Βαθμιαία βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στο Αιγαίο κινείται Α-ΝΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), λίγες πρόσκαιρες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και θα επικρατήσουν ασθενείς έως μέτριοι βόρειοι άνεμοι. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 18 βαθμούς. Την Πέμπτη (12/3), προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια και μόνο στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα θα υπάρχει συννεφιά και ίσως πέσουν λίγες βροχές στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το μεσημέρι κατά τόπους στο Αιγαίο στα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Την Παρασκευή (13/3), προβλέπεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα. Λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση. Αναφορικά με την προοπτική του καιρού, υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για βροχές την Κυριακή (15/3) στη Β. Ελλάδα και τη Δευτέρα (16/3) σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11-3-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχών τις πρωινές ώρες στα ΒΑ. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχών κυρίως στην Κρήτη και το Α. Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Τα δάση της Αφρικής απορροφούν πλέον ένα σημαντικότερο κομμάτι από τις ολοένα και αυξανόμενες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι αυτά του Αμαζονίου, όπως αναφέρει η Le Monde. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (5/3) τα τροπικά δάση έφτασαν στο πικ τους, όσον αφορά την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αντίθετα, τα τελευταία 20 χρόνια τα δάση του Αμαζονίου απορροφούν 1/3 λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και μέχρι το 2040 μπορεί να αποβάλλουν στην ατμόσφαιρα περισσότερο από ό,τι απορροφούν.

    Η μείωση εξηγείται κυρίως από την αποψίλωση, αλλά παίζει ρόλο και αποδυνάμωση των δασικών οικοσυστημάτων εξαιτίας της υπερθέρμανσης. Δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στην κλιματική αλλαγή όλα τα δάση του κόσμου και αυτά του Κονγκό για παράδειγμα μοιάζουν πιο ανθεκτικά. Στις δύο ηπείρους η αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει αποτέλεσμα μία εκπληκτική επιτάχυνση της ανάπτυξης των δέντρων, αλλά η άνοδος των θερμοκρασιών και οι όλο και περισσότερες μέρες ξηρασίας επιδρούν την ίδια στιγμή ανασταλτικά σε αυτό, ειδικά στον Αμαζόνιο.

    Αντίθετα, στην Αφρική που τα περισσότερα δάση βρίσκονται σε υψόμετρα άνω των 200 μέτρων, βιώνουν θερμοκρασίες 1,1 βαθμού χαμηλότερες από εκείνα του Αμαζονίου. Τα αφρικανικά δάση έχουν έναν πιο αργό κύκλο ζωής και ο άνθρακας παραμένει παγιδευμένος για 15 παραπάνω χρόνια, από ό,τι στον Αμαζόνιο. Το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για να προβλέψει το μέλλον δείχνει ότι η ικανότητα του Αμαζονίου να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα θα εξαντληθεί το 2040, ενώ στα δάση της Αφρικής αυτό θα συμβεί το 2060. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες είναι ενδεικτικές, ωστόσο, δείχνουν και το σημείο πέρα από το οποίο η ίδια η φύση γίνεται παράγοντας επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς.

    Ωστόσο, τα τροπικά δάση παραμένουν γιγάντιες αποθήκες άνθρακα και θα πρέπει να τα διατηρήσουμε πάση θυσία. Τα δέντρα τους να απορροφούν 250 δισ. τόνους, δηλαδή, ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται παγκοσμίως σε 90 χρόνια.
    https://www.lemonde.fr/afrique/article/2020/03/09/les-forets-africaines-absorbent-davantage-de-carbone-que-l-amazonie_6032385_3212.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εν μέσω κορωνοϊού και παγκόσμιου συναγερμού, ναι και τα τελικά στατιστικά στοιχεία για τον φετινό χειμώνα, που ήταν ο Θερμότερος των τελευταίων 165 ετών στην Ευρώπη. Και για την Ελλάδα φυσικά τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα, απλά δεν ήταν το ίδιο τραγικά όσο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Δυστυχώς αυτή είναι η νέα καιρική κανονικότητα...

    https://www.naftemporiki.gr/story/1570686/o-thermoteros-xeimonas-ton-teleutaion-165-eton-stin-europi-i-eikona-stin-ellada

    Χαιρετισμούς σε όλη την μετεωπαρεά, και δώστε προσοχή στις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας (γιατί οι υπόλοιποι δυστυχώς ζούνε ακόμα στον Μεσαίωνα).

    Χρήστος Κομπορόζος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή