Ένταση των φαινομένων από το βράδυ της Τετάρτης




1 σχόλιο:

  1. Οι κακές υποδομές νερού συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό, όπως επισημαίνει ο Guardian, εξηγώντας ότι ο μισός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, μάλιστα, τα τρία στα τέσσερα νοικοκυριά στερούνται στοιχειώδους υγιεινής και δεν έχουν σαπούνι και νερό για να πλύνουν τα χέρια τους, όπως συστήνεται παγκοσμίως τώρα με τον κορωνοϊό. Καθαρό νερό δεν διαθέτει, μάλιστα, ούτε το ένα τρίτο των δομών υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο λόγος γίνεται για την Αφρική και αρκετά μέρη στην Ασία, με την κρίση του κορωνοϊού να καταδεικνύει πόσο ευάλωτος είναι ο κόσμος μας.

    Ο ΟΗΕ υπογράμμισε και την υποχρηματοδότηση των υποδομών νερού, παρά την τεράστια σημασία και αξία του. Συχνά, το νερό περνάει σε δεύτερη μοίρα, όσον αφορά τις δαπάνες και τις επενδύσεις, διότι δεν αναδεικνύονται τα οικονομικά οφέλη από την καλύτερη υγιεινή και έρχεται τώρα ο κορωνοϊός για να γίνουν αντιληπτά όλα αυτά τα λάθη. Ένας από τους λόγους που δεν γίνονται επενδύσεις στο νερό και την υγιεινή είναι επειδή αυτό εκλαμβάνεται ως ένα περιβαλλοντικό ή κοινωνικό θέμα και όχι οικονομικό. Τώρα, όμως, που οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού είναι τεράστιες με τις καραντίνες και τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν, όλοι συνειδητοποιούν και την οικονομική σημασία του νερού και της υγιεινής.

    Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι πολίτες προθυμοποιούνται να πληρώσουν μόνο για το νερό που έρχεται σπίτι του και όχι για τη μετέπειτα διαχείρισή του. Για παράδειγμα τραβάμε το καζανάκι και μετά το πρόβλημα είναι κάποιου άλλου, όμως η διαχείριση των υδάτινων αποβλήτων είναι πολλές φορές μία πιο ακριβή διαδικασία. Αν υπάρχει, λοιπόν, απροθυμία να πληρώσουμε και για αυτή τη διαδικασία, τότε θα πρέπει να το κάνουν οι κυβερνήσεις και δεν υπάρχει και μεγάλη πολιτική βούληση ούτε για αυτό. Η βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό και υγιεινή θα έχει, λοιπόν, πολλαπλά οφέλη, πέρα από την κρίση του κορωνοϊού τώρα.

    Καταρχήν, η κατανάλωση νερού εξαπλασιάστηκε τον περασμένο αιώνα και αυξάνεται κατά 1%, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της ζήτησης, ενώ εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορεί να δεχτούν πολλή πίεση τα αποθέματα αρκετών περιοχών. Κι ενώ τρισεκατομμύρια επενδύονται για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, λίγοι πόροι κατευθύνονται στο νερό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μάλιστα, χάνονται ευκαιρίες να χρησιμοποιηθούν πρότζεκτ για το νερό για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και παράλληλα να βελτιωθεί η πρόσβαση σε καθαρό νερό.

    Ένα παράδειγμα είναι η διαχείριση των αποβλήτων που αυξάνουν μεταξύ 3% και 7% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, περισσότερο και από τα αεροπλάνα. Μπορούν, λοιπόν, αυτά τα απόβλητα με την κατάλληλη επεξεργασία να γίνουν μία καθαρή πηγή ενέργειας, αν απομονωθεί το μεθάνιο και χρησιμοποιηθεί αντί για φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή το 80% με 90% των αποβλήτων καταλήγει στο περιβάλλον.

    Μπορεί επίσης να υιοθετηθούν και μέθοδοι καλλιέργειας, που θα καταναλώνουν λιγότερο νερό και θα μειώνουν και τον άνθρακα την ίδια στιγμή, διότι όταν το έδαφος διαχειρίζεται καλύτερα, συγκρατεί περισσότερο άνθρακα και νερό και γίνεται και πιο γόνιμο. Σε κάθε περίπτωση μόνο οφέλη μπορούν να υπάρξουν από τις επενδύσεις στο νερό, αλλά από τις εκατοντάδες εκατομμυρίων που δίνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μόνο το 1% αφορούσε πρότζεκτ για το νερό το 2016. Κι, όμως, το νερό μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, αρκεί να βελτιωθεί ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε. Χρειάζεται καλύτερη πολιτική στο θέμα, διότι ο κόσμος μπορεί να μην ξεμένει από νερό, αλλά υπάρχει πίεση. Απλά θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται νερό θα το έχουν και αυτό θα είναι μία καλή επένδυση.
    https://www.theguardian.com/environment/2020/mar/22/water-saving-an-important-but-ignored-weapon-in-solving-climate-crisis-says-un
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή