Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων περιόδου 8-11/3/2022


ΓΕΝΙΚΑ

Χιονοπτώσεις κατά περιόδους και κατά τόπους -όχι με την ένταση της «Ελπίδας»- με εφήμερες, ως επί το πλείστον, χιονοστρώσεις στις περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Κίνδυνος καταστροφών από παγετό στην αγροτική παραγωγή στο δεύτερο μισό της τρέχουσας εβδομάδας κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ (8-9/3)

Κατά περιόδους χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ηπείρου (άντε, να γίνει κάτι με τα Γιάννενα και την Κόνιτσα γιατί όταν θα πάω εκεί, δεν θα έχω μούτρα να βγω στο Παζάρι), της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας κα της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Μέτριας έντασης βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές.


ΠΕΜΠΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ (10-12/3)

Οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν ως τα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας καθώς και  των νησιών του Α-ΒΑ Αιγαίου, αλλά στις περισσότερες περιοχές θα είναι εξασθενημένες. Τονίζεται, πάντως, ότι στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα από τη Θεσσαλία ως την Α. Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας, κατά περιόδους θα σημειώνονται αξιόλογες χιονοπτώσεις με εφήμερες όμως και μικρού πάχους χιονοστρώσεις στις χαμηλού υψομέτρου περιοχές.

Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αξιόλογες χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (στα παράλια επικρατέστερο θα είναι το χιονόνερο) αναμένονται από απόψε τη νύχτα ως αύριο το μεσημέρι.

Στην ΑΤΤΙΚΉ το επόμενο πενθήμερο χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης αναμένονται κατά περιόδους κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού. Από πλευράς υψομέτρου, ως την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στις ορεινές-ημιορεινές περιοχές, αλλά από την Πέμπτη, με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, θα κατέβουν και στα πεδινά. Στην πόλη της Αθήνας είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις, αλλά η χιονόστρωση είναι λίαν αμφίβολη.

Καλημέρα και Καλή Σαρακοστή σε όλους

50 σχόλια:

  1. χιονια σε ολη την θεσσαλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.Καλή Σαρακοστή σε όλους.=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε για την ενημέρωση νά είστε καλά! Καλημέρα κ καλή σαρακοστή! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Κύριε Ζιακόπουλε!

    Για την Τρίπολη και τον Πάρνωνα τι φαίνεται? Περιμένουμε μεγάλες χιονοστρώσεις και παγετό?
    Πιστεύετε θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα για τις καλλιέργειες, και τις αγροτικές μας παραγωγές εδώ στα ορεινά του Πάρνωνα?

    Ευχαριστώ,
    με εκτίμηση και σεβασμό.

    Τάσος από Άγιο Πέτρο Αρκαδίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με την ευχή σας και επίσημε κύριε Ζιακόπουλε...αντε και αν ο περσινός χειμωνας ηταν πτυχίο αυτος ηταν μεταπτυχιακό..μολις μας τελειώσει και αυτος ο Αυλωνας παρακαλώ να επιστρέψουμε στον Β παγκόσμιο πόλεμο.ποτ χω ..μην αρχίσουμε πάλι τα θρησκευτικά και την λαογραφία!!"θωμάς"

    υ.γ. δειτε μολις ησυχάσετε την συμπεριφορά του Αζορικού...και που πήγε φέτος το ρεύμα του κόλπου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σε όλους κ καλή Σαρακοστή υγεία
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μοτίβο παραμένει εκνευριστικά ίδιο.
    Θεσσαλονίκη, Γιάννενα με κρύο όλο το χειμώνα να περιμένουμε εδώ και μήνες μια ημέρα,η καλύτερα μια ώρα με νιφάδες,(είναι από αστείο μέχρι κατάντια),και τα Αφρικανικά κράσπεδα της χώρας, πρωτοστατησασας της Αθήνας να δέχονται χιόνια...
    Σήμερα η Θεσσαλονίκη έχει 9C,η Αθήνα αυτή τη στιγμή 15C...
    Στο δικό μου μέτρο "δικαιου",είναι μη αποδεκτό,αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα στη στρέβλωση της τελευταίας εικοσαετίας.
    Μπορείτε οι νότιοι να πανυγυρισετε την κλιματική αλλαγή.
    Από Αφρική κάνατε μετάβαση σε Σκανδιναβία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καιρικό δίκαιο -εντός ή εκτός εισαγωγικών- δεν υπάρχει, αγαπητέ φίλε. Όπως επίσης δεν υπάρχει κανενός είδους νότιο (ή βόρειο αντίστοιχα) πανηγύρι από τους συνετούς ανθρώπους. Πανηγύρι υπάρχει σε μια μερίδα ατόμων που μπορούν και εκμεταλλεύονται αυτές τις καταστάσεις για λίγη δημοσιότητα και κανένα κλικ παραπάνω. Τα είπε κι ο κύριος Ζιακόπουλος πολύ καλύτερα εχθές. Ας μη μεμψιμοιρούμε για τα κρύα και τα χιόνια. Οι καιρός κάνει κύκλους, όπως και να 'χει. Είτε με είτε χωρίς κλιματική αλλαγή.

      Διαγραφή
    2. To καλοκαίρι που βιώνουμε στο νότο μετά το 2000 δεν θα ήθελες να το βιώσεις. Για τη χαρά περί κλιματικής αλλαγής.

      Διαγραφή
    3. Αν η "Ελπίδα" δεν μας επέλεξε δεν φταίνε εκείνοι που τους επέλεξε γι' αυτό δεν πρέπει να έχουμε παράπονο με εκείνους.

      Διαγραφή
    4. Νίκος Παντελικίζης7 Μαρτίου 2022 στις 2:43 μ.μ.

      Φίλε ανώνυμε νομίζω ότι βγάζεις ένα φοβερό κόμπλεξ με την Νότια Ελλάδα και την Αττική που αδικεί πρώτα απ'όλα εσένα σαν άνθρωπο και όχι όσους μένουμε Νότια Ελλάδα ή Αττική! Γιατί πολύ απλά δεν έχουμε κάνει συμφωνία με τον Θεό,τον καιρό και την κλιματική αλλαγή...
      Όμως δεν θεωρώ και σωστό εμένα προσωπικά που μένω στην Αθήνα και μου αρέσει το χιόνι ότι πρέπει να απολογηθω γιατί χιονίζει στην Αθήνα και όχι στην Θεσσαλονίκη και χαιρόμαστε όσοι μας αρέσει το χιόνι!!
      Έτσι θέλει φίλε το μοτίβο του καιρού, έτσι γίνεται...
      Νομίζεις ότι αν χιονίσει στην Θεσσαλονίκη, στην Βέροια,στα Ιωάννινα και όχι στην Αθήνα θα στεναχωρηθω; Όχι φυσικά,θα χαρώ για ότι μας δώσει εδώ ο καιρός και στους υπόλοιπους συμπατριώτες μας στον τόπο τους!
      Επίσης σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή, όσοι μένουμε στην Αθήνα,να ξέρεις ότι το καλοκαίρι βιώνουμε το καυτό πρόσωπο της και δεν λέμε γιατί έχουμε εμείς 42-43 βαθμούς και δεν έχει και η υπόλοιπη χώρα.
      Ας αφήσουμε λοιπόν έξω από το σκεπτικό Βόρειοι και Νότιοι τον καιρό...
      Εύχομαι στον δάσκαλο από εδώ το μπλόκ του, Καλή Σαρακοστή με υγεία καθώς και σε όλους τους Έλληνες όπου και αν μένουν!
      Νίκος Παντελικίζης, Αθήνα.

      Διαγραφή
    5. Ο ανώνυμος φίλος παραπάνω δεν βγάζει μεμψιμοιρία ούτε κατηγορεί κανέναν, προς Θεού. Απλώς εκφράζει τη δικαιολογημένη πικρία του για την εμμονή του καιρού, που στα δυτικά και βόρεια δίνει μεν κατά περιόδους πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά αδυνατεί να τις συνδυάσει με υετό. Ας με συγχωρήσουν οι "νότιοι", αλλά κι εκείνοι θα γκρίνιαζαν το ίδιο αν η κατάσταση ήταν αντίστροφη. Ως χιονόφιλος, ασφαλώς και χαίρομαι με τη χαρά π.χ. του Μυκονιάτη όταν βλέπει χιόνι, αλλά δεν είμαι τόσο μεγαλόψυχος ώστε να πω ότι δεν πειράζει που δεν είδα νιφάδα στην αυλή μου, αρκεί να χιονίζει στους ανεμόμυλους. Επίσης, δεν είναι και εντελώς φυσιολογικό (τουλάχιστον βάσει των κλιματικών δεδομένων που γνωρίζαμε έως τώρα) να ετοιμάζονται η Θήβα και τα βόρεια προάστια για δεύτερη αξιόλογη χιονόστρωση φέτος (μετά το μισό μέτρο της Ελπίδας) και την ίδια στιγμή τα Γιάννενα ή η Θεσσαλονίκη ή τα Τρίκαλα να μην έχουν δει ουσιαστικά τίποτα από χιόνι όλο το χειμώνα. Αυτή η "εύνοια" προς τα προσήνεμα τείνει να εμφανίζεται με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ οι διατάξεις που παλαιότερα έφερναν τους μαγευτικούς κεντροβόρειους χιονάδες τείνουν να εξαφανιστούν. Όσο για τα 40άρια, μια χαρά 40άρια είχαμε οι Θεσσαλοί το περασμένο καλοκαίρι και μια χαρά 40άρια θα έχουμε και το επόμενο. Δεν θα μας λυπηθεί ο καύσωνας τον Αύγουστο επειδή δεν είδαμε νιφάδα όλο τον Γενάρη.
      Νίκος, Τρίκαλα

      Διαγραφή
    6. Θα παρακαλούσα να είσαι προσεκτικός με τους χαρακτηρισμούς σου.
      Το γεγονός ότι δεν σου αρέσει η άποψη,δεν σου δίνει δικαίωμα να προσβάλλεις τον εκάστοτε διαδυκτιακο και όχι μονο "συνομιλητή "σου.
      Είναι απλός κανόνας αποδοχής και στηρίζεται στο σεβασμό.
      Καλό είναι προς όφελος της πολυφωνίας και της συνύπαρξης να τον έχουμε.
      Πρόσεξε μην αδικεις εσύ τον εαυτό σου.
      Σουανης Δημήτρης.

      Διαγραφή
    7. ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ξάνθης???

      Διαγραφή
    8. Πού το πάτε, παίδες; Θέλετε να με κάνετε και παιδονόμο; Δεν το αντέχω!

      Διαγραφή
    9. Κλείνει εδώ.
      Καλό βράδυ σε όλους.
      Σουανης Δημήτρης.

      Διαγραφή
    10. Από πότε βρε φίλε ανωνυμε των 12.14 μ.μ.η Αθήνα θεωρείται αφρικανικό κρασπεδο? Μεταφέρθηκε στη Βεγγάζη? Τι άλλο θα ακούσουμε...Anyway, καλή Σαρακοστή με υγεία για όλους μας! Και να απολαμβανουμε τα καλούδια του καιρού όποια κι αν είναι αυτά. Και μια επισήμανση και προς φανατικούς χιονοφιλους: Είναι πάντα ωραίο κ όταν πέφτει και όταν το στρωνει, αλλά αυτή την εποχή δημιουργεί και προβλήματα σε καλλιέργειες (ειδικά αν έχει παρατεταμενες παγωνιες που δυστυχώς διαφαίνονται σε καποιες περιοχές)

      Διαγραφή
  8. Μπραβο δασκαλε η κρητη εκτος...Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας έφαγε η "Ελπίδα", Γιάννη, που άναψε μεγάλες φωτιές στην Πρωτεύουσα και όλες οι "πυροσβεστικές" δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες εδώ για να τη σβήσουν. Εννοείται ότι η Κρήτη είναι μέσα στο παιχνίδι των βροχών και των χιονοπτώσεων, οι οποίες μάλιστα στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας θα κατέβουν αρκετά χαμηλά. Αναφορικά με την ένταση και την επικινδυνότητα των φαινομένων στο νησί, υπάρχουν κάποια ερωτηματικά που θα απαντηθούν τις επόμενες ημέρες.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα και καλή σαρακοστή σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Χρόνια πολλά! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αρχίζω να το πιστεύω...Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς σοβαρό δυναμικο αίτιο μη περιμένεις πολλά γείτονα. Κάτι τραφακια θα έχουμε με μέτριο υετο αλλά καμία φορά αυτά μας δίνουν εκπλήξεις. Καλή σαρακοστή σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Γιάννη εδώ που φτάσαμε και τα τραφακια μας κάνουνε οι επόμενες μέρες εινα η τελευταία πράξη του χειμώνα.Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν οι Γιαννιωτες να κατηφοριζουν στις κρυστάλλινες παραλίες της Ηγουμενίτσας.

      Διαγραφή
  11. Δάσκαλε έρχεται και η επιβαιβεωση από την ανάρτηση σας δυστυχώς τα δέντρα που άνθισαν τώρα θα υποφέρουν , δυστυχώς καταστροφές στις καλλιέργειες με αυτές τις θερμοκρασίες που προβλέπονται θα καταστραφούν ,μακάρι να μην επαληθευτούν οι προγνώσεις λέω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Μίμη, ελάτε με το καλό στην Κόνιτσα, να γίνει με το καλό και παζάρι και μην αγχώνεστε, οι μόνιμοι Κονιτσιώτες περιμένουμε με ανυπομονησία και χαρά όλους τους ξενιτεμένους συντοπίτες μας βρέξει χιονίσει ������
    Ας αγχωθουμε όμως για όλους τους παραγωγούς που αυτές τις δύσκολες εποχές αγωνιούν για την παραγωγή τους που από αυτήν περιμένουν να εξασφαλίσουν τις οικογένειες τους...
    Ας αγχωθουμε για όσους ζοριζονται οικονομικά και δεν αντέχουν άλλα έξοδα θέρμανσης....
    Με τον Θεό και τον καιρό όμως δεν μπορεί να τα βάλει κανείς.... Καλή Σαρακοστή από την βροχερή και με 8 βαθμούς Κόνιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. NW Pindos
    Από την παραπάνω πρόγνωση προσωπικά εστιάζω στα ακόλουθα σημεία: 1) Ότι το μέτωπο που θα επισκεφθεί τη χώρα ναι μεν δεν θα είναι της έντασης της Ελπίδας και άρα επομένως τα όποια φαινόμενα δεν θα είναι πολύ ισχυρά, θα έχουν όμως μια μέση κανονική ένταση, 2) και μόνο το γεγονός ότι η επερχόμενη κακοκαιρία τίθεται στο κάδρο σύγκρισης με την Ελπίδα ανεξάρτητα αν θα είναι μικρότερης έντασης, από μόνο του δηλώνει κάτι. Αν λέγαμε, για παράδειγμα, έρχεται καταιγίδα όχι με την ένταση ενός τυφώνα και μόνο το γεγονός ότι την αντιπαραβάλουμε με τυφώνα κάτι θα έδειχνε, 3) Ότι παίζει για χιονόστρωση η Αθήνα (και άρα δηλαδή σε γενικές γραμμές τα όρια του δήμου) με ότι αυτό συνεπάγεται για τα βόρεια και πιο ορεινά τμήματα του νομού και 4) ότι τα όποια φαινόμενα θα έχουν ένα βάθος διάρκειας (μορφής on - off).
    Ενόψει αυτών νομίζω: 1) στην Αττική θα χιονίσει (τίμια) και στα βόρεια - βορειοανατολικά τμήματα (προάστια) της περιοχής και φυσικά (ακόμη τιμιότερα) στα ορεινά, 2) Τα φαινόμενα θα είναι μεν μικρότερης έντασης σε σχέση με την Ελπίδα, αλλά μεγαλύτερης διάρκειας με κάποιες αυξομειώσεις, 3) ουδόλως μπορούμε να αποκλείσουμε τη δημιουργία προβλημάτων λόγω χιονιού και 4) ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε ένα κλικ πιο έντονα φαινόμενα (γενικότερα στη χώρα). Και βέβαια να μην ξεχνάμε και την αρχή: Παγωνιές στο Βορρά, χιόνια στο Νότο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ μπορεί να έχεις αυτήν την αρχή φίλε,(που ισχύει)αλλά εδώ υπάρχει η αντικημενικη αρχή:παγωνιες στο βορά,σχεδιαζόμενες με υετο απο δυτικά,που σημαίνει χιονοπανηγυρι σε μεγαλη έκταση στα ηπειρωτικά και Θερμαϊκό,και οχι Σαρωνικό.
      Εγω φυσικά επιλέγω την δεύτερη!
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη..συνδυαζομενες ήθελα να πω
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
  14. Καραβατακης Αντώνιος7 Μαρτίου 2022 στις 4:38 μ.μ.

    Καλησπέρα Δάσκαλε κ καλή σαρακοστή. Πως τα βλέπετε,θα έχουμε αρνητικές θερμοκρασίες ακόμη και στα πεδινά της Λέσβου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι γκρίνια κ αυτή από μερικούς!! Χωριά Καρδίτσας Τρικάλων χιόνι πάρα πολύ!! Βόλος τον γενναρη χιονοστρωση κ πέρυσι! Θεσσαλία είμαστε κ εμείς! 25 Μαρτίου 1985 παρέλαση στην Αθήνα με χιόνι!! Η Θήβα κ η Λιβαδειά ανέκαθεν έπιαναν χιόνι! Η Λάρισα ανέκαθεν έπιανε 43αρια κ βάλε!! ΠΆΝΤΑ φταίει ο καιρός που στο κάτω κάτω δεν προειδοποιεί!!! Ούτε όλα να τα φορτώνουμε στην κλιματική αλλαγή! Δεν έχουν ακούσει οι γκρινιάρη δες την φράση έχει ο καιρός γυρίσματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το πρώτο μισό του ο Μάρτης κάνει μια στις τρεις-τέσσερις χρονιές, αυτά που προβλέπει ο δάσκαλος. Η διάρκεια φέτος μοιάζει να είναι ασυνήθιστη αλλά και αυτό δεν είναι πρωτοφανές. Την επόμενη Δευτέρα θα κάνουμε "ταμείο". Πάντως για την κακή τύχη των αγροτών έχω να πω ότι φέτος καθώς δεν προηγήθηκαν υψηλές θερμοκρασίες το κακό θα είναι μικρό. Αντίθετα με τις καταστροφές που προκάλεσε τους δύο προηγούμενους Μαΐους ο πρωτοφανής καύσωνας. Το επόμενο διάστημα δεν το λες κλιματική αλλαγή, τα άλλα που προανέφερα φωνάζουν μόνα τους ότι είναι ο κακός μας ο καιρός. Όσο για τον "πόλεμο" βορείων, νοτίων, δυτικών και προσήνεμων για το που χιονίζει και που ξαστερώνει, μόνο γέλιο προκαλεί σε μένα τουλάχιστον. Αντε καλή Σαρακοστή και καλή απόλαυση σε όλους...γιατί ο καιρός όπως και να είναι είναι το χόμπι μας. Δεν χρειάζεται να ήμαστε οπαδοί ούτε τοπικιστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. δασκαλε καλη σαρακοστη. Τιμη μου να μπορω να σας μιλω μιας και σας εβλεπα απο μικρο παιδι και εσας και αλλους συναδελφους σας. Ηθελα λιγο να ρωτησω. Εχω την εντυπωση οτι μερες αργιων κυριακες κλπ η εμυ υπολειτουργει τουλαχιστο τα τελευταια χρονια που παρακολουθουμε διαδικτυακα. Πως το βλεπετε αυτο. Πολλες φορες τα δελτια αργιων ειναι κοπιες της προηγουμενης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιάννης απο Μυτιληνη7 Μαρτίου 2022 στις 7:27 μ.μ.

    Καλησπέρα και καλή Σαρακοστή σε όλους!!! Πριν λίγο ξεκίνησαν μπουρίνια στην Καλογρέζα Αττικής!! Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε για την ενημέρωση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα.Θα ήθελα τα φώτα σας.Σαββατο βράδυ στην Τσαγκαράδα με με 4-5 βαθμούς βρέχει με απίστευτη ένταση.Ξαφνικα ενώ αυτό που ρίχνει είναι νερό με το που πέφτει στο έδαφος στερεοποιείται σε κατι μεταξύ χιονιού;σπυρωτου πάγου;το οποίο σωρευεται 10 πόντους.Δεν είναι χαλάζι . Μοιάζει με τριμμένο πάγο και ενώ συνεχίζει να βρέχει αυτό δεν λιώνει και το πρωί το μαζεύουν με φτυάρια.Τι ακριβώς έγινε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο έγινε στην πόλη της Λαμίας χθές το βράδυ με μια ξαφνική μπόρα,με 9 βαθμούς και 0 στα 1250μ "βλέπε Μαυρολιθάρι",χωρίς όμως να κάνει accumulation.(ξεχάσαμε τα ελληνικά με τα μοντέλα,που μας έχουν φάει την ζωή)
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Γιάννης από Μυτιλήνη8 Μαρτίου 2022 στις 7:00 π.μ.

      Πρέπει να είναι η πηγνυόμενη (παγωμένη) βροχή!! Όταν πέσει κάτω κάθεται σαν την σταγόνα του κεριού όταν πέσει κάτω..

      Διαγραφή
  20. ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!


    Κάθισμα Τριωδίου
    Ήχος α’. Του λίθου σφραγισθέντος
    Ηνέωκται της θείας, μετανοίας τα πρόθυρα, προσέλθωμεν προθύμως, αγνισθέντες τα σώματα, βρωμάτων, και παθών της αποχήν, ποιούντες ως υπήκοοι Χριστού, του καλέσαντος τον κόσμον, εις Βασιλείαν την επουράνιον, δεκάτας του παντός ενιαυτού, προσφέροντες τω πάντων Βασιλεί, όπως και την Ανάστασιν αυτού, πόθω κατίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μεστή, λογική, αναλυτική πρόγνωση. Κάποια στιγμή θα πρέπει κάπως να καταλάβουν όλοι οι "μετεωρολόγοι" των "κλικ" των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι η πρόγνωση δεν είναι ούτε μέσο προσωπικής προβολής, ούτε μέσο πραγματοποίησης δημοσίων σχέσεων αλλά δημόσιο αγαθό που προορίζεται για την ενημέρωση της κοινωνίας και την προετοιμασία του κράτους απέναντι σε ακραία φαινόμενα. Συνεπώς εδώ ταιριάζει το αρχαίο ρητό : 'Λάλει α δει και ό,τι δει και ούκ ακούσει α μη δει'
    Εύχομαι καλή Σαρακοστή σε όλους με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει,νομίζω,Αχιλλέα να σημειωθεί ότι η Πυθαγόρεια αυτή ρήση είχε τεθεί κάποτε ως θέμα Έκθεσης σε Πανελλήνιες εξετάσεις.======Π.Α.

      Διαγραφή
  22. Καλημέρα σε όλους και καλή Σαρακοστή,

    Προς το παρόν η μόνη συσχέτιση με τον Μάρτη του 87, είναι η εξαιρετικά χαμηλή προγνωσιμοτητα.

    Μετά την Πέμπτη, απλά χάος!

    Και δεν φταίνε τα μοντέλα για αυτό κατά την γνώμη μου, αλλά η ίδια η ιδιομορφια του συγκεκριμένου καιρικου setup και προφανώς η άνοιξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακολουθωντας τα μοντέλα καιρού μαθαίνεις για τις καιρικές συνθήκες τις επόμενες 2-3 ημέρες ενώ αν παρακολουθούμε το μπλογκ του δασκάλου μαθαίνουμε μετεωρολογια.Καλημερα

      Διαγραφή
  23. Ηπειρωτικής υφής χιονιάς γενικά πού θα συνδυάζει λίγο απ'όλα.
    Δηλαδή τοπικά αξιόλογα φαινόμενα εδώ και εκεί,κατά κύματα ανά διαφορετική περιοχή φαινόμενα,όπως και κρύο διαρκείας άγνωστης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία λήξης!
    Επίσης η όλη δομή θα θυμίζει καιρό ψυχρής λίμνης πού συναντάμε συνήθως την άνοιξη και γι αυτό ο πιό τοπικός και ηπειρωτικός χαρακτήρας των φαινομένων.
    Το πιό παγωμένο διάστημα δείχνει μεταξύ Πέμπτης και Σαββάτου.
    Η βόρεια κυρίως Κρήτη,θα λάβει και αυτή αξιόλογα φαινόμενα με πολλά χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά.
    Τα λιγότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα πολύ ανατολικά νησιωτικά τμήματα και τη Θράκη.
    Τέλος υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας κάποιου χαμηλού δυτικά μας την Κυριακή και μικρής υποβάθμισης τού ψύχους στα δυτικά κυρίως.
    Εάν αυτό συμβεί(είναι πολύ νωρίς ακόμη)θα μιλάμε για ονειρικό κλείσιμο τού χειμώνα καθώς θα χιονιστεί πάρα πολύ η Ήπειρος μέχρι χαμηλά,Θεσσαλία Στερεά και Μακεδονία.

    Γιάννενα Κόνιτσα πιστεύω αυτή τη φορά θα δεχτούν χιονοπτώσεις από αύριο κυρίως το βράδυ έως Τετάρτη πρωί με τη μάχη του στρωσίματος αμφίρροπη.
    Η Θεσσαλονίκη ήδη από τη νύχτα θα έχει αξιόλογο υετό με πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά ημιορεινά αλλά ακόμη και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα ενώ πιστεύω ότι πρόσκαιρα υγρό χιόνι θα πέσει και στην πόλη.
    Πολύ χαμηλά θα χιονίσει σε όλη επίσης την δυτική Θεσσαλία και την κεντροδυτική Μακεδονία.
    Υπάρχει περίπτωση λόγω εποχής να έχουμε σε ορισμένες περιοχές λιγότερα φαινόμενα τού αναμενόμενου και σε άλλες περισσότερα,όπως και τα υψόμετρα χιονόπτωσης από περιοχή σε περιοχή να διαφέρουν.
    Ας μην το ξεχνάμε αυτό καθώς πρόκειται για μικροδιαταραχές λόγω των λιμναζόντων πολύ ψυχρών και ασταθών αερίων μαζών στη μέση τροπόσφαιρα,όπου σε συνδυασμό με την εποχή μπορούν να δημιουργήσουν τοπικές εκπλήξεις.
    Όπως και να έχει ένας Μάρτης από τούς πιό ψυχρούς των τελευταίων 10ετιών είναι γεγονός.
    Με "Ελπίδα" δεν έχει σχέση όπως και με Μάρτη 87 επίσης.
    Ας τον απολαύσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
    Καλό βράδυ από την Αιτωλοακαρνία όπου και σήμερα ο καιρός δε μας άφησε έτσι.
    Βροχές στα πεδινά ποτιστικές(3,6mm), αρκετό κρύο και εκ νέου χιόνι στο Παναιτωλικό όπως και στα υπόλοιπα ορεινά πάνω από τα 950 με 1000μ περίπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σε συμπλήρωμα τού παραπάνω σχολίου μού,εννοείτε ότι θα χιονίσει και σε Εύβοια και σε Αττική μέχρι σχετικά χαμηλά.
    Απλά δε θεωρώ ότι στο νομό Αττικής πλην των βορείων προαστίων πού θα έχουν κατά διαστήματα από Πέμπτη αξιόλογες χιονοπτώσεις, χρειάζετε κάποια προσοχή,καθώς δεν ευνοούνται ιδιαιτέρες χιονοστρώσεις στο λεκανοπέδιο ούτε χιονοπτώσεις πλην πρόσκαιρου χαρακτήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτη,αργολικος καμπος θερμοκρασιακα (παγετος)τι βλεπεις?ανθησμενες βερυκοκιες και ετοιμες οι πορτοκαλιες.

      Διαγραφή
    2. Βλέπω οριακά να έχετε παγετό από την Πέμπτη τα ξημερώματα κ μετέπειτα φίλε.
      Στα θετικά είναι ότι οι όποιες πιθανές συννεφιές με τον άστατο καιρό θα κρατήσουν τις θερμοκρασίες κοντά η κάποιες φορές ελάχιστα κάτω από το 0 στον κάμπο.
      Οι πιό επικίνδυνες μέρες θεωρώ ότι θα είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πού το ψύχος ναι μεν θα εξασθενήσει αλλά με την πιθανή ξαστεριά και τη νηνεμία θα ρίξουν κάτω από το 0 τον υδράργυρο άνετα ειδικά στον κάμπο.
      Κάτι ακραίο πάντως(δλδ κάτω από -3β)δεν φαίνεται.

      Διαγραφή
  25. Δεν μας τα λέει καλά ο Μάρτης ,δάσκαλε δεν φενεται βελτιώσει στον ορίζοντα και μάλλον έτσι θα βγει ο μήνας με βροχές και χιόνια ,και όσοι μίλησαν για βελτίωση μετά της 15 του μήνα το βλέπω ονειρο θερινής νυκτός ,μακάρι να βγω ψεύτης . Χρήστος από την συνεφιασμενη μουντή Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. κυριε Ζιακόπουλε τελικά πράγματι ο Σκανδιναβικός....τους παιδεύει ολους η μπιλια ισσοροπεί σε ενα πλάτος ιδανικό για την θεσσαλία -Κεντρική Ελλάδα η εμμονή μας με τους Αττικούς χιονάδες η τον λευκό πύργο δεν μας αφήνει να δουμε τα φαβορί της κακοκαιρίας..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πάντως ο χειμώνας είναι μέχρι τις 21 δεν είναι και παράλογος ο καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημερα σε ολους. Ισως η πεμπτη να ειναι η καλυτερη μερα για καλες χιονοπτωσεις στην αττικη. Πλην παρακτιων ολες οι αλλες περιοχες θα χιονιστουν πιστευω. Θα κανει την δουλεια της η συγκλιση και ο β.βδκος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλή Σαρακοστή! Καλή απόλαυση του όψιμου χιονιά (του καλύτερου μετά από τον Μάρτη του 2011) με τις λιγότερες δυνατές ζημιές στις καλλιέργειες! Κύριε Ζιακόπουλε και κύριε Ματράλη, θέλω να σας ρωτήσω εάν η συγκεκριμένη χιονοκαιρία μοιάζει με εκείνη του Γενάρη του 2006... Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή