Καλημέρα...

Βέροια, 20-2-2020. Φωτ.Γιώργος Τομπουλίδης


Παγγαίο. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης



Εικόνες από τον Υμηττό. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Τοπίο στην Αττική. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

Πλησιάζει και η πραγματική άνοιξη!
Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

21 σχόλια:

  1. Ο πιο βροχερός Φλεβάρης στην ιστορία της Βρετανίας

    Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση για τη θωράκισή του από τις πλημμύρες στα 5,2 δισ. στερλίνες (6,78 δισ. δολ.), όπως μεταδίδει το Reuters. To ποσό αυτό θα ανακοινωθεί επίσημα με την κατάθεση του προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομίας Rishi Sunak και η αύξηση οφείλεται στις εκτεταμένες πλημμύρες σε όλη τη Βρετανία τον φετινό χειμώνα. Τα επιπλέον χρήματα - περίπου 1 δισ. στερλίνες περισσότερες από ό,τι είχε αρχικά υποσχεθεί η κυβέρνηση - θα αξιοποιηθούν σε 2.000 νέα αντιπλημμυρικά έργα και στην προστασία 336 χιλιάδων κατοικιών στην Αγγλία.

    Οι κοινότητες στη βόρεια και νότια Βρετανία έχουν πληγεί σκληρά από τις πλημμύρες φέτος τον χειμώνα, οπότε είναι σωστό να επενδύσουμε για να προστατέψουμε πόλεις, οικογένειες και σπίτια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο" δήλωσε ο Sunak, που θα ανακοινώσει τον προϋπολογισμό την Τετάρτη 11/3. Το Met Office ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο Φεβρουάριος του 2020 ήταν ο πιο βροχερός στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου με συνεχόμενες θύελλες να προκαλούν εκτεταμένες πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Η Οργάνωση των Βρετανών Ασφαλιστών έκανε γνωστό με τη σειρά της ότι θα πληρώσει συνολικά 363 εκ. στερλίνες για ζημιές από τις βροχές και τους ανέμους τον Φεβρουάριο, όταν τον Νοέμβριο του 2019 είχε καταβάλει 110 εκ. στερλίνες. Οι περισσότερες αποζημιώσεις είχαν δοθεί, πάντως, τον Δεκέμβριο του 2015 και ήταν 1,3 δισ. στερλίνες.

    Ο Sunak αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τη θέσπιση ενός Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 120 εκ. στερλίνες, προκειμένου να επισκευάζονται οι ζημιές που έγιναν φέτος τον χειμώνα σε έργα θωράκισης, κι έτσι 300 εξ αυτών θα είναι σύντομα και πάλι λειτουργικά.
    https://www.reuters.com/article/us-britain-budget-floods/uk-set-to-double-funding-for-flood-action-treasury-says-idUSKBN20U0ZA?il=0

    Τουλάχιστον, την Κυριακή γλιτώσαμε τη βροχή στην Αττική. Και κόπασε και το κύμα του νοτιά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Ο βυθός δεν φαινόταν, βέβαια, για άλλη μία φορά. Ένας θαλασσοκόρακας μου χάρισε, όμως, μία καλή φωτό, αφού με πλησίασε αρκετά. Δεινός κολυμβητής ο θαλασσοκόρακας, αλλά αργεί να πάρει ύψος και δεν πετάει και τόσο καλά όσο οι γλάροι και τα χελιδόνια της θάλασσας, που σου δίνουν την αίσθηση ότι είναι τόσο κοντά, αλλά με ένα φτερούγισμα φεύγουν τόσο μακριά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως εδώ στην Ελλάδα γελάνε κ οι πέτρες με την αναμονή έντονων καιρικών φαινομένων που περιμέναμε.
    Βροχούλες ποτιστικού χαρακτήρα κ τα όποια χιόνια ακόμη κ στην Ήπειρο περιορίστηκαν πάνω απο τα 1800μ!
    Η αυριανή ημέρα είναι το τελευταίο μας χαρτί για ένα καλό νερό στις περιοχές που το έχουν ανάγκη κ που φαίνεται ότι θα το έχουν(δλδ κεντρική κ ανατολική Μακεδονία κ ανατολικά ηπειρωτικά αν κ το χέρι μου δε το βάζω στην φωτιά).
    Νομίζω ότι από εδώ κ πέρα κ με τον ερχομό της άνοιξης κ της ασταθούς ατμόσφαιρας,ακόμη κ να δείχνουν τα μοντέλα πράγματα κ θαύματα μεσοπρόθεσμα,αν δε φτάσουμε δύο μέρες πρίν δε ξανά πιστεύω τίποτα.
    Καλή Κυριακή από το υγρό κ μουντό σήμερα Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Φώτη!
      Αν και ερασιτέχνης, σκέφτεσαι σαν επαγγελματίας μετεωρολόγος.
      Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Στο μεταβατικό διάστημα απο το τέλος του χειμώνα ως τη δημιουργία συνθηκών θερμικής αστάθειας η συχνότητα εκδήλωσης καταιγίδων είναι η μικρότερη του χρόνου για την περιοχή μας.
      Αναφορικά με την επικινδυνότητα του υετού των επόμενων 36 ωρών, οι όποιοι κίνδυνοι περιορίζονται στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές που η θάλλασα είναι ακόμα σχετικά ζεστή.
      Καλό απόγευμα από τη νοτιαδο-σκονο-κρατούμενη Αθήνα.

      Διαγραφή
    2. Ε, όχι και ζεστή η θάλασσα κ. Ζιακόπουλε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ δάσκαλε για τα καλά σας λόγια.
      Έτσι ακριβώς είναι καθώς έχουμε φάει άπειρες αποτυχίες σε κακοκαιρίες της άνοιξης με τα μοντέλα να τάζουν τα εξ αμάξης κ στο τέλος να κάνει ψίχουλα.
      Δε θα ξεχάσω πριν κάμποσα χρόνια αρχές Μαΐου που είχαμε πάνω από τη χώρα μας κ τα δυτικά αυξημένους δείκτες αστάθειας κ όλα τα μοντέλα έταζαν για πολύ νερό κ στο τέλος εκτός κάποιων ορεινών περιοχών που λόγω ανάγλυφου ευνοούνται αρκετά από βροχές στην πόλη μού σε διάστημα τριών ημερών όλη κ όλη έβγαλε μια καταιγίδα της μίας ώρας!
      Μία γενική μηνιαία εκτίμηση για την πιθανή κυκλοφορία στην Ευρώπη κ την χώρα μας μπορεί να υπάρξει κ τούς επόμενους μήνες,όμως για ακριβή πρόγνωση περιοχών άνω των δύο ημερών νομίζω ότι από δω κ πέρα καθίσταται αδύνατη κ όποιος την κάνει κινδυνεύει να εκτεθεί.
      Όσο για την εξέλιξη των επομένων ωρών συμφωνώ απόλυτα μαζί σας καθώς πάνω από τα ηπειρωτικά τα φαινόμενα δε νομίζω ότι θα έχουν καμία ιδιαίτερη δυναμική σε αντίθεση με όσα ανακοινώνουν οι επίσημες μετεωρολογικές αρχές.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους!
    Μάλλον έπρεπε να φτάσει 8 Μαρτίου για να χιονίσει αξιολόγα στα χιονοδρομικά της κεντρικής Μακεδονίας. Στη Θεσσαλονίκη βρεχει αρκετά εδώ και ώρες και σύμφωνα με κάποιους μετεωρολόγους αναμένονται έντονα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές πχ Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική; Ισχύει κάτι τέτοιο δάσκαλε;
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καλύτερη βροχή του φετινού υδρολογικού έτους στη Θεσσαλονίκη. Προβλέπεται να βρέχει όλη τη νύχτα με τέτοιο καλό ρυθμό, όπως παλιά κι έλεγε με στόμφο η μάνα μου το πρωί: "έβρεχε όλη τη νύχτα!". Αχ, παιδικές αναμνήσεις...

      Διαγραφή
  4. Να και το χιόνι της 5-2-1991 που λέγαμε την άλλη φορά πριν δύο μήνες,που το επιβεβαίωσαν για την περιοχή τους τουλάχιστον ο Δ Νακος και ο Χ Σημουλης.
    Γράψτε στο YouTube "ΧΙΟΝΙΑΣ 5.2.1991 ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
    Η εικόνα λιγο θαμπή,ίσως απ'τη χαμηλή ορατότητα αλλα φαίνεται ότι ρίχνει καλο πραγμα!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με τα τελευταία στοιχεία πάντως βροχές ποτιστικού χαρακτήρα αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα πλην της Ηπείρου κ του βορείου Ιονίου.
    Τώρα στα παραθαλάσσια της κεντρικής κ ανατολικής Μακεδονίας σε Εύβοια Σποράδες Κυκλάδες κ κυρίως Κρήτη κ Δωδεκάνησα,εκεί όντως θέλει προσοχή για ένα 12ωρο 16ωρο.
    Η υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα νομίζω θα έχει ήπια πράγματα με ευτυχώς πιά φυσιολογικές για αρχές Μάρτη θερμοκρασίες(ήδη στα χιονοδρομικά "βάζει" καλό χιόνι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήστος Σιμούλης9 Μαρτίου 2020 στις 7:41 π.μ.

    Τι μου θύμισες ρε φίλε τώρα, πού το βρήκες αυτό; Μπράβο!
    Όσο για τη βροχή στη Θεσσαλονίκη, είναι η καλύτερη βροχή της τελευταίας τριετίας τουλάχιστον• ποτιστικός ρυθμός, μεγάλη ποσότητα και χιόνια στα βουνά, τι άλλο να ζητήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mε όλο τον σεβασμό παιδιά αλλά οι 9-10 βαθμοί που έχει τώρα στην Αττική δεν είναι φυσιολογική θερμοκρασία για αρχές Μάρτη. Περισσότερο παραπέμπει σε Γενάρη. Όπως και η αδιάκοπη βροχή που δεν είναι ποτιστική, αλλά έχει την ένταση καταιγίδας και σύντομα θα πηγαίνει τα σκουπίδια βόλτα στους δρόμους, με τελικό προορισμό τους τη θάλασσα, βάφοντας καφέ το απέραντο γαλάζιο.

      Η πολλή βροχή φέρνει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Άλλωστε, ουκ εν τω πολλώ το ευ. Είμαστε μία αρρωστημένη ατμόσφαιρα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η δυστοπία που ζούμε, που έγραφα και σε προηγούμενη ανάρτηση.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Δεδομένα από foreca
      Μέση μέγιστη Αθήνα 13 βαθμοί
      Μέση ελάχιστη Αθήνα 7 βαθμοί
      Για σήμερα
      Μην αγχώνεσαι Βαγγέλη αύριο μεθαύριο επιστρέφει η άνοιξη

      Διαγραφή
    3. Σύμφωνα με την ΕΜΥ είναι 15,7 η μέγιστη στο Ελληνικό, αλλά αυτό μπορεί να ισχύει για όλο τον Μάρτιο και για τις αρχές του να είναι χαμηλότερη η θερμοκρασία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Φώτη, το Μαρτιατικο νερό που έδειχναν τα σημάδια ήρθε, είχα πάψει να το πιστεύω όταν την Τετάρτη μας την έκανε γυριστή! Περιμένω και την ψυχρή εισβολή και τα δυο ή τρία νερά μέχρι τα τέλη Απριλίου! Μετά...το χάος! Για προσχήματα μίλησα, σε καμία περίπτωση δεν είμαστε σε χρονιές που την άνοιξη μπορούσαν να γίνουν "ανατροπές" και να σωθεί όλη η χρονιά! Ούτε ένα χιόνι ούτε δύο τρία νερά θα αλλάξουν την ζεστή και ξηρή χρονιά που περιμένουμε! Το πιο ουσιαστικό που έχουμε να περιμένουμε είναι οι όποιες καλές βροχές σαν τη σημερινή μας έρθουν! Σήμερα μπορώ να πω ότι βρέχει όπως κάποτε έκανε πολύ συχνά ο Μάρτης! Σήμερα κοντεύει να γίνει εξαίρεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι θα είναι ξηρή και ζεστή χρονιά. Το αντίθετο συμβαίνει με την Ελλάδα να έχει μπει σε τροχιά δροσερών και καταστροφικά υγρών καλοκαιριών την τελευταία διετία, ενώ οι χειμώνες που υποτίθεται συρρικνώνονται, κρατούν τελικά με τα ψέματα και τα θαύματα μέχρι αρχές Απρίλη.

      Έγινε πέρσι, πάμε να δούμε το ίδιο καταθλιπτικό σενάριο και φέτος. Από τη μία ο κορωνοιός, από την άλλη ο κακός μας ο καιρός. Θα είναι καταστροφικό να έρθει κι άλλη ψυχρή εισβολή τέλη Μάρτη, ενώ μας χτυπάνε τα κρύα κατά διαστήματα από αρχές Δεκέμβρη. Έλεος πια, σαν να μην μας έφταναν όλα της μοίρας μας τα κακά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ηρεμία, ούτως ή άλλως δεν αποφασίζουμε εμείς για τον καιρό!
      Όλα είναι φυσιολογικά και ο ιός ακόμη. Προστατευόμαστε και προ φυλαγόμαστε αλλά δεν μαλώνουμε για πράγματα που δεν είναι στο χέρι μας

      Διαγραφή
    3. Ο ιός μπορεί να είναι φυσιολογικός, αλλά ο καθημερινός "βομβαρδισμός" με πληροφορίες και αναλύσεις που μετά από ένα σημείο δεν σου προσφέρουν κάτι, αλλά και δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτές, δεν είναι. Κι επειδή τα μέσα αποκλείεται να σταματήσουν τον εκφοβισμό και την πλύση εγκεφάλου συχνά με ψευδείς ειδήσεις για τις οποίες δεν λογοδοτούν και ποτέ, η μόνη ελπίδα είναι να φτιάξει ο καιρός και να τελειώσει ο κορωνοϊός. Άλλωστε, αν δύο πράγματα κρατούν ακόμα την Ελλάδα όρθια είναι η μοναδική της γλώσσα και ο καλός σε γενικές γραμμές καιρός της.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Τη γνώμη μου και τον προβληματισμό μου τον έχω γράψει και για τις καλοκαιρινές βροχές των τελευταίων ετών και ότι πιστεύω ότι είναι μέρος της κλιματικής αλλαγής! Δε θέλω χειμώνα όλο το χρόνο, θέλω φυσιολογικές εποχές, ούτε κουνούπια και ανθοφορια το Γενάρη ούτε μούχλα και πλημμύρες και χιονοσκεπη Όλυμπο μέσα Ιουλίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο η Αττική πάντα ήταν δύσκολη στις προβλέψεις υετού κ πολλές φορές μας βάζει γυαλιά!
      Όντως το πρώτο καλό νερό του Μάρτη έπεσε προς τα εκεί,όμως δε νομίζω ότι αλλάζει την γενική εικόνα του μήνα που σε γενικές γραμμές θα έχει πολλές ανοιξιάτικες ημέρες.
      Τώρα προς θεού,όταν λέμε ότι ο χειμώνας τελείωσε εννοούμε για κρύα κ χιόνια.
      Προσωπικά δε μου λέει κάτι σε συνδυασμό κ το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής να έχουμε κ τον Απρίλη κ τον Μάη κ τον Ιούνη ξεσπάσματα με ισχυρές τοπικές καταιγίδες εν μέσω παρατεταμένης ζέστης.
      Αυτά έγιναν πέρσι κ πιθανόν να γίνουν κ φέτος.
      Η ουσία είναι ότι κανονικότητα πιά δεν υπάρχει.
      Παράδειγμα η σημερινή ημέρα ήταν μια άκρως φυσιολογική εικόνα Μαρτίου.
      Καλή εβδομάδα σε όλους κ για την πιθανή αλλαγή στο δεύτερο 15ήμερο του μήνα θα τα δούμε μετέπειτα καθώς ότι κ να τάξουμε από τώρα είναι φρούδες ελπίδες.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Χρήστο και 12 μήνες χειμώνα να ήθελες δικαίωμά σου θα ήταν και δεν υπάρχει και καμία παρεξήγηση εννοείται. Απλά, δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε περί ξηρασίας και ατέρμονης ζέστης, ειδικά από τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί ο καιρός, αλλά και τίποτα γενικά στη ζωή. Κινδυνολογούν τόσο πολύ τα κανάλια, άλλωστε, κάθε μέρα, που παίρνουμε τις δόσεις της τρομολαγνείας και με το παραπάνω. Sorry και αν ήταν επιθετικό το ύφος μου.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  9. Όχι Βαγγέλη μου, μου αρέσει πολύ η τεκμηριωμένη άποψη ακόμα και εάν διαφέρει από τη δική μου! Μη στενοχωριέσαι για κάτι, ίσα ίσα, διαβάζω με προσοχή όσα γράφεις και πάντα μέσα από διάλογο με σεβασμό μαθαίνεις! Αντίθετα, σε ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώνεις να απαντήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή