«Τίποτα δεν με μάρανε σαν της άνοιξης το κρύο»

Κρίσιμες τιμές της θερμοκρασίας που προκαλούν καταστροφές στα φυλλοβολα οπωροφόρα δένδρα στα διάφορα σταδια ανάπτυξής τους (Rogers W.J., 197O. Frost and the prevention of frost damage. National Weather Service, NOAA)

Δύο είναι οι βασικοί τύποι παγετού: ο παγετός ακτινοβολίας και ο παγετός ανέμου ή μεταφοράς.

Ο παγετός ακτινοβολίας -που παρατηρείται συνήθως τις νύχτες με ξαστεριά και άνεμο μικρής εντάσεως ή άπνοια- είναι η «ουρά» των ψυχρών εισβολών. Αυτό γιατί στη διάρκεια των πρώτων 24 ή 36 ωρών μιας ψυχρής εισβολής συνήθως επικρατούν νεφώσεις, υετός και ισχυροί άνεμοι, που δεν ευνοούν τον παγετό αυτού του τύπου. Σημειώνεται ότι κατά τον παγετό ακτινοβολίας, παρατηρείται αναστροφή της θερμοκρασίας και δεν είναι λίγες οι φορές που η θερμοκρασία σε ύψος μόλις 15 μέτρων πάνω από την επιφάνεια του εδάφους είναι υψηλότερη ακόμα και κατά 5 βαθμούς από τη θερμοκρασία κοντά στο έδαφος.

Ο παγετός ανέμου ή μεταφοράς οφείλεται στην πνοή πολύ ψυχρών ανέμων και παρατηρείται οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου ανεξάρτητα από την υπάρχουσα νέφωση ή τον υετό.


Ο παγετός δημιουργεί πολλά προβλήματα στη γεωργική παραγωγή κυρίως όταν παρατηρείται την ενεργό περίοδο βλάστησης των φυτών. Έτσι, οι ανοιξιάτικοι παγετοί είναι οι πλέον καταστροφικοί, διότι την εποχή αυτή τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της άνθισης ή της καρπόδεσης. Το μέγεθος των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει ο παγετός εξαρτάται κυρίως από: 

(α) Το μέγεθος και το ρυθμό της πτώσης της θερμοκρασίας, 

(β) Ττη διάρκεια του παγετού και την ταχύτητα απομάκρυνσής του και 

(γ) Την εποχή του έτους σε συνδυασμό με το στάδιο ανάπτυξης των φυτών και το είδος ή την ποικιλία τους.

Οι εκτιμήσεις για τις κρίσιμες τιμές της θερμοκρασίας που βλέπουμε στον παραπάνω πίνακα έγιναν στις ΗΠΑ και αποτελούν τη βάση για την προστασία των δενδροφυτειών. Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες είναι θερμοκρασίες μετεωρολογικού κλωβού εγκατεστημένου στον οπωρώνα και μπορούν να τις αντέξουν τα δένδρα μόνο για 30 λεπτά. 

49 σχόλια:

  1. Η φύση από μόνη της πιστεύω επουλώνει τους τραυματισμούς της.εχει τον μηχανισμό της κι αυτή! Κύριε Ζιακοπουλε η γνώμη σας για τη νέα μεταβολή του ΠΣΚ ποια είναι αν επιτρέπεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο γέλιο η απάντηση σου δάσκαλε και μου θύμισες το ανεκδοτάκι με το ποιος είναι ο πιο σύντομος διάλογος ? , .... όταν στην τουαλέτα κάποιος πάει να μας ανοίξει την πόρτα ενόσω εμείς εξυπηρετούμεθα ! Επ Οπ !

      Διαγραφή
  2. Κούρασε ο φετινός χειμώνας δάσκαλε.Ανυπομονω να δω ανάρτηση σας με κύκνειο άσμα χειμώνα..και ερχομό άνοιξης!Καλή Κυριακή σε όλους και όλες από Χαλκιδα.Γιαννης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή στον παγετό ακτινοβολίας μπορεί κάλλιστα κάποιος να βρίσκεται έξω από το ισόγειο μιας πολυκατοικίας και ταυτόχρονα ένας άλλος στο μπαλκόνι του 5ου ορόφου και να είναι η διαφορά αισθητή ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, Αποστόλη. Μόνο σε ύψος 15 μέτρων πάνω από το χωράφι και με την ύπαρξη θερμοκρασιακής αναστροφής.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα.
    Οι αμέτρητοι παγετοί φέτος ακόμη και στα πεδινά της Αιτωλοακαρνίας συνεχίζονται.
    -4β στον κάμπο ελάχιστη, -2,7β στην περιοχή μού και κάτω από -9β στα ημιορεινά μας και έχουμε ακόμη δρόμο.
    Το ότι καιρόφιλοι και βαρεθήκαμε φέτος τα κρύα,αυτό κ μόνο τού κάτι λέει γιά τον φετινό χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω σε σχόλιο φίλου ότι η φύση έχει τούς δικούς της μηχανισμούς για να επουλώσει τις πληγές τής με τρόπο πολλές φορές εντυπωσιακό για εμάς.Εν αναμονή λοιπόν τής λήξης του φετινού χειμώνα.Ο διαιτητής έχει κρατήσει πολλές καθυστερήσεις δάσκαλε καί φοβάμαι μήπως δεχτούμε καί νέο γκολ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν καταλαβαίνω καλά, λες ότι αν αυτό το μήνα ο πάγος κάψει τις βερικοκιές, η φύση θα φρονίσει να φάμε φέτος βερίκοκα; Αυτό πραγματικά θα ήταν πολύ εντυπωσιακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα κύριε Ζιακόπουλε γιατί θα κόψω φλέβες!Αυτοί που μιλούν για επούλωση πληγών από τη φύση έχουν κανένα καρποφόρο?

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε δεν εννοούσα αυτό καί πραγματικά συγνώμη αν επειδή έκανα λάθος διατύπωση φάνηκε ότι διαφωνώ με το άρθρο σας.Σας σέβομαι απεριόριστα,για να το θέσω καλύτερα θέλω να πιστεύω ότι ίσως να μην γίνει τελικά η ζημιά στους καρπούς των δέντρων πράγμα που εκτός απ' το ότι δεν θα φάμε εμείς διάφορα φρούτα του καλοκαιρινούς μήνες θα είναι καί μεγάλο οικονομικό πλήγμα για τους αγρότες μας.Ασ ελπίσουμε στο καλύτερο.

      Διαγραφή
    3. Σε καμια περιπτωση Κε Δημητρη....πολυ καλα τα λετε
      ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΙΓΑΣ

      Διαγραφή
    4. Φίλε άγνωστε των 4:56 μ. μ., δεκτή η συγγνώμη, αλλά με τα άρθρα μου μπορείς εσύ και οι λοιποί φίλοι του μπλογκ να διαφωνείτε όσο θέλετε. Υπάρχει όμως και η κοινή λογική.
      Κατά τα άλλα, τη θέση μου τη γνωρίζετε: "Κάθε πράγμα στον καιρό του..."
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
  7. ΤΟ μαύρο χιούμορ της ημέρας

    Αυτή η καιρική εμμονή που συμβαδίζει με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, προσφέρεται για ένα ωραίο σενάριο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να γίνω κι εγώ σεναριογράφος;
      Λέει ο Ρώσος στις χώρες της ΕΕ: "Αν σταματήσετε να παίρνετε το αέριό μου, θα υποφέρω εγώ οικονομικά αλλά κι εσείς θα πεθάνετε από το κρύο."
      "Σιγά τα ωά" του απάντησαν εκείνοι και συνέχισαν: "Η εαρινη ισημερία είναι κοντά, κουτσά-στραβά θα τη βγάλουμε!"
      Ο Ρώσος γέλασε κάτω από τα παχιά μουστάκια του, συγγνώμη μπερδεύτηκα ο προπάππος του είχε αυτά τα μουστάκια, και είπε: "Αυτό θα το δούμε!". Στη συνέχεια στράφηκε προς τον επιτελάρχη του και του είπε να θέσει τη μεραρχία "Μπουράν" σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας!

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε μας βάζετε σε σκέψεις. Χρήστος Όθρυς

      Διαγραφή
    3. Δεν πολύ θέλω δάσκαλε. Αμάν. Πάω να πάρω ντεπόν

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε κορυφαίο το σενάριο σας και δυστυχώς πρωτόγνωρα όλα αυτά που ζούμε!
      Δημήτρης Ψυχικό

      Διαγραφή
    5. καλά και οι θρυλικές μεραρχίες της δύσης...που εκπαιδεύονται στο μεξικό...και πλεουν προς βοηθεια της ευρωπης...λιποτάκτησαν και μας αφησαν μονους μας απεναντι στην σιβηρική ταξιαρχία?"θωμάς¨"

      υ.γ. εγώ το λέω το ρεύμα του κολπου...φέτος ειναι απλά...ενας ορισμός στα βιβλία πουθενά αλλου.

      Διαγραφή
  8. Σίγουρα αυτός ο παρατεταμένος ανοιξιάτικος χειμώνας έχει κάνει καταστροφές στα δέντρα ,το ότι αυτά έπρεπε να τα κάνει στην ώρα του και δεν τα έκανε τι να πω , σήμερα πηγαίνοντας στο μελισοκομειο επειδη η θερμοκρασίες ήταν χαμηλές σε χιονοσκεπες έδαφος με ηλιοφάνεια η μέλισσες ξεγελαστηκαν και βγαίνοντας έξω παγωνανε και πέφταμε στο χιόνι νεκρές άλλη μια άσχημη παράμετρος της ανοιξιάτικης κακοκαιρίας .Τέλος να πω ο χειμώνας δεν τελείωσε από Πέμπτη και για καμία εβδομάδα ίσως επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό του καιρού , βέβαια εν αναμονή τις προγνώσεις του δάσκαλου που ακόμα δεν έχει βγάλει για την άλλη εβδομάδα γιατί πιστεύω τα στοιχεία είναι πολύ ρευστά ακόμα . Χρήστος Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην αγχώνεστε φίλοι-συνάδελφοι αγρότες.Ότι γλίτωσε τώρα θα καεί το επόμενο σκ.Μόνο το αγριολούλουδο θα αντέξει...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δάσκαλε τα είπες όλα σε λίγες γραμμές.Ερχεται το τέρας.Το είχες προαναγγείλει αλλωστε σε προηγούμενες αναρτήσεις σου, αν θυμάμαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημεία και τέρατα ."Το τέρας αμάν παίζει κουμ καν".Θαρρώ ότι ο δάσκαλος ουδεμίαν σχέση έχει με τερατογονίες και τερατολογίες!.====

      Διαγραφή
  11. Δάσκαλε Χαίρε, οπότε έχουμε συνέχεια
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καραβατακης Αντώνιος13 Μαρτίου 2022 στις 8:05 μ.μ.

    Δάσκαλε θα αφήσετε ιστορία με τις ατάκες σας, είστε μοναδικός,να το ξέρετε. Όσο αφορά το καιρό των επόμενων ημερών κ ειδικά από Παρασκευή χρειάζεται υπομονή κ προσευχή, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όταν λένε κάποιοι φίλοι του μπλογκ, γιατί δεν έπεσε περισσότερο χιόνι, ακόμη κ στα πεδινά, μάλλον δεν έχουν συναίσθηση της όλης κατάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ----Οχι στην περαιτέρω συνέχιση χειμώνα αυτού του τύπου΄."Όχι άλλο κάρβουνοοο!".Σώνει,αρκεί,φτάνει......======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. https://youtu.be/4GbrIBzH08w

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ φίλε Χριστόδουλε.Άλλωστε το αγριολούλουδο πρέπει να αντέξει για να το βρούν λίγο αργότερα τα παιδικά χέρια και να στολίσουν με αυτό τον Επιτάφιο.Τι θυμήθηκα τώρα!.Να είσαι καλά.Πάντα νάχεις καλούς δρόμους.=======Π.Α.

      Διαγραφή
  15. υπερωρίες προβλέπω δάσκαλε..!!να προσεξετε την υπερκόπωση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δασκαλε, ακριβως αυτην την ενοτητα διαβαζα σημερα στον 1ο τομο της Τριλογιας σας με τιτλο "η γνωση". Σας ευχαριστουμε λοιπον για τις συνεχεις γνωσεις που μας προσφερετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πάντως στον στρατό όταν μας λέγαν οι επιτελάρχες μεραρχία σε ύψιστη ετοιμότητα..στα πηγαδάκια μεταξύ μας είχαν σίγουρο ότι θα ξεκίναγε η επέμβαση..Δάσκαλε πως θα πάνε οι διαπραγματεύσεις?Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μάλλον για τον επόμενο χειμώνα θα τακτοποιηθουμε απο ξύλα.Και θα είναι οι ελιές.Μολις πιάσουν οι ζέστες θα δείξει.Αλοιμονο από τους ανθρώπους που βιοποριζονται απο τον πρωτογενή τομέα.Εχουν γίνει ζημιές σε βερυκοκιες,σε ροδακινιές σε μερικά αμπέλια και σε λαχανικά (λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα κλπ).
    Καλό βράδυ σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα σε όλους! Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποια θέση θα καταταγεί ο φετινός Μάρτιος από πλευράς απόκλισης θερμοκρασίας. Σίγουρα αν δεν είναι ο ψυχρότερος, έχει κλείσει μια θέση στους πλέον ψυχρούς Μάρτιους των τελευταίων δεκαετιών, με παρατεταμένο ψύχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σύμφωνα και με τα τελευταία τρεξίματα των μεγαλυτέρων μοντέλων πού εμπιστεύομαι,σύσσωμα εμφανίζουν νέα ισχυρή κατάβαση ψύχους ατόφια από τη Σιβηρία(Μπουράν)μεταξύ 18-22 του μήνα και βλέπουμε.
    Ο υετός είναι ακόμη αμφίβολος για το πού θα εκδηλωθεί και πόσο αξιόλογος θα είναι.
    Σε πρώτη φάση δε δείχνει κάτι ιδιαίτερο,όμως όλα τα σενάρια γιά μετά τις 21 είναι ανοιχτά.
    Αν όλα εξελιχθούν στο υπόλοιπο τού Μάρτη όπως δείχνουν,τότε τελικά το ασημένιο μετάλλιο μετά το 1987 είναι πολύ κοντά!
    Έφτασε η στιγμή να το ζήσουμε και αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πραγματικά κ. Ζιακόπουλε, οι Ιταλοί προβλέπουν πάλι Burian 19-10 του Μάρτη και ονομάζουν τη γέφυρα υψηλών πιέσεων που αναμένεται να σχηματιστεί "φαινόμενο του Βογιάκοφ" ή "γέφυρα Βογιάκοφ" (από το όνομα ενός Ρώσου μετεωρολόγου Alexander Ivanovich Voeikov). Λένε ότι είναι μια ταχεία επέκταση του Αζορικού αντικυκλώνα προς τη Σκανδιναβία. Προφανώς είναι σπάνια περίπτωση για Μάρτιο, φέτος χάσαμε τις εποχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Απ ότι βλέπω χειμώνα συνέχεια. Γκρινιάζετε αρκετοί αλλά μόνο ο Ιανουάριος ήταν λίγο πιο ψυχρός. Ούτε ο Δεκέμβριος ούτε ο Φεβρουάριος. Ειδικά ο Φεβρουάριος στην περιοχή της Αθήνας θα μπορούσε να ήταν άνετα ένας Μάρτιος. Τώρα να ξορκίσουμε τον χειμώνα από τον Μάρτιο που θυμήθηκε μια φορά μετά απο χρόνια να είναι γδάρτης….


    Με αγάπη πάντα και με άπειρα κρύα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς με Δεκέμβρη και Φλεβάρη ζεστούς που είδαν τη βαρυχειμωνια;

      Διαγραφή
  23. Να δούμε πότε θα βγει κάποιο σοβαρό χαμηλό στο Ιονιο φέτος. Πάλι με τσάμπα κρύο θα τη βγάλουμε και αυτή τη φορά με τα χιόνια στις συνήθεις περιοχές. Από το Δεκέμβρη με το Διομήδη έχουμε να, δούμε σοβαρό χαμηλό στα δυτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ και εγώ ας απολαύσουμε ένα άλλο ανούσιο ξερό κρύο που μόνο κακό κάνει στη τσέπη .Αυτή η εμμονή για προσηνεμα χιόνια μόνο τυχαία δε μπορεί να είναι .Μάκης Γιάννενα

      Διαγραφή
    2. Ποτέ δέν κατενόησα τή γκρίνια καί τό γογγυσμό τών φίλων από τή Δυτική Ελλάδα.
      Ξεχνούν μάλλον ότι όταν αυτοί δέχονται επανειλημμένως πολυήμερες ραγδαίες βροχοπτώσεις , εμείς στήν Εύβοια ( καί τήν εν γένει Ανατολική ηπειρωτική χώρα) μαρτυρούμε από τήν μακρά ανομβρία, τόν καυτό άνεμο καί τήν υγρασία.
      Άν υπάρχη μία κατηγορία καιροφίλων πού δέ θά πρέπη νά διαμαρτύρονται, αυτοί φρονώ είναι οι τής Δυτικής Ελλάδος.
      Εδόθησαν γάρ αυτοίς τά πάντα εν αφθονία, πλήν τής χιόνος.
      Γιώργος από Χαλκίδα.

      Διαγραφή
  24. Ήτανε στραβό το κλήμα (και το κλίμα) το έφαγε και ο γάιδαρος!! Με - 6° Κελσίου που είχαμε και ανθισμένες αμυγδαλιές, no αμύγδαλα φέτος! Ευτυχώς δεν άνθισε ακόμη τίποτα άλλο εδώ γύρω από το Παγγαίο, το οποίο είναι καταχιονισμένο από 5 Ιανουαρίου ασταμάτητα, από τα 800 μέτρα και πάνω. Μάλιστα εχτές που ανέβηκα μια βόλτα από τα 1000 μέτρα και πάνω έχει ένα μέτρο χιόνι! Πάντως και πέρσι 19 Μαρτίου και 9 Απριλίου είχαμε πυκνές χιονοπτώσεις μέσα στην Πρώτη. Τι να κάνουμε με τον καιρό δε μπορούμε να τα βάλουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κ. Ζιακοπουλε, για την περιοχή της Βωβουσας στο Ζαγορι,για τις κερασιές δεν ισχύουν οι τιμές του πίνακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή