Στη Β-ΒΑ Ελλάδα και τις ανατολικές νησιωτικές περιοχές της χώρας περιορίζονται οι βροχές


Βαρομετρικό χαμηλό στo Β. Αιγαίο κινείται αργά προς τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ένα άλλο χαμηλό στην περιοχή της Σικελίας κινείται νοτιοανατολικά. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), παροδικές βροχές προβλέπονται κυρίως στην ανατολική νησιωτική χώρα και τη Β-ΒΑ Ελλάδα και οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Την Τετάρτη (11/3), ο καιρός θα είναι καλύτερος, αν και δεν αποκλείεται να βρέξει για λίγο στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Πέμπτη (12/3), λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και από το βράδυ στο Ν-ΝΑ Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Την Παρασκευή και το Σάββατο (13-14/3), γενικά, θα επικρατήσει στη χώρα καλοκαιρία. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν η ανατολική Κρήτη και τα νοτιότερα των Δωδεκανήσων, όπου την Παρασκευή είναι πιθανό να βρέξει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι από το Σάββατο θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10-3-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές κυρίως στα ΒΑ. Στα ορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές βροχές κυρίως στο ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Παροδικές βροχές τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Για ανοιξιάτικο καιρό αυτή την εβδομάδα στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με 20άρια, γράφει και το severe-weather, επισημαίνοντας, ωστόσο, και τον κίνδυνο παγετού για τα δέντρα που άνθισαν ήδη - ένα μήνα νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως, εφόσον υπάρξουν ξεσπάσματα κρύου αργότερα μέσα στον μήνα. Αιτία για όλα αυτά είναι ο αντικυκλώνας που σχηματίστηκε στη νοτιοδυτική Ευρώπη και επεκτείνεται ανατολικά, οπότε αναμένεται να καλύψει και τα Βαλκάνια μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/springtime-southern-half-of-europe-mk/

    Μίας εβδομάδας που άρχισε, ωστόσο, με ψύχρα και πολλή βροχή, με συνέπεια να γεμίσει η θάλασσα αφρικανική σκόνη, ενώ μου χάλασε πάλι η υποβρύχια μηχανή. Τουλάχιστον πρόλαβα να απαθανατίσω έναν μεγαλούτσικο σαργό. Και στη βόλτα με τα σκυλιά είδα κι έναν λαγό. Μπορεί να ήταν και κουνέλι, γιατί είχε ανοιχτό καφέ χρώμα και άσπρο, αλλά ταχύτατα και κάνοντας ένα σάλτο κρύφτηκε σε έναν θάμνο. Έτσι κι αλλιώς είχα συγκρατήσει τα σκυλιά, που έδειχναν επιθετικές τάσεις και πηγαίνοντας και μερικά σαλιγκάρια από την άσφαλτο για να μην τα πατήσουν τα αυτοκίνητα, στον αγρό, ολοκλήρωσα τις καλές μου πράξεις.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με βήμα ταχύ προχωράει η Άνοιξη ,τη νιώθεις πλέον στον αέρα ,στο χώμα ,τα δέντρα , η δύναμή της δε μπορεί πλέον να συγκρατηθεί.Ο Μάρτιος έριξε καλούτσικα νερά ως τώρα και μακάρι να συνεχίσει αυτό το ήπιο σκηνικό για τον τόπο. Χαιρετισμούς στην όμορφη παρέα σας και στον κύριο Ζιακόπουλο . Σε εμάς (Πωγώνι )μόνο οι κρανιές και οι αμυγδαλιές άνοιξαν προς το παρόν ,φαντάζομαι και στη γειτονική Κόνιτσα το ίδιο.Ο τόπος μας έχει μάθει να είναι επιφυλακτικός και δε ξεγελιέται εύκολα . Το χιόνι και η παγωνιά είναι όμορφο στον καιρό του τώρα δε χρειάζεται σε κανέναν αντιθέτως ζημιά θα κάνει (Λευτέρης )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου, γείτονα Λευτέρη. Ήμουν στην Κόνιτσα πριν από λίγες μέρες και άσχισα ήδη να σκέφτομαι πότε θα ξαναανέβω. "Torna a Konitsa" κατά το "Torna a Surriento" (Γύρνα πίσω στο Σορέντο, που είναι ο τίτλος του υπέροχου τραγουδιού του Ναπολιτάνου Ernesto De Curtis που ξεκίνησε το 1902 το αέναο ταξίδι του στην οικουμένη και τραγουδήθηκε από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής τέχνης).
      Όσο για το Πωγώνι, αυτό είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου από τη 15μηνη στρατιωτική μου θητεία στο Χάνι Δελβινάκι και την Κακαβιά!
      Καλό βράδυ, φίλε μου.

      Διαγραφή
    2. Η Κόνιτσα είναι ένα μέρος που όποιος το επισκέπτεται, πάντα επιστρέφει…

      Διαγραφή
  3. Επιτέλους η πρώτη ποτιστική βροχή για τον φετινό χειμώνα στην Ανατολική Πελοπόννησο.
    Δημήτρης Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί και αυτή η κακοκαιρία να ήταν σύντομη,αλλά ήταν νομίζω γενική και επηρέασε όλη την χώρα.
    Μετά από πολύ καιρό επηρέασε ομοιόμορφα και τον νομο Βοιωτίας,απ'ακρη σε άκρη,με καλά ποσοστά υγρασίας 15-25 στα πεδινά και 20-40 στα ορεινά.
    Ο πολύ μαλακός καιρός που επικράτησε με την θερμοκρασία να κυμαίνεται πάνω κάτω από τους 10 βαθμούς και με την πλήρη άπνοια ακόμη και στην περιοχή μου που συνήθως δεν σταματά ποτέ να φυσάει,είχαν σαν αποτέλεσμα να μην μείνει καμία περιοχή παραπονουμενη.
    Θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον Φώτη Ματραλη,όχι μόνο για την επιτυχία του σε όσα μου είπε εχθές το βράδυ για το τι θα συμβεί στην περιοχή μου απο θέμα υετου,αλλά και για την ακριβή ώρα που θα ξεκινούσαν τα φαινόμενα.
    Έπεσε μέσα με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού.
    Φίλε πολλά συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, Χριστόδουλε, η κακοκαιρία που πέρασε ήταν αξιόλογη. Έντονο φθινοπωρινό χρώμα στην Αττική. Ξεκίνημα με πιο έντονη βροχή τα ξημερώματα, η οποία συνεχίστηκε χωρίς διακοπή -με διαρκώς μειούμενη ένταση βέβαια- μέχρι περίπου τις 7 το απόγευμα. Ψιχάλες έπεφταν βέβαια μέχρι τις 11 το βράδυ σε περιοχές του κέντρου. Παρά τα τερτίπια της κλιματικής αλλαγής, ο καιρός και η φύση είναι πάντα εδώ να μας χαρίζουν τις ομορφιές τους. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα βέβαια δεν μας αφήνει να τα απολαύσουμε όπως πρέπει. Ας ελπίσουμε σε καλύτερες μέρες. Να είστε όλες και όλοι καλά!

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι απλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, Ιπποκράτη. Η κινδυνολογία που υπάρχει είναι στοχευμένη για να καμφθεί το ηθικό του κόσμου και να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη. Και ως συνήθως η πλειοψηφία έχει φοβηθεί για θέματα που δεν συνιστούν πραγματική απειλή, ενώ για άλλη μία φορά θα κινδυνεύσει να γίνει πιο φτωχή. Δεν είναι ο κορωνοϊός, ούτε το προσφυγικό η απειλή που έρχεται, αλλά η φτώχεια. Όπως το 2010, έτσι και το 2020. Στην ιστορία που επαναλαμβάνεται, ποιος θα βάλει ένα διαφορετικό τέλος;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Βαγγέλη, συμφωνώ με αυτά που λες. Ο στόχος του αποπροσανατολισμού είναι πάντοτε στο προσκήνιο και πράγματι η κάμψη του ηθικού επιδιώκεται συστηματικά. Πλέον υπάρχει και το όπλο των social media που γίνεται αυτοκαταστροφικό για τον άνθρωπο. Εκεί που είχαμε μόνο την τηλεόραση να μας βοβμβαρδίζει και μπορεί να είχαμε τα κότσια να την κλείσουμε, ξεφύτρωσαν δεκάδες "τηλεοράσεις" όπου αναλαμβάνουμε τον ρόλο του δημοσιογράφου και σπέρνουμε μόνοι μας τον πανικό. Κι ενώ τα γνωρίζουμε αυτά, είναι αδύνατο να μην μας πάρει η μπάλα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επηρεάζονται οι δουλειές, η καθημερινότητα και φυσικά η διάθεση του απλού κόσμου με όλα αυτά που γίνονται, όποιος κι αν είναι ο στόχος. Δυστυχώς ζούμε σε έναν κανονικό Μεσαίωνα. Έχουμε ξεχάσει τι πάει να πει πρόοδος και τα πράγματα μοιάζουν να πηγαίνουν ολοένα και πιο πίσω. Ο στίχος του Άλκη Αλκαίου πάντα επίκαιρος: "Ποιος πληρώνει, ποιος χρωστά που να πάω να ρωτήσω; Πώς ο κόσμος πάει μπροστά κι η ζωή γυρίζει πίσω;".

      Διαγραφή
    4. Χριστόδουλε Ευχαριστώ πολύ κ να ξέρεις ότι πάντα θα προσπαθώ να λέω αυτό που βλέπω με σιγουριά ακόμη κ αν κάποιες φορές πέφτω έξω.
      Η μελετημένη προσπάθεια μετράει!
      Βαγγέλη Σπανέ συμφωνώ στον αποπροσανατολισμό του λαού από τα καίρια κ επιβίωσης θέματα σε άλλα τα οποία είναι πασιφανές ότι κάποιοι τα δημιουργούν επίτηδες.
      Όσο για τον καιρό νομίζω ότι υπερβάλλεις λίγο.
      Για Μάρτη μήνα ο καιρός θα μπορούσε να είναι πιο κρύος κ πιο βροχερός αν πάρουμε πάντα ως γνώμονα την καιρική προϊστορία.
      Τέλος να πω ότι το δυτικό ρεύμα στα δυτικά κ στην περιοχή μου κρατά ένα φθινόπωροχειμωνιάτικο σκηνικό με πολύ μουντό καιρό κ ψιλόβροχο κατά περιόδους που σίγουρα στα ορεινά τα φαινόμενα είναι περισσότερα.
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
  5. Τώρα όλοι θέλουν ζέστη λόγω κορονοϊού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, όμως, φαίνεται να έρχεται χειμωνιάτικο κρύο κατά τις 20 Μάρτη. Αν είναι ποτέ δυνατόν. Λες και δεν το χορτάσαμε φέτος στην Αττική από τις 4-5 Δεκέμβρη, μετά τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, των Φώτων, στα μέσα Γενάρη, στις αρχές Φλεβάρη στα τέλη Φλεβάρη, συν τις επίμονες κατά διαστήματα βροχές από τα μέσα Νοέμβρη και τώρα πάλι τον Μάρτη.

      Τελικά έχουν απομείνει δύο εποχές. Η άνοιξη και το φθινόπωρο ουσιαστικά δεν υπάρχουν, ο χειμώνας κρατάει 4-5 μήνες, με ξεσπάσματα ευτυχώς και όχι συνεχόμενα και μία σχετική καλοκαιρία επικρατεί το υπόλοιπο διάστημα. Διακοπτόμενη και αυτή από ακρότητες, που δεν έχουν να κάνουν, όμως, τόσο με καύσωνες, όσο με καταστροφικές καταιγίδες και πλημμύρες.

      Κινδυνολογία και κορωνοϊός, καραντίνα και κατάθλιψη και κακός καιρός. Τίποτα δεν μας πάει δυστυχώς. Τουλάχιστον δεν χάλασε τελικά η υποβρύχια μηχανή - απλά είμαι άμπαλος και δεν την είχα φορτίσει - και μάλλον θα είναι καθαρά και φωτεινά σήμερα τα νερά. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Οι Ορνιθίες του Αριστοτέλη (ΒΑ άνεμοι στις αρχές της άνοιξης) είναι σταθερή παράμετρος του κλιματικού συστήματός μας και ως τέτοια δεν μας ξενίζει όταν παρατηρείται.
      Αναφορικά με τις εποχές, ασφαλώς υπάρχουν, έχοντας σχέση με τις ειδικές κινήσεις της Γης γύρω από τον Ήλιο. Σε ετήσια βάση αυτά που συμβαίνουν μεταξύ τους είναι "κλεψίματα" ημερών, εμμονές και συρρικνώσεις. Και όλα αυτά βέβαια υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής που τα διαπερνά και σταθερά δημιουργεί νέες κλιματικές κανονικότητες.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Πάντως, και το meteo.gr επιβεβαιώνει ότι στην καταθλιπτική κυριολεκτικά και μεταφορικά Αθήνα ο χειμώνας ήταν ελαφρώς ψυχρότερος από τις κανονικές τιμές με την απόκλιση στο -0,4 να είναι και η μεγαλύτερη αρνητική σε όλη την Ελλάδα. Και που να βρίσκεται κανείς στη θάλασσα κιόλας. Μιλάμε για ψυχρολουσία πραγματική. Όπως και σήμερα, που παρά τον ήλιο, ένας δυτικός άνεμος από το πουθενά, διότι αντί για 3-4 beaufort ήταν τουλάχιστον 5-6, ξύριζε και έκανε και κύμα. Η θάλασσα έχει τους δικούς της ψυχρούς νόμους. Μπροστά στο κρύο της, τύφλα να 'χουν και τα χιόνια.
      https://www.meteo.gr/
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  6. Ανεξαρτήτως του τι μπορεί να θέλει ο καθένας γενικά όσον αφορά τον καιρό, μου άρεσε η κακοκαιρία που μόλις πέρασε από τον ελλαδικό χώρο. Ήταν γενικευμένη (εάν είδα καλά δε άφησε κάποιο κομμάτι της Ελλάδος ανεπηρέαστο), χωρίς παράλληλα να έχει ακρότητες. Ποτιστικές ως επί τω πλείστω βροχές που ακόμα είναι καλοδεχούμενες και οι θερμοκρασίες σε νορμάλ πλαίσια. Έχω μάλιστα την αίσθηση ότι τείνουν να σπανίζουν οι μετωπικές διαταραχές που μπορούν να σαρώνουν καλά τη χώρα απ'άκρη σ' άκρη και να μην είναι επιλεκτικές. Εδώ στη Ρόδο, περιμένω να δω τι μπορεί να δώσει και το σύστημα που θα δημιουργηθεί στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο από Πέμπτη.
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συντάσσομαι απόλυτα με την άποψη του δασκάλου. Αυτό που έχω γράψει με τόσα σχόλια το είπε σε λίγες γραμμές! Οι νέες κανονικοτητες είναι το πρόβλημα! Με το Βαγγέλη Σπανό θα ταυτιστώ απόλυτα με τα της κινδυνολογιας! Να διευκρινίσω ότι τα περί κλιματικής αλλαγής που γράφω είναι προβληματισμοί λόγω καταγραφών εικοσαετίας σε σχέση με παλαιότερες αναμνήσεις και δεν υιοθετώ την κινδυνολογία! Μάλιστα, στην αρχή δεν υιοθετούσα την περί κλιματικής αλλαγής άποψη αλλά τα ίδια τα στοιχεία με έκαναν να αναθεωρήσω! Τα οποία λόγω ειδικότητας τα παρατηρώ στη φύση, τη βλάστηση, τη Δασοπονία γενικότερα,το φυσικό περιβάλλον και τη Γεωπονία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή