Ντόμπρα και σταράτα

Σε σημερινό μου σχόλιο στο μπλογκ ανέφερα ότι «οι συνήθεις ύποπτοι άρχισαν να μιλούν για τον καιρό της νέας εβδομάδας σαν να είναι πολεμικοί ανταποκριτές στο Κίεβο και να κάνουν συγκρίσεις με τις μεγάλες χιονοκακοκαιρίες του παρελθόντος. Αθεράπευτα ανεύθυνοι και ανίδεοι!».

Επειδή η παραπάνω θέση μου σχολιάστηκε από κάποιους αρνητικά και κυρίως επειδή το θέμα είναι πιο σοβαρό από όσο φαίνεται, απαντώ ως εξής:

-Αν δεν ήταν «πολεμικοί ανταποκριτές», θα μιλούσαν  αλλιώτικα.

-Αν ήταν υπεύθυνοι, θα γνώριζαν ότι το κράτος έχει θεσπίσει νόμους που προβλέπουν ποιος θα εκδίδει έκτακτα δελτία για την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων της πολιτείας και του κοινού.

-Αν ήταν υπηρέτες της επιστήμης της μετεωρολογίας, θα ήταν σεμνότεροι και θα σέβονταν τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και τους πολίτες -οι οποίοι είναι ήδη αναστατωμένοι- και αν κατείχαν τη μετεωρολογία σε βάθος, θα γνώριζαν ότι μία εβδομάδα πριν δεν προβλέπονται οι μαρτιάτικες κακοκαιρίες στο βαθμό που σε κάνει να λες ότι η επικείμενη κακοκαιρία είναι συγκρίσιμη με την «Ελπίδα». 

42 σχόλια:

  1. Δάσκαλε έτσι είναι και συμφωνώ απόλυτα οι Mαρτιατικες κακοκαιρίες δεν προβλέπονται μια εβδομάδα νωρίτερα,ο καιρός αυτή την εποχή μεταβάλλεται εύκολα ,νομίζω όμως το κρύο φενεται να έρχεται ,για τα φαινόμενα πρέπει να περιμένουμε.χρηστος από την βροχερη αυτήν την ώρα Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα δάσκαλε. Πάντως ο συγκεκριμένος μετεωρολογος θεωρώ ότι είναι γενικά σοβαρός άνθρωπος. Ίσως μόνο λίγο παρορμητικος λόγω ηλικίας.
    Χάρης από Χαλκίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου, Χάρη. Όποιος θέλει εκδίδει έκτακτα δελτία. Μέχρι και ινστιτούτα ξεφυτρώνουν και αναλαμβάνουν απρόσκλητα "υπηρεσία". Όλο το σύστημα θέλει ξαναστήσιμο. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν μιλώ για φίλους του καιρού ούτε για τους ερασιτέχνες προγνώστες των διάφορων ομάδων του διαδικτύου.

      Διαγραφή
  3. Καραβατακης Αντώνιος6 Μαρτίου 2022 στις 7:22 μ.μ.

    Καλησπέρα Δάσκαλε από την βροχερή Μυτιλήνη. Πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους,οι οποίοι είναι ντομπροι,δεν μασάνε τα λόγια τους κ υπερασπίζονται το λειτούργημα που υπηρετούνε.Ειναι ανεπίτρεπτο να πετάει κάποιος ένα πειροτεχνημα, χωρίς να σκέφτεται καθόλου τις συνέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλη Σαρακοστη εύχομαι με ΜΕΤΑΝΟΙΑ - ΠΙΣΤΗ - ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ και ΦΩΤΙΣΗ σε ολους!
    ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ κ ΕΙΡΗΝΕΥΣΟΝ ΗΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για 10-12/3 στην ανατολική Θεσσαλία και Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις
    Κυκλάδες τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη η ΕΜΥ προβλεπει "χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο"..ουτε πυκνες χιονοπτωσεις ουτε σε πεδινες περιοχες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά να τα ακούνε μερικοί πού στα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων δεν ξέρουν και οι ίδιοι τι λένε!
    Ήδη έχουν κάνει σύγκριση με την "Ελπίδα" και την έχουν βγάλει και πιό ισχυρή(καμία σχέση η υφή των δύο ψυχρών καταβάσεων).
    Απορώ με ποιά στοιχεία βγαίνουν και μιλούν επίσημα για πενηντάποντα σε πεδινές περιοχές,όταν ακόμη πλην τού ψύχους γιά την εποχή,ο υετός είναι εξαιρετικά αμφίβολος αν και πού θα εκδηλωθεί αυτός.
    Και να σας πω και κάτι?
    Ακόμη και στο τέλος επιβεβαιωθούν τα περί Μάρτη 87 και άλλα πολλά πού λέγονται,από τη στιγμή πού δεν έχεις χεοροπιαστές έστω ενδείξεις 6 μέρες πριν και διανύοντας έναν δύσκολο προγνωστικά μήνα όπως είναι ο Μάρτης δεν μπορείς να αναστατώνεις τον απλό άσχετο με τον καιρό κόσμο τη στιγμή πού έχει ματώσει φέτος να πληρώνει γιά να ζεσταθεί η τον αγροτικό κόσμο φέρνοντας την καταστροφή.
    Εγώ προσωπικά τέτοια έντασης ψύχους αυτή την εποχή το απεχθάνομαι.
    Μία χαρά χιόνια ρίχνει και το τελευταίο διάστημα στα βουνά μας χωρίς να έχουμε ζημιές.
    Πάντως δε φαίνεται κάτι ιδιαίτερα γενικευμένο αυτή τη στιγμή από πλευράς έντασης χιονοπτώσεων αλλά το κυρίως πρόβλημα θα είναι ο παγετός τις νύχτες και τα πρωινά.
    Ευτυχώς πάντως από τις 14 15 τού μήνα και μετά όλα δείχνουν για σταδιακή έναρξη της άνοιξης αλλά εντάξει,είναι νωρίς ακόμη γι'αυτά.

    Υ.Γ.1 Τελικά φίλε Πέτρο από δυτική Κορινθία ψιλό πράγματα είχατε και τη χθεσινή νύχτα δυστυχώς,ενώ λίγο πιό δυτικά σας έριξε καλό νερό.
    Όντως εκεί ακόμη υπάρχει κάποιο θέμα καθώς δεν έχουν πέσει τα νερά πού έπεσαν σε πολλές περιοχές της χώρας.
    Υ.Γ.2 Μάλλον η αποτυχία μού στη μακροπρόθεσμη εκτίμηση ότι δεν θα ξανά χιονίσει σε πεδινά φέτος και δη ανατολικά,είναι πολύ κοντά.
    Αυτό το λέω γιατί όταν ρισκάρεις να τα βάλεις με τον καιρό είναι πολύ πιθανό να εκτεθείς.
    Από την άλλη κάνω το χόμπι μού,διαβάζω συνεχώς καινούρια πράγματα πάνω στην επιστήμη της μετεωρολογίας,περνώ ώρες ατελείωτες πάνω σε αυτό πού μού αρέσει και δεν ξεχνάω τις πολλές επιτυχημένες εκτιμήσεις πού έχουμε δώσει εδώ μέσα από πέρσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα και εγώ όπως και κάποιοι άλλοι φίλοι(ο δάσκαλος εννοείται)όπως ο Χριστόδουλος πού ότι είπε από πέρσι τον Σεπτέμβριο έχει επιτυχία άνω τού 85%.
    Καλή σαρακοστή σε όλους και εύχομαι να σταματήσει η τρομολαγνεία κάποια στιγμή σε όλους τούς τομείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπαρχει αρθρο στο "severe weather europe" σχετικο,Φωτη, με τα 50ποντα σε πεδινα!
      δασκαλε γνωρίζεις τον Author αυτου Marko Korosec?? μηπως να κανατε και ενα σχολιο επι του αρθρου αυτου?

      Διαγραφή
    2. Γεια σου φιλε φωτη. Ειχα δει την ερωτηση σου σχετικα με το ποσο κατεβηκαν τα χιονια στην περιοχη του ξηρομερου. Μετα απο επικοινωνια με συγγενεις, τουλαχιστον στο το χωριο μου (αρχοντοχωρι 450 μετρα) δεν χιονισε. Απο τις περιγραφες υπολογιζω οτι τα υψομετρα ηταν περιπου στα 700 (με επιφυλαξη).

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για την ενημέρωση Αλέξανδρε.
      Ναι όντως από τα 700μ και πάνω είχα αναφορές και εγώ για χιόνι και στρώσιμο στην περιοχή.
      Μόνο στο Μοναστηράκι Βόνιτσας πρόσκαιρα χιόνισε έως τα 400μ εκείνο το ξημέρωμα.
      Αυτή τη στιγμή πάντως όλα τα ορεινά της Αιτωλοακαρνιας έχουν μεγάλες ποσότητες χιονιού γιά Μάρτη μήνα και ιδιαίτερα το Παναιτωλικό είναι "τίγκα" στα μεγάλα υψόμετρα και έρχεται από αύριο και η συνέχεια.

      Διαγραφή
  7. και κάποτε έιχατε δώσει το όνομα του σε κακοκαιρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Ζιακόπουλε, πρέπει, για το καλό της επιστήμης και της κοινωνίας, να λάβετε δράση και έξω από δω. Η Πολιτεία, σας έχει ανάγκη. Έστω και σαν συμβουλάτορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποστόλη μου, "το έξω από δω" είναι λίγο διφορούμενο...

      Διαγραφή
    2. Μην κάνετε χωρατά. Είναι δύσκολες οι στιγμές. Η Μετεωρολογία στην Ελλάδα πάει να απαξιωθεί τελείως

      Διαγραφή
  9. πέρα από ότι συμφωνώ οτι κάποια στιγμή δεν χρειάζεται πια η ευγενική γλώσσα αλλά είναι αναγκαία η κρυστάλινη γλώσσα για να δείξει την γαιδουριά...μερικών...σημειωνω και εγώ
    -Πέρα από το κανονιστικό πλαίσιο που εσεις αναφέρετε υπάρχει και ο ποινικός κωδικας με άρθρα όπως η "διασπορά ψευδών ειδήσεων" και αλλά τα οποία τεριάζουν αρκετά σε ορισμένες πράξεις αυτών που λαμβάνουν κιόλας ευρύτατη δημοσιόηττα από τα ΜΜΕ.
    -Το χειρότερο για μένα που αποτελεί και "υβρι" ειναι οτι κάποιοι δεν εχουν ανοίξει καν βιβλίο φυσικής και χωρίς να εχουν νιώσει το επιστημινικό καματο, και το λεν οι ίδιοι κιόλας παρουσιάζονται σαν πρωγνώστες αναλυτές πιάνοντας καποιε ς πιθανότητες απο τα τρεξίματα των μοντέλων τα αναδεικνυουν και κρατάν το ενδιαφέρον του κοινου κατά τρόπο χυδαίο.
    -Τέλος θα ηθελα να τους δω μονο μια φορά να είχαν την ευθυνη η ειχαν ασχοληθεί ποτέ με επιχειρησιακό καιρό και απο τα συμπεράσματα τους κυνδηνευαν επιχειρήσεις η ανθρωποι .
    Με εκτίμιση "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Θωμά", ζήτα τη βοήθεια του διορθωτή, γιατί πέρα από το ότι μας δυσκολεύεις στο διάβασμα, χάνει πόντους η αξία του σχολίου σου.

      Διαγραφή
    2. ουτε και αυτος με αντέχει κυριε Ζιακόπουλε αλλα θα το προσπαθήσω!"θωμάς"

      Διαγραφή
  10. Δάσκαλε,αν βλέπω καλά,ένα είναι ΄το αρνητικό σχόλιο και μάλιστα εκ γραφίδος εχούσης πρόβλημα με την ελληνική.Πιστεύω ο υπαινιγμός του δικού μου να ήταν σαφής.==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν και κάποιοι άλλοι, Πέτρο, στους οποίους, όμως, δεν κρατώ κακία. Τους άδολους και τους ενθουσιώδεις πάντα τους πήγαινα και τους πάω!
      Αναφορικά με τη "συμμόρφωση", καλό θα είναι να καταλάβουμε από μόνοι μας τα όριά μας και να ενστερνιστούμε την άποψη ότι το υψηλό επιστημονικό μας προφίλ χτίζεται μόνο με σκληρή δουλειά και σεμνότητα.

      Διαγραφή
  11. Nομίζω ότι αρχίζει το "μάζεμα",τουλάχιστον από τα μοντέλα.=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δάσκαλε με όλο το σεβασμό όταν μιλάμε για κακοκαιρίες μιλάς με χρησμούς...και άντε τώρα στον καθένα να το ερμηνεύει όπως θέλει... αυτό γίνεται για να μη πέσεις έξω ώστε να μπορείς να το μεταφράσεις όπως θέλετε μετά?ζητώ συγνώμη αν πετεξηγησετε το σχόλιο μου,δεν έχω αυτή τη διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Ήξεις-αφήξεις» δεν θα το έλεγα. Όταν δεν κάνω αναφορά σε ένα συγκεκριμένο θέμα, σημαίνει ότι υπάρχει αβεβαιότητα που δεν μου αρέσει να την περνάω σε αυτούς που με διαβάζουν. Στην περίπτωση αυτή, το πιθανότερο σενάριο δίνεται συχνά με έμμεσο τρόπο που δεν είναι ακατανόητος για τους παροικούντες τη Ιερουσαλήμ.
      Για την επικείμενη κακοκαιρία δεν τίθεται θέμα επικράτησης χαμηλών θερμοκρασιών για διάστημα αρκετών ημερών. Το ζήτημα που καίει πολλούς είναι οι χιονοπτώσεις. Κάποιοι μετά από κάθε τρέξιμο του μοντέλου κάνουν καινούργιες προγνώσεις ή για να είναι καλυμμένοι λένε τα στερεότυπα «σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία», «αν βγουν αυτοί οι χάρτες» κ.λπ. Εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής. Θα μιλήσω όταν νομίσω ότι οι πιθανότητες να επαληθευτεί ένα προτεινόμενο από τα μοντέλα σενάριο είναι αυξημένες, ώστε οι προγνώσεις μου να είναι επιχειρησιακά εκμεταλλεύσιμες από αυτούς που θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.
      Τα παραπάνω εξηγούν γιατί δεν έχω μιλήσει ακόμη για τις επικείμενες χιονοπτώσεις. Υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες για την ύπαρξη δυναμικού αιτίου, κατάλληλων θερμοκρασιών, ύπαρξης πηγών υγρασίας και θερμότητας που είναι αναγκαίες για αξιόλογες χιονοπτώσεις και για το πεδίο των ανέμων στη χαμηλή τροπόσφαιρα. Όλα αυτά είναι αμφίβολα κυρίως για την τελευταία φάση της κακοκαιρίας. Πιστεύω ότι τα αυριανά τρεξίματα θα μας διαφωτίσουν αρκετά επ’ αυτών.

      Διαγραφή
    2. Τα είπες όλα δάσκαλε. Αυτό ισχύει για κάθε επιστήμη. Η αταραξία είναι προαπαιτούμενο για την προσέγγιση της σωστής ερμηνείας.

      Διαγραφή
    3. Αυτά τα σχόλια διαβάζω από εσάς δάσκαλε και με κάνουν ολοένα πιό σοφό στο πως να βλέπω τα δρώμενα,είτε καιρικά είτε στη ζωή.
      Πόσο δίκιο έχετε.
      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε μιλήσατε με την ειλικρίνεια της καρδιάς σας ,οποίος κατάλαβε κατάλαβε το γιατί δεν βγάλατε πρόγνωση ακόμη ,μα πώς να βγει όταν ακόμη υπάρχουν αβεβαιότητες Χρήστος Όθρυς.

      Διαγραφή
  13. Κύριε Ζιακόπουλε το κακό έχει παραγίνει. Υπάρχει τα τελευταία χρόνια στα ΜΜΕ διαγωνισμός τζόγου με αντικείμενο την πολυήμερη πρόγνωση του καιρού από μετεωρολόγους (με ή χωρίς εισαγωγικά). Ή δε γνωρίζουν τίποτα περί αβεβαιότητας στην πρόγνωση του καιρού υιοθετώντας τις όποιες λεπτομέρειες στις μακροπρόθεσμες προγνώσεις των μοντέλων, ή γνωρίζουν αλλά ρισκάρουν ελπίζοντας ότι θα δοξαστούν και θα κερδίσουν τηλεθέαση προβλέποντας πρώτοι κατά τύχη ένα καιρικό συμβάν. Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς η παραπληροφόρηση και η σύγχυση των πολιτών, καθώς και η μείωση της αξιοπιστίας της μετεωρολογίας και των μετεωρολόγων. Χρήστος Λώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι έχουν τα πράγματα, Χρήστο. Πιστεύω ακόμα ότι ουδείς από τη μετεωρολογική κοινότητα της χώρας είναι άμοιρος ευθυνών.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  14. Ντόμπρα και σταρατα όπως πάντα ! Καθενας επιλέγει ποιους ακολουθεί και ποιους μπιστεύεται κ.Ζιακοπουλε!!όσο για τις επόμενες μέρες ,ότι και να δώσει Μαρτη μήνα δώρο είναι για τους χιονοφιλους!για τα "έκτακτα δελτία" υπάρχουν αρμόδιοι ,οι αναρμόδιοι κάποια στιγμή πρέπει να μπούνε στο πάγκο τους ,όπως και ο κάθε κατεργάρης! Καλή σαρακοστή με υγεία σε όλη την ομάδα ! Καλή σαρακοστή κ.Ζιακοπουλε ! Φιλικούς χιονοχαιρετισμους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απαντήσεις
    1. Εσύ μάλλον Ελεύθερε εδώ μέσα μόνο γιά το σχόλιο πρέπει να μπήκες.

      Διαγραφή
    2. Άστα να πάνε ρε Φώτη
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
  16. Κ.Ζιακοπουλε καλή καρδιά..δυστυχώς ζούμε στην εποχή του εφέ,ποιος θα το πει πρώτα κ.ο.κ..και τι θα κερδίσει αυτός που θα το πει πρώτα?ΤΙΠΟΤΑ.Να θυμίσω σε αυτούς που έβγαλαν χολή στην ολοσωστη τοποθέτηση περί ανεύθυνων και ανιδεων ότι όταν ο ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ έβγαζε χιονιαδες πολλές μέρες πριν οι άλλοι ερχόντουσαν,θυμίζω Μήδεια(10 με 12 days new millestone),Ελπίδα(νταλτονς).Αλλά τα έλεγε ΥΠΕΥΘΥΝΑ γιατί κάτι έβλεπε και επειδή έχει ΙΔΕΑ από μετεωρολογία σε αντίθεση με όλους τους ανεύθυνους και ανίδεους που έχουμε γεμίσει γενικά στην σημερινή εποχή.Δασκαλε συγχώρεσε με για το ύφος του σχολίου μου αλλά όχι και να απολογεισαι για αληθειες που είπες..οι αλήθειες πονάνε!!Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο λόγος που παρακολουθώ τα μαθήματα του κ.Ζιακόπουλου,δεν είναι για να ξέρω τι καιρό θα κάνει σε μια εβδομάδα αλλά για να μάθω γιατί μια πρόγνωση πέτυχε ή απέτυχε ή ποιά ήταν η δυσκολία της.Έχω καταλάβει πολλά ως τώρα ενώ έχει αλλάξει και ο τρόπος που "βλέπω" τον καιρό.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar-vortex-2022-arctic-extreme-cold-snow-russia-ukraine-eastern-europe-mk/. Οι καλύτεροι στην Ευρώπη...! Δάσκαλε τελικά δεν πάει δυτικά το τέρας Ανατολής αλλά πάνω μας Βαλκάνια με Τουρκία αναμεσα....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δόξα τω Θεω Δάσκαλε με γλυτωσες απο διαγραφή σχολίου.
    Τα είπες όλα, οπως όλα αυτά τα χρόνια βέβαια.
    Καλη σαρακοστή εύχομαι
    βέβαια να πω ότι ασχολείσαι και λίγο με θρησκευτικά βάζοντας χωρία Αγίας Γραφης.
    Κ μου αρέσει πολύ, διότι ο γράφων είναι κ ιεροψαλτης.
    Με την μετεωρολογια δεν κατεω πράμα.
    Αλλά μου άρεσε απο παλιά ο καιρός κ η ενασχόληση αυτού.
    Κώστας Αθήνα
    Να είστε πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κώστα .Δεν γνωρίζω Βυζαντινή μουσική .Ο ήχος που μου αρέσει περισσότερο είναι ο πλάγιος του Πρώτου .Μου άρεσε ιδιαίτερα ο άρχων και λυρικός τενόρος Σπύρος Περιστερης.Να είσαι καλά.=============Π.Α.

      Υ.γ. "Σε φουντωμένο δέντρου κλωνάρι.........."

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά, εμένα ο ήχος γ κ ο πλ. Β, εγω είμαι του πατριαρχικου ύφους
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα, χρόνια πολλά, καλά κούλουμα και καλή σαρακοστή!!!
    Με περισσότερη σύνεση και λιγότερη αμετροέπεια στους «όξω από εδώ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νικόλαος Παντελικίζης7 Μαρτίου 2022 στις 9:49 π.μ.

    Καλημέρα κύριε Ζιακοπουλε και καλή Σαρακοστή σε εσάς την οικογένεια σας και τους φίλους του bloq!
    Για άλλη μια φορά δείχνετε τι σημαίνει μετεωρολόγος με εμπειρία και σοφία θα έλεγα...
    Χωρίς να βιάζεστε να μιλήσετε για..."Ελπίδες"και χιονιαδες θα δώσετε την ώρα που θα ξέρετε ότι η πρόγνωση καιρού από την ερχόμενη Πέμπτη μέχρι Κυριακή θα έχει αξιοπιστία και όχι σε κάθε τρέξιμο των προγνωστικών μοντέλων και διαφορετική!
    Όπως φαίνεται έχουν μαζέψει προς Τουρκία αρκετά το πολύ ψύχος αν και κάποια από αυτά το έχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...
    Υπομονή λοιπόν σε όλους να μιλήσετε όταν θα πρέπει...
    Και καλό θα είναι ο κρατικός μηχανισμός ότι και να γίνει να ψάξει να ρίξεις αλλού ευθύνες όπως έκανε στην"Ελπίδα"που είπαν ότι... δεν είχε προβλεφθεί εγκαίρως ο χιονιάς εκείνος, όταν 4 ημέρες νωρίτερα είναι η αλήθεια ότι η ΕΜΥ και όχι μόνο είχε προειδοποιήσει για εκείνο τον χιονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. NW Pindos
    Χρόνια πολλά καλή Σαρακοστή!!
    Πολλά χιόνια μας έφερε ο Μάρτης!
    Σε ότι αφορά τα μελλούμενα (με βάση όσα ακούσαμε σήμερα το πρωί σε γνωστό κανάλι): Ίσως μια ευκαιρία (στην παράταση) για ρεφάρισμα... σε ότι αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας χιονοκαιρίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δάσκαλε σε αγαπάμε αλλά εμείς είμαστε κυνηγοί/ΜΕΓΑ ΛΆΤΡΕΙΣ καταιγίδων κακοκαιριών χιονιών κτλ επικίνδυνων καιρικών ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΌΝΟ μην μας παρεξηγείς✌️😁❤️ ! Στα διά ταύτα η μπίλια ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ δυνατή στα 500hpa πιο δυνατή από ΕΛΠΊΔΑ και Μήδεια θυμίζει Αριαδνη η κίνηση της με αποκοπή και στροβιλισμο προς δυτική κίνηση και με τάση να γίνει παράλληλη που ευνοεί κεντροβόρεια ώστε να αναπτυχθούν χαμηλές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο αβαθή νυφίτσες τα λέμε εμείς που κινούνται από νότια κοντά στη ψυχρή μάζα και ξεκινάνε από Αδριατική ή νοτιότερα προς δυτικά....όπως την ΝΥΦΊΤΣα στα τέλη της Αριάδνης που μόλις 2μερες πριν φάνηκε τότε!! που έθαψε σε λίγες ώρες από Λαμία και Θεσσαλία 40ποντους!! Για την εποχή αυτή προς τα μέσα Μάρτη είναι ιστορική ψυχρή μάζα με 500 έως -42 -40 και 850 -17 -18 στον πυρήνα της ...προς δυτικά και βόρεια μας θα κινηθεί ελαφρά...
    Οι δείκτες ναο.αο οριακά στο 0 η θετικά ΔΕΝ δείχνουν Τουρκία να μας το κλέβει....όπως φοβούνται πολλοί....
    Να δούμε και τα 12αρια αλλά το κάθε μοντέλο έχει χαοτική διάφορα με τα άλλα...

    https://weather-club.gr/main/index.php?/topic/413-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%85-2022/page/149/#comment-288120

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. https://modeles3.meteociel.fr/modeles/ecmwf/runs/2022030712/ecmwfeu-13-129.png?12

    Η μεσοπροθεσμη πρόβλεψη φαίνεται ότι θα επαληθευτεί...
    https://weather-club.gr/main/uploads/new/uploads/monthly_2022_03/Screenshot_2022-03-07-22-30-48-455.jpg.8479bcfa49741970bd251e9c4893bee6.jpg

    Ιστορική θα πρέπει να θεωρείται η ψυχρή μάζα για Χειμώνα και Μάρτιο ειδικά προς τα μέσα του...! Λίγο πιο δυτικά να κινηθεί προς Ιταλία όπως είναι παράλληλη θα σκάψει ιστορικό χαμηλό σην κεντρική Μεσόγειο(ήδη βγάζει ένα ) που θα αφήσει ιστορία για πανελλαδικό χιονιά και κεντροβόρειο με κατάλληλη προσήνεμου για μέσα Μαρτίου..!!⌛⌛✌️����❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή