Ο Αννίβας διασχίζει τις Άλπεις (Μέρος 1ο)


Η δεύτερη, μετά τη μετεωρολογία, αδυναμία μου είναι η ιστορία. Αν η μετεωρολογία σε φέρνει κοντά στη φύση και σου προσφέρει ψυχική ηρεμία και χαρά, η ιστορία είναι εκείνη που σε κάνει καλύτερο και σοφότερο άνθρωπο, σε παρηγορεί όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες (οι χαλεποί καιροί που ζούμε είναι μια τέτοια περίπτωση) και σου προσφέρει τη δυνατότητα να «ζήσεις» ζωές περισσότερες από τη μία που στον καθένα μας αναλογεί. Στο διάβα των αιώνων η σχέση της μετεωρολογίας με την ιστορία ήταν αμφίδρομη. Από τη μια πλευρά ο καιρός και το κλίμα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση πολλών πολεμικών αναμετρήσεων και από την άλλη πλευρά οι πόλεμοι επηρέασαν θετικά την εξέλιξη της μετεωρολογίας.


Κατά τους ιστορικούς, τρεις ήταν οι κορυφαίοι στρατιωτικοί ηγέτες της αρχαιότητας: ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Καρχηδόνιος Αννίβας Βάρκας (Hannibal Barca) ή απλά Αννίβας και ο Ιούλιος Καίσαρας. Πέρα από τις ηγετικές και στρατιωτικές τους ικανότητες, οι οποίες λιγότερο ή περισσότερο ήταν αναπτυγμένες και στους τρεις στρατηλάτες, το κοινό στοιχείο του χαρακτήρα τους ήταν η περίσσεια τόλμη τους. Με αυτήν ο Αλέξανδρος διέσχισε τον Ελλήσποντο και τον Ινδό, ο Αννίβας τις Άλπεις και ο Ιούλιος Καίσαρας τον Ρουβίκωνα. Στο παρόν άρθρο, καθώς και σε εκείνα που θα ακολουθήσουν, θα αναφερθούμε στα κατορθώματα του Αννίβα, ο οποίος αντιμετώπισε σωρεία προβλημάτων που του δημιούργησαν ο καιρός και το κλίμα. Επισημαίνεται ότι η πορεία του Καρχηδόνιου στρατηλάτη από την Ισπανία προς την Ιταλία μέσω των Άλπεων θεωρείται μία από τις πιο φιλόδοξες και ανορθόδοξες ορεινές στρατιωτικές επιχειρήσεις όλων των εποχών.

Ο Αννίβας στην προσπάθεια του να μεταφέρει τον πόλεμο με τη Ρώμη επί ιταλικού εδάφους είχε δύο επιλογές. Είτε να μεταφέρει το στρατό του διά θαλάσσης (όπου καραδοκούσε το ισχυρό ρωμαϊκό ναυτικό) είτε να κινηθεί από το βορρά, παρακάμπτοντας το ορεινό συγκρότημα των Άλπεων. Στη δεύτερη περίπτωση, η πορεία θα ήταν μακρά, κοπιώδης και εξαιρετικά επικίνδυνη εν μέσω των πολυάριθμων εχθρικών κέλτικων φυλών. Πέρα από αυτό, στο τέλος αυτής της μοναδικής βατής διαδρομής, στη ΒΑ Ιταλία, τον περίμεναν οι ρωμαϊκές λεγεώνες που φύλαγαν καλά τα περάσματα. Οι Ρωμαίοι, περιμένοντας τον Αννίβα να ακολουθήσει μία από τις παραπάνω δύο διαδρομές, αισθάνονταν ασφαλείς και δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία στα όσα ακούγονταν για τις πραγματικές του προθέσεις. Όμως, για τον παράτολμο Καρχηδόνιο ηγέτη υπήρχε και τρίτη επιλογή, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή φαινόταν ακατόρθωτη: να φθάσει στη Β. Ιταλία περνώντας μέσα από τις δυτικές Άλπεις.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές (Πολύβιος, Τίτος Λίβιος), ο Αννίβας πέρασε το χειμώνα του 219 - 218 π. Χ. στην Καρθαγένη, πρωτεύουσα της καρχηδονιακής Ισπανίας, προετοιμαζόμενος εντατικά για την εκστρατεία του. Την άνοιξη του 218  π. Χ. ο Καρχηδόνιος ηγέτης πέρασε τον ποταμό Έβρο, έχοντας μαζί του 90.000 πεζούς, 12.000 ιππείς και 37 ελέφαντες. Οι παραπάνω αριθμοί που αναφέρονται από τον Πολύβιο κρίνονται υπερβολικοί και δεν είναι λίγοι οι σύγχρονοι ιστορικοί που εκτιμούν ότι ο στρατός του Αννίβα δεν αριθμούσε πάνω από 50.000 πεζούς και 10.000 ιππείς.

Το πρώτο εμπόδιο στην πορεία των Καρχηδονίων ήταν τα Πυρηναία, όχι τόσο για τις εδαφικές δυσχέρειες όσο για την αντίσταση που προέβαλλαν οι φυλές που κατοικούσαν στην περιοχή. Παρά τις απώλειες από τις αψιμαχίες και κυρίως από τις λιποταξίες μερικών ισπανικών τμημάτων του, ο Αννίβας κατάφερε να φθάσει και να περάσει τον Ροδανό ποταμό, όχι βέβαια χωρίς δυσκολίες. Παράλληλα, ο Καρχηδόνιος ηγέτης με ευφυή τεχνάσματα και ελιγμούς κατάφερε να αποφύγει τις λεγεώνες του Ρωμαίου στρατηγού Πούμπλιου Κορνήλιου Σκιπίωνα, ο οποίος από τη Β. Ιταλία έσπευσε διά θαλάσσης στη Γαλατία για να του φράξει το δρόμο.

Οι γαλατικές (κέλτικες) φυλές που συνάντησε ο Αννίβας στη νότια Γαλλία δεν ήταν όλες φιλικές μαζί του. Εκείνος όμως κινήθηκε με εξαιρετική ευελιξία και διπλωματία και κατάφερε ορισμένες από αυτές να τις πάρει με το μέρος του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αντιμετώπισε ο Καρχηδόνιος όταν έφθασε στην περιοχή της συμβολής του Ροδανού με τον παραπόταμό του Ίσαρο. Εκεί βρήκε τη γαλατική φυλή των Αλλοβρόγων να σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο. Αντίπαλοι ήταν δύο αδελφοί, ο καθένας από τους οποίους διεκδικούσε το θρόνο για λογαριασμό του. Ο Καρχηδόνιος στρατηλάτης, τασσόμενος στο πλευρό του μεγαλύτερου αδελφού, τον βοήθησε αποτελεσματικά να κερδίσει την αναμέτρηση. Ο νικητής Γαλάτης, ανταμείβοντας το σύμμαχό του, του παρέσχε τρόφιμα και ενδύματα για το στρατό του καθώς και οδηγούς για να του δείξουν το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει για να φθάσει στην κοιλάδα του Πάδου μέσω των Άλπεων. Ήταν οι πανάρχαιοι δρόμοι που ακολουθούσαν οι Γαλάτες κατά τις επιδρομές τους εναντίον των λαών της Ιταλικής Χερσονήσου.
(Συνεχίζεται)

9 σχόλια:

  1. Ο Αννίβας δεν είχε περάσει ένα μέρος της παιδικής - εφηβικής του ηλικίας δούλος στην Ισπανία; Και για αυτό έτρεφε μίσος για τους Ρωμαίους; Ρωτάω, διότι δεν το ξέρω και σίγουρα. Η ημιμάθεια, βλέπετε.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι ήταν Καρχηδόνιους γιος του Άμιλλα Βάρκα ο οποίος ήταν και αυτός στρατηγός και πολέμησε για αρκετά χρόνια τους Ρωμαίους στον πρώτο Καρχηδονιακο πόλεμο.

      Ο.Μ.

      Διαγραφή
    2. Ναι, το ήξερα ότι ήταν από την Καρχηδόνα, απλά νόμιζα ότι τον είχαν αιχμαλωτίσει σε μικρή ηλικία οι Ρωμαίοι και τον έστειλαν σκλάβο στην Ισπανία, όπου ωρίμασε σιγά, σιγά μέσα του η ιδέα για εκδίκηση.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Ο Αννίβας σε ηλικία δέκα ετών μεταφέρθηκε από τον πατέρα του στρατηγό Αμίλκα στα εδάφη που είχε κατέκτησε στην Ισπανία. Εκεί πέρασε τα χρόνια της εφηβείας του. Οι Ρωμαίοι, κατά την διάρκεια των πολέμων που διεξήγαγαν με τον Αννίβα, θεωρούσαν πως το μίσος που έτρεφε εναντίον τους ο Καρχηδόνιος ηγέτης οφείλονταν στον πατέρα του Αμίλκα. Λέγεται ότι ο Αννίβας παιδί ακόμη δίπλα στον πατέρα του ορκίστηκε μπροστά στον βωμό του Βαάλ σε ότι είχε ιερό ότι θα μισεί θανάσιμα τους Ρωμαίους. Εκείνο τον όρκο δεν θα τον ξεχνούσε ποτέ τα επόμενα εξήντα πέντε χρόνια της ζωής του.

      Διαγραφή
    4. Διάβαζε: "είχε κατακτήσει στην Ισπανία".

      Διαγραφή
  2. "Oλβιος οστις ιστοριης εσχε μαθησιν" .Ηροδοτος (ο πατερας της Ιστοριας). Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NW Pindos
    ...Ωραία ιστορικά γεγονότα. Παρά το ότι η ιστορία είναι το πρώτο μάθημα από το οποίο αρχίζει η εκπαίδευση, θεωρώ ότι η ιστορία διαβάζεται πραγματικά και τη ζει κανείς σε όλο της το μεγαλείο αφού περάσει τα 35 και όσο περνάνε τα χρόνια όλο και καλύτερα. Όσο μεγαλύτερη η εμπειρία ζωής τόσο πιο μεστά και δημιουργικά διαβάζεται και αξιοποιείται η ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είτε θα τον βρούμε το δρόμο είτε θα τον φτιάξουμε.

    (Είπε στους στρατιώτες του προσπαθώντας να διασχίσει τις Άλπεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι αγορές πανικού και οι καραντίνες μπορεί να οδηγήσουν σε πληθωρισμό στα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τον FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας). Οι πιο πλούσιες χώρες διοχετεύουν μία άνευ προηγουμένου βοήθεια στην παγκόσμια οικονομία, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν φτάσει τις 270 χιλιάδες και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 11 χιλιάδες. (Σύμφωνα, ωστόσο, με το υπουργείο Υγείας εντοπίζεται παγκοσμίως μόνο το 15% των πραγματικών κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι κανονικά πρέπει να είναι 270.000 Χ100/15 = 1.800.000 τα πραγματικά κρούσματα παγκοσμίως).

    Οι αγορές πανικού μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε επισιτιστική κρίση, προειδοποιούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας το απευκταίο σενάριο να υπάρχει δυσκολία στην προμήθεια ρυζιού ή σιταριού τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020. Καταναλωτές σε όλο τον κόσμο από τη Σιγκαπούρη ως τις ΗΠΑ συνωστίζονται σε τεράστιες ουρές στα σουπερμάρκετ και αγοράζουν χωρίς καμία φειδώ από ρύζι και απολυμαντικά για τα χέρια, μέχρι χαρτί τουαλέτας.

    Ο παγκόσμιος δείκτης του Σικάγο έδειξε ότι η χρηματιστηριακή αξία του σιταριού αυξήθηκε κατά 6% αυτή την εβδομάδα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους τελευταίους εννέα μήνες, ενώ οι τιμές του ρυζιού στην Ταϊλάνδη, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του στον κόσμο, ήταν οι υψηλότερες από τον Αύγουστο του 2013. Η Γαλλία πασχίζει να βρει αρκετά φορτηγά για τον εφοδιασμό εργοστασίων και λιμανιών, καθώς υπάρχουν αγορές πανικού ζυμαρικών και και αλευριού, που συμπίπτουν με μία τεράστια αύξηση στις εξαγωγές σιταριού. Και καθώς οι περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους για να περιορίσουν τον κορωνοϊό, δυσχεραίνουν με αυτό τον τρόπο και τις προμήθειες τροφίμων, σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών.

    Παρόλα αυτά τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού αναμένεται να αυξηθούν στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου τον Ιούνιο του 2020 σε 287,14 εκ. τόνους από 277,57 εκ. τόνους την ίδια περίοδο το 2019. Ομοίως, τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού αναμένεται να αυξηθούν σε 182,3 εκ. τόνους από 175,3 εκ. τόνους την ίδια περίοδο.Επίσης υπάρχουν 140 εκ. τόνοι καλαμποκιού που πηγαίνουν στην αιθανόλη κάθε χρόνο και μέρος αυτής της ποσότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρόφιμα, αφού δεν θα χρειαστεί για βενζίνη, δεδομένης της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.

    Το ζητούμενο είναι να υπάρχει επάρκεια τροφίμων την κατάλληλη στιγμή και στα κατάλληλα μέρη. Δεν υπάρχει και καμία βεβαιότητα για τη ζήτηση, πώς θα είναι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020. Οι δουλειές των εστιατορίων είναι σε πτώση λόγω της κατάστασης. Οι χώρες της Ασίας που εισάγουν σιτάρι, ανάμεσά τους και η Ινδονησία, που εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες, έχουν πάρει το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων από τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, εν μέσω της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.

    Τα κράτη της Μέσης Ανατολής που εξάγουν πετρέλαιο και είναι παράλληλα εισαγωγείς σιτηρών, μπορεί να ματώσουν οικονομικά, από τη στιγμή που η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά 60%. Η ικανότητα των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο να αγοράσουν σιτηρά έχει μειωθεί, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της υποτίμησης εθνικών νομισμάτων. Και δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια ανάληψης πολιτικής δράσης για την τόνωση των οικονομιών.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-food-security/panic-buying-lockdowns-may-drive-world-food-inflation-fao-analysts-idUSKBN21808G?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή