Του καιρού τα νεότερα

  •     «Φίλιππος»: βαρύ όνομα για μια μέτριας εντάσεως κακοκαιρία, τουλάχιστον ως προς τον υετό.
  •      Οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές (ισχυρός κατά τόπους παγετός).

  •      Οι χιονοπτώσεις σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές δεν είναι δεδομένες είτε λόγω έλλειψης υετού είτε λόγω έλλειψης κατάλληλων θερμοκρασιών. 
  •       Στις περιοχές χαμηλού υψομέτρου οι χιονοστρώσεις θα είναι εφήμερες και μικρού πάχους.
  •   Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή (10-11/3), οι (αξιόλογες) χιονοπτώσεις  θα περιοριστούν σε μια στενή γεωγραφική ζώνη που εκτείνεται από βορρά προς νότο και περιλαμβάνει: τη Χαλκιδική, την Α-ΝΑ Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες, την Α-ΝΑ Στερεά, την Εύβοια την Α. Πελοπόννησο και την ορεινή-ημιορεινή Κρήτη. Ακόμα, όμως, και στις παραπάνω περιοχές κατά κανόνα οι χιονοπτώσεις θα είναι μέτριας έντασης και όχι συνεχείς λόγω έλλειψης δυναμικού αιτίου. Το ανάγλυφο και οι χαμηλές συγκλίσεις των ανέμων δεν επαρκούν για σοβαρές χιονοπτώσεις στις περιοχές που δεν βρίσκονται στις ανατολικότερες προσήνεμες περιοχές.
  •    Στην Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου, αλλά μάλλον όχι στην πόλη της Αθήνας (δεν υπολογίζω τις αερομεταφερόμενες νιφάδες).

Υ.Γ. Προς τους πραματευτάδες, τους καταταγέντες υπό των συζύγων τους στην κατηγορία αυτή μυλωνάδες και τους λοιπούς παράγοντες της αγοράς: τη μετεωρολογία την εκθέτουν όποιοι δεν τη γνωρίζουν όσο θα έπρεπε και θέλουν να βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα, υπάρχει δεν υπάρχει λόγος!   

41 σχόλια:

  1. Για άλλη μια φορά η φτωχομανα στην αχιονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εννοείς για Αθήνα, μην ξεχνάμε πριν δύο μήνες είδαμε 30-40 πόντους χιόνι, μην είμαστε αχάριστοι!

      Διαγραφή
    2. Φτωχομανα=Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς δάσκαλε ή θα έχει υετό ή θα έχει θερμοκρασίες ζητούμενο στην εξίσωση ο συνδιασμός που μάλλον δεν θα βρεθεί στον φετινό χειμώνα από τέλη Οκτωβρίου πάλι...

      Διαγραφή
  2. Κύριε Ζιακοπουλε για την περιοχή περιμετρικά του The Mall 175μ (Μαρούσι), τι να περιμένω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο δάσκαλος μίλησε...τσαμπα κρυο θα φάμε χωρίς πολλά φαινόμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορείτε να μας πείτε για Μαλακάσα αν υπάρχει πιθανότητα να κλείσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε.

    Με όλο τον σεβασμό, θα ήθελα να σας ρωτήσω ο όρος "αερομεταφερόμενη" τι είναι; Κάθε νιφάδα τυπικά δεν είναι αερομεταφερόμενη; Επίσης η ίδια η λέξη τι σημαίνει ακριβώς; Αφού οτιδήποτε πέφτει από τον ουρανό είναι λίγο ή πολύ αερομεταφερόμενο. Ειδικά περιπτώσεις χιονοπτώσεων ή πολύ ασθενών βροχών (με μικρής διαμέτρου σταγόνες δηλαδή).

    Και κάτι τελευταίο. Ουσιαστικά το αερομεταφερόμενες το λέμε για τις περιπτώσεις μετρημέων νιφάδων; Γιατί αν όχι δεν καταλαβαίνω γιατί το λέμε γενικότερα... Ιδίως όταν δεν υπάρχει στην διεθνή βιβλιογραφία. Και δεν έχουμε καν την τεχνολογία (πέραν της καταγραφής) για να μετράμε ένταση/ποσότητα χιονόπτωσης (σαν Ελλάδα πάντα).Το μόνο που μπορούμε να εικάζουμε με μεγάλη ακρίβεια αν θέλουμε να είμαστε επιστημονικά "ορθοί", είναι αν αυτό που είχαμε ήταν trace of precipitation,άρα προγνωστικά αν υπήρξε trace (δηλαδή το νόημα του σχολίου σχετικά με την πόλη της Αθήνας) δεν σημαίνει κάτι για την πρόγνωση (πέραν στατιστικών λόγων-άρα προγνωστικά δεν υπήρξε αποτυχία), ή επειδή το trace αυτό καθ'αυτό δεν συνυπολογίζεται στα φαινόμενα με μετρήσιμο υετό; (Σαν ημέρα χιονόπτωσης δηλαδή)

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρα υετός είναι και ως ημέρα χιονόπτωσης λογίζεται. Μια αργκό φράση των μετεωρολόγων είναι που τη λέμε όταν η χιονόπτωση είναι αραιή και διαλείπουσα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ!
      Καλά Μαρτιάτικα χιόνια να έχουμε!

      Διαγραφή
    3. "Κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες ".Παροιμία του λαού μας.
      "Απαιδευσία πάντων παθών μήτηρ".Πυθαγόρας.=======================Π.Α. ΄
      Υ.γ.Δάσκαλε νομίζω ότι ευσταθεί ο όρος "αερομεταφερόμενες" που χρησιμοποίησες για τις νιφάδες.Αρχικά ο νόμος της βαρύτητας και μετέπειτα η όποια μεταφορά δια της όποιας πνοής του αέρα.=======Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Τα παρακάτω αναφέρονται σε σχόλιο που έκανες χθες.
      Αρχές Σεπτεμβρίου του 1967, στο κτήριο της Ζωσιμαίας στα Γιάννενα, δίναμε πανελλήνιες εξετάσεις στην έκθεση, της οποίας το θέμα τότε δεν γραφόταν στον πίνακα. Μπαίνει, λοιπόν, ο φιλόλογος στην αίθουσα και άρχισε την υπαγόρευση: «Λάλει α δει και ότε δει και υπέρ ων δει και όσα δει και ουκ ακούσεις α μη δει». Στην αίθουσα σούσουρο και επιφωνήματα ψιλοπανικού. Ήταν σαν να εξετάζονταν στα αρχαία ελληνικά οι υποψήφιοι των πολυτεχνικών και φυσικομαθηματικών σχολών. Ακούγοντας το θέμα, έκανα τη βλακεία να γράψω το «ουκ ακούσεις» ως «ουκ ακούσης» και άρχισα να το αναπτύσσω: να λες αυτά που πρέπει και όταν πρέπει και για αυτά για τα οποία πρέπει και όσα πρέπει και να μην ακούς αυτά που δεν πρέπει. Το τελευταίο δεν το πολυκαταλάβαινα. Τι θα πει να μην ακούς; Να μη δίνεις σημασία στις σειρήνες, τις φήμες, να μην ακούς όσους σε παρακινούν σε κακές πράξεις, να μην ακούς τα κομμουνιστικά κηρύγματα που έγραψαν κάποιοι (η χούντα δεν είχε κλείσει πεντάμηνο); Κάτι δεν πήγαινε καλά. Οι αρχαίοι και εν προκειμένω ο Πυθαγόρας δεν ήταν ανόητοι.
      Έδωσα με βαριά καρδιά την κόλλα και βγαίνοντας στην εξώπορτα με έναν συνυποψήφιό μου, άκουσα απ’ έξω μια φωνή -που ανήκε στον Γυμνασιάρχη πατέρα του διπλανού μου- να του λέει: «Γιώργο, με τι έγραψες το ακούσεις;». Πριν προλάβει ο Γιώργος να πει: «Με ήτα», έπαθα ότι έπαθε ο Απόστολος Παύλος στο δρόμο προς τη Δαμασκό. Αποκάλυψη: «Αφού κάνεις όλα όσα έλεγε το γνωμικό, δεν θα ακούσεις (εις βάρος σου) αυτά που δεν πρέπει! Η ιστορία αυτή με στοιχειώνει ακόμα.
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    5. Ηταν η εποχή που σου πέταγαν ένα αρχαίο ρητό στην Έκθεση ,κι όποιος κατάλαβε,κατάλαβε.Απαράδεκτο.Εν τω μεταξύ ετέθη και παρηλλαγμένο.Ειδικά στο ρήμα ο Πυθαγόρας έχει "ουκ ακούσει" ,β ενικό Μέλλοντα του ακούω (ακούσομαι).Πάντως για να περάσεις με την πρώτη στο Μαθηματικό ,η Έκθεση εκρίθη ως "έχουσα ιδιαιτέρας αρετάς".Σχετικά τώρα με το "λαλείν" και το "ακούειν" ,οι Πυθαγόρειοι ήσαν ιδιαίτερα προσεκτικοί (αυστηροί). Οι νέοι μαθητές για 5 χρόνια μόνο άκουγαν ,ήσαν "ακουσματικοί".

