Δύσκολοι και ανάποδοι καιροί*


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με συνέπεια τη διατήρηση των ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων κυρίως στα ανατολικά και τα νότια πελάγη. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ένα ψυχρό μέτωπο στα ΒΑ Βαλκάνια κινείται προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει ασθενείς τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα. Την Πέμπτη (19/3), ασθενείς βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) είναι πιθανό να σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Παρασκευή (20/3) και κυρίως το Σάββατο (21/3) ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση σε όλη τη χώρα. Πέρα από την ηλιοφάνεια που θα επικρατήσει σχεδόν σε  όλες τις περιοχές της, οι βοριάδες σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Κυριακή (22/3) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το βράδυ χιόνια στα Β-ΒΔ ορεινά - ημιορεινά. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ.
* Οι περιστάσεις και ίσως προσεχώς οι μετεωρολογικές συνθήκες!

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18-3-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ΝΔ. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών ή και χιονοπτώσεων (ορεινά) το απόγευμα - βράδυ. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχών στο Β-ΒΔ Αιγαίο το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Άνεμοι ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχών κυρίως το απόγευμα στα ανατολικά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

22 σχόλια:

  1. Καλησπέρα δάσκαλε!
    Ευφυέστατος τίτλος για ακόμη μια φορά...
    Η λέξη «καιρός» δίσημη (Αρχαία και Νέα ελληνική γλώσσα)
    Ε ας χιονίσει και μια φορά στα πεδινά της βόρειας χώρας να κλείσει και επίσημα αυτός ο ήπιος χειμώνας και να κάτσει αυτοδίκαια στο θρόνο της η άνοιξη (αρχαιοελληνικό θέρος).
    Εξ ορισμού ο Μάρτιος είναι ασταθής μήνας
    Να είστε καλά και μένουμε σπίτι!
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έαρ λέγονταν η άνοιξη
      Θέρος το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  2. Αυτή τη φορά είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο που μας τη φέρνει πισώπλατα, καθώς ο τζίφος δεν δίνει κάτι ιδιαίτερο για τη συνέχεια του μήνα. Ακόμα είναι, όμως, πολύ νωρίς και αυτό ισχύει και για το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, που έγινε πειραματικά σε τέσσερις (εθελοντές) ασθενείς στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το BBC. Το εμβόλιο περιέχει έναν ακίνδυνο γενετικό κώδικα, που αντιγράφηκε από τον ιό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια Covid-19. Θα χρειαστούν, όμως, μήνες ερευνών για να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο εμβόλιο ή οποιοδήποτε άλλο είναι αποτελεσματικό. Ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο ήταν μία μητέρα δύο παιδιών και ηλικίας 43 χρονών στο Σιάτλ.

    Πρόκειται για την Jennifer Haller που χαρακτήρισε "θαυμάσια ευκαιρία τη συμβολή της στην αναχαίτιση της επιδημίας", κι ενώ παγκοσμίως συνεχίζονται οι έρευνες. Ο γιατρός John Tregoning εξήγησε από την πλευρά του ότι "αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιεί προϋπάρχουσα τεχνολογία, πράγματα που ξέρουμε ότι είναι ασφαλή για ανθρώπους, ενώ παρακολουθούμε στενά όσους το κάνουν". "Ναι, προχωρήσαμε πολύ γρήγορα, αλλά είναι ένας αγώνας δρόμου ενάντια στον ιό, δεν ανταγωνιζόμαστε οι επιστήμονες ο ένας τον άλλον και θέλουμε όλοι να κάνουμε το καλύτερο για την ανθρωπότητα".

    Συνήθως τα εμβόλια, όπως αυτό για την ιλαρά για παράδειγμα, παρασκευάζονται από έναν αποδυναμωμένο ή νεκρό ιό. Αλλά το εμβόλιο mRNA-1273 δεν παρασκευάστηκε από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια Covid-19. Αντίθετα, περιέχει ένα μέρος του γενετικού κώδικα, το οποίο αντιγράφηκε από τον ιό και παρασκεύασαν οι επιστήμονες στο εργαστήριο. Και αυτό που κάνει, είναι να ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έτσι ώστε να εξουδετερώσει την ασθένεια. Στους εθελοντές δόθηκαν διαφορετικές δόσεις του πειραματικού εμβολίου. Συνολικά, θα τους γίνουν δύο διαφορετικές ενέσεις με διαφορά 28 ημερών στο πάνω μέρος του αριστερού χεριού (πάνω από τον αγκώνα, δηλαδή, στο μπράτσο). Αλλά ακόμα κι αν τα αρχικά τεστ ελέγχου πήγαν καλά, θα χρειαστούν 18 μήνες για να είναι οποιοδήποτε εμβόλιο διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.

    Μέχρι τότε προσέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Προσέχουμε και για τους άλλους. Θα έρθει κάποια μέρα που θα θέλουμε κάποιος να προσέξει και για μας. "Εκεί που είσαι, ήμουνα κι εδώ που είμαι θα 'ρθεις" μου έλεγε κάποτε ο παππούς μου. Η ζωή τρέχει γρήγορα και ποτέ δεν είναι αρκετή. Μένουμε σπίτι, λοιπόν, όχι γιατί μας το ζητούν επιτακτικά, αλλά επειδή είναι μεγάλη ανάγκη πραγματικά. Για να γίνει αντιληπτό, ο βασικός λόγος που δεν διαπράττουμε κάποιο έγκλημα, δεν είναι η τιμωρία, αλλά για να μην βλάψουμε κάποιον συνάνθρωπό μας.

    Κάτι ανάλογο κάνουμε και τώρα, προσπαθούμε να μην βλάψουμε κανέναν συνάνθρωπό μας και να προστατέψουμε ο ένας τον άλλον. Και θα τα καταφέρουμε. Αυτή θα είναι και η πρώτη μεγάλη νίκη μετά από μία δεκαετία γεμάτη ήττες. Μία νίκη που είναι πιο κοντά απ' ό,τι τώρα φαίνεται.
    https://www.bbc.com/news/health-51906604
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που έγραψα σε προηγούμενη ανάρτηση επιβεβαίωσε μελέτη αγγλικού πανεπιστημίου, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Στη Wuhan εντοπίστηκε μόνο το 15% των πραγματικών κρουσμάτων κάτι που σήμαινε ότι η θνησιμότητα είναι πολύ χαμηλότερη από τα ποσοστά που καταγράφονται παγκοσμίως. Κανένας εφησυχασμός φυσικά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ωραιο κειμενο .Ευγε ! Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Ο γιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός επιβεβαιώνει ότι τα πραγματικά κρούσματα στην Ιταλία αγγίζουν τις 100 χιλιάδες (εντάξει, εγώ έγραψα για 1 εκ., αλλά εξετάζοντας μόνο στατιστικά δεδομένα, ενώ έχουν περάσει και μερικές μέρες από το άρθρο του καθηγητή και τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά):

      "Μέχρι πρόσφατα, η Νότια Κορέα είχε πραγματοποιήσει πάνω από 250.000 αναλύσεις (πάνω από 100.000 αναλύσεις μόνο το διάστημα 12 έως 19 Φεβρουαρίου), ενώ έχει συνολικά τη δυνατότητα πραγματοποίησης 250.000 αναλύσεων την εβδομάδα. Η Γερμανία επίσης πραγματοποιεί τεράστιο αριθμό αναλύσεων. Από τις 2 έως τις 9 Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί 35.000 αναλύσεις για τον κορωνοϊό μόνο στον ιδιωτικό τομέα υγείας, και προφανώς χιλιάδες επιπλέον αναλύσεις σε δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστήμια και οργανισμούς. Η Γερμανία έχει σήμερα τη δυνατότητα πραγματοποίησης 12.000 αναλύσεων ημερησίως.

      Με βάση τα επίσημα στοιχεία στις 15 Μαρτίου, περίπου 14.800 από τα συνολικά 24.747 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία ήταν ηλικίας άνω των 60. Αυτός ο αριθμός στην πραγματικότητα αντιπρoσωπεύει το 15-20% του συνόλου των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, κι όχι το 59.7% όπως αναφέρει επίσημα η Ιταλία. Άρα η Ιταλία πιθανότατα πλησιάζει ή και ξεπερνά τα 100.000 πραγματικά κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν διαγνωσθεί. Και βλέποντας τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, μάλλον αυξάνεται καθημερινά αυτή η διαφορά μεταξύ πραγματικών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων".

      Ακολουθεί link με όλη την ανάλυση του γιατρού που είναι και ερευνητής στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Αττικής και θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξεις μία επιδημία είναι:

      - Ο εντοπισμός και η ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων.

      -Η απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τους υγιείς.
      https://www.anoixtoparathyro.gr/%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7/?fbclid=IwAR0YGPHlH7IvjZlpfi8VgWx0wIkruiuizuv37w3yAVul-eLaBuGHzRy99HE
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. Η διαφαινόμενη ψυχρή εισβολή φαίνεται να κατευθύνεται προς την Ιταλία η οποία δυσκολεύεται να κατευθυνθεί προς τα εκεί.
    Αν όμως μεσολαβούσε ξηρά μεταξύ Ιταλίας και Βαλκανίων θα έφτανε με μεγαλύτερη άνεση.
    Επειδή η εποχή είναι τέλη μαρτίου οι ψυχρές εισβολές εξασθενούν γρηγότερα πάνω από υδάτινες επιφάνειες.το ίδιο συμβαίνει και στην καρδιά του χειμώνα σε μικρότερο βαθμό.
    Αν τώρα υπόθετικά η ψυχρή εισβολή κινηθεί προς την Ελλάδα(δεν αποκλείεται τα επόμενα τρεξίματα να το δείξουν)θα έρθει με μεγαλύτερη ένταση πιο ισχυρή λόγω συνεχόμενης ξηράς βορειότερα από την Ελλάδα.
    Για μια καλή ψυχρή εισβολή σημασία και ρόλο παίζουν ακόμα και η τελευταία παράμετρος λόγω προχωρημένης εποχής.
    Επίσης κάτι ακόμα:οι παράμετροι που συμβάλλουν είναι όπως η ταχύτητα της ψυχρής εισβολής η κατεύθυνση η διεύθυνση(ελπίζω να αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης την διαφορά μεταξύ των δύο λέξεων)η ψυχρότητα της,το πλάτος της το γεωμορφολογικό ανάγλυφο.το ριτζ(θερμός αυλώνας)που παίζει τον ρόλο του στην δημιουργία της διάταξης των παραμέτρων του αυλώνα και αν ξεχνώ να παραλείψω κάτι να το συμπληρώσει ο αξιότιμος και αξιέπαινος μετεορολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος την ώρα και την στιγμή που θα διαβάζει τις γραμμές του σχόλιου μου.
    Δεν είμαι επαγγελματίας μετεορολόγος ερασιτέχνης είμαι που ασχολούμαι και έχω αποκτήσει από τα χρόνια εμπειρία σε θέματα του καιρού.Δεν αναιρεί όμως πως κινούνται στην σωστή κατεύθυνση θεωρώ,τα όσα έγραψα παρόλο που επιστημονικά κατά πάσα πιθανότητα επιδέχονται βελτιώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως μετεωρολόγος, όμως, είναι κρίμα να μην γράφεις σωστά τη συγκεκριμένη λέξη. Φιλικά πάντα διορθώνουμε ο ένας τον άλλον για να γινόμαστε καλύτεροι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Δυστυχώς(λόγω εξάπλωσης κοροναϊού)αρχίζει κ κλειδώνει σιγά σιγά η διαφαινόμενη ψυχρή εισβολή από Δευτέρα κ από τα ΒΔ,ίσως συνοδεία κάποιων φαινομένων τμηματικά ανά την επικράτεια.
    Για φαινόμενα λοιπόν κ πού θα εκδηλωθούν αυτά είναι πολύ νωρίς ακόμη,όμως η πτώση της θερμοκρασίας φαντάζει πιά ως το επικρατέστερο σενάριο.
    Λόγω φύσης της εποχής όμως θεωρώ ότι τα -5 στα 850hp που δίνει πάνω κάτω ο ευρωπαίος για τη χώρα μάς ότι μπορούν άνετα να μεταφραστούν(αν ευνοήσουν οι συνθήκες κ έχουμε βέβαια ηλιοφάνεια)οι μέγιστες να φτάνουν κ πάλι τους +10 με +12 στα πεδινά,οπότε δε θα είναι κ τόσο τραγικά τα πράγματα.
    Από την άλλη νομίζω ότι θα πρέπει να παρακαλάμε αυτές οι ψυχρές μάζες να συνδυαστούν με σύννεφα κ κάποιο υετό,γιατί αν επικρατήσει ξαστεριά κ έχουμε τις νύχτες παγετό ακτινοβολίας στα ηπειρωτικά θα είναι ένα κακό σενάριο για την περίοδο που διανύουμε.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη του Αγρινίου όπου παρόλο χθες ξεπεράσαμε μέγιστη τους 14β,την νύχτα ο υδράργυρος κατρακύλησε στο 0 με αποτέλεσμα να έχουμε το ξημέρωμα πάχνη κ παγετό κατά τόπους.
    Από αύριο βέβαια αυτή η πιθανότητα ευτυχώς μειώνετε αισθητά.
    Τέλος να πω ότι παρόλο που οι συνθήκες στον πλανήτη κ τη χώρα μας είναι πολύ δύσκολες με όλα αυτά τα αναγκαία μέτρα που έχουν παρθεί,εκτός από κοροναϊό κινδυνεύουμε κ από κατάθλιψη κ έτσι οι ψυχρές ή χειμερινές συνθήκες που μπορεί να επικρατήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να μη βοηθήσουν στην εξαφάνιση του ιού,μπορούν όμως να μας κρατήσουν επιτέλους όλους μέσα στα σπίτια μάς.
    Κάτι είναι κ αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως, ο τζίφος και στο σημερινό απογευματινό του τρέξιμο έχει τις ψυχρές μάζες βορειότερα της Ελλάδας. Και συνήθως την τάση την πιάνει. Να δούμε μετά αν ο Ευρωπαίος θα συνεχίσει να στέλνει την ψυχρή μπάλα πάνω μας ή θα συγκλίνει προς τον τζίφο.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο καιρός συσπειρώνεται για την άλλη εβδομάδα. Λέτε να έχουμε ένα νέο 1998;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να επιβεβαιωθεί η τάση του τζίφου που σε αυτόν τον τομέα τα έχει πάει καλύτερα από τον Ευρωπαίο, ο οποίος πάει να μας βυθίσει στην κατάθλιψη την 25η Μαρτίου. Νομίζω θα τουμπάρει προς τζίφο στο τέλος, όπως έχει γίνει σε όλες τις ψυχρές εισβολές φέτος και θα είναι ξώφαλτση κι αυτή.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Το Icon συμπλέει με Ευρωπαίο, το Gem συμβαδίζει με τζίφο ως προς την τάση τουλάχιστον, το Ukmo ακολουθεί τον δικό του μοναχικό δρόμο όπως κάνουν σχεδόν σε όλα οι Βρετανοί.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη όταν βγαίνω κ λέω κάτι με σχετική σιγουριά πάει να πει ότι έχω ελέγξει κ άλλους παράγοντες εκτός από μοντέλα ή το ECMWF που μάλιστα στο τελευταίο τρέξιμο ενισχύει περεταίρω το κρύο.
      Μακάρι να βγει αυτό που λες αλλά νομίζω ότι η επόμενη βδομάδα θα παραπέμπει σε χειμώνα(για υετό θα δούμε).
      Υ.Γ.Εαν συμβεί αυτή η τάση την επόμενη εβδομάδα παραδέχομαι δημόσια μια από τις λίγες αστοχίες μου στα μακροπρόθεσμα.

      Διαγραφή
    2. Χρήστος Σιμούλης18 Μαρτίου 2020 στις 7:48 π.μ.

      Εγώ θα προσθέσω και αυτό που απαντούσε η γιαγιά Παρθένα απ' τη Δραγασιά Κοζάνης, όταν την ρωτούσες σχετικά κατά τους ήπιους χειμώνες: "Μέν' του χιόν' απάν', Χρήστο;".
      Θα με σκοτώσει ο Λαμέρας, αλλά τι να κάνουμε, πρέπει να κρατιέται η λαϊκή παράδοση.

      Διαγραφή
    3. Εννοείται ότι σε εμπιστεύομαι Φώτη, άλλωστε, εγώ δεν καταλαβαίνω και πολλά από όλα αυτά. Ωστόσο, μου κάνει εντύπωση που ο τζίφος δείχνει την ψυχρή εισβολή σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, να κινείται στην κεντρική Ευρώπη, παράλληλα με τη χώρα μας, επηρεάζοντας μόνο τα πιο βόρεια τμήματα της Ελλάδας. Και φέτος τον χειμώνα που τα κοίταξα αρκετές φορές τα μοντέλα, το αμερικάνικο σπάνια άλλαζε την τάση και συνήθως την έπιανε τελικά, άσχετα αν οι θερμοκρασίες που έδινε ήταν άλλα αντ' άλλων. Και στο πρωινό τρέξιμο τα ίδια δείχνει. Περιμένουμε, βέβαια, και τον Ευρωπαίο, που δίνει για τέλη Μάρτη θερμοκρασίες που δεν είδαμε όλο τον χειμώνα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Και να που στο πρωινό τρέξιμο ο Ευρωπαίος ακολουθεί τον τζίφο, στέλνοντας την ψυχρή εισβολή στην κεντρική Ευρώπη ουσιαστικά, με μόνο τα πιο βόρεια τμήματα της Ελλάδας να επηρεάζονται ξώφαλτσα. Το μόνο ανησυχητικό είναι ότι ο Ευρωπαίος επιμένει στη δημιουργία ψυχρής λίμνης, που απλά τη στέλνει αλλού και όχι στα μέρη μας αυτή τη φορά. Τουλάχιστον βγήκε ο ήλιος σήμερα, κόπασε και λίγο ο βοριάς, κάτι είναι και αυτό, ας πηγαίνουμε μέρα, μέρα και βλέπουμε. Θέλουμε λιακάδες κυριολεκτικά και μεταφορικά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Στον ήλιο ο ιός δεν επιζεί δήλωσε επιδημιολόγος και αντιπρύτανης πριν λίγο. Και σε μία χώρα σαν την Ελλάδα φτάνουμε τέλη Μάρτη και δεν λέει να βγει μόνιμα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα Ηπειρο να χορτασεις ηλιο Βαγγελη....εμεις εδω παρακαλαμε για χειμωνα και εσεις εκει στην Αθηνα εχετε πηξει φετος!Επομενως τα παραπονα σου ειναι τοπικου χαρακτηρα γιατι εγω προσωπικα φετος εχω πηξει στον ηλιο!!

      Διαγραφή
  9. Χρήστος Σιμούλης18 Μαρτίου 2020 στις 9:17 π.μ.

    Κάποιες παρατηρήσεις: α) παρατεταμένη πρωινή παγωνιά σε περιοχές όπου πολλά δένδρα οπωροφόρα και μη, έχουν ανθίσει, ενδεικτικά στη Λακωνία παρατηρήθηκαν ως και -4, τουτέστιν ζημιές,
    β) κι ένα άλλο λαϊκό: Ο πατέρας μου έλεγε: "μετά από παρατεταμένη παγωνιά έρχεται το χιόνι", πού είσαι Λαμέρα, μας λείπεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρήστος Σιμούλης18 Μαρτίου 2020 στις 12:27 μ.μ.

    Τραμπάλα παίζουν τα μοντέλα για την άλλη εβδομάδα. Όταν λέει το ένα ότι η κακοκαιρία θα περάσει πάνω από την Ελλάδα, το άλλο λέει όχι και τούμπαλιν. Είναι όπως την ταινία με τον Πάντζα και τον Ρίζο για το δρόμο που θα πέρναγε πάνω ή κάτω από τα Κρύα Νερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το ευρωπαικό στέλνει με το τωρινό τρέξιμο την ψυχρή εισβολή στα βαλκάνια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή