Επικίνδυνα φαινόμενα κυρίως στη Μακεδονία


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική κινείται νοτιοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει βαθμιαία επιδείνωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της πρωταπριλιάτικης κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που είναι πιθανό να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα (κυρίως στη Μακεδονία) και οι χιονοπτώσεις που θα είναι πυκνές και στην κεντρο-δυτική Μακεδονία θα κατεβούν σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (200 με 300 μέτρα). Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Την Πέμπτη (2/4), τα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στην Α-ΒΑ Ελλάδα και έως αργά το βράδυ θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση στα δυτικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Αναφορικά με την προοπτική του καιρού τις επόμενες ημέρες, επισημαίνονται: (α) το θερμό μέτωπο της Παρασκευής, (β) ο νέος κύκλος σημαντικών βροχών του Σαββατοκύριακου, αποτέλεσμα της κίνησης ενός χαμηλού από τις Σύρτεις προς την περιοχή μας, και (γ) το κρύο που θα μας έλθει από την πίσω πόρτα στη διάρκεια του πρώτου μισού της επόμενης εβδομάδας.


Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1-4-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά - ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου) και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Α-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Θεσσαλία). Τα φαινόμενα στην Α-ΒΑ Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους έντονα. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και καταιγίδες μετά το μεσημέρι στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι στα βόρεια Α-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ και στα νότια Δ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές κυρίως τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές που από αργά το απόγευμα θα ενταθούν. Πιθανές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 11 βαθμούς. 

17 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλη την παρέα. Πολύ κρίμα να βρισκόμαστε μέσα σε μια περίοδο με μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον και να μην μπορούμε να το απολαύσουμε, έστω στο ελάχιστο, τουλάχιστον όσοι βρισκόμαστε στα αστικά κέντρα. Δε λέω, ότι μπορεί να αρπάξει κανείς, ακόμα κι από το παράθυρο, καλό είναι. Οι φίλοι της βόρειας Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε πολλές περιοχές το τιμημένο, έστω και ετεροχρονισμένα. Ας το χαρεί ο καθένας, έστω και κάτω από τους περιορισμούς των ημερών μας. Το βέβαιο όμως είναι ότι η επαφή με τα στοιχεία της φύσης δεν συγκρίνεται. Αντίστοιχη επαφή σκιαγράφει και η ιστορία που μας διηγήθηκε ο Χριστόδουλος, η οποία νομίζω μας άγγιξε λίγο-πολύ όλους. Φίλε Χριστόδουλε, νομίζω ρίγη συγκίνησης μπορούμε να νιώσουμε απλώς και μόνο βλέποντας τη φύση να ξυπνά την Άνοιξη. Πόσο μάλλον όταν έχεις απέναντί σου κάτι που αγαπάς και με το οποίο είσαι δεμένος. Δεν υπάρχει νομίζω ανώτερο συναίσθημα από το να βλέπεις τη ζωή να κερδίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστοδουλε με το τελευταιο κειμενο σου το...τερματισες.Εισαι περιπτωση ανθρωπου εραστη της φυσης μεν,αλλα και...ανω θρωσκοντος δε.Και γαρ τα κειμενα σου δηλον σε ποιουσιν.Σε ευχαριστω που το επικοινωνησες.Πολλοι θα ησαν επιφυλακτικοι(και εγω).Ασε που εχεις και ..πενα.Εχω και εγω ελιες υπερ-υπεραιωνοβιες (μια τεραστιας περιμετρου κορμου,μνημειο της φυσης) στον τοπο καταγωγης μου(Λακωνια) και ,αν και δεν ειμαι κατα κυριο επαγγελμα αγροτης,μπορω να σε καταλαβω (εχω και δυο κορες....!). Ιπποκρατη,αν και παιδιοθεν χιονοφιλος,ετσι οπως διαβαζω την προγνωση του κ. Ζιακοπουλου,δεν μου προκυπτει καμια χαρα ,οταν τριγυρω μου οι καλλιεργητες θα κλαινε.Στην ημιορεινη Κορινθια τα οπωροφορα ειναι σε πληρη ανθοφορια. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παράφραση της γνωστής παροιμίας για φέτος στη Θεσσαλονίκη: Αν ρίξει ο Μάρτης δώδεκα νερά κι ο Απρίλης άλλα έξι, θλίψη σε 'κείνον τον ζευγά που 'χει πολλά σπαρμένα.
    Βρε, τι πάθαμε, φτάσαμε στο αντίθετο άκρο στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποια στιγμή αναμενόμενο ήταν Χρήστο.
      Η φύση πάντα μα πάντα με τον δικό της έστω κ αλλόκοτο τρόπο εξισορροπεί τις καταστάσεις.
      Πολύ καλά τα πηγαίνει κ θα τα πηγαίνει όπως δείχνει κ η ΔΒΔ χώρα καθώς ο υετός Φλεβάρη κ Μάρτη είναι αρκετά ικανοποιητικός σε σχέση με τον ξηρό Γενάρη.
      Να δούμε πως θα βγει υετικά κ ο Απρίλης που δείχνει κατά περιόδους τουλάχιστον από πλευράς υετού να έχει ενδιαφέρον.
      Τέλος κ η ΒΑ χώρα μετά από μακρά ανομβρία παίρνει κ θα παίρνει αρκετά νερά.

      Διαγραφή
    2. Το έριξε πολύ στρωτά όμως το νερό τον Μάρτιο Θεσσαλονίκη, όσο πιο στρωτά γίνεται Θα έλεγα με ποτιστικες βροχές κατά κύριο λόγο. Για να δούμε και τον Απρίλιο με τους ομβρους του πώς θα εξελιχθεί και πώς θα το ρίξει.

      Διαγραφή
    3. Αύριο βράδυ η Θεσσαλονίκη να ετοιμάζεται για χιόνια.

      Διαγραφή
  4. Φίλε Ιπποκράτη όντως είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα της ανάστασης της φύσης και πόσο μάλλον όταν βλέπεις την δύναμη της που μέσα από τις στάχτες, μπορεί και δίνει ελπίδες αναζωογόνησης ενός σχεδόν νεκρού σώματος.
    Η αγάπη,η φροντίδα,το μεράκι και η πίστη,μπορεί να δημιουργήσει μικρα"θαυματα" και να σου χαρίσουν όμορφες στιγμές που σίγουρα πολλοί δεν μπορούν να τα νιώσουν,μη έχοντας ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα,λόγω και την διαμονή τους σε μεγάλα αστικά κέντρα.
    Και μένα η κυρία δουλειά μου,δεν είναι αγρότης,μεγάλωσα όμως σε οικογένειά που είχε και γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες και με τον πατέρα μου σοβαρά άρρωστο,ασχοληθήκα από μικρός με αυτά και τα εχω αγαπήσει πολύ.
    Έμαθα από μικρός να μπολιαζω και επειδή έχω καλο"χερι", που λένε,είμαι περιζήτητος σε όλη την γύρω περιοχή και μου αρέσει ιδιαίτερα να προσφέρω τις γνώσεις που έχω αποκτήσει και φυσικά να μπορώ και να δίνω καινούργια πνοή σε φυτά και δέντρα που έχουν πληγωθεί η έχουν ανάγκη από μια τόνωση του είναι και να συνεχίσουν να καρπιζουν έστω με άλλη παραγωγή.
    Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη χαρά του ανθρώπου,είναι η χαρά της δημιουργίας και αυτό προσπαθώ να μεταδώσω στα παιδιά μου και σε όσους έχουν την θέληση, για να μπορεί να διαιωνίζεται η γνώση από γενεά σε γενεά και να μην χαθεί όπως τόσα άλλα πράγματα που έρχονται από τα βάθη των αιώνων.
    Αισθάνομαι ευλογημένος που γεννήθηκα στην επαρχία και βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή με την φύση και ακόμα πιο ευλογημένος που γεννήθηκα στην Βοιωτία και δίπλα στο ιερό βουνό των Μουσων,τον Ελικώνα.
    Ένα από τα πιο όμορφα βουνά της πατρίδος και μαζί με τον θεϊκό Όλυμπο,αποτελούν το ιερό δίδυμο της γνώσης και της ψυχικής εξέλιξης του ανθρώπου.
    Επειδή όπως φαίνεται θα αργήσουμε πολύ για να επανέλθουμε στην κανονικοτητα(αναλόγως την εξέλιξη της πανδημίας που πλήττει την χώρα)Θα μπορέσω να γράψω ορισμένα όμορφα σχόλια για τον Ελικώνα και φυσικά αυτό που χρωστάω από πρόπερσι και την επιστροφή των Μουσων στην δική τους κοιλάδα.
    Ένα έργο που παίχτηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες και δεν χάνει ποτέ την αξία του και όλοι όσοι ήταν εκεί πιστεύω ότι θα το θυμούνται για πάντα.
    Φίλε Π.Α, να χαίρεσαι τις κόρες σου και να τις καμαρώνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χιονίζει και στην Αττική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρωταπριλιάτικο κουίζ: Τι κοινό έχουν ένα "πτυχίο", η παρακμή μίας ομάδας μπάσκετ και η ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αφήνουμε φίλε ανώνυμε τα κουίζ με πολιτική χροιά να κοιτάξουμε να τη βγάλουμε καθαρή; (παρεμπιπτόντως δεν πάμε άσχημα μέχρι τώρα, ας μην είμαστε άδικοι. Μέχρι τώρα τονίζω). Ας ασχοληθούμε με τον καιρό που αποφάσισε να έχει λάθος timing....

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα και καλό μήνα, με υπομονή και κουράγιο.
    Χριστόδουλε, απίστευτη η ιστορία της ελιάς σου, εύχομαι να γίνει σαν τις ελιές του Πεισίστρατου.
    Αν έχω αγωνία εγώ κάθε χρόνο, να δω αν θα «φουσκώσουν» οι κληματαριές μου, επειδή τις κλαδεύω δίχως εμπειρία και γνώση, απλά διαβάζοντας κι ακούγοντας γηραιότερους, φαντάζομαι τις χημικές αντιδράσεις στο μυαλό σου την στιγμή που βλέπεις καινούργια βλαστάρια στην υπεραιωνόβια ελιά σου.
    Νικ.Καζαντζάκης : "Ρώτησα την Αμυγδαλιά, αν υπάρχει Θεός και η Αμυγδαλιά Άνθισε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λευτερη πραγματι οικληματαριες και τα αμπελια θελουν καλους και εμπειρους τεχνιτες στο κλαδεμα (....βαλε νιους και σκαψε με,γερους και κλαδεψε με) .Αντιθετως αλλες καλλιεργειες,π.χ. η λεμονια δεν απαιτει κατι το ιδιαιτερο .Ρωτησα καποτε τον πεθερο μου ,εμπειρο καλλιεργητη,που τον βοηθουσα,πως να τις κλαδευω και μου απαντησε αφοπλιστικα "κοβε και αφηνε!". Π.Α.

      Διαγραφή
  8. Δασκαλε ο πληθυντικος "τις Συρτεις" παραπεμπει στις δυο Συρτεις,μειζονα και ελασσονα,η σε κατι αλλο?.Ειναι ακριβες οτι βαρομετρικα αυτης της προελευσης πολλες φορες ειναι κατ εξοχην υετοφορα? Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, η Μεγάλη και η Μικρή Σύρτη (αρχαία: η Σύρτις, οι Σύρτεις, των Σύρτεων).
      Τα συστήματα αυτά είναι υετοφόρα (βέβαια έχει σημασία αν στα Β. Βαλκάνια υπάρχει αντικυκλώνσς και παίζει ρόλο η εποχή, η ακριβής πορεία τους κ.ά.).
      Επιπλέον, τα συστήματα αυτά είναι σκονοφόρα και οι προ αυτών πνέοντες νοτιάδες είναι ιδιαίτερα θερμοί και ξηροί στη Β. Κρήτη.

      Διαγραφή
  9. Μάρτης παλουκοκαύτης, Απρίλης καλαθοκαύτης! Η γριά τον Απρίλη έκαψε τα καλάθια της για να ζεσταθεί! Καλό και ευλογημένο μήνα, αναστασιμο και λυτρωτικό για όλη τη δοκιμαζόμενη ανθρωπότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή