Προηγούνται οι βοριάδες που… ζεσταίνουν και ακολουθούν οι βοριάδες που κρυώνουν


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η χώρα μας θα αρχίσει να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη βαθμιαία επικράτηση βόρειων ανέμων, οι οποίοι μετά το μεσημέρι στα ανατολικά και τα νότια πελάγη θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσει σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Την Παρασκευή (13/3), οι καιρικές συνθήκες θα είναι συνθήκες προχωρημένης άνοιξης με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και θερμοκρασίες οι οποίες κατά τόπους θα πλησιάσουν τους 25 βαθμούς. Οι βόρειοι άνεμοι από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Το Σάββατο (14/3), στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη βόρεια χώρα προβλέπονται νεφώσεις και τη νύχτα στις βορειότερες περιοχές βροχές. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Κυριακή (15/3), προβλέπεται μεταβολή του καιρού με βροχές βασικά στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο. Κατά τα άλλα, σταδιακά θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Υ.Γ. Το επόμενο διήμερο, η επικράτηση βοριάδων και η άνοδος της θερμοκρασίας φαίνονται ασύμβατες, αλλά δεν είναι. Αυτό γιατί: (α) οι αέριες μάζες στα Β-ΒΔ Βαλκάνια είναι πιο θερμές από αυτές που υπάρχουν στη χώρα μας, (β) με την έντονη αντικυκλωνική κυκλοφορία (αρνητική μεταφορά στροβιλισμού), αναμένονται μεγάλης κλίμακας κατολισθήσεις του αέρα πάνω από τη χώρα, με αποτέλεσμα τη συμπίεση και την εξ αυτής προκύπτουσα θέρμανσή του (αδιαβατική θέρμανση) και (γ) αναμένεται μη αδιαβατική θέρμανση του αέρα από το έδαφος που θα υπερθερμανθεί λόγω της μεγάλης διάρκειας και της έντασης (Μάρτιος γαρ) της ηλιακής ακτινοβολίας. Σημειώνεται, πάντως, ότι όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να εξαφανίσουν τον wind chill factor.
Η αποκατάσταση της μετεωρολογική τάξης θα γίνει το τριήμερο Κυριακή – Τρίτη, οπότε θα επικρατήσουν βοριάδες που θα μας κρυώσουν.


Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12-3-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια και το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 20 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια και το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 21 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια και το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β 5 με 6 και μετά το μεσημέρι 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 20 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Και από τα νέα του καιρού - παρεμπιπτόντως πολύ ωραία η ανάλυση των λόγων που οι βοριάδες θα φέρουν ζέστη, κάτι που διάβασα και αλλού, αλλά χωρίς επεξήγηση - σε αυτά του κορωνοϊού. Του ιού που εξαρτάται και από τις εναλλαγές του καιρού, με το Skynews να γράφει ότι ο ο κορωνοϊός θα φτάσει στο πικ του τον επόμενο χειμώνα (2020-21) και πως αν δεν εκμεταλλευτούμε το διάστημα της ύφεσης του το καλοκαίρι για να προετοιμαστούμε, μπορεί να αρρωστήσουν και 100 εκατομμύρια άνθρωποι. Δηλαδή, ένας στους 75 (το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού) μπορεί να έχει συνάχι, βήχα ή λίγο πυρετό ως επί το πλείστον.

    Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα πρόγνωσης (του καιρού;), αν και η δόκτωρ Emma Hodcroft επισημαίνει ότι "είναι δύσκολο να να έχουμε τα ακριβή νούμερα, αλλά δεν πρόκειται για ένα παράλογο σενάριο. Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε με τα νούμερα, αλλά με το γεγονός ότι θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα αν ο κορωνοϊός γίνει εποχικός. "Αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το πώς η εποχικότητα επηρεάζει τη μεταδοτικότητα" συμπληρώνει η Hodcroft, που θεωρεί "ότι το πιθανότερο είναι να βρισκόμαστε τώρα στο πικ της εξάπλωσης του ιού, που ακόμα κι αν παρουσιάσει ύφεση το καλοκαίρι, όπως γίνεται συνήθως με τους κορωνοϊούς, δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε, διότι μπορεί να έχουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο πικ τον επόμενο χειμώνα". Τα μοντέλα δείχνουν, πάντως, ότι μετά το δεύτερο πικ ο ιός θα αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν την εποχική γρίπη.

    Πέρσι τέτοια μέρα, για να το ελαφρύνω και λίγο, είχε κάνει το πρώτο της μπάνιο και μία φίλη, αλλά τότε ήταν και Καθαρά Δευτέρα. Είχε και πολύ καλύτερο καιρό, βέβαια, από σήμερα 11 Μάρτη, που τα σύννεφα στη δαντελένια ακρογιαλιά έκαναν πάρτι. Μία μέρα μόνο με λιακάδα και μπονάτσα δεν μας έχει κάνει φέτος τον Μάρτη. Μόνο κύμα, συννεφιά και βροχή στην αγαπημένη μου ακτή.
    https://news.sky.com/story/coronavirus-worldwide-peak-will-come-next-winter-scientific-model-predicts-11954441
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Κίνα και τη βόρεια Ιταλία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοιού, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τσακρη. Είπε ακόμα ότι στην Ιταλία επικράτησε μεγάλη νοσηρότητα με συνέπεια το σύστημα υγείας να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάρα πολλά κρούσματα και σε συνδυασμό με τον γηρασμένο πληθυσμό να είναι πολλά και τα θύματα.

      Νομίζω ότι η Κίνα είχε πολύ βαρύ χειμώνα φέτος, απ' ό,τι έβλεπα κατά διαστήματα είχε κάτι θερμοκρασίες -10 και βγάλε για συνεχόμενες μέρες. Κι εκεί επικράτησε μεγάλη νοσηρότητα στην επαρχία Hubei και την πρωτεύουσα της τη Wuhan, όπου θνησιμότητα έφτασε το 5,8%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα ήταν 0,7%.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Θερμική αστάθεια τώρα στη Δυτική Αττική... Από αύριο...Μαρτιατικο μελτέμι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρεμπιπτόντως, Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωση κόλαφο σχετικά με την κλιματική αλλαγή με βάση την υπερθέρμανση! Επίσης χαρακτηρίζει ρεκόρ το ρυθμό υπερθέρμανσης της δεκαετίας 2010-2019, τα επίπεδα CO2 επίσης ρεκόρ, η στάθμη της θάλασσας υψηλότερη από τότε που γίνονται καταγραφές, η οξυτητα των ωκεανών στα ύψη με βλάβες στα θαλάσσια οικοσυστήματα που τις χαρακτηρίζει βαρύτατες! Μιλάει για επαναλαμβανόμενους θαλάσσιους καύσωνες και θεωρεί δυσάρεστη έκπληξη τη μεγάλη άνοδο του παγκόσμιου υποσιτισμού λόγω κλίματος! Τα λέω περιφραστικά αλλά προσυπογράφει πλέον αυτό που εισπράττει ο κάτοικος της κάθε γωνιάς του πλανήτη, ότι παρά τις βίαιες σύντομες κατά τόπους βαρυχειμωνιές, η ατμόσφαιρα είναι κατά μέσο όρο αισθητά θερμότερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ο καιρός συνεχίζει και κάνει τα δικά του! Μεγάλη αστάθεια σήμερα και μεγάλη έκπληξη τα 2,2 χιλιοστά βροχής μέχρι στιγμής στο Ψυχικό με τάση ενίσχυσης μάλιστα αυτή τη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρόλα αυτά πολύ μικρής έκτασης κ έντασης ήταν τα φαινόμενα ενώ παράλληλα είχε τονιστεί η μικρή πιθανότητα βροχής στα ΒΔ από τις επίσημες προγνώσεις της ΕΜΥ.
      Γίνονται αυτά την άνοιξη.

      Διαγραφή
    2. Όντως ήταν πολύ μικρής έκτασης αλλά δυναμική είχαν καθώς συνολικά η βροχόπτωση διήρκεσε 4 ώρες με συνολικό υετο 3 χιλιοστά. Να σημειώσουμε πως σημειώθηκαν στα ΒΑ και όχι στα ΒΔ. Επίσης καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας το θερμόμετρο έμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
      Φιλικά,
      Δημήτρης.

      Διαγραφή
  5. Να τονίσω επίσης την επιμονή τού μεσοπρόθεσμου ECMWF σαν μία γενική εκτίμηση που θέλει τον καιρό στα τέλη του Μάρτη κ στις αρχές Απρίλη να γίνετε ιδιαίτερα άστατος κ με αρκετές βροχές κατά τόπους.
    Θα το παρακολουθούμε.

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρύος και υγρός καιρός, πάρτι θα κάνει ο κορωνοϊός. Και θα δώσει ρέστα και ο παγκόσμιος πανικός. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι με τη λιτότητα που εφαρμόστηκε σχεδόν πανευρωπαϊκά την τελευταία δεκαετία έχει τρωθεί το σύστημα υγείας στα περισσότερα κράτη - μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα - με συνέπεια να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε μία έκτακτη κατάσταση με πολλά κρούσματα, αν τελικά αυτή προκύψει.

      Μακάρι να μην πληρώσουμε για άλλη μία φορά τα μνημόνια, όπως συμβαίνει στην Ιταλία - κι εκεί μνημόνιο είχαν άτυπα - και να βάλει ο... καιρός το χέρι του φέρνοντας λιακάδες και υψηλές θερμοκρασίες ή έστω ξηρές συνθήκες. Κρύο και υγρασία θα είναι το κερασάκι στην τούρτα για τον κορωνοϊό, που στο κρίσιμο σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση - και αυτό φαίνεται από το ότι κλείνουν τα πάντα σιγά, σιγά, παγκοσμίως - μόνο η φύση μπορεί να τον αναχαιτίσει.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη εδώ που έχουμε φτάσει με την αγορά κ την επιχειρηματικότητα ήδη να πιάνουν πάτο κ τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται ημερησίως,δεν μπορώ να πω ότι προσδοκώ τα αντίθετα από αυτά που λες.

      Διαγραφή
    3. Μονο αστατος φαινεται να γινεται φιλε Φωτη?εδω φαινεται να κατεβαινει η Σιβηρια στην Ευρωπη...με ψυχρομπαλες και τετοια σκηνικα!!!

      Διαγραφή
    4. Δυστυχώς Γιάννη από τώρα δε μπορούμε να πούμε με καμία σιγουριά αν κ πόσο κρύο θα κάνει έτσι ώστε να ευνοήσουν οι συνθήκες χιόνια στα χαμηλά εν μέσω άνοιξης.
      Όλα ακόμη είναι πολύ ρευστά.
      Από την άλλη εβδομάδα θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα για το τι είδους συνθήκες θα επηρεάσουν τη δική μας χώρα.
      Τα μοντέλα γενικά αυτά κάνουν.....τάζουν κ ξετάζουν.
      Θέλεις τη δική μου πρόωρη γνώμη?
      Κάπου στη μέση θα κάτσει η μπίλια(δλδ ναι μεν κρύο αλλά όχι κάτι το σπουδαίο).

      Διαγραφή
  6. Υποτασσοντας το θέλημά μου στις ανάγκες των καιρών, θα πω, δυστυχώς, τώρα που δεν πρέπει επιμένουν πολύ οι κρύες τάσεις για το υπόλοιπο του Μαρτίου! Εύχομαι αυτή τη φορά να γίνει η συνήθης μετατροπή προς το θερμότερο! Ίσως μια άνοιξη τύπου 2018 φέτος να ήταν περισσότερο απαραίτητη από ποτέ να ηρεμήσει λίγο η κατάσταση! Ο Θεός βοηθός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς έρχονται τα πράγματα πολλές φορές... Το ποθούμενο να γίνεται... ανεπιθύμητο! Κι εγώ την ίδια σκέψη έχω τις τελευταίες μέρες που ζούμε αυτή την κατάσταση και παράλληλα τα μοντέλα φαίνεται να φέρνουν κρύο στην περιοχή μας. Πάντως, απ' ότι καταλαβαίνω η τάση μοιάζει αναπόφευκτη για κάποια τμήματα της Ευρώπης. Είτε συμβεί εδώ, είτε αλλού το πρόβλημα δυστυχώς παραμένει.

      Διαγραφή
    2. Όμως οι προβλέψεις τουλάχιστον μέχρις στιγμής δείχνουν για μετά τις 20 χειμωνιάτικο καιρό με πιθανά χιόνια ακόμα και στα πεδινά συν επιπλέον πως θα καταστραφεί η αγρότική παραγωγή από το κάψιμο των ανθισμένων δέντρων και των καλλιεργούμενων φυτών λόγω παγωνιάς.δύσκολα τα πράγματα με ένα παραπάνω πρόβλημα του κωρονοιού.

      Διαγραφή
  7. Στα καιρικά έχουμε μια ημέρα με υπέρλαμπρο ήλιο σήμερα. Ακριβώς αντίθετα κύλησε η χθεσινή μέρα, που έμοιαζε με ημέρα ανοιξιάτικης αστάθειας. Η αλήθεια είναι ότι η Αττική ευνοήθηκε θερμοκρασιακά και υετικά σε σχέση με τις περισσότερες περιοχές της επικράτειας, με αποτέλεσμα ο χειμώνας που φτάνει στο τέλος του (;) να μην είναι σίγουρα αποτυχημένος. Τα σχετικά με την κλιματική αλλαγή βέβαια επουδενί δεν αναιρούνται από το μεμονωμένο παράδειγμά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ερώτηση προς τον δάσκαλο και όποιον άλλον γνωρίζει:Για την εκτίμηση της επιφανειακής θερμοκρασίας,προσθέτουμε στην θερμοκρασία των 850hpa 6 βαθμούς ή 10 ανά 1000 μέτρα αν η σύσταση του αέρα είναι υγρή ή ξηρή αντίστοιχα,ωστόσο αυτό αφορά την μέγιστη θερμοκρασία κάτω από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας ή την ελάχιστη χωρίς την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας;
    Ι.Σταύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή