Εβδομάδα της συννεφιάς και των βροχών

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα ως την κεντρική Μεσόγειο παραμένει σχεδόν στάσιμο, ενώ ένα βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια κινείται προς την περιοχή της Ιταλίας. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές αναμένονται κυρίως στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα, στα ορεινά της οποίας θα πέσουν και χιόνια. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Την Τετάρτη (25/3), βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και το ΒΔ Αιγαίο και από το βράδυ στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές. Τη νύχτα οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Πέμπτη (26/3), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ στα ορεινά θα χιονίσει. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Παρασκευή και το Σάββατο (27-28/3), ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση.
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020  


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24-3-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές στη Θεσσαλία και πιθανώς στην Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές. Άνεμοι στα βόρεια Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και στα νότια Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 10 βαθμούς.

3 σχόλια:

  1. Προς επίρρωση όσων έγραψα ότι αν δεν έχεις αξιόλογο δημόσιο σύστημα υγείας οι καραντίνες δεν θα σε σώσουν, η Νέα Υόρκη μπορεί να αντιμετωπίσει ελλείψεις ιατρικού υλικού μέσα σε δέκα μέρες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Bill de Blasio. Όπως μεταδίδει, μάλιστα, το BBC στην αμερικάνικη μεγαλούπολη καταγράφεται το 5% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως. O Dοnald Trump έχει κηρύξει τη Νέα Υόρκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει δεσμευτεί για ομοσπονδιακή βοήθεια δισ. δολ. Αλλά ο de Blasio εξακολουθεί να κατηγορεί την κυβέρνηση για την ανταπόκρισή της στην κρίση, την οποία χαρακτηρίζει τη μεγαλύτερη από τη μεγάλη ύφεση στη δεκαετία του 1930.

    Ο Αμερικάνος πρόεδρος θα πάρει, πάντως, ανάλογα μέτρα ανακούφισης και για την Ουάσινγκτον και την Καλιφόρνια, κάνοντας λόγο "για μία μεγάλη εθνική δοκιμασία". Ο Trump ανέφερε επίσης ότι μεγάλες ποσότητες ιατρικού υλικού θα διανεμηθούν σε όλη την επικράτεια, ενώ νέες δομές υγείας θα φτιαχτούν στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και την Καλιφόρνια, που είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό.

    Γιατροί στη Νέα Υόρκη ανέφεραν την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού για το προσωπικό, κάτι που παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στην Καλιφόρνια αξιωματούχοι δίνουν εντολές για τον περιορισμό των τεστ ανίχνευσης του ιού, ενώ στην Ουάσινγκτον ένα νοσοκομείο ανέφερε ότι θα ξεμείνει από αναπνευστήρες τον Απρίλιο. Την Κυριακή 22/3 ο κυβερνήτης του Ιλινόις JB Pritzker υποστήριξε ότι οι πολιτείες ανταγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια θα εξασφαλίσει περισσότερο ιατρικό υλικό.

    "Χρειαζόμαστε εκατομμύρια μάσκες και εκατοντάδες χιλιάδες γάντια και εξασφαλίζουμε ένα κλάσμα αυτών, έτσι ανταγωνιζόμαστε στην αγορά για τέτοια αντικείμενα που είναι τόσο απαραίτητα" ανέφερε χαρακτηριστικά. Ένα ποσό 1,4 τρισ. δολ. για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν εγκρίθηκε από τη Γερουσία, καθώς πήρε μόνο 47 ψήφους από τις 60 που χρειαζόταν για να γίνει νόμος. Οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο είχε πολλά προβλήματα και κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους ότι θέλουν να ελαφρύνουν από τα χρέη μεγάλες επιχειρήσεις.

    Τουλάχιστον τη Δευτέρα κατάφερα να φτάσω στην αγαπημένη μου θάλασσα και να με πάρει στην αγκαλιά του ο βυθός. Εκεί που δεν φτάνει ο κορωνοϊός. Μεταξύ άλλων απαθανάτισα και ένα αγγουράκι της θάλασσας, που η επιστημονική του ονομασία είναι ολοθούριο και οι θεραπευτικές του ιδιότητες επίσης αμφισβητούνται από τους επιστήμονες. Σαν σήμερα, στις 23/3/2013 είχα βγάλει και την πρώτη υποβρύχια φωτογραφία με ψηφιακή μηχανή. Και τότε στην αγαπημένη μου ακτή.
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51998429
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήνυμα που μου έστειλε μία φίλη, αφού έτσι μπορούμε ακόμα να επικοινωνούμε:

    "Κορυφώνεται το δράμα του κορωνοϊού, καθώς οι κοινωνίες παγκοσμίως διαπιστώνουν ότι οι πιο σημαντικοί, χρήσιμοι και αναντικατάστατοι στην οικονομία και το κοινωνικό σύνολο είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι δάσκαλοι, οι υπάλληλοι καθαρισμού, οι οδηγοί delivery, οι οδηγοί φορτηγών διανομής προϊόντων, οι υπάλληλοι των supermarket και πολλοί άλλοι χαμηλά αμειβόμενοι. Αντίθετα, αποδεικνύονται παντελώς άχρηστοι οι bankers, oι χρηματιστές, οι fund managers και όλο το 1% των υψηλά αμειβομένων που μέχρι χθες κουνούσαν επιδεικτικά το δάχτυλο για ακόμα χαμηλότερες αμοιβές στους πρώτους.

    Τραγικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας οι Βρετανοί, που ψήφισαν Boris Johnson για να ιδιωτικοποιήσει το NHS και Brexit για να διώξουν όλους τους low skilled workers (εργαζόμενους χωρίς υψηλά προσόντα) και τώρα η ζωή όλων εξαρτάται από το NHS και όλη η οικονομία στηρίζεται στους low skilled workers".
    B. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στα καιρικά, όσο έγραφα το προηγούμενο σχόλιο, ξεκίνησε στην περιοχή των Πατησίων βροχή, η οποία για 5' ήταν καλής έντασης. Μέχρι εκεί όμως. Γρήγορα έκοψε. Κι ενώ στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως στη Δυτική Μακεδονία, πέφτει σε αρκετές πόλεις το τιμημένο. Άργησε σχεδόν ένα χειμώνα να έρθει, τα κατάφερε όμως σχεδόν στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Να δούμε πώς θα κυλήσει αυτή η καιρικά ενδιαφέρουσα εβδομάδα. Δυστυχώς μέσα από τις πολυκατοικίες των ελληνικών μεγαλουπόλεων δεν είναι εύκολο να απολαύσουμε τα καιρικά φαινόμενα. Ας ελπίσουμε σε καλύτερες ημέρες. Να είστε όλες και όλοι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή