθηνών και να σε απειλούν και από πάνω και με πρόστιμα και αυτόφωρα.

    Και επειδή ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, κανείς δεν ξέρει πόσο μακριά θα πάει τελικά αυτή η βαλίτσα, εκτοξεύοντας και το ψυχικό κόστος. Κανείς δεν πιστεύει φυσικά ότι θα λήξει η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 6 Απριλίου. Κανονικά και τα σχολεία θα άνοιγαν ξανά σήμερα, αύριο, αλλά η ημερομηνία μετατέθηκε για μετά το Πάσχα και μην πούμε και καλό καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι, στο οποίο έχω εναποθέσει από την αρχή όλες μου τις ελπίδες για να τελειώσει ο ιός. Ο καυτός ήλιος είναι η τελευταία μας ελπίδα. Μάλλον ήταν εξαρχής και η μοναδική ελπίδα στον ψεύτικο κόσμο που έχουμε φτιάξει οι άνθρωποι και καταρρέει σαν χάρτινος πύργος από έναν κορωνοϊό.

    Κακά τα ψέματα, αν δεν περιοριστεί έστω η εξάπλωση του ιού δεν πρόκειται να γίνει άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Μην επιβληθεί και καμία απαγόρευση της ελευθερίας έκφρασης κι από πάνω. Χίλιες δύο δικαιολογίες μπορούν να βρουν για να το κάνουν. Άλλωστε, όπως είχε πει κάποιος που μου διαφεύγει τώρα το όνομά του, αλλά δεν έχει σημασία, διότι αυτό που μετράει είναι πάντα η ουσία, "θα σου κάνουν ό,τι ανεχτείς".
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω σε μεγάλο βαθμό μαζί σου Βαγγέλη: "Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι" μου κάνει σε μεγάλο βαθμό η απαγόρευση της κυκλοφορίας, οι φόρμες συμπλήρωσης και τα πρόστιμα. Η την κάνεις πλήρη την καραντίνα, όπως η Κίνα ή δεν την κάνεις. Γιατί να είναι ανοιχτές π.χ. οι δημόσιες υπηρεσίες ή οι τράπεζες, ή τα εργοστάσια? (εξαιρετικά εύστοχο το παράδειγμα σου για τη βιομηχανική Λομβαρδία). Βέβαια δεν μπορώ να μην σχολιάσω και το γεγονός ότι η αντιδημοκρατική αυτή απόφαση πάρθηκε επειδή κάποιοι "άκρως κοινωνικοί συμπολίτες" μας αποφάσιζαν τα ΣΚ να φεύγουν από τα μητροπολιτικά κέντρα και να πηγαίνουν στα εξοχικά και στα χωριά τους, όχι όμως εφάπαξ (δηλαδή να πάνε και να μείνουν εκεί μέχρι να 'περάσει η μπόρα' όποτε και να είναι) αλλά για 3ημερα ή 5ημερα. Για να μη σχολιάσω και το γεγονός της μαζικής μετάβασης σε μικρά νησιά τα προηγούμενα ΣΚ, χωρίς να αναλογίζονται κάποιοι τις ανύπαρκτες δομές υγείας που έχει ένα νησί όπως π.χ. η Αστυπάλαια, η Αμοργός, ή η Σύμη! Αξίζει μάλιστα να επισημάνω πως εδώ στα Δωδεκάνησα και ειδικά στη Σύμη παρατηρήθηκε και το φαινόμενο να έρχονται κάποιοι ακόμα και από το εξωτερικό (π.χ. Γερμανία) που έχουν σπίτια στο νησί. Επιπόλαιες τακτικές (και ίσως μάλιστα όχι μόνο ελληνικές) που δυστυχώς τώρα τις πληρώνουμε! Τι άλλο να πω: Ίσως ο βασιλιάς ήλιος βάλει το χεράκι του και τα πράγματα βελτιωθούν όσο καλοκαιριάζει. Και μακάρι μέχρι το επόμενο φθινόπωρο να υπάρξουν και θετικές εξελίξεις ως προς τα φάρμακα καταπολέμησης

      Διαγραφή
  8. Χρήστος Σιμούλης23 Μαρτίου 2020 στις 11:47 π.μ.

    Εξαιρετικά τοπική μα σφοδρή η καταιγίδα χθες βράδυ - την ώρα των χειροκροτημάτων για τους νοσηλευτές - στη Θεσσαλονίκη. Επηρέασε μόνο το κέντρο της πόλης, τα βόρεια - βορειοδυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος και το δήμο Δέλτα. Βροχερός ο φετινός Μάρτιος στην πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρήστος Σιμούλης23 Μαρτίου 2020 στις 11:57 π.μ.

    Αν ζούσε ο Χάρρυ Κλυν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, θα έλεγε το γνωστό: "Αν δεν το πάει για βροχή, σίγουρα θα χιονίσει", το θυμάστε; Πρέπει να ήταν στο άλμπουμ "Πατάτες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Χρήστο πολύ καλό νερό έχει πέσει στην κεντρική Μακεδονία από χθες ενώ τις τελευταίες ώρες παρατηρείτε κ αισθητή πτώση της θερμοκρασίας με τα χιόνια στο νομό να έχουν κατέβει στα 400 μόλις μέτρα.
      Πολύ βαρύς κ φθινόπωροχειμωνιάτικος καιρός κ στη δυτική Στερεά από χθες το βράδυ όπου δεν έχει σταματήσει να βρέχει μέχρι κ αυτή την ώρα κ τη θερμοκρασία τις τελευταίες ώρες να έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
      Όλα δείχνουν ότι έχουμε δρόμο στον πολύ άστατο καιρό το επόμενο διάστημα κυρίως στα δυτικά κεντρικά κ βόρεια.
      Ο Μάρτης θα έλεγα(ίσως κ αρχές Απριλίου)προσπαθεί να ισορροπήσει την ανομβρία του Ιανουαρίου κ σε κάποιες περιοχές κ του Φεβρουαρίου.

      Διαγραφή