Ζωηρούλα η μικρή το δέμας πρωταπριλιάτικη διαταραχή!


Βαρομετρικό χαμηλό Ν-ΝΑ της Κρήτης κινείται προς την Α. Μεσόγειο, ενώ ένα άλλο χαμηλό στη Β. Αδριατική κινείται ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές αναμένονται στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας και από το απόγευμα στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 19 βαθμούς. Την Τετάρτη (1/4), στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα και αργότερα στο βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Σημειώνεται ότι στη βόρεια Ελλάδα πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Την Πέμπτη (2/4), τα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στην Α-ΒΑ Ελλάδα και έως αργά το βράδυ θα σταματήσουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Κατά τα άλλα, οι βοριάδες και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν.

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 31-3-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία μετά το μεσημέρι. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές μετά το μεσημέρι στην Ήπειρο. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανές βροχές τις απογευματινές-βραδινές ώρες στη Θεσσαλία. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στις Κυκλάδες. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

18 σχόλια:

  1. Καλησπέρα κ.Ζιακοπουλε.Για τη βόρεια Ελλάδα μια εκτίμηση για το κατώτατο υψόμετρο χιονόπτωσης δεν μπορούμε να έχουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε,
      Ο δάσκαλος ως εραστής της μεσότητας του Αριστοτέλη και κυρίως ως σοβαρός επιστήμονας κάνει προγνώσεις ακριβείς και περιεκτικές χωρίς να αναφέρεται σε κάθε περιοχή χωριστά. Γράφει «περιοχές χαμηλού υψομέτρου» άρα όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοεί. Στην αυριανή πρόγνωση ενδέχεται να είναι ακόμη πιο ακριβής αν τα δεδομένα το επιτρέψουν.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Κωνσταντίνε δεν ζήτησα κάποια τοπική πρόγνωση.Αυτό που λέω είναι πως θα ήταν χρήσιμη μια εκτίμηση υψομέτρου κατά μέσο όρο πάντα,πχ άλλο τα 900 και άλλο τα 500m.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλη την μετεωπαρέα.

    "Μένουμε σπίτι", και ο καιρός τις επόμενες μέρες μάλλον θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή με την υφιστάμενη πρόγνωση. Σήμερα όμως η καταπληκτική ηλιοφάνεια στην Αττική δεν ξέρω αν βοήθησε. Αυτή την βδομάδα δουλεύω από το σπίτι, και σήμερα το πρωί (πριν ξεκινήσω την τηλε-εργασία) πήγα μια "βόλτα" (sms με 1) στην αιμοδοσία του Παίδων για να δώσω αίμα και να κλείσω ραντεβού για τον ερχόμενο μήνα να δώσω αιμοπετάλια. Δύο ήταν τα δεδομένα απο αυτή την ολιγόωρη "έξοδό" μου:

    1. μετά από μέρες παρατήρησα σημαντική κίνηση στους δρόμους. Τι άλλαξε σε σχέση με το τελευταίο επταήμερο;

    2. στο τμήμα αιμοδοσίας με υποδέχτηκαν με κόκκινο χαλί, τυμπανοκρουσίες και απόδοση τιμών. Η αίθουσα αιμοδοσίας δυστυχώς άδεια. ΔΩΣΤΕ ΑΙΜΑ όσοι μπορείτε φίλες και φίλοι. Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Μάσκα, γαντάκια, sms με αιτιολογία 1 και πεταχτείτε για μια βόλτα.

    Καλή δύναμη,
    Χρήστος Κομπορόζος.

    Υ.Γ. απεριόριστος σεβασμός, νυν και αεί, για τον αθάνατο - πλέον - Μανώλη Γλέζο. Πέρασε στο Πάνθεον της Ελληνικής Ιστορίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκπληκτικό! Πριν από λίγο χιόνισε στη Νεάπολη Κοζάνης με θ. πάνω από 10 β. Κελσίου! Αραιές, μεγάλες νιφάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει περίπτωση να έγινε κάτι τέτοιο από φυσικής άποψης τουλάχιστον
      Ι.Σταυρος

      Διαγραφή
    2. Την Άνοιξη όλα γίνονται φίλος και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αμφισβητείς τη γραφή μου.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Χρήστο με 10 βαθμούς κελσίου είναι πολύ περίεργο όπως ξαναέγραψα από άποψη φυσικής και μόνο,είσαι σίγουρος ότι η θερμοκρασία ήταν αυτή;Δεν αμφισβητώ το ότι χιόνισε,αλλά τη θερμοκρασία.
      Ι.Σταύρος

      Διαγραφή
    4. Χρήστος Σιμούλης31 Μαρτίου 2020 στις 10:40 π.μ.

      Στο τηλέφωνο μου είπαν ότι είχε 11 βαθμούς, ενώ εκείνη την ώρα τα γειτονικά Γρεβενά και η Καστοριά έδειχναν 13 βαθμούς. Το έγραψα και παλαιότερα, μια φορά στην Αλεξάνδρεια χιόνιζε στα τελειώματα της κακοκαιρίας με 7 βαθμούς και ήταν πεδιάδα και χειμώνας. Την Άνοιξη στα ορεινά - ημιορεινά όλα γίνονται.

      Διαγραφή
  4. Έχει γούστο να φάει η Μακεδονία πρωταπριλιάτικα κανά ξεγυρισμένο χιόνι........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμαν πια αυτη η εμμονη με τα κατα τοπους υψομετρα. "Μεσοτης-Φιλοτης" Αριστοτελης . Μπραβο Χρηστο για την προτροπη προς αιμοδοσια . Δεν χρειαζοταν αυτην την εποχη αυτη η ψυχρη <>.Σιγουρα θα κανει ζημιες.Μικρη το δεμας,γραφει ο δασκαλος.Εγκρατης ΚΑΙ περι τα γλωσσικα.Δεμας=σωμα(κυρ. επι προσωπων) ,απο το ρημα δεμω=κτιζω.Ουδετερο ακλιτο (ονομ.και αιτ.).Στον τιτλο ειναι αιτιατικη (αιτ. της αναφορας).Απο την ιδια ριζα και τα δωμα-δωματιο (υποκ.),δομος-δομη. Δεμ-,δωμ-,δομ-,το φαινομενο στη γλωσσολογια ονομαζεται "μεταπτωση" .Ευχαριστιες κ.Ζιακοπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ30 Μαρτίου 2020 στις 10:37 μ.μ.

    Λιγο μπερδεμενα μας τα λενε τα μοντελα μεχρι αυτη τη στιγμη για την ψυχρη εισβολη της Τεταρτης.Το Αμερικανικο δειχνει μια πορεια των μαζων προς Ιταλια και απο εκει να μπουκαρουν βορειο Ιονιο,Ηπειρο και Δυτικη Μακεδονια με τα χιονια στα χαμηλα να απασχολουν πιο πολυ αυτες τις περιοχες!Το δε Ευρωπαικο εχει μια αλλη εκδοχη με τις μαζες να κατεβαινουν καρφι απο βορρα προς νοτο με μια πιο βορειοανατολικη κατευθυνση και ετσι να επηρεαζεται πιο πολυ η Μακεδονια και η Θρακη!Ακομη και μια μερα πριν εχουμε πολλες αβεβαιοτητες για το τι προκειται να συμβει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δύσκολη μέρα ή σημερινή για μένα καθώς έπρεπε να προβώ σε μια απόφαση που ήταν πέρα από την θέληση μου.
    Είχα γράψει και παλιότερα σε σχόλιο μου,ότι ειμαι κάτοχος ενός ελαιώνα που όλα τα δέντρα είναι πάνω 300 ετών και μια ελιά πάνω από 400 ετών, που χαρακτηριστικά ο πατέρας έλεγε πως ίσως έχει δει την άλωση της Πόλης(χαριτολογώντας).
    Τον Μάρτιο του '87,Η ζημιά που υπέστησαν τα δέντρα ήταν μεγάλη.
    Οι παγωνιες του 2003,επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση τους,για να έρθει η "Αριάδνη" και να τις αποτελειώσει.
    Στο πέρασμα του χρόνου όλες λίγο πολύ πέταξαν καινούργια βλαστάρια εκτός από την μεγαλύτερη,που στεκόταν πλέον καταξερη και χωρίς ίχνος"ζωής.
    Όλες μου οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.
    Όλοι με παρότρυναν να την κόψω,αλλά εγώ δεν ήθελα να ακούσω τίποτα.
    Πριν λίγες ημέρες,ένας ξάδερφος του πατέρα μου,ήρθε δίπλα στο αμπέλι μου όπου έχει τα μελίσσια του και μου μίλησε με λόγια ξεκάθαρα.
    Κοίτα παιδί μου,μου είπε,σε καταλαβαίνω πως νιώθεις και συμμερίζομαι όλες τις προσπάθειες που εκανες,αλλά το μόνο που μπορεί να σου προσφέρει πλέον αυτό το δέντρο,είναι να σε ζεστάνει και είναι κρίμα να πάνε χαμένα τόσα ξύλα,άσε που το γυροφερνουν πολλοί να στο κόψουν.
    Κάνοντας πέτρα την καρδιά μου,πήρα την μεγάλη(Για μενα) απόφαση να την κόψω.
    Παίρνοντας μαζί μου την μικρή μου κόρη για συντροφιά,ξεκίνησα με τον καιρό να βοηθάει σε αυτό το δύσκολο έργο που είχα να κάνω,καθώς μια συννεφιά αρκετά πυκνή είχε ξαφνικά σηκωθεί ολογυρα.
    Φθάνοντας κοντά στο ιερό αυτό δέντρο,νιώθω τα χέρια μου να τρέμουν καθώς έπιασα το αλυσιοπριονο.
    Λίγο πριν ξεκινήσω,νιώθω ένα δάκρυ να κυλα στο πρόσωπο μου,σταματώ,αφήνω το αλυσιοπριονο και αγκαλιάζω για τελευταία φορά το δέντρο.
    Και τότε τα τρεμάμενα χέρια μου ακουμπούν σε κάτι χλωρό,μένω σαστισμένος...Τι είναι αυτό που πιάνω;
    Γυρίζω σε αυτήν την πλευρά και βλέπω ένα μικρό βλαστάρι και πιο πάνω άλλο ένα μικρότερο,σε έναν διπλανό βραχίονα άλλο ένα...ρίγη συγκίνησης διαπερνούν το κορμί μου...Πώς έγινε αυτό;Πότε εγινε;
    Απίστευτο,η μάνα φύση για άλλη μια φορά έκανε το θαύμα της και έδωσε ζωή σε ένα φαινομενικά νεκρό σώμα που στεκόταν 3 χρόνια τώρα σαν φάντασμα με τα τεράστια κλαδιά του απλωμένα και καταξερα.
    Και όμως κατάφερε να δώσει ζωή και ελπίδες ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.
    Τα δάκρυα χαράς που κυλούσαν τώρα ,ήταν πολύ περισσότερα.
    Μπαμπά κλαις; ρώτησε η κόρη μου,Ναι παιδί της λέω γιατί....πρεπει...
    Μπαμπά,τελικά είχε δίκιο η Πυθία όταν είπε ότι η Ελλάδα είναι σαν ασκός που θα κλυδωνίζεται στην θάλασσα, αλλά δεν θα βουλιάζει ποτέ, είπε η μικρή.
    Νομίζω παιδί μου,ότι ταιριάζει καλύτερα αυτο που είπε ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης:Εάν αποσυνθεσεις την Ελλάδα,στο τέλος θα δεις να μένει,μια ελιά,ένα αμπέλι και ένα καράβι,που σημαίνει,ότι με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.
    Ζητώ συγγνώμη αν κούρασα με πράγματα που ίσως για πολλούς να μην έχουν καμία σημασία.
    Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους μας για να ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο, όπως έγραψε και ένας φίλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε, κι όμως, ΑΥΤΑ τα πράγματα είναι που έχουν σημασία. Πάντα διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον τα σχόλιά σου στο blog, και δεν με... απογοητεύεις! Κοίτα τώρα να προστατεύσεις το αγέρωχο αυτό μουρέλο (όπως λένε στην Κρήτη - τη δεύτερη πατρίδα μου, λόγω της συζύγου μου, μετά το Αγρίνιο - το λιόδεντρο) και εύχομαι να γεμίσει ξανά ζωή όλο το γέρικο κορμί του.

      Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Χριστόδουλε φοβερή η διήγησή σου.
      Χαίρομαι που τελικά έστω κ στο παραπέντε σώθηκε αυτό το μεγάλης σημασίας για σένα δέντρο...
      Μέσα από αυτά που μας είπες καταλαβαίνουμε γιατί στη ζωή δε πρέπει να τα παρατάμε ποτέ κ γιατί η ΕΛΛΑΣ ότι κ να της κάνουν πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να ξεπερνά τις οποίες δυσκολίες κ στο τέλος να βγαίνει πιο δυνατή.

      Διαγραφή
    3. «Να ξέραμε αφεντικό τι λένε οι πέτρες, τα λουλούδια, η βροχή ! Μπορεί να φωνάζουν, να μας φωνάζουν, κι εμείς να μην ακούμε».
      (Νίκος Καζαντζάκης, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά)

      Διαγραφή
  8. Χρήστος Σιμούλης31 Μαρτίου 2020 στις 7:42 π.μ.

    Μάρτιος 2020: Ένας από τους βροχερότερους από τότε που έχουμε στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πιστεύω δάσκαλε,πως όχι μόνο μας ακούνε,τουλάχιστον τα φυτά και τα δέντρα,καθώς όπως έλεγε και ο Πυθαγόρας έχουν και αυτά ψυχή,αλλά και μας"μιλανε" για τις ανάγκες τους και για πολλά άλλα πράγματα, μόνο που εμείς δεν είμαστε σε θέση να τα καταλάβουμε γιατί κάθε μέρα σιγά σιγά απομακρυνομαστε από την ίδια την μητέρα μας,την φύση.
    Εάν μείνουμε κοντά της και μπορέσουμε να αφουγκραστούμε τα όσα μας λέει,όπως και όλα τα πλάσματα της,τότε θα μπορέσουμε να βρούμε και τον χαμένο μας εαυτό και μαζί θα νιώσουμε αγαλλίαση και απίστευτη ηρεμία,σωματική και προπαντός ψυχική.
    Εννοείτε φίλοι μου πως θα ειμαι δίπλα σε αυτο το ιερό δέντρο να του παρέχω όση φροντίδα χρειαστεί μήπως και τελικά μπορέσει να ξαναγίνει όπως ήταν.
    Εκτός τις δικές μου προσπάθειες,η φύση και ο καιρός είναι αυτοί που θα έχουν τον τελευταίο λόγο.
    Και μιλάμε για ένα δέντρο που ο κορμός του δύσκολα αγκαλιάζεται από 2 ενήλικες,μάλλον χρειάζεται και τρίτος.Οι δε βραχίονες του,έχουν πάχος όσο το κορμί ενός μέσου ανθρώπου.
    Τελειώνοντας,θα μου επιτρέψετε να δώσω τον συμβολισμό στα τρία στοιχεία που αναφέρει ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.
    Το καράβι,συμβολίζει το Ελληνικό πνεύμα που πάντα ανήσυχο βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση.
    Η ελιά και το αμπέλι,συμβολίζουν πολιτισμό ανθρωπιάς.
    Τα τρια στοιχεία μαζί,συμβολίζουν Φρόνημα ελευθερίας,που κατά τον ποιητή"αυτός είναι ο σπόρος που δεν πεθαίνει ποτέ".
    Έχει άδικο;Οπωσδήποτε όχι.
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή