Μπόρα είναι, θα περάσει!

Η ζωή συνεχίζεται... Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας








Η ζωή συνεχίζεται... Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας



Παρά θίναλός. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός




Το "πληγωμένο" Βέρμιο. Φωτ. Ι. Σταύρος

13 σχόλια:

  1. Το θέμα είναι το πότε θα τελειώσει.Αν δεν παίρνονταν μέτρα αντιμετώπισης στην Ιταλία θα πέθαιναν χιλιάδες άτομα.
    Θέλει προσοχή.Ναι μεν δεν πλάκωσε χολέρα αλλά δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πότε θα τελειώσει δεν το γνωρίζουμε, αλλά μπορούμε με τη συμπεριφορά μας να φέρουμε πιο κοντά το τέλος. Είναι αδιανόητο και θλιβερό να μη σεβόμαστε τις προσπάθειες όλων εκείνων που με αυταπάρνηση μάχονται για την αντιμετώπιση του ιού.

      Διαγραφή
    2. Κυριε Ζιακοπουλε ανεπιφυλακτα προσυπογραφω. Π.Α.

      Διαγραφή
  2. Με όλο το σεβασμό κύριε Ζιάκοπουλε έτσι ακριβώς είναι όπως τα λέτε πρέπει να σεβόμαστε τίς προσπάθειες όλων κ να μη κάνουμε τού κεφαλιού μας να το ξεπεράσουμε όσο ποιο ανώδυνα μπορούμε με υπομονή κ ψυχραιμία.. Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι, όμως, μία γρίπη είναι κι ο κορωνοϊός, μία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού, δηλαδή. Η διαφορά είναι ότι ενώ με τη γρίπη ο γενικός πληθυσμός έχει αντισώματα και υπάρχει και το εμβόλιο, με συνέπεια να μην μπορεί να μεταδοθεί με την ίδια ευκολία από το ένα άτομο στο άλλο και να επιβραδύνεται με φυσικό τρόπο η εξάπλωσή της, με τον κορωνοϊό δεν ισχύει αυτό. Όπου χτυπάει, βρίσκει στόχο.

    Οι χιλιάδες νεκροί στην Ιταλία δεν οφείλονται στη μεγάλη θνησιμότητα του κορωνοϊού, αλλά στο γεγονός ότι τα κρούσματα ήταν τόσα πολλά, που οι δομές υγείας δεν μπορούσαν να καλύψουν όλα τα σοβαρά περιστατικά. Άνθρωποι που θα σώζονταν αν υπήρχαν περισσότερες εντατικές, πέθαναν γιατί δεν είχαν ούτε κρεβάτια να τους βάλουν στα νοσοκομεία. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Κινέζοι έσπευσαν να χτίσουν δύο νέα νοσοκομεία, διότι κι εκεί πέθαναν αρχικά πολλοί όχι επειδή η ασθένεια είναι τόσο σοβαρή, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να τους περιθάλψουν.

    Η συγκεκριμένη επιδημία ανέδειξε δυστυχώς με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι έχουν τρωθεί παντού τα δημόσια συστήματα υγείας. Αλλά αυτό είναι μία συζήτηση για το μέλλον. Επί του παρόντος, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι αυτό που γράφει ο κ. Ζιακόπουλος, αλλά μας λένε και καθημερινά, να περιορίσουμε, δηλαδή, τις μετακινήσεις και τις επαφές μας στις άκρως απαραίτητες. Και να ελπίζουμε ότι και η βελτίωση του καιρού θα επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού. Αλλιώς θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες μέχρι να αποκτήσει αντισώματα ο γενικός πληθυσμός και να είναι μία - όχι απλή, διότι και αυτή είναι σε πολλές περιπτώσεις φονική - γρίπη ο κορωνοϊός.

    Δηλαδή, ο στόχος είναι να αρρωσταίνουν σοβαρά όχι περισσότεροι από όσους μπορούν να αντέξουν τα νοσοκομεία. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αρρωσταίνουν όσο το δυνατόν λιγότεροι. Ουσιαστικά είναι μία κούρσα με τον χρόνο, που όσο περνάει χωρίς κάποια έξαρση του ιού, τόσο οι πιθανότητες θα γέρνουν προς το μέρος μας. Αφού η λογική λέει ότι ο ήλιος θα δώσει τη χαριστική βολή στον κορωνοϊό. Κανένας ζωντανός οργανισμός δεν μπορεί να αντέξει, άλλωστε, για πολύ όταν ο ήλιος βγαίνει καυτός, λαμπερός και καλοκαιρινός.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χωρίς την παρουσία πιστών θα τελεστούν οι λειτουργίες του Πάπα για το Πάσχα των Καθολικών, λόγω του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters. H συγκεκριμένη ανακοίνωση του Βατικανού δεν έχει προηγούμενο, καθώς οι τελετές από τη Μεγάλη Τρίτη μέχρι την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών προσελκύουν συνήθως χιλιάδες ανθρώπους. Επίσης μέχρι την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών στις 12 Απριλίου όλες οι κυριακάτικες λειτουργίες του Πάπα θα μεταδίδονται μέσω ίντερνετ και τηλεόρασης, χωρίς την παρουσία κοινού.

    Αρχικά, η απουσία κοινού από τις λειτουργίες επρόκειτο να κρατήσει ως τις 18 Μαρτίου, αλλά παρατάθηκε, καθώς ο Πάπας και η Καθολική Εκκλησία αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν παραδόσεις αιώνων, εξαιτίας του κορωνοϊού. Και αλλού στην Ιταλία, που μετράει 1.441 νεκρούς από τον ιό, ακυρώθηκαν λειτουργίες, ενώ επίσκοποι ενημερώνουν το κοινό ότι μπορεί να παρακολουθήσει τις τελετές για το Πάσχα των Καθολικών από την τηλεόραση και το ίντερνετ.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-pope/papal-easter-events-to-be-held-without-faithful-attending-vatican-says-idUSKBN212094?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να βγαίνουμε στο μπαλκόνι να μας βλέπει ο ήλιος, που τονώνει το ανοσοποιητικό μας χάρη στη βιταμίνη D, είπε χθες γνωστός λοιμωξιολόγος. Ποιος ήλιος, όμως, που με τη βαριά συννεφιά και αυτόν τον θυελλώδη βοριά και τις μονοψήφιες θερμοκρασίες μέσα Μαρτίου ο καιρός θυμίζει Ιανουάριο. Ο χειμώνας διανύει αισίως τον τέταρτο μήνα του (4/12 η πρώτη ψυχρή εισβολή, μετά βροχές, χιονιάδες κ.λ.π.) με αφύσικα άσχημες συνθήκες κατά διαστήματα (ειδικά οι βοριάδες τα 2-3 τελευταία χρόνια είναι δέκα φορές πιο άγριοι απ' ό,τι στις αρχές της δεκαετίας - το λέω διότι τους βιώνω στην ακροθαλασσιά, εκεί που ο άνεμος είναι αμείλικτος.

    Την ίδια στιγμή ο κορωνοϊός απειλεί τη σωματική και την ψυχική μας υγεία, αλλά και το ξεχαρβαλωμένο και απαξιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Έχουμε περισσότερους παπάδες απ' ό,τι γιατρούς, έχουμε περισσότερες εκκλησίες από ό,τι νοσοκομεία και δεν θέλω να σκεφτώ τι έχουν να τραβήξουν καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί, ακόμα και τραυματίες από τροχαία και άλλους λόγους που θα χρειαστούν κι αυτοί νοσηλεία, εν μέσω επιδημίας.

    Πάνω που όλα θα τελείωναν τέτοια εποχή. Ο χειμώνας, η γρίπη και οι άλλες ιώσεις, το κρύο - που ότι μας κάνει σε κάτι καλό είναι μόνο στο μυαλό μας, στην πραγματικότητα εξουθενώνει και τους πιο δυνατούς οργανισμούς - θα έπρεπε να είχαν δώσει ήδη τη θέση τους στην άνοιξη και την καλοκαιρία. Όμως, ένας κουρασμένος σωματικά και ψυχολογικά πληθυσμός - και λόγω της βίαιης πτώσης του βιοτικού επιπέδου εδώ και μία δεκαετία - θα πρέπει να αντέξει κι άλλο τη βαρυχειμωνιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Θα έρθει ποτέ το καλοκαίρι μας;
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μέχρι εχθές το μεσημέρι ο καιρός ήταν καθαρά ανοιξιάτικος,αλλά μετά τις 5 φόρτωσε για τα καλά και πριν νυχτώσει ένα ψιλόβροχο έκανε την εμφάνισή του,που περνώντας η ώρα έδινε την θέση του σε όμορφη ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης.
    Από τις 9 το βράδυ και μέχρι τώρα βρέχει ασταμάτητα με αυξομειουμενη ένταση.
    Είναι ένα φθινοπωχειμωνιατικο διάλλειμα αρκετά ευεργετικό για φυτά,δέντρα και ειδικά για τα σπαρτά.
    Άλλη μια φορά όμως στον νομο μου,το περισσότερο νερό το δέχθηκαν οι δυτικές και κεντρικές περιοχές και πολύ λιγότερο οι ανατολικές και νότιες περιοχές.
    Λόγω της θερμοκρασίας τα βουνά θα βάλουν αρκετό χιόνι,όπως και κάποια πολύ ορεινά,αλλά τις επόμενες ημέρες αυτά γρήγορα θα λιώσουν,χωρίς παγωνιες και κτλ.
    Αυτό το βλέπω στην περιοχή μου εδώ και πολύ καιρό,με τον Παρνασσό να "υποβαλεται" σε ένα συνεχόμενο σκωτσεζικο ντους,καθως στο οποιο χιόνι βάζει,την 3η ημέρα οψι μονο δεν υπάρχει αλλά λιωνοντας παίρνει μαζί του και αρκετό παλιό με αποτέλεσμα όλη νότια και ανατολικη πλευρά του να ειναι εντελώς άδειες.
    Πιστεύω ότι σιγά σιγά αυτά τα διαλείμματα θα αρχίσουν να αραιώνουν και την θέση τους θα πάρουν πιο ανοιξιάτικες ημέρες που φυσικά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και λίγες καλές στιγμές με βροχερό καιρό.
    Αυτό από την μια πλευρά δεν είναι και τόσο καλό μιας και περιοχές που δεν ευννοηθηκαν όλον τον χειμώνα θα έχουν πρόβλημα,απο την άλλη πλευρά όμως ίσως αποδειχθεί σωτήριο όσο αναφορά τον κορονοιο και την εξάπλωση του.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα έρθει, θα έρθει Βαγγέλη. Ήδη είχαμε μια καλή γεύση άνοιξης τις προηγούμενες μέρες. Πάντως πολλοί επιστήμονες ακόμα δεν έχουν σαφή άποψη για το αν ο κορωνοιος θα παρουσιάσει ύφεση (όπως αλλά στελέχη της γρίπης) με την άνοδο της θερμοκρασίας. Θα συμφωνήσω όμως απόλυτα μαζί σου για τη βιταμίνη d κ τα οφέλη της. Όπως θα συμφωνήσω απόλυτα κ για την συσσωρευτικη κόπωση του λαού μας από την πτώση του βιοτικού μας επιπέδου. Δυστυχώς ηδη διαφαίνεται η ύφεση στον τουρισμό της χώρας. Και εδώ στη Ρόδο αλλά κ σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, τα μηνύματα δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά όχι μόνο προσεχώς, αλλά κ για όλο το 2020

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oι επιστήμονες κρατούν για όλα μία επιφύλαξη και καλά κάνουν. Οι πιθανότητες είναι, όμως, να παρουσιάσει ύφεση ο κορωνοϊός ακριβώς λόγω της φύσης του, που είναι να μεταδίδεται σχεδόν πάντα με αερομεταφερόμενα σταγονίδια, τα οποία δεν επιβιώνουν σχεδόν καθόλου σε υψηλές θερμοκρασίες, ούτε στον ήλιο. Για αυτό και δεν υπάρχουν ιογενείς λοιμώξεις το καλοκαίρι. Απλά, επειδή ο γενικός πληθυσμός δεν έχει αντισώματα, μπορεί να μην εξαφανιστεί ο κορωνοϊός, όπως γίνεται για παράδειγμα με τη γρίπη, αλλά απλά να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή του σε ελεγχόμενα ή και αμελητέα επίπεδα.

      Μία ακόμα ελπίδα είναι η Κίνα, που τις τελευταίες 11 μέρες δεν έχει ούτε ένα νέο εγχώριο κρούσμα, πλην της επαρχίας Wuhan, όπου κι εκεί καταγράφονται μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού κρούσματα κάθε μέρα. Και μιλάμε για μία χώρα με πόλεις των 20-25 εκ. και πυκνοκατοικημένες, με πολύ επιβαρυμένη ατμόσφαιρα και με επαρχίες, που έχουν τον πληθυσμό ολόκληρης της Ιταλίας ή της Γαλλίας.

      Επί της ουσίας, από τις 22 Ιανουαρίου που πήραν τα πρώτα μέτρα οι Κινέζοι, μείον 11 μέρες που δεν έχουν ουσιαστικά κανένα κρούσμα, σημαίνει ότι όχι απλά έχουν περιορίσει, αλλά έχουν εξαφανίσει τον κορωνοϊό από τις 5 Μαρτίου. Δηλαδή, σε 1,5 μήνα περίπου. Βέβαια, οι Κινέζοι είναι και πιο πειθαρχημένοι, πιο νέοι, πιο αποφασιστικοί και πιο αποτελεσματικοί σε σχέση με τον δυτικό κόσμο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Χρήστος Σιμούλης16 Μαρτίου 2020 στις 12:13 μ.μ.

    Λοιπόν, κάθε 24 Φεβρουαρίου ο αξιότιμος κ. Ζιακόπουλος και η οικογένειά του θα επισκέπτονται την όμορφη Κόνιτσα για να γιορτάσουν την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και την απελευθέρωση από τον ιό, Χρήστο μου!
    Καλημέρα από την ηλιόλουστη και πολύ φοβισμένη Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ κ. καθηγητά, μόνο με την ιδέα ότι δεν μπορώ να πηγαίνω στο χωριό μου, τη Νεάπολη Κοζάνης, μου έρχεται τρέλα. Επιπλέον, βλέπετε είναι κοντά στη Δραγασιά και στη Δαμασκηνιά.

      Διαγραφή