Επίκαιρες σκέψεις

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου (1827). Ελαιογραφία του Γκαρνερέ

Τιμώντας την εθνική μας επέτειο και αισθανόμενος την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποια συναισθήματά μου για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, αποφάσισα να αναρτήσω το παρόν άρθρο που αρχίζει με αναφορές για τους καιρούς και το κλίμα που επικράτησαν στους αγώνες των Ελλήνων για την εθνική τους ανεξαρτησία και τελειώνει με ορισμένες προσωπικές μου σκέψεις για το δύσκολο παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον μας.


Από τους προεπαναστατικούς ακόμα χρόνους η διαβίωση των κλεφτών και των αρματολών στην ύπαιθρο ήταν δύσκολη εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα της χειμερινής περιόδου. Στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 το κρύο, τα χιόνια, οι βροχές, οι καταιγίδες και οι ομίχλες έπαιξαν ρόλο στην έκβαση πολλών αναμετρήσεων στους κάμπους και τα βουνά του Μοριά και της Ρούμελης. Οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες δεν έκαναν μόνο αδιάβατους τους χειμάρρους και τα ποτάμια. Πολλές φορές αχρήστευαν και τα καριοφίλια, βρέχοντας τα μπαρουτόβολα.

Στους αγώνες των νησιωτών στη θάλασσα, που κατά τη γνώμη των ιστορικών έπαιξαν σημαντικότερο ρόλο από τους αγώνες της στεριάς στην επιτυχή έκβαση της επανάστασης, προβλήματα δημιουργούσαν τόσο οι θυελλώδεις άνεμοι όσο και η μπουνάτσα. Η ρήση του Ανδρέα Μιαούλη: «Ο καιρός ορίζει πάντοτε τον στόλον» είναι αληθής και ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Όμως, αν μπορούσαμε να ρωτήσουμε τον αρχηγό του στόλου των επαναστατημένων Ελλήνων τι τον φόβιζε περισσότερο, θα μας απαντούσε η μπουνάτσα. Ο Μιαούλης και οι άλλοι άξιοι ναυτικοί μας μπορούσαν, έστω και δύσκολα, να κουμαντάρουν τα πλοία τους στις κακοκαιρίες, αλλά δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με την άπνοια που τους καθήλωνε.

Από μια άλλη σκοπιά, ο καλός καιρός που επικρατεί την άνοιξη στην πατρίδα μας έκανε το θάνατο των αγωνιστών τη συγκεκριμένη εποχή ακόμα πιο πικρό. Ο καιρός του Απρίλη, που ξυπνάει την αγάπη της ζωής, ήταν πειρασμός για τους ηρωικούς Μεσολογγίτες που το 1826 πολεμούσαν την πείνα και τον εχθρό. Ορισμένοι από τους ομορφότερους στίχους του Διονυσίου Σολωμού στους Ελεύθερους Πολιορκημένους του αναφέρονται σε αυτό ακριβώς το θέμα. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην αναφερθούμε και στο παράπονο του εθνομάρτυρα Αθανασίου Διάκου, ο οποίος μαρτύρησε φρικτά στις 24 Απριλίου του 1821.

Σήμερα, η πατρίδα μας και ο υπόλοιπος κόσμος δοκιμάζονται από έναν επικίνδυνο ιό που θα μας κάνει να θυμόμαστε το 2020 ως έτος χωρίς άνοιξη ή καλύτερα ως έτος του οποίου η άνοιξη πέρασε χωρίς ουσιαστικά να τη ζήσουμε. Θυμίζω στο σημείο αυτό την περίπτωση του έτους 1816 που έχει μείνει στην ιστορία ως το έτος χωρίς καλοκαίρι, λόγω του ηφαιστειακού χειμώνα που ακολούθησε την έκρηξη του Ταμπόρα το 1815. Βέβαια, μεταξύ των δύο περιπτώσεων υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά: το 1816 δεν έζησε το καλοκαίρι η φύση, ενώ στις μέρες μας οι άνθρωποι δεν μπορούν να βιώσουν πραγματικά την άνοιξη που κατά τα άλλα καλπάζει. Συγχωρέστε μου τον ασεβή παραλληλισμό, αλλά από μια άποψη είμαστε και σήμερα ελεύθεροι πολιορκημένοι, χωρίς να μας «κλειούνε» άρματα, αλλά ιοί («Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε, κι όσ’ άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ’ άρματα σε κλειούνε…», Διονύσιου Σολωμού, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Σχεδίασμα Β’, Απόσπασμα 2).