      Υ.γ.Το βέβαιον είναι ότι είχες "πένα" από τότε .Αλήθεια το όνομα Ανδρέας Ράπτης σου ΄λέει κάτι?

      Διαγραφή
    6. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μήπως;
      Στην έκθεση είχα πάρει 14 που μάλλον με μου άξιζε.

      Διαγραφή
    7. Μαθηματικός από Ιωάννινα,μαζί στην αεροπορία΄.===========Π.Α.

      Διαγραφή
  6. Να είστε καλά να μας ενημερώνετε - διδάσκετε.
    Τι τραγική ειρωνεία!
    Να μην ενημερώνεσαι από επίσημους φορείς, αλλά από έναν βετεράνο Μετεωρολόγο, ο οποίος απλά επειδή γουστάρει να εξασκεί το μεράκι του, έχει φτιάξει ένα blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και ναι λοιπόν, δε φοβάμαι το ξύλο που θα φάω. Εκδηλώνω τη χαρά μου, που θα δω στο Γέρακα που μένω, άσπρα κλαδιά δέντρων και άσπρα παρμπρίζ αυτοκινήτων. Ένα αποχαιρετιστήριο φιλάκι από το Χειμώνα του 21 - 22. Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε και να μας επισκέπτεται συχνότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

    α) Η ΕΜΥ ενω΄ μεχρι τώρα εδινε γυναικεία ονόματα, την ημέρα της γυναίκας πάει και δίνει αντρικό και μάλιστα ενός ανδρα που ηταν τσακωμένος με την γυναίκα του η οποία ηθελε να τον σκοτώσει!
    β)Το εμβληματικό αυτό όνομα πράγματι δεν ταιριάζει σε εναν αστατο αυλώνα του Μαρτίου που “χορευει” ,αλλά σε ενα βαρβάτο βαλκανικό μέτωπο από τα παλιά να σαρώνει ολη την χώρα από τον Βορρά προς τον Νότο.
    γ)Με όλο τον σεβασμό ο αξονας σύγκλισης όπως τον περιγράφετε μπορεί να έρθει δυτικότερα...και ακόμα..θεωρώ οτι οι χιονοστρώσεις στα ορεινά και ημιορεινα της Στερεάς και Θεσσαλίας θα ειναι αξιόλογες.
    δ)Δεν ξαναλέω οτι η εμμονη μας με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη δεν μας αφήνουν να δουμε και τις δυναμικές αλλων περιοχών οπως τώρα ας πουμε της Φθιώτιδας..ειδικά δε για την φτωχομάνα από την προηγούμενη Κυριακή ειχαμε τρείς(!) μεταβολές που μας εδωσαν πάνω από 15 χιλιοστά έκαστη με θερμοκρασία 5 μεγιστη ,αν αυτές οι μεταβολές ερχόταν τον γενάρη μια τουλαχιστον θα ηταν αξιολογότατη χιονόστρωση.”θωμάς”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρόγνωση η οποία δεν αφήνει περιθώρια γιά ερωτήσεις.
    Τελικά κάτι ήξερε και ο δάσκαλος και δεν προέβη σε δηλώσεις εντυπωσιασμού όπως άλλοι.

    Δάσκαλε μία ερώτηση.
    Όπως καταλαβαίνουμε και έγραψα και χθες ο καιρός θα έχει άστατο χαρακτήρα κυρίως στα ηπειρωτικά με έμφαση Πέμπτη Παρασκευή τα κέντρο ανατολικά λόγω και τού ρεύματος(ΒΑ).
    Ένας παράμετρος της εκδήλωσης των φαινομένων εφόσον δυναμικό αίτιο δεν υφίσταται,δε θα μπορούσε να είναι και αυτός της θερμικής αστάθειας στα ενδότερα ηπειρωτικά λόγω εποχής όπως και των διαστημάτων ηλιοφάνειας?
    Βλέποντας την δημιουργία των νεφώσεων σήμερα στην περιοχή μού,σε συνδυασμό τη στάθμη των 500hPa,ακόμη και σήμερα αυτό φαντάζει πολύ πιθανό να συνέβη.

    Κατά τα άλλα ο Μάρτης θα μας παιδέψει αρκετά φέτος οικονομικά δείχνοντας το σκληρό τού προφίλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτός ο χιονιάς θα εντυπωσιάσει όχι για την δυναμική των φαινομένων τού,αλλά γιά τη διάρκειά τού σε αρκετές περιοχές.
    Περιμένουμε αναφορές φίλων κυρίως από το νομό Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων γιά το τι τελικά έγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα, έτσι την αγάπησα την Θεσσαλονίκη χαλάλι που δεν χιόνισε σήμερα μουντός κλειστός καιρός όλη μέρα χιονόνερο και θερμοκρασία στους 3-4 βαθμούς, εκπληκτική αίσθηση, πάμε για του χρόνου δεν πειράζει, ότι πάρουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας καλοδεχούμενο.
    Γιαννης Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε ακόμα δεν τελειώσαμε ίσως αύριο το πρωί να δούμε κάτι κ το Σάββατο

      Διαγραφή
    2. Κάθε ημέρα μέχρι και την Κυριακή συγκεντρώνει πιθανότητες χιονόπτωσης στη Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
    3. Ναι Χρήστο!
      Με πιό σημαντικές πιστεύω σήμερα βράδυ αύριο πρωί και μετά κυρίως το Σαββατοκύριακο.
      Ήρθε η ώρα μάλλον γιά αυτό πού λέγαμε και για την πόλη ανεξαρτήτως χιονόστρωσης λόγω εποχής.

      Διαγραφή
  12. Μέχρι την Κυριακή η γλαροσουπα θα είναι καταπληκτική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δάσκαλε όπως πάντα μετρημένος στις προβλέψεις , θεωρώ ότι αυτός ο καιρός λόγω της εποχής δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια ,μέρα με την μέρα θα βλέπουμε την εξέλιξη των φαινομένων που μπορεί να κρύβει εκπλήξεις σε ότι αφορά την ένταση και πόσο χαμηλά θα κατέβουν τα χιόνια, προσωπικά δίνω αξιόλογες χιονοπτώσεις Θεσσαλία και Εύβοια για να δούμε ,πάντως ουσιαστική βελτίωση δεν φενεται ως και τις 2Ο Μαρτή και βλέπουμε . Χρήστος από τις απογευματινές ώρες βροχερή Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πόσο πονάνε οι σταρατες κουβέντες όταν εδώ και μια βδομάδα όλοι ετοιμάζονται να ζητήσουν νέο 2000ευρω απο την Αττική Οδό. Πόσο παρασέρνει η παραπληροφόρηση από γνωστες και μη του αντικειμένου.
    Υπομονή στους αγρότες μας που θα πληγούν από παρακαιρα κρυα και παγωνιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Βασίλη.
      Οι περισσότεροι πλην τού δασκάλου αλλά και εσένα βιάστηκαν να φέρουν τη νέα "Ελπίδα" στην Αττική.
      Ευτυχώς υπάρχουν και άνθρωποι πού κάνουν τη δουλειά τούς σωστά και χωρίς εντυπωσιασμούς.

      Βλέπω ότι αυτή τη στιγμή χιονίζει στην Κόνιτσα,όπως και στα πεδινά της δυτικής Θεσσαλίας.
      Εύγε.

      Διαγραφή
  15. Σίγουρος ήμουν για την επίσκεψη του λευκού επισκέπτη ξανά στην χώρα μας και γι'αυτό επέμενα τόσο πολύ,όμως παρόλο που μου αρέσει τι χιόνι στην παρούσα φάση δεν το ήθελα καθώς ήδη οι ζημιές σε πολλά δέντρα και δη στις ελιές είναι πολλές και σημαντικές,οπότε οι επικείμενες παγωνιες θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση.
    Δυστυχώς όμως δεν εξαρτάται από εμάς και το μόνο που μένει είναι να ελπίζουμε στο όσο δυνατόν λιγότερες ζημιές και προβλήματα,καθώς κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα,βλέπω να υπάρχουν εκπλήξεις τόσο στις περιοχές που θα χιονίσει,όσο και στο ύψος των χιονοστρωσεων.
    Συνεχίζω να πιστεύω σε αμφίρροπη και σκληρή παράταση του "αγωνα" και φυσικά πως όλα θα κριθούν στην διαδικασία των πέναλτι.
    Συμφωνώ απόλυτα με τον Βασίλη Πανακογλου και εφιστω υπομονή σε όλους μας που εξαρτωμαστε από τα καιρικά φαινόμενα.
    Τα μόνα που μέχρι στιγμής δεν έχουν κανένα πρόβλημα δείχνουν να είναι τα σιτηρά.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χριστόδουλε, οι "μετεωρολόγοι" σου τα είπαν πολύ καλά και οι προβλέψεις σου τα πήγαν περίφημα ως εδώ. Συγχαρητήρια σε εσένα, όπως και σε όλα τα παιδιά που κάνουν τις προγνώσεις τους από μεράκι και αγάπη για τον καιρό. Να ξεχωρίσουμε τον κύριο Πανάκογλου, που είναι ιδιαίτερα σοβαρός και τον Φώτη που είναι συνετός και μετρημένος. Κύριε Ζιακόπουλε δεν σας βγάζω απ' έξω. Είσαστε εκτός συναγωνισμού ως επαγγελματίας και δάσκαλος! Εύχομαι να απολαύσουμε τα επερχόμενα καιρικά δρώμενα, με όσο το δυνατόν λιγότερες καταστροφές στις παραγωγές. Να είστε όλοι καλά!

      Διαγραφή
  16. Να το δούμε και αύριο για την Αττική.
    Η Πέμπτη δείχνει αρκετά χιόνια στην Αττική κυρίως βόρεια και ανατολική.
    Και στο κέντρο.... εντελώς άστοχη η όποια σύγκριση με άλλους πρόσφατους ή μη χιονιάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα από την Βέροια. Χιονίζει δυνατά αυτήν τη στιγμή (7:30 Η ωρα).Αρχισε να το στρώνει. Θερμοκρασία γύρω στο μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πυκνή χιονόπτωση αυτή την ώρα ακόμη και μέσα στην πόλη της Θήβας,ενώ στα ορεινά του Ελικώνα έχουν ασπρίσει τα πάντα.
    Αρχίζουν να ασπριζουν και τα υψώματα πάνω από τα 250 μέτρα.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα! Για όσους απορειτε για το τι συνέβη με τα Γιάννενα, αυτήν την στιγμη χιονίζει με μέτρια ένταση,ενώ έχει σημειωθεί και καλούτσικη χιονοστρωση (3-4 εκ) στα αμάξια και στο γρασίδι. Επιτέλους είδαμε και μια άσπρη μέρα και στο κέντρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χιονόστρωση στις ευαίσθητες επιφάνειες ακόμη και στην Κάτω Κόνιτσα κύριε Μίμη! Χιονίζει ελαφρώς ακόμη!Στα βουνά θα γίνεται χαμός! Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λέγαμε για προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αττική για τους προηγούμενους χιονιάδες. Καλή είναι και η ομιλία του ΚΚΕ. Δε μας πειράζει καθόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χιονίζει σε όλη την βόρεια και δυτική φθιωτιδα,καλημέρα..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή