Την Κυριακή η μεταβολή του καιρού




3 σχόλια:

  1. Διαβάζοντας και ακούγοντας προσεκτικά ειδικούς και μη, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με τον κορωνοϊό δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε προς τη μία, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, λένε πολλοί ότι είναι πόλεμος. Με τον κορωνοϊό, όμως, μένεις σπίτι και γλιτώνεις (εσύ και οι υπόλοιποι). Στον πόλεμο σκάει μία βόμβα και σε θάβει στα ερείπια. Ο (κάθε) ιός ήταν ανέκαθεν μέρος της φύσης, ο πόλεμος είναι συνέπεια της απληστίας και της αναλγησίας του ανθρώπου.

    Εντάξει, εννοούν ότι (θα) επικρατούν πολεμικές συνθήκες στα νοσοκομεία, όπως βλέπουμε στην Ιταλία. Είναι ξεκάθαρο, όμως, πάνω από δύο μήνες πια από το ξέσπασμα του κορωνοϊού ότι δεν θα επηρεαστούν όλες οι χώρες το ίδιο. Υπάρχει η Ιταλία, αλλά υπάρχει και η Γερμανία με ποσοστό θνησιμότητας 0,2%, υπάρχουν η Γαλλία και η Ισπανία με πολλούς θανάτους, αλλά σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές με σαφώς λιγότερα θύματα.

    Υπάρχει η Κίνα, που από τη στιγμή που πήρε μέτρα, ο κορωνοϊός τελείωσε σε έναν μήνα. Ουσιαστικά έχει τελειώσει εδώ και καιρό στην Κίνα η ασθένεια και μόνο εισαγόμενα κρούσματα έχουν ως επί το πλείστον πια. Υπάρχει και η Νότια Κορέα που με εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους και το προηγμένο σύστημα παρακολούθησης των κινήσεων όσων νοσούν, ενημερώνουν τον κόσμο αν κάποιος ασθενής βρίσκεται στην περιοχή τους. Ουσιαστικά στη Νότια Κορέα ο κορωνοϊός είναι μία απλή γρίπη - πολλά κρούσματα, χαμηλή θνησιμότητα.

    Μία γρίπη, που μέχρι πέρσι που δεν υπήρχε ο κορωνοϊός ήταν όλο τον χειμώνα στα πρωτοσέλιδα, αλλά πλέον είναι στα αζήτητα. Μία γρίπη που έχει σκοτώσει ήδη 90 ανθρώπους στην Ελλάδα (158 πέρσι και πάνω από 250 κάποιες χρονιές) και ίσως και μερικές χιλιάδες στις ΗΠΑ, αν και δεν έχω πρόχειρα ακριβή στοιχεία. Έψαξα, όμως, για την πανδημία γρίπης Η1Ν1 του 2009, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 18.500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ήταν λιγότεροι από τα θύματα που προκαλεί κάθε χρόνο η κοινή εποχική γρίπη, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 500 και 650 χιλιάδων σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    Με διάφορες παραλλαγές του κάθε χρόνο ο ιός της γρίπης προκαλεί χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι υπάρχει το εμβόλιο και το κάνουν αρκετοί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό το γράφω για να μην νομίζουμε ότι αν βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν θα αρρωσταίνει κανείς. Να μην πάμε στο άλλο άκρο, όπως συνήθως. Ο κορωνοϊός είναι, λοιπόν, μία σοβαρή προφανώς νόσος, αλλά δεν είναι πόλεμος... (Συνεχίζεται)...
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (Η συνέχεια)...

    Επειδή η γενιά μας είχε την απέραντη τύχη να μην βιώσει τη φρίκη του πολέμου, χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη ελαφρά τη καρδία. Για να γίνει κατανοητό και η οικονομική κρίση παιδική χαρά είναι, μπροστά στους πολέμους που έζησαν οι παππούδες μας. Θυμάμαι το περιστατικό που μου είχε διηγηθεί ο παππούς μου, όταν τους πέτυχε μαζί με έναν άλλον μία γερμανική περίπολος. Έτρεχαν ζιγκ ζαγκ για να γλιτώσουν από τις σφαίρες, αλλά ο παππούς μου χτυπήθηκε στο πόδι από σφαίρα που εξοστρακίστηκε στο έδαφος, με το θραύσμα να το κουβαλάει μέχρι το τέλος της ζωής του, ενώ ο άλλος αποκόμισε ένα διαμπερές τραύμα στο χέρι. Εν ζωή είναι ακόμα και ένας κύριος στο Θυμάρι, που είχε πάρει όπλο 17 χρονών. Κι αυτόν τον ξετρύπωσαν μία μέρα οι Γερμανοί, χώθηκε σε ένα χωράφι και οι σφαίρες σφύριζαν για κάνα τέταρτο ανάμεσα στα στάχυα. "Όταν σταμάτησαν έπιανα παντού το σώμα μου να δω που με είχαν πετύχει, ήμουν σίγουρος ότι θα πεθάνω" μου είχε πει πριν μερικά χρόνια.

    Δεν είναι πόλεμος, λοιπόν ο κορωνοϊός που, αν και υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας ότι τον "φύτεψαν" οι Αμερικάνοι στην Κίνα, ή ότι ξέφυγε από κινέζικο εργαστήριο, το πιθανότερο είναι να τον έφτιαξε η φύση. Και η φύση θα τον τελειώσει, όταν ζεστάνει για τα καλά ο καιρός. Διότι εφόσον μεταδίδεται κυρίως με αερομεταφερόμενα σταγονίδια με την αναπνοή τον βήχα κ.λ.π., αυτά δεν θα επιβιώσουν όταν κάψει ο ήλιος και επικρατήσουν ξηρές συνθήκες. Η απόδειξη είναι η Αφρική όπου δεν υπάρχει κρούσμα για δείγμα, ενώ παρά τα όσα "εισαγόμενα" διαπιστώνονται σε κάποιες χώρες, δεν εξαπλώνεται ο ιός.

    Βέβαια, ειδικοί και μη μας λένε ξανά ναι μεν αλλά. Δηλαδή, ότι μπορεί να εκλείψει ο κορωνοϊός με τη ζέστη, αλλά μπορεί και όχι. Δεν καταλαβαίνω γιατί από τη στιγμή που δεν είναι σίγουροι για κάτι, προκαλούν σύγχυση στον κόσμο με αντιφατικές πληροφορίες. Το αποτέλεσμα είναι να φοβάται πολύ ο κόσμος και να αγχώνεται και το στρες αποδυναμώνει και το ανοσοποιητικό μας. Όλοι έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, το βλέπεις από την κίνηση που έχει μειωθεί παντού και πριν ληφθούν τα σωστά μέτρα περιορισμού.

    Μην περιμένουμε, όμως, να μείνει και το 100% του πληθυσμού σπίτι από τη μία μέρα στην άλλη. Ειδικά όταν μέχρι π.Κ. (προ κορωνοϊού), οι περισσότεροι πηγαίναμε στη δουλειά με βήχα, συνάχι, ακόμα και λίγο πυρετό, λέγοντας ότι εντάξει δεν έχω και κάτι σοβαρό και αδιαφορώντας πόσους θα κολλήσουμε, αφού μας πίεζαν και τα αφεντικά. Δεν γίνεται να αλλάξει η νοοτροπία από τη μία στιγμή στην άλλη, όμως νομίζω ότι σταδιακά όλοι θα περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τις κινήσεις τους. Μακάρι ο κορωνοϊός να μας οδηγήσει και σε ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, να γίνουμε λιγότερο άπληστοι και αλαζόνες, να γίνουμε λίγο πιο ταπεινοί, να βγει και κάτι θετικό από αυτή τη λαίλαπα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε Ευαγγελε της δαντελενιας ακρογιαλιας μου αρεσει που εισαι αειποτε "ψαγμενος".Αιρετικος ,κατα κυριολεξια (αιρεω-ω).Σχετικα με τον πολεμο,ocasione data,σου προτεινω να εξετασεις την εννοια και στη ρηση του Ηρακλειτου "πολεμος παντων πατηρ".Πιστευει οτι ο κοσμος ειναι συναρμοσμενος απο αντιρροπες δυναμεις,οι οποιες,ομως,συγκρουομενες δεν οδηγουν σε δυσαρμονια (αταξια,εντροπια) ,αλλα σε αρμονια ,την οποια ονομαζει "παλιντροπη αρμονια(η)".Προδρομος του γνωστου διαλεκτικου σχηματος "θεση-αντιθεση-συνθεση ". Π.Α.

      Διαγραφή