Τούτες τις δύσκολες ώρες και μέρες οι σκέψεις και οι πράξεις μας πρέπει να κατατείνουν στο να βοηθήσουμε όλοι, εφαρμόζοντας με θρησκευτική ευλάβεια τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να περάσουμε τον κάβο χωρίς μεγάλες απώλειες. Πέρα από αυτό, θα έλεγα ότι τούτες τις δύσκολες ώρες και μέρες δεν πρέπει να είμαστε κοντά μόνο στους συμπατριώτες μας. Με τη σκέψη μας ας είμαστε κοντά και προς τους γείτονες μας Ιταλούς που υποφέρουν πολύ περισσότερο από μας. Ένα κρυφό δάκρυ (una furtiva lagrima, που λέει η θλιμμένη άρια του Νεμορίνο στην όπερα «Ελιξίριο του έρωτα» του συνθέτη Γκαετάνο Ντονιτσέτι που καταγόταν από το πολύπαθο στις μέρες μας Μπέργκαμο) και η τόνωση του ηθικού τους είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να τους δώσουμε. Όμως, δεν είναι μόνο οι Ιταλοί. Είναι οι Ισπανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Πολωνοί και γενικά όλοι οι Ευρωπαίοι που δοκιμάζονται μαζί μας. Η κατανόηση και η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών είναι αναγκαίες γιατί μόνο έτσι θα σφυρηλατηθεί η ενότητα που θα ανοίξει το δρόμο  προς την πραγματική ενοποίηση της Ευρώπης. Οι τελευταίες οικονομικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τα όσα συμβαίνουν στο μεταναστευτικό είναι πιθανό να επιταχύνουν τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Φίλοι μου, διαχρονικά, πολλές από τις εκάστοτε ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών φέρουν ακεραία την ευθύνη για τη στυγνή εκμετάλλευση του τρίτου κόσμου και για την αβελτηρία τους να αφήσουν να εξελιχθούν όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική. Όμως, αδικούμε τους ευρωπαϊκούς λαούς όταν λέμε ότι εναντιώνονται στη χωρίς όρια εισβολή κατατρεγμένων ανθρώπων στην ήπειρό τους απλά και μόνο για να μην αλλάξει ο τρόπος ζωής τους. Αυτά που διακυβεύονται είναι περισσότερα και σημαντικότερα. Με δύο λέξεις είναι ο πολιτισμός και η δημοκρατία που ξεκίνησαν από τη χώρα μας και εδραιώθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη με αγώνες αιώνων και ποταμούς αιμάτων. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτά είναι που θα κάνουν τους λαούς της ηπείρου μας, εκόντες άκοντες, να συζητήσουν και να αποφασίσουν για το κοινό τους μέλλον. Σ’ αυτήν την Ευρώπη ανήκουμε κι εμείς. Η μοίρα μας είναι στενά συνδεδεμένη με τη μοίρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι την ύστατη ώρα ο φιλελληνισμός των Ευρωπαίων ήταν εκείνος που έστρεψε τα κανόνια του Κόδριγκτον, του Δεριγνί και του Χέιδεν εναντίον του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στο Ναβαρίνο.
  
Με τη βεβαιότητα ότι θα ‘ρθουν καλύτερες μέρες, εύχομαι  σε όλους σας Χρόνια Πολλά!

34 σχόλια:

  1. Καταπληκτικός ο παραλληλισμός "ελεύθεροι πολιορκημένοι" που περιγράφει με δύο μόνο λέξεις την κατάσταση που βιώνουμε. Σχετικά με την Ιταλία, ο επικεφαλής δημόσιας υγείας είπε ότι "έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ", καθώς υπάρχει επιβράδυνση των νέων κρουσμάτων. Δηλαδή, η αύξηση των επιβεβαιωμένων, τουλάχιστον, κρουσμάτων είναι κάθε μέρα και μικρότερη τις τρεις τελευταίες μέρες.

    Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική καμπύλη των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία, αρχίζει και χαμηλώνει για πρώτη φορά χάρη στο μέτρο που εφαρμόζουν οι πολίτες κρατώντας τις αποστάσεις ο ένας από τον άλλον, όπως μεταδίδει το Reuters. "Έχουμε σημάδια ότι η εκθετική καμπύλη εξάπλωσης του κορωνοϊού χαμηλώνει λίγο, αλλά θα επιβεβαιώσουμε την τάση τις επόμενες μέρες" ανέφερε ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας Robert Koch. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στη Γερμανία, όπως το κλείσιμο των σχολείων, οι οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών και οι οδηγίες για αποφυγή των δημόσιων συναθροίσεων έχουν αρχίσει να αποδίδουν.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-germany-curve/germanys-infection-curve-could-be-flattening-off-public-health-chief-says-idUSKBN21A19Q?il=0
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα χειρότερα πέρασαν για την Ιταλία, αναρωτιέται η Liberation, καθώς δύο βδομάδες μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός των θυμάτων και των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων άρχισε να μειώνεται καθημερινά από το Σάββατο 21/3. Στην περιοχή της Λομβαρδίας που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στην Ιταλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, η μείωση αγγίζει το 50%. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, καθώς η τάση επιβράδυνσης θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και τις επόμενες μέρες, ωστόσο, φαίνεται ότι τα μέτρα άρχισαν να αποδίδουν κάποιους καρπούς.
      https://www.liberation.fr/direct/element/italie-le-pic-de-mortalite-est-il-passe_111138/
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Μ' αυτό το δοκίμιο ευθύνης ο κ. καθηγητής έδειξε για μια ακόμη φορά την "κλάση" του. Ευχαριστούμε κ. Ζιακόπουλε για την προσφορά σας σ' εμάς και στην κοινωνία γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε κύριε Ζακοπούλε να είστε πάντα καλά..Να έρθουν καλύτερες μέρες σε όλο τον κόσμο!! Χρόνια πολλά!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο φιλελληνισμός των Γάλλων, ίσως και των Ρώσων. Οι Άγγλοι σκέφτηκαν τα δάνεια που είχαν δώσει για την επανάσταση, με το αζημίωτο βέβαια, και δεν θα εισέπρατταν ποτέ πίσω, αν έχανε την υπόσταση του, τελικά, το ελληνικό κράτος.
    Σολωμός :«Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».
    Πολλά δεινά θα είχαν αποφευχθεί, αν τον είχαμε διαβάσει και ενστερνιστεί τον εθνικό ποιητή μας, που γαλουχήθηκε εν μέσω αγγλική κατοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ και επαυξάνω Λευτέρη, διότι και οι Γάλλοι και οι Ρώσοι όλο και κάποιο άλλο κίνητρο θα είχαν - πιθανότατα τους ανησυχούσε πιθανή εδραίωση και επέκταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που με τους Αιγύπτιους στο πλευρό της αποκτούσε τεράστια δύναμη. Άλλωστε, η ναυμαχία του Ναυαρίνου έγινε λίγο μετά την επέλαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, που θορύβησε, μάλλον, τους Ευρωπαίους.

      Φυσικά υπήρξαν και φιλέλληνες. Άνθρωποι που ήρθαν, είδαν και αγάπησαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, όπως ο λόρδος Βύρων, που ειρήσθω εν παρόδω πέθανε και στο Μεσολόγγι, δίπλα στους ελεύθερους πολιορκημένους. Και υπήρξαν και οι εθνικοί ευεργέτες που δεν δίστασαν να δώσουν σχεδόν όλη την περιουσία τους, αλλά ακόμα και τη ζωή τους στον απελευθερωτικό αγώνα. Θυμάμαι την πολύ συγκινητική ιστορία του Βαρβάκη που είχα δει πριν λίγα χρόνια στο σινεμά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Το σούρουπο της 29ης Ιουλίου του 1825 ο Κανάρης με το πυρπολικό του τρύπωσε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, με σκοπό να κάψει τη ναυαρχίδα του αιγυπτιακού στόλου που βρισκόταν εκεί. Στην τελευταία φάση της επιχείρησης, πριν ακόμα αντιληφθούν το παραμικρό οι Αιγύπτιοι, οι ναύτες του γαλλικού πολεμικού Abeille, που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι, είδαν τους άνδρες του Κανάρη να κατεβαίνουν με σπουδή από το πυρπολικό και να μπαίνουν στη βάρκα που έσερνε πίσω του. Υποπτευόμενοι ότι κάτι περίεργο συμβαίνει ενέτειναν την προσοχή τους και δεν άργησαν να καταλάβουν περί τίνος επρόκειτο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πλοιάρχου του Abeille Αργκούς, το γαλλικό πλοίο απείχε από το πυρπολικό περίπου 350 οργιές, όταν οι Γάλλοι πείστηκαν ότι το εγκαταλελειμμένο πλοίο ήταν πυρπολικό. Η έκρηξη που ακολούθησε επιβεβαίωσε τις υποψίες τους και ευθύς αμέσως, φοβούμενοι για τυχόν άλλα πυρπολικά, έριξαν τέσσερις βολές εναντίον των Ελλήνων. Ο Αργκούς επισήμανε ότι η πυρπόληση μιας αιγυπτιακής φρεγάτας μέσα στο λιμάνι θα έθετε σε κίνδυνο όλα τα ελλιμενισμένα πλοία και συμπλήρωσε: «Η καταστροφή θα ήτο τρομερά, πλήρης δε η νίκη των Ελλήνων· αλλά το Abeille παρημπόδισέ πως αυτούς» (Ζουριέν ντε λα Γκραβιέρ, Ιστορία του υπέρ Ανεξαρτησίας των Ελλήνων Αγώνος κυρίως του Ναυτικού, 1894). Όταν η παράτολμη ενέργεια του Κανάρη έγινε γνωστή στην Ευρώπη, η κοινή γνώμη της Γαλλίας εξοργίστηκε με τη συμπεριφορά των ανδρών του γαλλικού πολεμικού πλοίου και στο Παρίσι έγιναν ακόμα και διαδηλώσεις!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο post κύριο Ζιακόπουλε...ας γίνουν αυτές οι δύσκολες ώρες το εφαλτήριο για να αρχίζουμε σιγά σιγά να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε πιο συλλογικά τόσο σε εθνικό, όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο (πολύ ωραία η αναφορά σας στην Ιταλία και στην ευρωπαική οικογένεια στο άρμα της οποίας ανήκουμε. Και να μην ξεχνάμε και όλους τους απανταχού φιλέλληνες ανά τον κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε
    Μακάρι να τελειώσει όσο πιο σύντομα αυτή η "καταιγίδα " με τις ελαχιστότατες δυνατές απώλειες για όλους τους λαούς.
    Ευχαριστούμε για τις σκέψεις και τα κείμενα που μοιράζεστε μαζί μας.
    Χρόνια Πολλά για την αυριανή διπλή γιορτή και καλή δύναμη σε όλους τους Έλληνες.
    Με εκτίμηση
    Σπυρίδων Μπαλαδήμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άκυρο με το θέμα αλλά όσον αφορά το καιρικό ρεπορτάζ,κόντρα σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις,τα χιόνια έφτασαν χθες βράδυ μέχρι και τα 300m στη Κεντρική Μακεδονία,κάτι που θύμισε Απρίλη του 2003,αν και τότε ήταν 10 μέρες αργότερα.
    Ι.Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε Σταύρο, (ήταν 7 Απριλίου και ταξίδευα προς Νότο), είχε ρίξει μια πιθαμή χιόνι μέσα στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τα παραθαλάσσια του ν. Λαρίσης. Πλησιάζοντας στην πόλη της Λάρισας σταματούσε το χιόνι.

      Διαγραφή
    2. Το θυμάμαι Χρήστο,έχεις απόλυτο δίκιο,ποιοτικά δεν υπάρχει καμία σχέση,χρονικά όμως και το χθεσινό χιόνι που είδαμε εδώ στη Πέλλα είναι εξαιρετικά σπάνιο και μου θύμισε εκείνη τη μέρα.
      Ι.Σταύρος

      Διαγραφή
    3. Οπωσδήποτε είναι σπάνιο τέτοια εποχή στα 300 μ. Μιλάς για περιοχή Πόζαρ ή Φούστανης; Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες-ουσες σήμερα, η Παναγιά μαζί μας.

      Διαγραφή
    4. Για την πόλη της Έδεσσας Χρήστο.
      Σταύρος.

      Διαγραφή
    5. Σίγουρα αποτελεί μια μικρή έκπληξη το χιονάκι αυτήν την εποχή στην πόλη της όμορφης Έδεσσας.

      Διαγραφή
    6. Επίσης αρκετό περίεργο Χρήστο το ότι ήταν η πρώτη και η τελευταία προφανώς χιονόπτωση της φετινής σεζόν..τι άλλο θα δούμε.
      Ι.Σταύρος

      Διαγραφή
  8. Α)Ο Δ. Σολωμος λιγα ελληνικα εγνωριζε .Την κρισιμη 10ετια 10 -20 ετων βρισκοταν στην Ιταλια,απο την οποια αλλωστε ειλκε και την καταγωγη.Ως μητρικη γλωσσα ειχε την Ιταλικη .Σκεφτοταν και εγραφε στα Ιταλικα και υστερα εκανε μεταφορα στα Ελληνικα.Ειναι ενας απο τους λογους που ολα τα σοβαρα ποιητικα του εργα παρεμειναν ημιτελη. Β)Το σχετικο αποσπασμα απο τους Ελευθερους Πολιορκημενους στο Γ (και ωριμοτερο) σχεδιασμα εχει ως εξης "Εστησε ο ερωτας χορο με τον ξανθον Απριλη,κι η φυσις βρηκε την καλη και τη γλυκια της ωρα ".Το εργο αυτο το επεξεργαζοταν μεχρι το θανατο του. Γ)Ο οποιος φιλελληνισμος δεν θα αρκουσε .Ευτυχως που τα συμφεροντα τους(και των τριων) την περιοδο εκεινη συνηγορουσαν στη δημιουργια ενος μικρου ανεξαρτητου κρατους. Δ)Το Ναυαρινο μαλλον εξελιχθηκε παρα τον οποιο αρχικο σχεδιασμο.... Ε)Τα σχετικα με την Ε.Ε. τα προσυπογραφω κ.Ζιακοπουλε απολυτως .Ουαι εαν επανελθουμε στους στειρους και καταστροφικους εθνικισμους.Ιδιαιτεροτητα αποτελει η Αγγλια(ο Ντε Γκωλ αρχικα δεν τους ηθελε) αλλα πιστευω οτι γρηγορα θα επανελθουν εντος συναγωγης . Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φοίβος Παπαδόπουλος24 Μαρτίου 2020 στις 9:08 μ.μ.

    Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε μακάρι να διάβαζαν και άλλοι εκτός των καιρόφιλων τις αναρτήσεις σας! Μια σχετική αναφορά για τον λόρδο Βύρωνα για όσους ίσως δεν το γνωρίζουν που άπτεται του καιρού. Το ¨χειμερινο¨ καλοκαίρι του 1816 ειδικά για τη δυτική Ευρώπη ο λόρδος Βυρων διέμενε σε μια βίλα στις όχθες της λίμνης της Γενευης. Λόγω του ιδιαίτερα κρύου και βροχερού καιρού τον Ιούνιο και Ιούλιο έμεναν συνεχώς μέσα και είχαν συχνά ως επισκέπτες το ζεύγος Πέρσι και Μέρι Σέλευ. Η Μέρι -γνωστή συγγραφέας ήδη - εκεί, κατά τη διάρκεια αυτού του σκοτεινού και κρύου ¨καλοκαιριού¨, εμπνεύστηκε το γνωστό σε όλους μας μυθιστόρημα ¨Φράγκενστάιν¨!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, φίλε μου.
      Χαίρομαι όταν τα άρθρα μου βρίσκουν ανταπόκριση στους φίλους του μπλογκ.
      Για το θέμα που θίγεις ανάρτησα άρθρο με τίτλο "Χρονιές χωρίς καλοκαίρι" στις 7-8-2015 (ετικέτα ΕΠΙ-ΚΑΙΡΑ).

      Διαγραφή
  10. Αγαπητέ δάσκαλε, αγαπητή μετεωπαρέα, καλησπέρα.

    Εύχομαι πραγματικά αυτή η φετινή "χαμένη" άνοιξη να αποτελέσει την απαρχή για την αληθινή άνοιξη της Ευρώπης και της κοινωνίας της. Η πανδημία έδειξε σε όλο της το μεγαλείο την αποτυχία του ακολουθούμενου μοντέλου των απρόσωπων και στυγνών αριθμών, το οποίο κυριάρχησε αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων, αγνοώντας τον ίδιο τον άνθρωπο που πρέπει να είναι η απάντηση σε κάθε μεγάλο πρόβλημα. Ας θυσιαστεί η φετινή άνοιξη λοιπόν, και ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι μετά την άνοιξη έρχεται πάντοτε το καλοκαίρι (εκτός ίσως από το μακρινό 1816).

    Μένουμε σπίτι και παλεύουμε, μένουμε σπίτι και υποστηρίζουμε όλους αυτούς που αγωνίζονται για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο.

    Χρόνια καλά σε όλους, με υγεία και αγάπη,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα, χρόνια πολλά στους Βαγγέληδες του μπλογκ και σε όλη την παρέα.
    Κρύο, μουντό και βροχερό το ξημέρωμα. Τουλάχιστον βοηθά στον εγκλεισμό, αφού, ακόμη και μια κρύα ηλιόλουστη μέρα, σε «τραβάει» αυτόματα έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους και από εμένα. Ιδιαίτερες ευχές στους εορτάζοντες με πρώτο και καλύτερο τον Βαγγέλη τον Θαλασσινό, του οποίου οι προτιμήσεις για ήλιο και ζέστη έγιναν πλέον προτιμήσεις όλων μας (ας όψεται ο παλιο-ιός!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας έγραψα τις προάλλες ότι το επόμενο βήμα είναι να απαγορευτεί η ελευθερία έκφρασης. Και να που κατέβασαν από το διαδίκτυο ανάρτηση γιατρού, ο οποίος έγραψε ότι διαφωνεί με το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, προσθέτοντας ότι ανάλογα με του κορωνοϊού είναι και τα θύματα της γρίπης, τα οποία έφτασαν τις 25 χιλιάδες στην Ιταλία το 2017 και ότι τα ΜΜΕ πουλάνε αφειδώς φόβο και θάνατο στον κόσμο για να μοσχοπουλήσουν κάποιοι προσεχώς το εμβόλιο. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τον συγκεκριμένο γιατρό, ο οποίος παρεμπιπτόντως είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τα μέτρα, το γεγονός ότι κατέβασαν την ανάρτησή του, επειδή πήγαινε κόντρα στην επικρατούσα άποψη, παραπέμπει και λίγο στην ιστορία του Γαλιλαίου.

    Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ότι οι θάνατοι από γρίπη στην Ιταλία ήταν 7.027 τον χειμώνα 2013-14, 20.059 το 2014-15, 15.801 το 2015-16 και 24.981 το 2016-17. Συνολικά 68.000 θάνατοι στην Ιταλία αποδόθηκαν στη γρίπη τη συγκεκριμένη τετραετία. Το κείμενο, που είναι τεράστιο, οπότε σταχυολογώ τα πιο σημαντικά σημεία του, αναφέρει επίσης ότι την περίοδο 2014-15 ως 2016-17 υπήρξε μία αύξηση της θνησιμότητας τον χειμώνα σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Ιταλία μεταξύ των ηλικιωμένων (+9,1% σε σχέση με το 2014). Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η γρίπη και συγκεκριμένα ο τύπος Η3Ν2 που επικράτησε τα συγκεκριμένα χρόνια αύξησε τη θνησιμότητα σε όλη την Ευρώπη τον χειμώνα και ειδικά στην Ιταλία και τους ηλικιωμένους. Η έρευνα γράφει επίσης ότι οι θάνατοι που αποδίδονται στη γρίπη ποικίλουν από τη μία χώρα στην άλλη και εξαρτώνται από τους ιούς που κυκλοφορούν, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος (η ζέστη λειτουργεί προστατευτικά και το κρύο επιβαρυντικά), την εμβολιαστική κάλυψη, το ποσοστό των ηλικιωμένων, αλλά και το ποσοστό όσων έχουν χρόνια νοσήματα.
    https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(19)30328-5/fulltext#bib0075

    Το τελευταίο δείχνει πως υπερεκτιμώνται οι θάνατοι που αποδίδονται στη γρίπη και το ίδιο θα ισχύει πιθανότατα και για τον κορωνοϊό. Για παράδειγμα υποκείμενο νόσημα είναι και ο καρκίνος, που σε συνδυασμό με τις χημειοθεραπείες και τα φάρμακα που δίνονται σαν αντίδοτο σε αυτές, διαλύει το ανοσοποιητικό. Τα λευκά αιμοσφαίρια, που είναι η άμυνά μας απέναντι στις λοιμώξεις, σε έναν καρκινοπαθή μπορεί να πέσουν ανά πάσα στιγμή κάτω από το όριο των 4.000, ακόμα και στα 400 ή και να μηδενιστούν, ρίχνοντάς τον σε κώμα. Και είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις τέτοιων θανάτων που οφείλονται ουσιαστικά στον καρκίνο (και άλλα υποκείμενα νοσήματα) και αποδίδονται τυπικά στη γρίπη και τώρα στον κορωνοϊό, επειδή βγήκε απλά θετικό ένα τεστ.

    Για αυτόν τον λόγο είναι πιο ασφαλής ένας υγιής ηλικιωμένος από έναν νέο με υποκείμενο νόσημα. Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια που ήξερα μία κοπέλα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μία μέρα έτρεχε λίγο η μύτη μου και μόλις με είδε έκανε μεταβολή, λέγοντας μου "δεν σε πλησιάζω σήμερα, διότι δεν κάνει να αρρωστήσω". Τις επόμενες μέρες μου είπε "ελπίζω να μην με παρεξήγησες". Φυσικά και δεν την είχα παρεξηγήσει, αλλά πλέον την κατανοώ απόλυτα. Και δυστυχώς το συμπέρασμα που μάλλον θα βγει τελικά από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι τα κράτη, τα οποία χρυσοπληρώνουμε με φόρους, διοχετεύουν όλους αυτούς τους πόρους σε ό,τι άχρηστο μπορεί να φανταστεί κανείς και τώρα δεν έχουν συστήματα υγείας για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Και σαν να μην έφτανε αυτό οι άχρηστοι χαρτογιακάδες του ESM δίνουν νέα υψηλότοκα δάνεια σε χώρες της ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, σε μία απαράδεκτη κίνηση αισχροκέρδειας και διαιώνισης των μνημονίων ουσιαστικά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη μου, δεν συμμερίζομαι την άποψή σου. Η περίπτωση που αναφέρεις δεν θυμίζει καθόλου εκείνη του Γαλιλαίου. Περισσότερο με πουρκουά σε ώρα μάχης μοιάζει. Συγγνώμη αν παραβιάζω την... ονομαστική σου ασυλία!

      Διαγραφή
    2. Ίσως ήταν ατυχές το παράδειγμά μου, αλλά θεωρώ απαράδεκτο να κατεβάζουν μία ανάρτηση γιατρού, που είπε απλά ότι ασφαλείς εκτιμήσεις για το πόσο σοβαρή ασθένεια είναι ο κορωνοϊός θα βγουν μετά από την παρέλευση ενός χρόνου, όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα και κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν τα μέτρα, άσχετα αν εκείνος διαφωνεί με αυτά. Την ίδια στιγμή που βλέπουμε να παρελαύνουν στο διαδίκτυο τρομολαγνικά κείμενα με πλασματικά στοιχεία για τη θνησιμότητα, από τη στιγμή που δεν εντοπίζεται ούτε το 1/10 των πραγματικών κρουσμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με όσα λένε όλοι ανεξαιρέτως οι επιστήμονες.

      Ο συγκεκριμένος γιατρός δεν υποτίμησε σε καμία περίπτωση τον κορωνοϊό, ουσιαστικά καυτηρίασε τον πανικό που προκαλείται από τα ΜΜΕ, που πουλάνε θάνατο. Παρεμπιπτόντως, στο πιστοποιητικό θανάτου του πατέρα μου έγραψαν "πνευμονική εμβολή" και όχι καρκίνος. Και σε πάμπολλες ανάλογες περιπτώσεις τώρα ανά τον κόσμο θα γράφουν "κορωνοϊός", ο οποίος κατέδειξε την ανυπαρξία των συστημάτων υγείας παγκοσμίως. Μία ανυπαρξία που υπήρχε και πριν τον κορωνοϊό και μπορούν να το επιβεβαιώσουν όσοι επισκέπτονταν συχνά νοσοκομεία και έβλεπαν τα κρεβάτια στους διαδρόμους ακόμα και τον Ιούλιο.

      Φυσικά χρειάζεται σύνεση και σοβαρότητα - προσωπικά πολλά από τα μέτρα, όπως να αποφεύγω κάθε επαφή με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης που εμφάνιζα, τα ακολουθούσα κάθε χειμώνα - όμως, νομίζω ότι ο κορωνοϊός έχει υπερεκτιμηθεί και αυτό θα φανεί στην πορεία. Δεν γίνεται να φανεί τώρα μέσα στον πανικό που έχει προκληθεί. Μακάρι να είναι καλά όλος ο κόσμος μέχρι τότε. Ευχαριστώ και ανταποδίδω τις ευχές. Χρόνια πολλά και στον Βαγγέλη από Κηφισιά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα, χρόνια πολλά στο Βαγγέλη Σπανό κ σε όλους τούς εορτάζοντες με υγεία πάνω από όλα!!Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου να μας βοηθήσει να βγούμε νικητές όσο ποιο ομαλά μπορούμε από αυτή τη φουρτούνα που περνάμε!! ψυχραιμία κ υπομονή σε όλους μας!!! Μένουμε σπίτι!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα και χρόνια καλά και χαρούμενα σε όλους τους εορτάζοντες. Βαγγέλη Σπανέ, εύχομαι να έχεις πάντα υγεία και κουράγια για να φτάσεις το ρεκόρ σου... στο Θεό, με τα συνεχόμενα μπάνια στη θάλασσα χωρίς διακοπή για ούτε μια μέρα.

    Χρόνια πολλά και καλά στον Βαγγέλη από Κηφισιά, δεν θυμάμαι αν υπάρχει και άλλος στο φιλόξενο αυτό blog που να γιορτάχει σήμερα.

    Μένουμε Σπίτι, και θα κερδίσουμε - we shall prevail - venceremos!
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά στο Βαγγέλη Σπανό και στον Βαγγέλη από Κηφισιά και από εμένα. Αισιοδοξία, χαμόγελο Κ θα καταφέρουμε να την κερδίσουμε αυτή τη μάχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρόνια πολλά Βαγγέληδες, στην πατρίδα μας και λύτρωση στην ανθρωπότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά στους φιλους μας που γιορτάζουν σήμερα και ειναι ο Βαγγέλης Σπανος, ο Βαγγέλης Κ. και ο Βαγγέλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ας κάνει τον κόπο κάποιος να διαβάσει την επιστολή των 840 "επιστημόνων". Έχει γέλιο αν μη τι άλλο, αν και για κλάματα είναι..Θα την βρέιτε στο γνωστό τουιτερ. Χρόνια πολλά σου εύχομαι Σπανέ, όπως και σε όσους γιορτάζουν και καλή δύναμη σε όλους.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έστω κ καθυστερημένα λόγω πολλών υποχρεώσεων χρόνια πολλά κ καλά στους Βαγγελάδες του μπλογκ κ να έχουν πάντα υγεία κ ευημερία.
    Όσο για τον καιρό....καιρός για μέσα!
    Μεγάλη προσοχή μέχρι αύριο το βράδυ εκτός από τις δυνατές κατά τόπους βροχές κ στους ισχυρούς ΑΝΑ ανέμους οι οποίοι από την Πίνδο κ δυτικότερα κ κυρίως σε Ρίο Αντίρριο κ κεντρικό Ιόνιο θα φτάνουν κ ίσως ξεπερνούν τα 9 μποφόρ!
    Καλό βράδυ από την ανεμώδη κ βροχερή αυτή την ώρα Αιτωλοακαρνανία.
    Καλό κουράγιο σε όλους μας στη συνέχεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρόνια πολλά στον Βαγγέλη Σπανο,στον Βαγγέλη.Κ και σε οσες-ους γιορτάζουν σήμερα.
    Χρόνια πολλά και για την ημέρα την σημερινή που δεν μπορέσαμε να την γιορτάσουμε όπως άλλοτε,λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα.
    Ελπίζω ότι θα βγούμε από αυτήν την περιπέτεια με το λιγότερο δυνατό κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
    Ούτως ή άλλως όταν με το καλό τελειωσει αυτή η ταλαιπωρία μας,θα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και δεν θα χρειαστεί να περάσουμε και άλλη δοκιμασία.
    Όπως λένε και οι βλαχοι:Του χρόνου στο μετρο.
    Εξαιρετικά τα τελευταία άρθρα του κ.Ζιακοπουλου.
    Ένα απλό Ευχαριστώ δεν φθάνει.
    Να είστε καλά κύριε Δημήτρη και να μας χαρίζεται τέτοιες ωραίες ιστορίες.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η Κίνα η Ρωσία και η Κούβα έστειλαν γιατρούς και ιατρικό υλικό στην Ιταλία και οι Γερμανοί απαγόρευσαν τις εξαγωγές μασκών και προστατευτικών ειδών. Αυτή είναι η Ευρώπη και η Ευρωπαική Ένωση και ανάλογο προοιωνίζεται το μέλλον μαζί τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή