Αξιόλογη μεταβολή του καιρού με βροχές και καταιγίδες


Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται ανατολικά. Ένα άλλο χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται νοτιοανατολικά. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα και μάλιστα τα φαινόμενα αυτά στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα είναι σχετικά υψηλή στα ανατολικά και τα νότια. Την Πέμπτη (5/3), πρόσκαιρες βροχές προβλέπονται κυρίως στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα γίνουν παντού ΒΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Παρασκευή (6/3), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Δ-ΝΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. 
     
Υ.Γ. Νέα πρόγνωση θα αναρτηθεί την Πέμπτη (5/3).


Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4-3-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και στα ορεινά χιόνια. Σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι ΝΑ και βαθμιαία Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και στα ορεινά χιόνια. Το βράδυ βελτίωση. Άνεμοι ΝΑ και βαθμιαία Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το βράδυ στο ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο. Άνεμοι ΝΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Το βράδυ βελτίωση. Άνεμοι ΝΑ και αργότερα Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 17 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ και από το βράδυ ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 6 βαθμούς.

15 σχόλια:

  1. Δυσάρεστη έκπληξη ήταν και σήμερα το κύμα με τον νοτιά που θόλωσε, μάλιστα, και πολύ γρήγορα τα κρυστάλλινα νερά. Δεν έγιναν και καφέ, αλλά είχαν αυτό το ξεπλυμένο χρώμα σαν το διάλυμα που βουτάει ο ζωγράφος το πινέλο του. Οπότε πήγαν στράφι και οι 19-20 βαθμοί και η καλοκαιρία. Παρεμπιπτόντως, στην Αυστραλία τα καλοκαίρια έχουν διπλάσια διάρκεια από τους χειμώνες, λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών,όπως μεταδίδει το BBC. Σύμφωνα με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο το καλοκαίρι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει επιμηκυνθεί κατά ένα μήνα τα τελευταία 20 χρόνια σε σχέση με τα μέσα του περασμένου αιώνα, ενώ ο χειμώνας έχει συρρικνωθεί. Μεταξύ 2014 και 2018 τα καλοκαίρια ήταν κατά 50% μεγαλύτερα.

    Τα ευρήματα, πάντως, δεν συνιστούν μία ένδειξη για το τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά για ό,τι συμβαίνει τώρα, εξηγεί ο Richie Merzian από το Ινστιτούτο. Η Αυστραλία βίωσε μία καταστροφική περίοδο πυρκαγιών κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 33 άνθρωποι και 1 δισ. ζώα. Κι ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ο βασικός λόγος για τις πυρκαγιές, οι ξηρές συνθήκες που τις ευνοούν γίνονται όλο και πιο συχνές και πιο έντονες.

    Στην ανάλυσή του, το Αυστραλιανό Ινστιτούτο συνέκρινε επίσημα στοιχεία του Γραφείου Μετεωρολογίας από το 1999 ως το 2018 με παλιότερα στα μέσα του 20ου αιώνα και βρήκε ότι οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες διαρκούν 31 μέρες περισσότερο σε σχέση με τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, ενώ ο χειμώνας κρατάει 23 μέρες λιγότερο. Σε μερικές περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας οι θερινές θερμοκρασίες επιμηκύνονται ακόμα και για εφτά βδομάδες, δηλαδή, σχεδόν 50 μέρες σε σχέση με τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

    "Τα καλοκαίρια μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια και έχουν διπλάσια διάρκεια από τους χειμώνες", παρατηρεί ο Merzian. "Θερμοκρασίες που θεωρούνταν φυσιολογικές για ένα διάστημα τριών μηνών το 1950 και το 1960, καταγράφονται πλέον από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο" συνεχίζει ο ίδιος που θεωρεί ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει κάνει τα αυστραλιανά καλοκαίρια πιο επικίνδυνα από ό,τι ήταν.

    Η αυστραλιανή κυβέρνηση επικρίθηκε για τις πολιτικές της για το κλίμα, κατά τη διάρκεια των φετινών πυρκαγιών, με τον πρωθυπουργό Scott Morrison να κατηγορείται για αδράνεια. Η Αυστραλία είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές με διοξείδιο του άνθρακα ανά άτομο, διότι η βιομηχανία της βασίζεται σε αυτό. Ο Morrison επιμένει ότι η Αυστραλία αντιμετωπίζει την πρόκληση καλύτερα από τις περισσότερες χώρες και τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις.
    https://www.bbc.com/news/world-australia-51697803
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μοναδικό 15λεπτο που έβρεξε σήμερα 4/4 δυνατά - μιλάμε για μπουρίνι - με βρήκε στη δαντελένια ακρογιαλιά. Παρόλα αυτά φωτογράφισα και κάτι καλόγριες, σαργούς και κακαρέλους σε μία σύντομη βουτιά. Χτύπησα, όμως, λίγο στο γόνατο, καθώς το μοναδικό αξιόλογο κύμα που ήρθε - καθώς ο ανατολικός άνεμος αναχαίτιζε τον νοτιά - με έριξε πάνω σε έναν βράχο, αφού ήθελα φυσικά να το φωτογραφίσω κι από πάνω. Πταίσματα είναι, βέβαια, όλα αυτά - το θέμα είναι να γίνουν δύο αγαπημένα πρόσωπα που μπήκαν στο νοσοκομείο, το συντομότερο καλά.

    Τι να πουν, βέβαια, και στη Βραζιλία, όπου 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 12 στο Σάο Πάολο και πέντε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, ενώ άλλοι 46 αγνοούνται, όπως μεταδίδει το Reuters. H Βραζιλία έχει βιώσει πολύ έντονες βροχοπτώσεις το 2020 και στο Ρίο Ντε Τζανέιρο τα ύψη βροχής που αντιστοιχούν στο μισό του Μαρτίου, έπεσαν σε μία μέρα, καταδεικνύοντας και τις κακές υποδομές της χώρας. Στη γειτονική επαρχία Minas Gerais είχαν χάσει τη ζωή τους 50 άνθρωποι, εξαιτίας των βροχοπτώσεων στα τέλη Ιανουαρίου. Στο Σάο Πάολο ένας από τους νεκρούς ήταν πυροσβέστης που βοηθούσε θύματα της κακοκαιρίας.
    https://www.reuters.com/article/us-brazil-rain-death/at-least-17-dead-in-brazils-southeast-due-to-rains-idUSKBN20Q2Q5?il=0
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επί τέλους μια αξιόλογη βροχή και στη Θεσσαλονίκη. Να φανταστείτε, ένα παιδάκι ηλικίας 5-6 ετών απέναντι χαζεύει τη βροχή. Πρώτη φορά βλέπει βροχή, δε συζητάμε τι θα κάνει εάν και εφόσον χιονίσει κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To διέπραξα ξανά, αφού με το που βγήκε ο ήλιος πήγα ξανά στη δαντελένια ακρογιαλιά., απαθανατίζοντας κι ένα κοπάδι μουρμούρες και μαζεύοντας και μερικές σακούλες αυτή τη φορά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τις τελευταίες 15 ημέρες πέρασα από Λάρισα έως έξω από την Τρίπολη και από το νότιο άκρο της Αττικής(Λαυριο)έως και την δυτική Ελλάδα(Αίγιο Πάτρα Καλάβρυτα Ρίο Αντίρριο Ναύπακτο)και από αυτά που είδα μπορώ να πω τα εξής.
    Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον καλπασμό της άνοιξης.
    Τα οποια προσχήματα του χειμώνα θα μείνουν στους ορεινούς όγκους και κατά περιοχή σε ψηλά ή σε πολύ ψηλά υψόμετρα.
    Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια ψυχρή εισβολή που να αφήσει το αποτύπωμα της σε πιο χαμηλά υψόμετρα και μόνο η δυτική και βόρεια Ελλάδα ίσως κρατήσει λίγο τα προσχήματα.
    Τα οποια καλά νερά πέσουν δεν φαίνεται να ευνοούν ολες περιοχές της χώρας και ειδικά αυτές που στερήθηκαν φέτος τον χειμώνα.
    Πιο πολύ θα θυμίζουν τα συστήματα τις ανοιξιάτικες ή καλοκαιρινές θερμικές ασταθειες και χρειάζεται προσοχή,καθώς από τις ζεστές που θα προηγούνται θα αποκτούν ιδιαίτερη δυναμική.
    Όσο για το καλοκαίρι και τις ζεστές του θα πω το εξής.
    Από νωρίς καλοκαίρι,πολύ ζεστό καλοκαίρι και αργά καλοκαίρι.
    Ποτιστικές βροχές χειμερινού η έστω φθινοπωρινου τύπου,δεν βλέπω πριν τον Οκτώβριο.
    Όσοι ασχολούνται με φυτά και τα δέντρα,ας πάρουν τα μέτρα τους,όσο μπορούν,για να τα ανακουφίσουν,μαζί και τα ζώα.
    Χωρίς να θέλω να κουράζω,ελπίζω να μην βγουν ούτε στο ελάχιστο αυτά που βλέπω "αφουγκραζοντας" την πλάση γύρω μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ικανοποιητικά τα νερά που πέσανε κ σήμερα στα ΔΒδυτικά αλλά τελικά η διάρκεια των φαινομένων ήταν κατώτερη των περιστάσεων.
    Καλό χιόνι έβαλαν κ τα χιονοδρομικά μας.
    Το μόνο θετικό είναι κάποια νερά που θα συνεχίσουν να παίρνουν τμηματικά περιοχές της χώρας κ κυρίως τα δυτικά.
    Ένα δεύτερο θετικό είναι ότι η θερμοκρασία θα κρατήσει κάποια προσχήματα για Μάρτη.
    Ο καλπασμός της άνοιξης όμως δεν κρατιέται κ όλα πια στην ατμόσφαιρα έχουν αλλάξει προς το ανοιξιάτικο!
    Συμφωνώ πλήρως με τον Χριστόδουλο κ συγχαρητήρια πολλά ειδικά για την περιοχή του όπου ότι έλεγε από το περασμένο φθινόπωρο έπεσε σχεδόν σε όλα μέσα(τα ανατολικά ηπειρωτικά έχουν μπει για τα καλά σε ρυθμούς άνοιξης).
    Όσο για τον μοναχό τού Χρήστου Παπαηλία υπάρχουν κάποιες μικρές διχογνωμίες σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Χριστόδουλου για τη συνέχεια αλλά εκτιμώ ότι για χιόνι έστω κ σε ημιορεινά τμήματα το παραμύθι έχει τελειώσει ολοκληρωτικά!
    Να πω λοιπόν σε όλους καλή Σαρακοστή κ καλή άνοιξη κ προπαντός καλή δύναμη σε όλους τους Έλληνες κ στις ένοπλες δυνάμεις στη δύσκολη καμπή που έχει μπει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με πολλη εκτιμηση ..."αφουγκραζομενος".... Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε έναν επικίνδυνο και αδίστακτο Ερντογάν, που δεν έχω καταλάβει και τι ακριβώς ζητάει - χρήματα για να κρατάει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Τουρκία ή βοήθεια από την Ευρώπη στις πολεμικές επιχειρήσεις του στη Συρία - και μία αδιάφορη και κυνική ΕΕ. Μία ΕΕ που αντί να προχωρήσει σε μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της βοηθώντας έμπρακτα την Ελλάδα, μας δίνει 700 εκ. για να εμποδίσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μεταβούν στη βόρεια Ευρώπη - αφού αυτός είναι ο στόχος τους - και να συντηρήσουμε όσους θα μείνουν τελικά εδώ.

    Δηλαδή, η ΕΕ κάνει και με την Ελλάδα ό,τι και με την Τουρκία και με τη Λιβύη (και σε μικρότερο βαθμό και ό,τι με τον Λίβανο και την Ιορδανία) με τις οποίες προχώρησε σε συμφωνίες για να συγκρατούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν δεχτούν πρόσφυγες ή η ΕΕ δεν κάνει κάτι για να σταματήσουν οι πόλεμοι, η Ελλάδα θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε μία μεγάλη αποθήκη ψυχών. Διότι έχουμε πολεμικές συρράξεις σε εξέλιξη στη Συρία, την Υεμένη, το Αφγανιστάν, το Κασμίρ (διαφιλονικούμενη περιοχή ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν), τη Λιβύη, τη Σομαλία, τη Νιγηρία, τον Νίγηρα, το Μάλι, το Τσαντ, το Κονγκό, το Νότιο Σουδάν και δεν ξέρω και ποιες άλλες αφρικανικές χώρες, καθώς εκεί χάνεται πραγματικά η μπάλα.

    Τουλάχιστον στο Κονγκό τελείωσε η επιδημία του Έμπολα, αν και η Liberation γράφει ότι είναι ακόμα νωρίς για να θριαμβολογήσει κανείς. Η τελευταία ασθενής, η Masika Mawasu Semida, πήρε, ωστόσο, εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη. Τις τελευταίες 13 μέρες δεν υπάρχει κανένα νέο κρούσμα και αν αυτό συνεχιστεί για 42 συνολικά μέρες - δηλαδή για άλλες 29 - η δέκατη επιδημία του Ebola από το 1976 θα θεωρείται ότι έχει τελειώσει. Επίσημα ξέσπασε την 1η Αυγούστου 2018 και προκάλεσε 2.265 θύματα, ούσα η δεύτερη πιο φονική μετά από εκείνη του 2014 με 11 χιλιάδες νεκρούς σε όλη τη δυτική Αφρική. To ποσοστό θνησιμότητας του Ebola ανέρχεται σε 66%, ενώ του κορωνοϊού είναι 3,5%. Αν είναι και τόσο, αφού άλλοι λένε ότι είναι 2%, άλλοι κάτω από 1% και κάποιοι ότι μπορεί να αποδειχτεί όσο και της γρίπης (0,1%), καθώς πολλοί που νοσούν ελαφρά δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία για να καταγραφούν ως επιβεβαιωμένα κρούσματα.
    https://www.liberation.fr/direct/element/le-virus-ebola-en-voie-de-disparition_110003/
    Bαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια και συμφωνώ σε όλα, εκτός από ένα σημείο μόνο. Η Ελλάδα είναι ήδη αποθήκη ψυχών και ως τέτοια αντιμετωπίζεται από όλες τις πλευρές. Κανείς δεν λογαριάζει πώς, γιατί και για πόσο βρισκόμαστε σ' αυτόν τον πλανήτη και τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν υποχρεώνονται να ακολουθούν τα τερτίπια και τις ανοησίες του κάθε ποταπού και ανάξιου ηγέτη. Τα καιρικά στην Αττική ντύθηκαν ασορτί με τις εξελίξεις. Σε μίζερα χρώματα δηλαδή... Ίχνος βροχής στο λεκανοπέδιο δεν είδαμε (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο κομμάτι του) και τελικά το μόνο που καταφέραμε να φάμε ήταν... τη σκόνη του καιρου! Φίλε Χριστόδουλε, εύχομαι να πέσεις εντελώς έξω στις προβλέψεις σου γιατί 8 μήνες καλοκαίρι δεν αντέχονται. Να είστε όλοι καλά.

      Διαγραφή
    2. Ουσιαστικά Βαγγέλη ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες/μετανάστες προκειμένου να πετύχει τα πάντα
      1) Οικονομική ενίσχυση
      2) Τις "πλάτες" των ισχυρών στα επεκτατικά του παιχνίδια που είναι σε εξέλιξη σε Συρία και Λιβύη, αλλά και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο
      3) Τη συσπείρωση της τουρκικής κοινής γνώμης προς το πρόσωπό του υπό το πρίσμα των νεκρών Τούρκων στρατιωτών πρόσφατα σε Ιντλίμπ και Λιβύη, αλλά και της γενικότερης οικονομικής κρίσης που περνά η Τουρκία (εδώ κολλά και ο 1ος λόγος)
      Παράλληλα με τον τρόπο του παίζει σαν τη γάτα και το ποντίκι τόσο με Αμερική όσο και Ρωσία, κατορθώνοντας να είναι απαραίτητος με κάποιον τρόπο σε όλους.
      Τις καλημέρες μου από τη βροχερή σήμερα Ρόδο (είχαμε ωραίο πέρασμα καταιγίδας πριν λίγο)
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  9. Ευχαριστώ φίλε μου Π.Α. για την διόρθωση,εχεις δίκιο,αυτά παθαίνει κανεις όταν γράφει γρήγορα ανάμεσα στα λιγοστά κενά της δουλειάς του.
    Εχθές η δυτική και κεντρική Βοιωτία πήρε καλό νερο,οι υπόλοιπες περιοχές από λίγο έως ελάχιστο.
    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ γενικά έπεσε η θερμοκρασία σε πιο ανεκτά επίπεδα(προχθές τα λεωφορεία στο μεγαλύτερο ποσοστό λειτουργούσαν τα κλιματιστικά)και την ώρα της βροχής ήταν 10-12 βαθμούς,στον Παρνασσό με εξαίρεση το δυτικό και βόρειο τμήμα του,στα υπόλοιπα δεν χιόνισε αλλά είχε μόνο παγωμένη βροχή όπως μου μετέφερε φίλος που δουλεύει εκεί.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δάσκαλε, με όλο τον σεβασμό, λίγο νωρίς είναι για να μας βάλετε στον Απρίλιο-όπως γράφετε στις ημερομηνίες του κειμένου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι μετακινησεις πληθυσμων θα συνεχιστουν ανεξαρτητως πολεμων.Βασικες αιτιες η ραγδαια αυξηση του πληθυσμου σε καποιες χωρες (π.χ.η Νιγηρια ,η οποια εκτιμαται οτι σε μερικα χρονια θα υπερκερασει τις Η.Π.Α.) ,καθως και η κλιματικη αλλαγη (μεγαλο το προβλημα στην υποσαχαρια Αφρικη).Για οποιον ενδιαφερεται σχετικα μπορει να διαβασει το βιβλιο του Αμερικανου δημοσιογραφου Robert Kaplan " H επερχομενη αναρχια " Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή