Ακριβοθώρητος, προς το παρόν, ο ήλιος!


Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ΒΑ. Ένα άλλο χαμηλό στην Τυρρηνική Θάλασσα παραμένει σχεδόν στάσιμο. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι οι βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, τα χιόνια στις ορεινές περιοχές και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Το Σάββατο (28/3), στη Β-ΒΑ Ελλάδα προβλέπεται συννεφιά με βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Ν-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΑ έως ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Την Κυριακή (29/3), ο καιρός θα είναι καλύτερος, χωρίς όμως να λείψουν οι τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 5 και πρόσκαιρα στα Ν-ΝΑ πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Τη Δευτέρα (30/3), λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
 

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-3-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές κυρίως στη Μακεδονία. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Βαθμιαία βελτίωση. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες στα νότια και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Τη νύχτα βελτίωση. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Από το απόγευμα στα νότια βελτίωση. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές. Πιθανές καταιγίδες στα νότια. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 14 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 11 βαθμούς.

33 σχόλια:

  1. Ακριβοθώρητος ο ήλιος, κι ενώ ρεπορτάζ της ΕΡΤ ανέφερε ότι πάνω από το 90% των κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως εντοπίζεται σε περιοχές, όπου η μέση θερμοκρασία είναι από 3 ως 17 βαθμοί, ενώ το 6% σε μέρη που η μέση θερμοκρασία είναι πάνω από 18 βαθμοί. Δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, αν πρόκειται για τη μέση μέγιστη ή για τη μέση θερμοκρασία. Μακάρι να είναι η πρώτη περίπτωση, καθώς η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια σε όλο τον κόσμο.

    Στην Ελλάδα έχουν κλείσει πάρα πολλές επιχειρήσεις (από πάρα πολλά παραδείγματα γνωστών μου το λέω αυτό), ενώ φίλος δικηγόρος που με πήρε χθες για τη γιορτή μου υπολογίζει ότι θα έχει ξανά υπόθεση τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει ασάφεια σχετικά με το μέτρο για τη διακριτική ευχέρεια εταιριών να μειώσουν στο 50% τους μισθούς, την ίδια στιγμή που διπλασιάζεται η αποζημίωση (από 800 σε 1.600 ευρώ τη μέρα) των ιδιωτικών κλινικών για να διαθέσουν τις ΜΕΘ τους. Νόμιμα εισπράττουν φυσικά τη συγκεκριμένη αποζημίωση, αλλά όταν βιώνουμε μία τόσο έκτακτη κατάσταση δεν θα έπρεπε να βάλουν πλάτη;

    Υπάρχει ασάφεια για το τι θα γίνει με το δώρο του Πάσχα για τις εταιρίες που έκλεισαν. Υπάρχει η αίσθηση ότι πάμε για μία δεύτερη οικονομική κρίση, δέκα χρόνια μετά από εκείνη που γονάτισε πάρα πολύ κόσμο και ενώ η κόπωση στην κοινωνία είναι τεράστια από αυτή τη μαύρη δεκαετία. Και υπάρχει η πεποίθηση ότι παγκοσμίως γίνεται λανθασμένη διαχείριση της κρίσης για μία ασθένεια από την οποία το 85% όσων αρρωστήσουν δεν θα φτάσει στο νοσοκομείο, αλλά τα απαξιωμένα συστήματα υγείας λόγω της λιτότητας σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να περιθάλψουν το υπόλοιπο 15%, από το οποίο μόνο το 5% καταλήγει σε ΜΕΘ (δηλαδή σε εντατική μπαίνει το 0,75% των συνολικών ασθενών). Αυτά συμβαίνουν όταν τα κράτη ξοδεύουν για όπλα και όχι για την υγεία.

    Επιπλέον, χιλιάδες νέοι γιατροί έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από την Ελλάδα, επειδή αμείβονταν μόλις με 700 ευρώ τον μήνα. Τα θύματα του κορωνοϊού θα είναι μία σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που θα προκύψουν από τη νέα οικονομική κρίση. Δεν το λέω εγώ, αλλά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Σαιντ Λιούις James Bullard, που επισήμανε ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να μείνουν άνεργοι ακόμα και 46 εκ. άνθρωποι, καθώς οι εταιρίες κλείνουν υπηρεσίες που απαιτούν επαφή με το κοινό, όπως μεταδίδει το Reuters."Υπάρχουν εργαζόμενοι που έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό και είναι αυτό ακριβώς που οι υγειονομικές αρχές μας λένε ότι δεν πρέπει να συμβαίνει" ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "το πλήγμα για την οικονομία δεν θα κρατήσει πολύ, αν οι φορείς λήψεις αποφάσεων κινηθούν γρήγορα παρέχοντας στήριξη στο εισόδημα των πολιτών και άλλα προγράμματα βοήθειας".
    https://www.reuters.com/article/us-usa-bullard/bullard-46-million-workers-could-be-jobless-in-short-term-idUSKBN21C29I?il=0

    Mία επαγγελματίας οδηγός από το Σιάτλ ανέφερε, εξάλλου, με δάκρυα στα μάτια σε συνέντευξή της στο BBC ότι έχασε όλο της το εισόδημα, όπως και πολλοί άλλοι στον κλάδο της, καθώς δεν υπάρχει κανένα δίχτυ ασφαλείας για αυτούς τους εργαζόμενους, που πλήττονται εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Οι επαγγελματίες οδηγοί πεινάνε (έτσι ακριβώς το είπε) και τα απολυμαντικά για να καθαρίσουν τα αμάξια τους πωλούνται πλέον σαν "χρυσός". Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν φοβάται την αρρώστια, αλλά ότι αν μείνει 14 μέρες εκτός δρόμου θα καταστραφεί οικονομικά, καθώς είναι πολυτέλεια για έναν επαγγελματία οδηγό να μείνει έστω και δύο μέρες εκτός, ενώ τελικά αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον δρόμο λόγω έλλειψης πελατείας, εξαιτίας της επιδημίας. Και η κατάσταση θυμίζει τον ελέφαντα που φοβήθηκε το ποντίκι και έπεσε στον γκρεμό, όπως έγραψε πολύ εύστοχα κάποιος στο διαδίκτυο.
    https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-52028108/coronavirus-the-struggle-of-being-a-ride-share-driver
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης από το Στάνφορντ έφερε το παράδειγμα με τον ελέφαντα που έκανε το σάλτο από τον βράχο. Σε άρθρο του αναρωτιέται για το αν θα αποδειχθεί το φιάσκο του αιώνα η πανδημία για την οποία δεν ξέρουμε την πραγματική εξάπλωση της, άρα και τη θνησιμότητα της, αφού εντοπίζουμε μόνο τα βαριά κρούσματα που νοσηλεύονται. Βαδίζοντας στα τυφλά πάμε αναγκαστικά στα μέτρα της καραντίνας, που θα έχουν πολλές επιπτώσεις αν εφαρμοστούν για μεγάλο διάστημα σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος επισημαίνει ότι και πολλοί θάνατοι χρεώνονται στον κορωνοιό, χωρίς να είναι σίγουρο ότι αυτός τους προκαλεί. Λέει, μάλιστα, ότι πολλές φορές ανιχνεύονται σε έναν ασθενή πολλοί ιοί μαζί και μολύνσεις από μικρόβια και βακτήρια και ότι αν δεν είχαμε ανακαλύψει τον νέο κορωνοιό θα νομίζαμε απλά ότι η γρίπη ήταν πιο φονική φέτος.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Παρεμπιπτόντως, τα θύματα από την εποχική γρίπη έφτασαν τα 97 φέτος. Αλλά κανείς φέτος δεν μιλάει για κάτι άλλο πέρα από τον κορωνοϊό. Όλες οι ειδήσεις παγκοσμίως περιστρέφονται γύρω από αυτόν τον ιό. Σε τέτοιο βαθμό που σε κάνουν να πιστέψεις ότι κανένας δεν πεθαίνει σε όλο τον κόσμο από κάτι άλλο πέρα από τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει πείνα - με 30 χιλιάδες νεκρούς ημερησίως, παρεμπιπτόντως - αλλά εντάξει η πείνα δεν κολλάει.

      Δεν υπάρχουν πόλεμοι με ανυπολόγιστο αριθμό θυμάτων καθημερινά, μόνο ο "πόλεμος" με τον ιό υπάρχει. Ακόμα και ένας γιατρός αγανάκτησε και έκανε παρατήρηση σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ ότι ο κόσμος θα πάθει κατάθλιψη, αν συνεχίσουν τα ΜΜΕ να χειρίζονται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο την κατάσταση. "Πουλώντας" τρόμο και θάνατο σε ανθρώπους που είναι κλεισμένοι μέσα, αρκετοί σε ανήλιαγα διαμερίσματα των 50 τετραγωνικών.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Φίλε Βαγγέλη, τα ΜΜΕ καθημερινά πολλαπλασιάζουν με γεωμετρική πρόοδο την ήδη διαμορφωμένη κατάθλιψη του απλού κόσμου. Πράγματι, κανείς δεν μιλάει για όλα τα σοβαρά θέματα. Και είναι ενδεικτικό ότι γίνονται εκτεταμένες αναφορές για τα θύματα στη Δύση,καμία όμως αναφορά εδώ και μέρες για την κατάσταση σε χώρες της Ανατολής, όπως π.χ. το Ιράν. Η κατάσταση είναι πράγματι ζοφερή και κατά τη γνώμη μου ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Όμως η εκμετάλλευση αυτής της τραγωδίας είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα.

      Διαγραφή
  2. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον μια μετεωρολογική ανάλυση-αφιερωμα στην απίστευτης βιαιότητας κακοκαιρία σαν σήμερα το 1998! Μπορεί να περάσαμε μετεωρολογικές βόμβες ρεκόρ, κυκλώνα "Ζορμπά" αλλά κανένα από τα συστήματα δεν έδωσε αυτά που έδωσε εκείνη η κακοκαιρία! Ο Ζορμπάς είχε σφοδροτητα και διάρκεια αλλά πολύ περιορισμένη έκταση επίδρασης, οι μετεωρολογική βόμβα του 2004 είχε μεγάλη σφοδροτητα και έκταση αλλά μικρή διάρκεια έντονων φαινομένων! Τι ήταν αυτό που έκανε εκείνη την τρομερή Μαρτιάτικη Πέμπτη τη διαφορά και είχαμε τόσο πολλά φαινόμενα κατακλυσμων, χιονοπτωσεων, στα Μέγαρα βλέπαμε τα χιόνια στον Πατέρα μέχρι την Πρωτομαγιά και τόσο σφοδρών ανέμων με τέτοια διάρκεια, ένταση και πανελλαδική επίδραση! Σε Πελοπόννησο, Ευρυτανία, Δυτική Μακεδονία, Στερεά, Κρήτη έχουν να θυμόνται πολύ μεγάλα ύψη χιονιού, χιόνισε πολύ στα Βόρεια προάστια της Αθήνας και την απίστευτο κατακλυσμό με εναλλαγή βροχής και χιονόνερου στα Μέγαρα με τις αστραπές, τον αέρα να σφυρίζει με απίστευτη αγριότητα, και λάμπες ηλεκτροφωτισμού ιπτάμενες και στη συνέχεια κομμένα καλώδια της ΔΕΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να υποθέσω ότι οι 89 βαθμοί στην ήπειρο είναι πρόβλεψη για το 2400 εάν συνεχιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα? χαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα δάσκαλε!
    Πες μου ότι θα βγει ο ήλιος την Κυριακή για την παλέψουμε (από το σπίτι εννοείται).
    Τώρα βρήκε να κάνει μια βδομάδα χειμώνα με συννεφιά; Δεν με πειράζουν οι βροχές και οι καταιγίδες αλλά η έλλειψη του θεού ήλιου...
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε Κωνσταντίνε ο κ. Ζιακόπουλος μας έχει προϊδεάσει για τι περίπου θα συμβεί μέχρι και τις αρχές Απρίλη. Και να βγει ο ήλιος για 1-2 μέρες, θα επανέλθει η βροχή για άλλες τόσες, όπως χθες και σήμερα, που τέλη Μάρτη η αίσθηση σε θάλασσα και στεριά είναι σαν να είμαστε στις αρχές Γενάρη. Και αισίως θα κλείσουμε όπως φαίνεται πέντε μήνες - από τις 13 Νοέμβρη, όταν είχε και εκείνη τη μέρα μία αδιάκοπη βροχή με κρύο και το θυμάμαι πολύ καλά γιατί είχα πάει τον πατέρα μου νοσοκομείο - με διαδοχικές ψυχρές εισβολές κάθε 7 με 10 μέρες.

      Επίσης, ο καιρός που κάνει τώρα τέλη Μάρτη είναι το αντίστροφο του να είχαμε σερί 40άρια και 45άρια τέλη Σεπτέμβρη. Η διαφορά είναι ότι τώρα κανείς δεν λέει τίποτα και πάνε και κάποιοι μετεωρολόγοι να παρουσιάσουν τις συνεχόμενες μονοψήφιες μέγιστες και τα χιόνια τέλη Μάρτη σαν φυσιολογικά, ενώ αν έκανε καύσωνα τέλη Σεπτέμβρη θα μας έλεγαν για την κλιματική αλλαγή.

      Όσο για την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα λέει καλύτερα από όλους ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Για την ακρίβεια το ίδιο λένε όλο και περισσότεροι ειδικοί που σέβονται την επιστήμη που σπούδασαν. "Ο κορωνοϊός δεν μπορεί να ηττηθεί βάζοντας απλά τις κοινωνίες σε καραντίνα", λέει, λοιπόν, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Mike Ryan, σύμφωνα με την ιρλανδική ιστοσελίδα RTE.ie. O ίδιος υποστηρίζει ότι "πρέπει να εστιάσουμε στον εντοπισμό όσων είναι άρρωστοι και έχουν τον ιό και να τους απομονώσουμε, όπως και τις επαφές τους". "Ο κίνδυνος με τις καραντίνες είναι ότι αν δεν θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή μέτρα για να ενισχύσουμε τα δημόσια συστήματα υγείας, τότε όταν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας αρθούν, υπάρχει κίνδυνος ο ιός να επιστρέψει" προειδοποιεί ο Ryan.

      Oι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και οι ΗΠΑ ακολούθησαν το παράδειγμα της Κίνας και άλλων ασιατικών κρατών υιοθετώντας αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Αλλά σύμφωνα με τον Ryan, η Κίνα, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα συνδύασαν τα περιοριστικά μέτρα με εκτεταμένους ελέγχους σε κάθε άνθρωπο που υποπτεύονταν ότι έχει κορωνοϊό και αυτό το μοντέλο θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, η οποία είναι πλέον το επίκεντρο της επιδημίας. " Αφού μειώσουμε τη μετάδοση, μετά θα πρέπει να κυνηγήσουμε τον ιό, να τον πολεμήσουμε" δίνει το σύνθημα ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

      Η Ιταλία είναι αυτή τη στιγμή η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο και ο Boris Johnson προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας της Βρετανίας δεν θα αντέξει, αν οι άνθρωποι δεν αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές. Ο Ryan υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας για να κυκλοφορήσει κάποιο εμβόλιο, διότι προέχει να είναι ασφαλές.
      https://www.rte.ie/news/2020/0322/1124657-who-coronavirus/
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ27 Μαρτίου 2020 στις 4:47 μ.μ.

      αχ Ευαγγελε!αμετανοητος γκρινιαρης και ηλιακιας!!Ψυχροι και βροχεροι Μαρτηδες εχουν υπαρξει και θα υπαρξουν,ειναι απολυτα φυσιολογικο μη σου φαινεται περιεργο!Σεπτεμβηδες ομως με 40αρια και μαλιστα στα τελη του μηνα,δε συνηθιζεται στα μερη μας,ειναι οντως καιρικη ανωμαλια!Οταν γραφεις να σκεφτεσαι και την υπολοιπη Ελλαδα οχι μονο την Αθηνα που οντως ενιωσε χειμωνα φετος! Η Ηπειρος τι να πει?πολυ παραπονιαρης εισαι αδερφε μου,με ολη τη συμπαθεια!!

      Διαγραφή
    3. Καιρική ανωμαλία είναι και το υπερβολικό κρύο των 7-8 βαθμών αισθητής θερμοκρασίας 27 του Μάρτη. Εγώ παραδέχομαι ότι οι 40 βαθμοί είναι κάτι ακραίο για Σεπτέμβρη, εσύ δεν παραδέχεσαι το αντίστοιχο για τους 7-8 βαθμούς τον Μάρτη. Δυστυχώς, οι περισσότεροι χιονόφιλοι λέτε τα ίδια σε κάθε περίπτωση. Ότι οι βροχές είναι καλές, η ζέστη ανυπόφορη κ.λ.π.

      Μερικές φορές, όμως, οι βροχές είναι καταστροφικές και φονικές και η ζέστη ευπρόσδεκτη, ενώ ο ήλιος κάνει καλό στη σωματική και ψυχική υγεία. Το ότι κάνει σε κάτι καλό το κρύο είναι μόνο μέσα στο μυαλό σας και δεν έχει καμία επιστημονική απόδειξη.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ27 Μαρτίου 2020 στις 7:22 μ.μ.

      Σου ξαναλεω...δες λιγο σφαιρικα ολη την ΕΛΛΑΔΑ...μη κοιτας μονο την περιοχη σου!ειναι γεγονος οτι οι περισσοτερες περιοχες δεν ειδαν χειμωνα!μη μου λες για την αισθητη θερμοκρασια διπλα στη θαλασσα της Αττικης..δεν αντιπροσωπευει ολη την ΕΛΛΑΔΑ.Εαν φετος το Μαρτη ειχαμε ενα νεο 87 τι θα ελεγες?Εδω μεσα οι περισσοτεροι ειμαστε διαφορετικοι αποτην πλειοψηφια που θελει καλοκαιρια και αυτο ειναι το ομορφο!ζουμε με τη λοξα μας περα απο επιστημονικες αποδειξεις,δε θα παραιτηθουμε απο αυτη την τρελα επειδη το λεει η επιστημη!!Ουτως η αλλως και εσυ πας κοντρα στην επιστημη οταν βουτας το καταχειμωνο με συννεφια και βορια,το εχεις παραδεχτει και βαζεις σε κινδυνο τη σωματικη σου υγεια!!!

      Διαγραφή
    5. Έλα τώρα το ότι βγήκαν οι θερμοκρασίες πάνω από τους μέσους όρους της προβιομηχανικής εποχής δεν σημαίνει ότι δεν έκανε χειμώνα. Έχουμε σερί κακοκαιρίες σε όλη την Ελλάδα είτε με βροχές, είτε με ανέμους, είτε με χιόνια από τα μέσα Νοέμβρη. Θα μπορούσαμε να έχουμε 20αρια όλο τον χειμώνα.

      Δεν είστε διαφορετικοί από την πλειοψηφία, αλλά θεατές εσείς του καιρού, όπως είναι άλλοι του ποδοσφαίρου, της σόου μπιζ κ.λ.π. Δεν πάω ποτέ κόντρα στον καιρό, κάθομαι στη θάλασσα όσο μου επιτρέπει, ενώ το χόμπι μου εξαρτάται από μένα και δεν περιμένω πότε θα χιονίσει ή αν θα κερδίσει η ομάδα μου για να χαρώ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Τελικά επαληθεύτηκε η γιαγιά Παρθένα από τη Δραγασιά Κοζάνης που έλεγε ότι το χιόνι πέφτει όλους τους χειμώνες, ακόμη και τους ηπιότατους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ρήση της γιαγιάς Παρθένας για να ισχύει ανεξαρτήτως υψομέτρου πρέπει να συνδυαστεί με αυτό που είπε το 1784 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος: «Η μεγαλύτερη ποσότητα της βροχής που φθάνει στην επιφάνεια της Γης, μπορεί να ήταν χιόνι όταν άρχιζε να πέφτει από το νέφος».

      Διαγραφή
    2. Ήπιος χειμώνας ήταν με βάση τις συγκρίσεις με άλλες μακρινές εποχές και με έναν διαφορετικό κόσμο ουσιαστικά. Αν οι συγκρίσεις γίνουν με την τρέχουσα και την προηγούμενη δεκαετία, μπορεί να είναι και από τους ψυχρότερους. Στην Αττική μπορεί να είναι πιο ψυχρός και σε σύγκριση με την περίοδο 1981-2010. Σε κάθε περίπτωση κούρασε ο χειμώνας. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πρέπει να έρθει το καλοκαίρι πια. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ27 Μαρτίου 2020 στις 7:29 μ.μ.

      Αν μιλας για την Αττικη μπορει να ισχυει!Αλλα πανελλαδικως ηταν ενας ανυπαρχτος χειμωνας που δεν αρχισε ποτε!ο χειροτερος των τελευταιων χρονων!Οποτε δε θα με χαλαγε εδω στην Ηπειρο να εχουμε κακοκαιριες μεχρι το Μαη,να παρουμε τα χαμενα νερα!

      Διαγραφή
    4. Βέβαια, η Δραγασιά έχει υψόμετρο 1.000 μ. ή τουλάχιστον μιλούσε για τη Νεάπολη Κοζάνης (680 μ.) όπου ζούσε όταν το είπε.

      Διαγραφή
    5. Η κλεισούρα, ο φόβος του ιού, η αγωνία να πείσουμε τους άλλους ότι μόνο εμείς κατέχουμε την αλήθεια καθώς και άλλοι λόγοι έχουν κάνει μερικούς φίλους του μπλογκ έτοιμους να λύσουν το ζωνάρι για καβγά. Από τη μακαριότητα στην ακοσμία και το αντίθετο. Τη διαδικασία αυτή την έχει περιγράψει ο Εμπεδοκλής εδώ και 2.500 χρόνια.
      Ο σπουδαίος Ακραγαντινός φιλόσοφος έλεγε ότι στον κόσμο υπάρχουν τέσσερα αμετάβλητα θεμελιώδη στοιχεία: η φωτιά, το νερό, ο αέρας και η γη και θεωρούσε ότι από την ανάμιξη των παραπάνω στοιχείων, που τα αποκαλούσε ριζώματα, προέρχονται η γένεση και η φθορά των όντων. Κατά τον Εμπεδοκλή, στα τέσσερα ριζώματα επιδρά μια δυναμική αρχή που τα οδηγεί στην ανάμιξη, την εναλλαγή τους, την ένωσή τους σε διάφορους συνδυασμούς και στο χωρισμό τους. Τη δυναμική αυτή αρχή εκφράζουν δύο αντιστικτικές δυνάμεις: η Φιλία και το Νείκος. Η Φιλία συσπειρώνει τα στοιχεία σε ένα σφαιρικό σύνολο, το Σφαίρο, που τη ζωή του χαρακτηρίζει η μακαριότητα. Ωστόσο, αυτή η μακαριότητα εκτρέφει βαθμιαία το Νείκος που τελικά θα διαβρώσει τη μακαριότητα του Σφαίρου και θα οδηγήσει στη διάσπαση των στοιχείων και στην «ακοσμία». Η νέα δράση της Φιλίας θα αρχίσει τη διαδικασία από την αρχή.

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστούμε για όσα μας γράφετε κύριε Ζιακόπουλε. Μακάρι να είχαμε διαβάσει όλοι μας τόσο όσο εσείς. Εγώ παίρνω θάρρος αυτή την πολύ δύσκολη και ανασφαλή περίοδο που διανύουμε απο τον τροπο που αντιμετωπίζετε όλα τα ζητήματα ή την ζωή γενικότερα και θα ήθελα να μας γράφετε περισσότερο. Να είστε όλοι καλά.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    7. Δεν υπήρχε καμία διάθεση για καυγά - το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι μαλώνουμε. Το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι, να είμαστε συνεχώς σε μία εποικοδομητική αναζήτηση και να μην έχουμε στερεότυπα, όπως για παράδειγμα ότι για όλα φταίει η ζέστη. Για παράδειγμα έγινε παγκοσμίως χαμός με τις πυρκαγιές και τους καύσωνες της Αυστραλίας και δεν γράφτηκαν παρά μερικές αράδες για τις χιλιάδες νεκρών σε Ινδία, Μπαγκλαντές, αλλά και Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ιράν από τις πλημμύρες και τις χιονοστιβάδες αντίστοιχα.

      Επί της ουσίας, απλά επισήμανα ότι δεν μπορεί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ήπιος ένας χειμώνας, επειδή δεν χιόνισε στα πεδινά ή στην περιοχή μας, όταν έχουμε ψυχρές εισβολές - σύμφωνα με τον δικό σας ορισμό κ. Ζιακόπουλε - σχεδόν κάθε βδομάδα από τα μέσα Νοέμβρη. Είχαμε και έχουμε και αρκετές βροχές, είχαμε και χιόνια τελικά σχεδόν σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά, είχαμε και ισχυρούς ανέμους για άλλη μία φορά. Δηλαδή, τι άλλο θα έπρεπε να έχει ένας χειμώνας, που μόνο συρρικνωμένος δεν είναι επίσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

      Αλλά ακόμα κι αν δεχτώ την αντίθετη άποψη ότι είχαμε ήπιο χειμώνα, ίσως αυτό να μας προφύλαξε ως ένα βαθμό και από τον κορωνοϊό, που οι μεγάλες εστίες του ήταν η Κίνα, η βόρεια Ιταλία, η Μαδρίτη και η Νέα Υόρκη, περιοχές που παραδοσιακά, αλλά και φέτος είχαν πολύ ψυχρό χειμώνα. Το έδειξε και έρευνα, άλλωστε, ότι πάνω από το 90% των κρουσμάτων καταγράφηκε σε περιοχές που έκανε κρύο και μόλις το 6% σε όσες έκανε ζέστη.

      Ειδικά στην Αφρική είναι τόσο αναιμική η εξάπλωση, που η Le Monde αναρωτιέται αν έχει ανοσία στον κορωνοϊό με μέσο όρο ηλικίας τα 19,7 έτη, έναντι 43 ετών της Ευρώπης και με την προστασία του θερμού κλίματος. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 μόνο η Νότια Αφρική και η Σενεγάλη είχαν εργαστήρια για τον εντοπισμό του ιού, αλλά πλέον διαθέτουν συνολικά 40 κράτη στην ήπειρο, όπου έχουν επιβληθεί θερμομετρήσεις ταξιδιωτών στα σύνορα, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και περιοριστικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ένα μικρό κλάσμα, όσων καταγράφονται παγκοσμίως.

      Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, διότι μετά τα αρχικά "εισαγόμενα" κρούσματα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία. Η Αφρική έχει εμπειρία - περισσότερη και από την Ευρώπη - από φονικές επιδημίες με τελευταία αυτή του Έμπολα, που προκάλεσε 2.260 θανάτους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αλλά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται από την ευπάθεια των τοπικών συστημάτων υγείας.

      Η Σενεγάλη διαθέτει για παράδειγμα έναν γιατρό για κάθε 10 χιλιάδες άτομα, όταν στην Ιταλία η αναλογία είναι 1 προς 41. Η Αιθιοπία διαθέτει τρία νοσοκομειακά κρεβάτια για κάθε 10 χιλιάδες άτομα, ενώ η αναλογία στην Ιαπωνία είναι 3 προς 134. Και όσον αφορά τις ΜΕΘ, μόνο 1.000 υπάρχουν στη Νότια Αφρική των 57 εκ. κατοίκων, 150 στην Κένυα και μια χούφτα στο Μάλι, όταν η Γαλλία διαθέτει 200 χιλιάδες.
      https://www.lemonde.fr/idees/article/2020/03/26/coronavirus-regardons-ce-qui-se-passe-en-afrique_6034463_3232.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    8. Επίσης κ. Ζιακόπουλε με αφορμή κάτι που είχατε γράψει για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, συγγνώμη, αλλά οι Κινέζοι και γενικότερα οι Ασιάτες μας έχουν ξεπεράσει, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα τεχνολογίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κίνα και την Ν. Κορέα αντιμετώπισαν την επιδημία του κορωνοϊού ιατρικά και επιστημονικά και όχι μόνο με περιοριστικά μέτρα, ενώ η Ευρώπη προσπαθεί με μεθόδους Μεσαίωνα - όπως λένε πολλοί ειδικοί, δεν είναι δική μου άποψη - να βγει, ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, από αυτή την κρίση.

      Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει πολλά να διδαχτεί από τους Ασιάτες και σε καμία περίπτωση δεν απειλείται με αλλοίωση ο πολιτισμός της, όπως λέγεται από αντιδραστικούς και οπισθοδρομικούς κύκλους. Άλλωστε, πέρα από Ευρωπαίοι, Ασιάτες, Αφρικανοί, Αμερικάνοι, είμαστε όλοι άνθρωποι. Και η επαφή, η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και πολιτιστικών στοιχείων πήγαινε πάντα τον κόσμο μας μπροστά. Η απομόνωση τον κρατάει πίσω.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  6. Έχω αρχίσει και χάνω τις μέρες πάντως. Κάθε μερα σαν Κυριακή μου φαίνεται. Το 2020 λοιπόν θα το θυμόμαστε σαν τη χρόνια χωρίς χειμώνα, άνοιξη ,καλοκαίρι (?),Πάσχα κτλ. Την υγεία μας να έχουμε όλοι και κάποια στιγμή θα ισορροπήσουν κάπου τα πράγματα. Μέχρι την επόμενη κρίση...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για άνοιξη η καλοκαίρι δεν το ξέρουμε ακόμα.ειδικά για καλοκαίρι που θα πάρουν από όπως οδεύουν τα πράγματα για παράταση έχει γούστο να πλακώσουν κάτι ξεγυρισμένες ζέστες με τα μικρά να μην αντέχουν για μάθημα αφού ποιος τα μαζεύει έτσι και σφίξουν οι ζέστες.
      αυτό το λιγότερο διότι προκύπτουν ένα σωρό προβλήματα με τα πράγματα γενικότερα να έρχονται πάνω-κάτω........

      Διαγραφή
    2. Κι εκεί που η ψυχολογία πέφτει από την κλεισούρα και αναζητάς λίγο ήλιο στο παράθυρο -αν και αμετανόητος φίλος του χειμώνα, κάνει την εμφάνισή της βαριά συννεφιά και βροχή που δε λέει να φύγει. Αν δεν είσαι έξω να το απολαύσεις, χάνει το νόημά του σε μεγάλο βαθμό. Καλοκαιρία δεν διαφαίνεται, λοιπόν, για να ανοίξουμε λίγο το παράθυρο ή να βγούμε στο μπαλκόνι. Η τηλεόραση σκέτο ψυχοπλάκωμα. Και η μοντελοθεραπεία συνεχίζει να βλάπτει. Δεν μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι όπως καθ'όλη τη διάρκεια του χειμώνα, έτσι και τώρα συνεχίζουν να εμφανίζουν ψυχρές εισβολές 10-15 μέρες μετά. Άντε, μπορούν να μας τρολάρουν μέχρι τον Ιούνιο.

      Διαγραφή
  7. Να θεωρείς μεγάλη μόρφωση εκείνη που θα σου δώσει την ικανότητα να υποφέρεις την αμορφωσιά.
    ΠΥΘΑΓΌΡΑΣ
    Αξιοποίησε τον χρόνο σου για να κάνεις τον εαυτό σου καλύτερα.Μαθε από τα γραπτά των άλλων,έτσι ν'αποκτήσεις εύκολα αυτό που οι άλλοι έχουν εργαστεί σκληρά για ν'αποκτήσεις.
    ΣΟΚΡΑΤΗΣ
    Ν'ακους πάντα αυτόν που δεν έχει κάτι να κερδίσει από εσένα.
    ΑΡΙΣΤΟΤΈΛΗΣ
    Ο ρηχός άνθρωπος στην ευημερία αποχαύνωνεται και στην συμφορά καταρραωνεται.
    ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
    Αλλά δε μυρια λυγρα κατ'ανθρωπους αλαληται πλειη μεν γαρ Γαία κακών, πλειη δε θάλασσα,"Και άλλες μυριάδες συμφορές μαστίζουν τον άνθρωπο. Γεμάτη συμφορές είναι η γη αι γεμάτη συμφορές η θάλασσα".
    ΗΣΙΟΔΟΣ
    Όμοια γαρ ως επί το πολύ τα μελλοντα τοις γεγονόσι"τα περισσότερα από αυτά που θα γίνουν στο μέλλον,είναι ίδια μ'αυτά που έχουν γίνει.
    ΑΡΙΣΤΟΤΈΛΗΣ
    Οι άνθρωποι γενικά κρίνουν περισσότερο από τα φαινόμενα παρά απο την πραγματικότητα.Διοτι η όραση ανήκει σε όλους,αλλά η αντίληψη σε λίγους.
    ΠΛΑΤΩΝ
    Θέλω να ζήσω την ζωή μου χωρίς άγχος και έγνοιες.Δεν θέλω να είμαι πλούσιος,θέλω απα να είμαι ευτυχισμένος.
    ΙΠΠΟΚΡΆΤΗΣ.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Εμπεδοκλης ανηκει στους καλουμενους συνδυαστικους φιλοσοφους .Συνδυαζει την Ελεατικη(ακινησια,η κινηση ειναι πλανη των αισθησεων) και την Ηρακλειτεια(διαρκης κινηση και μεταβολη ,"τα παντα ρει...")θεωρηση του κοσμου.
    Σχετικα με τα ριζωματα ενδιαφερον εχει και η ποιητικη εκδοχη τους σε ενα σονεττο του Κ.Παλαμα ."Πατριδες! Αερας, γη,νερο, φωτια.Στοιχεια αχαλαστα ....." Η φιλοτης και το νεικος.Γενικα-σχηματικα το καλο και το κακο .Αγαθοποιες και κακοποιες δυναμεις .Μοτιβο που διατρεχει την παγκοσμια φιλοσοφικη (και θεολογικη ) σκεψη. Αντιληψεις του Εμπεδοκλη ειχε ενστερνιστει και ο καθηγητης Λιαντινης(κατα κοσμον Νικολακακος)και πριν απο μερικα χρονια ,ευρισκομενος στην ακμη του,εσπευσε να συναντησει τον θανατο,και οχι το αντιστροφο,σε μια σπηλια ,λιγο πριν απο την καταπληκτικη πυραμοειδη κορυφη του Ταυγετου. Π.Α. υ.γ. Οι μεγαλοι μαθηματικοι ειχαν παντα και φιλοσοφικες αναζητησεις (βλ. Δ.Ζιακοπουλος!).Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλος είμαι, αλλά μόνο στα χρόνια, φίλε μου!
      Όσο για τον καιρό, συνέχεια έρχεται στο νου μου η παροιμία: "Το κρύο φύλαγε ως τ' Απριλιού τις 12. Ακόμα και στις 18 πέρδικα ψόφησε στ' αβγό".
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή, να πούμε από τώρα καλό Πάσχα (19/4) κύριε Ζιακόπουλε; Και μαζί με τον καλό καιρό να έχουμε και άρση των μέτρων σταδιακά μετά το Πάσχα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κρατήσουν τα μέτρα πολύ κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησε για κοινωνικές ταραχές που μπορούν να προκύψουν μεταξύ των φτωχών και περιθωριοποιημένων στα αστικά κέντρα, καθώς χάνουν τις πηγές του εισοδήματός τους, εξαιτίας της κρίσης με τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

      Εκτός από τις κοινωνικές ταραχές, υπάρχει και κίνδυνος αυτοκτονιών για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, που έχουν πλέον απομονωθεί, επισημαίνει επίσης ο Ερυθρός Σταυρός. "Έχουμε πολλούς ανθρώπους που ζουν περιθωριοποιημένοι, στη μαύρη τρύπα της κοινωνίας και στις πιο δύσκολες γειτονιές των μεγάλων πόλεων φοβάμαι πως σύντομα θα έχουμε κοινωνικά προβλήματα" εξηγεί ο Francesco Rocca πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού.

      "Είναι μία κοινωνική βόμβα που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, διότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα εισόδημα" συμπληρώνει ο Rocca. O ίδιος θεωρεί ότι οι μεγαλύτερες πόλεις του δυτικού κόσμου θα δουν αυτά τα προβλήματα να ξεσπάνε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. "Μερικές οικογένειες που ζουν από δουλειές που τους αποφέρουν μεροκάματα 20 και 25 ευρώ είναι εκτός των κοινωνικών προγραμμάτων, οπότε φανταστείτε πώς ζουν τώρα" είπε επίσης ο Rocca που συναντήθηκε με κάποιους από τα 14 εκ. εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, που βοηθούν με τα ψώνια ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους στην Ιταλία.

      Τόσο στον βορρά, όσο και στον νότο της Ιταλίας υπάρχει έλλειψη αναπνευστήρων, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ζήτησε 830 εκ. δολ. για να βοηθήσει ευάλωτες κοινότητες σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό.
      https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-redcross/pandemic-could-spark-unrest-among-wests-urban-poor-red-cross-aid-agency-idUSKBN21E29G?il=0
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  9. Η κόρη μου έπασχε από μια πολύ σοβαρή κληρονομική ασθένεια που προκαλούσε μεγάλη φθορά στον πνεύμονα. Από πολύ μικρή περνούσε μεγάλα διαστήματα το φθινόπωρο και το χειμώνα μέσα στο σπίτι για προστασία από τον απλο ιό της γρίπης κάνοντας συνέχεια φυσιοθεραπεία για τους πνεύμονες. Δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ. Σκεφτείτε όλοι εσείς που είστε υγιείς και μερικοί ίσως και να γκρινιάζετε που μένετε
    μερικές μέρες μέσα Μου λείπει πολύ ιδίως αυτές τις μέρες αν και ξέρω ότι θα περνούσε μεγάλη αγωνία. Ένας χρόνος πέρασε αλλά για μένα είναι σαν μια μέρα. Περάστε όσο περισσότερο μπορείτε με τα παιδιά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου εύχομαι καλό παράδεισο.
      Καλη δύναμη και κουράγιο..
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
  10. Να σού δείνει ο θεός κ η Παναγία δύναμη να συνεχίσεις να την έχεις πάντα στην καρδιά κ στη σκέψη σου!! Πολύ τραγικό να χάνει ο γονιός το παιδί του!!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με την άδεια ειδικού σκοπού αφού δεν μπορεί να πάρει η γυναίκα μου και εν συνεχεία την αναστολή εργασίας έως τουλάχιστον τέλη Απριλίου,περνω όλο σχεδόν τον χρόνο μου με τα παιδιά μου.
    Παρόλο που η μεγάλη διαβάζει για τις πανελλήνιες και η μικρή (1η Λυκείου) επίσης κάνουν μαθήματα διαδικτυακά,ζώντας στην επαρχία υπάρχει ο χρόνος και για βόλτα στην ολανθιστη εξοχη.
    Είναι τόση πολλή η χαρά τους που ειμαι συνεχώς δίπλα τους,που τα λόγια της μεγάλης κόρης μου τα λενε ολα:Μπαμπά ξαναγεννηθηκαμε,λέει συνεχώς.
    Ουδέν κακο αμιγές καλού λοιπόν,αφού όντως μπορούμε να περνάμε πολύ καιρό με τα παιδιά μας και να τους περάσουμε μυνήματα που θα τους συντροφεύουν σε όλη τους την ζωή.
    Φίλε μου,εύχομαι ολόψυχα η ανάμνηση της να σε συντροφεύει πάντα.
    Καλό κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή