Ουδέν κακόν αμιγές καλού: το κρύο ευνοεί τον ιό, αλλά κρατάει ευκολότερα τους ανθρώπους στο σπίτι!


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με συνέπεια τη διατήρηση των ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων, οι οποίοι στα Ν-ΝΑ πελάγη θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 8 μποφόρ. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσει σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές και νωρίς το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Την Τετάρτη (18/3), υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών ή και χιονοπτώσεων (ορεινά) κατά τόπους στη Μακεδονία, την ορεινή Θράκη, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια και το Β-ΒΔ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Την Πέμπτη (19/3), υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών ή και χιονοπτώσεων (ορεινά) κατά τόπους στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι βοριάδες θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Παρασκευή (20/3) και κυρίως το Σάββατο (21/3) ο καιρός θα βελτιωθεί.

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17-3-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από -4 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από -2 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από 0 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 και πρόσκαιρα στα Ν-ΝΑ πελάγη 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

15 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι ότι όχι απλά το κρύο, αλλά ακόμα και μία απλή συννεφιά κρατάει τον κόσμο στο σπίτι. Όμως είναι και αυτοί που πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, όπου θα συγχρωτιστούν με κόσμο σε κλειστό χώρο, αλλά και στα μέσα μεταφοράς, αν δεν έχουν δικό τους αμάξι. Ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους είναι και ο λόγος που πήραν τόσα πολλά μέτρα για τα σουπερμάρκετ. Και από μεθαύριο Τετάρτη κλείνουν και όλα τα εμπορικά, εκτός από σουπερμάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα και φούρνους, ενώ σε 14ήμερη καραντίνα θα μπαίνουν όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό.

    H τραγική κατάσταση στην Ιταλία έδωσε νέο "πάτημα" στον ιό - και σε αυτό οφείλεται και η μεγάλη του έξαρση στην Ισπανία και τη Γαλλία - αλλιώς μπορεί να ήταν ήδη παγκοσμίως σε επιβράδυνση. Όπως είναι στην Κίνα, όπου από τα 16 νέα κρούσματα - έναντι 20 την προηγούμενη μέρα - τα 12 ήταν "εισαγόμενα", τα οποία ξεπέρασαν για άλλη μία φορά τα εγχώρια. Σύμφωνα με το Reuters, για 11η συνεχόμενη μέρα η ηπειρωτική Κίνα δεν είχε κανένα κρούσμα, εκτός της επαρχίας Wuhan. Έτσι, οι αρχές έχουν εντείνει τους ελέγχους σε όσους ταξιδιώτες έρχονται από το εξωτερικό, με όσους καταφθάνουν στο Πεκίνο να μπαίνουν υποχρεωτικά σε 14ήμερη καραντίνα.

    Έχει ανασταλεί επίσης ο απόπλους για διεθνείς κρουαζιέρες από όλα τα κινέζικα λιμάνια και ειδικά προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ενώ όλες οι διεθνείς πτήσεις κατευθύνονται αντί για το νέο αεροδρόμιο Daxing στον νότο, σε ένα παλιότερο στον βορρά. Στη Σαγκάη ξενοδοχεία μετατράπηκαν σε χώρους για καραντίνα, η οποία δεν είναι προς το παρόν υποχρεωτική για όλους τους αφιχθέντες.

    Και καθώς υπάρχει δραστική μείωση των κρουσμάτων, η Κίνα θα αρχίσει να στέλνει βοήθεια και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα 2 εκ. προστατευτικές μάσκες στην Ευρώπη, τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ και άλλα αναλώσιμα στο Λάος και τη Νότια Κορέα, μεταξύ των οποίων και 100 υπέρυθρους αισθητήρες. Στην Κίνα ο ιός έχει τελειώσει. Άντε και στα δικά μας.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china-toll/china-sees-fewer-coronavirus-cases-wary-of-international-travellers-idUSKBN213024?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά κ χαρούμενα στον φίλο Χριστόδουλο που σήμερα έχει την ονομαστική τού εορτή.
    Να ναι πάντα καλά κ να μοιράζεται κάθε χρόνο εδώ μαζί μας το τι βλέπει από την μητέρα φύση.
    Μετά από κάποιες δυνατές μπόρες χθες το απόγευμα η νύχτα κύλησε με ψιλόβροχο κ πτώση της θερμοκρασίας.
    Σήμερα αν εξαιρέσουμε έναν δυνατό ΒΑ άνεμο έχουμε λιακάδα κ φοβερή ορατότητα με μια ελαφριά αίσθηση της ψύχρας.
    Πάντως αν εξαιρέσουμε την κεντρική Ελλάδα όπου έπεσαν αρκετά χιλιοστά βροχής κ χιονιού στα ορεινά στην υπόλοιπη χώρα η αλλαγή του καιρού όπως είχα πει μέχρι να έρθει έφυγε.
    Η μέρα έχει πάρει πια τα πάνω της κ δεν αστειεύεται κ έτσι πλην κάποιας ψύχρας για την εποχή που θα έχουμε το επόμενο διάστημα,τίποτα το ακραίο δε πρόκειτε να συμβεί ούτε από πλευράς υετού.
    Υπομονή λοιπόν,κουράγιο κ μένουμε σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι να περάσει αυτή η μεγάλη μπόρα τού ιού πολύ γρήγορα μπας κ προλάβουμε τις άγιες ημέρες του Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτη συμμεριζομαι αυτο που λες για το Πασχα,αλλα,συμφωνα με τα τωρινα δεδομενα και τα προβλεπομενα,φοβουμαι οτι αποτελει ευσεβη ποθο....Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να έχει επιβράδυνση μέχρι το Πάσχα. Να φτάσει στο πικ ο ιός μέχρι το τέλος του μήνα και να αρχίσει να κινείται καθοδικά η καμπύλη της εξάπλωσης μετά. Κι επειδή ο κ. Ζιακόπουλος έγραψε πολύ σωστά μπόρα είναι θα περάσει, να προσθέσω κάτι που διάβασα στο διαδίκτυο.

      "Οι μπόρες είναι σύντομες, αλλά και βίαιες και μας κάνουν να εκτιμήσουμε τις λιακάδες...".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Ναι,αλλα χωρις τις μπορες (συγκρουσεις) δεν υπαρχει εξελιξη,και στο τελος τελος,ισως,ουτε και ζωη.... Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Σωστό. Άλλωστε, και ο ρόλος του χειμώνα είναι να πεθάνει η φύση που έχει κάνει τον κύκλο της για να γεννηθεί η νέα την άνοιξη και να διασφαλιστεί η υγεία και η βιωσιμότητα κάθε είδους ζωής. Παρεμπιπτόντως, δεν θα πρέπει να μας τρομάζει το εξωφρενικό 8% της θνησιμότητας στην Ιταλία από τον κορωνοϊό, διότι είναι πλασματικό. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι κάτω από 0,2%, ούτε διπλάσιο της γρίπης. Κι επειδή οι θάνατοι δεν γίνεται να "κρυφτούν", ούτε οι Γερμανοί είναι τόσο υπεράνθρωποι, ούτε οι Ιταλοί τόσο ασθενικοί, μάλλον στους τελευταίους έχουν ξεφύγει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα.

      Διότι φαντάζει απίθανο και δεν εξηγείται να έχει η Ιταλία 40 φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα από τη Γερμανία. Δηλαδή, η Ιταλία που έχει 2.158 νεκρούς και δηλώνει 27.500 κρούσματα, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει 27.500Χ40= 1.100.000 κρούσματα, έτσι ώστε η θνησιμότητα της να είναι ίση με εκείνη της Γερμανίας (0,2%), κάτι που είναι και το πιθανότερο. Άντε να είναι λίγο μεγαλύτερη.

      Την πεποίθηση αυτή ενισχύει και η περίπτωση της επαρχίας Hubei, όπου η θνησιμότητα είναι κοντά στο 6%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα 0,7%. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στη Hubei, απ' όπου ξεκίνησε και η επιδημία, τους ξέφυγαν στην αρχή τα κρούσματα που είναι πολλαπλάσια από αυτά που τελικά καταγράφηκαν. Και είναι σίγουρο ότι "έχασαν" πάρα πολλά κρούσματα στη Hubei, διότι πέρασε ένας μήνας που κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι ότι εξελίσσεται μία νέα ασθένεια και ο ένας κολλούσε τον άλλον. Η Hubei είναι μία επαρχία με 60 εκ. κατοίκους και η πρωτεύουσά της Wuhan με 20 εκ.

      Το γεγονός ότι η θνησιμότητα είναι χαμηλή αποδεικνύεται και από την περίπτωση της Ν. Κορέας όπου έχουν κάνει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους. Κι εκεί, όμως, θα έχουν "χάσει" κρούσματα - δεν γίνεται να μην συμβεί αυτό μετά από ένα σημείο - οπότε η θνησιμότητα θα είναι χαμηλότερη από το 0,8% που καταγράφεται περίπου. Συμπερασματικά, ο ιός δεν είναι τόσο φονικός, αλλά είναι άκρως μεταδοτικός μόνο για φέτος, όμως, που δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό.

      Άρα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να κολλήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι, διότι μόνο έτσι δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά πάρα πολλοί άνθρωποι. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια, που πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμα, διότι μετά θα είναι λογικά σύμμαχος και ο καιρός. Ακόμα κι αν η ζέστη δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό - που προσωπικά θεωρώ απίθανο να μην το κάνει - ο ήλιος θα καταστρέψει τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται, δηλαδή, μέσω των μεταφερόμενων σταγονιδίων, που δεν θα επιβιώνουν πια. Η μετάδοση από τον έναν άνθρωπο στον άλλον θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ο κορωνοϊός δεν θα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και σταδιακά θα εκφυλιστεί.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Διόρθωση: Στη Νότια Κορέα έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους και όχι θανάτους που έγραψα εκ παραδρομής πριν.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Πολύχρονος και καλόχρονος Χριστόδουλε!
    Από μια πολύ κρύα νύχτα, με δυνατό βοριά έως το ξημέρωμα, που έριξε λίγο νερό, η μέρα είχε αρκετό κρύο και ευτυχώς έφερε περιορισμένη εξωτερική δραστηριότητα.
    Σε αντίθεση με το Σάββατο, όπου, ήλιος και ζέστη (23ο C) έστειλαν παρά πολλούς ανόητους σε κοντινές παραλίες για ηλιοθεραπεία, κόντρα στο κλείσιμο των καφενείων. Οι φωτογραφίες, από τις γνωστές στην περιοχή της Χαλκίδας πλαζ, που έκαναν τον γύρo του διαδικτύου, αποδεικνύουν ότι η βλακεία δεν έχει ταβάνι (για την Θεσσαλονίκη και τις εκκλησίες ας μιλήσει κάποιος φίλος του μπλογκ από τα εκεί μέρη).
    Όσο αφορά ζέστη και ήλιο που θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, κρατήστε μικρό καλάθι και δείτε τι γίνεται με τα κρούσματα σε χώρες που έχουν καλοκαίρι ή μόνιμα ήλιο και σχεδόν καύσωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά κι από μένα στον Χριστόδουλο. Για τις παραλίες να πω ότι μόνο το Σάββατο είχε πραγματικά πολύ κόσμο και δεν ήταν ο ένας πάνω στον άλλον σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον εκεί που πήγα εγώ. Σήμερα ήμασταν δύο άτομα μόνο.

      Σε εξωτερικούς χώρους αν κρατάς τις αποστάσεις δεν υπάρχει πρόβλημα νομίζω. Ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους είναι το πρόβλημα. Το μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν βγαίνουμε και ποτέ έξω, αλλά ότι κρατάμε τις αποστάσεις.

      Τέλος οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής έχουν τα λιγότερα κρούσματα παγκοσμίως και ως επί το πλείστον εισαγόμενα. Ο ιός δεν εξαπλώνεται εκεί, ενώ το πιθανότερο είναι η καλοκαιρινή ζέστη να τον τελειώσει εφόσον μεταδίδεται και αυτός με αερομεταφερόμενα σταγονίδια τα οποία δεν μπορούν να επιβιώσουν στον ήλιο.

      Ο ιός δεν είναι φοβερός και τρομερός όπως φαίνεται τώρα που απλά δεν έχει ανοσία ο γενικός πληθυσμός. Σήμερα είχαμε 21 νέα κρούσματα, έναντι 49 χθες. Ακόμα κι αν βγουν θετικά 20 ακόμα από τα 200 που είναι σε εκκρεμότητα, πάλι σε καλό δρόμο είμαστε. Ακούγεται ότι υπάρχει επιβράδυνση και στη βόρεια Ιταλία. Και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα είναι όλη η ουσία. Θα τα καταφέρουμε!
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά Χριστοδούλε
    Υπομονή σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά Χριστόδουλε να 'σε καλα!
    Αποτομη αλλαγή ηταν αυτή χτές.Ενω προχτές είχαμε 25β.χτες το βράδυ είχαμε χιονόστρωση και κατω απ'τα 800μ.στα γυρω ορεινά. Τώρα καθώς ξαστερωσε μαλλον το πάει για παγωνιά εστω και οριακή.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Χριστόδουλος ξέρω πως γιορτάζει αν δεν κάνω λάθος 21 οκτοβρίου

      Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ φίλοι μου για τις ευχές σας,να έχουμε όλοι υγεία και αγάπη και καλό κουράγιο σε όλους μας εύχομαι για όλα όσα έρχονται...
    Η γιορτή φίλε ανώνυμε είναι σήμερα,στις 21 Οκτωβρίου είναι τα λείψανα του Αγίου.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και από εμένα Χριστόδουλε... θα προσπαθήσω πάντως να κρατήσω την αισιοδοξία του post του Βαγγέλη Σπανού και ότι δεν θα αργήσει η επιβράδυνση του ιού

      Διαγραφή
  7. Σ'ευχαριστώ πολύ Θάνο και εσύ ότι επιθυμείς να το αποκτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή