Σύντομος απολογισμός του σημερινού χιονιά της Αττικής

   

Το πασπαλάκι του Νέου Κουβαρά, του Αλέξανδρου Μήτση

Η πρόγνωση του σημερινού χιονιά της Αττικής ήταν δύσκολη και αποδεικνύεται από την εξέλιξή του: τοπικότητες, υφέσεις και εξάρσεις, έλλειψη (αξιόλογων) χιονοστρώσεων σε περιοχές με υψόμετρο τουλάχιστον κάτω από τα 250 μέτρα κ.λπ. Οι θερμοδυναμικοί δείκτες ήταν κοντά στους κατάλληλους για να χιονίσει στην Αθήνα, αλλά ήταν Μάρτης και όχι Γενάρης και επιπλέον έλειπε το σοβαρό δυναμικό αίτιο.


Οι παίχτες που μπήκαν ως αλλαγές και κυρίως ο φορών την κόκκινη φανέλα (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση) ήταν αυτός που κάποια στιγμή έδωσε την εντύπωση ενός σχεδόν πανελλαδικού χιονιά.

Το απόγευμα, από άνθρωπο της πιάτσας, που η δουλειά του επηρεάζεται από τον καιρό, άκουσα ότι από επιχειρησιακής πλευράς αν η «Ελπίδα» στην Αθήνα έπιασε 10, ο «Φίλιππος» σήμερα πήρε 5, αύριο θα πάρει 4 και το Σάββατο θα πάρει 6. Μπορεί κάποιος να έχει τις μικροαντιρρήσεις του, αλλά σε γενικές γραμμές η εκτίμησή του είναι ρεαλιστική.

25 σχόλια:

  1. Βορεια αττικη στα 300μ. είχαμε δυνατη χιονόπτωση σχεδόν ολη μερα αλλα με 2οC εως το μεσημέρι,το απόγευμα έπεσε η θερμοκρασία και είχαμε χιονόστρωση ελαφρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισχυρη χιονοπτωση νωρις το απογευμα σε Αγιο Στεφανο με αξιοπρεπη χιονοστρωση που διατηρηθηκε
    Αν αυτη η κατασταση βαθμολογειται με πεντε τοτε το εξαρι του Σαββατου αναμενεται με ιδιαιτερο ενδιαφερον
    Καλο σας βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο δύσκολη και αν ήταν η σημερινή πρόγνωση, την πετύχατε απόλυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο ευρωπαίος δείχνει να μην σέβεται το "persona non grata" για μετα τις 18-19/3..ειδομεν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σύνορα Νέου Ψυχικού - Χαλανδρίου: χιόνι κατά περιόδους από το πρωί, αξιόλογη έξαρση με έναρξη χιονόστρωσης αργά το μεσημέρι και μετά απότομη παύση. Ενδιαφέρουσα μέρα. Αν αύριο και μεθαύριο τσιμπήσουμε κάτι ακόμα, ο χειμώνας φέτος θα θυμίζει κατά πολύ καλούς χειμώνες της δεκαετίας του '80.
    Καλό βράδυ σε όλους!
    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το 12αρι του Ευρωπαϊκού ίσως να δώσει και ένα 7αρακι το Σάββατο.

    Πάντως συνολικά, ως μεταβολή του καιρού με διάρκεια 4 ημερών με χιονοθερμοκρασίες, για Μάρτιο, θα μείνει στη μνήμη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τρίπολη χθες το πρωι πολύ ισχυρή χιονόπτωση με λίγα δυνατά αστραπόβροντα και στρώσιμο σε δρόμους αμέσως, απόγευμα-βράδυ ασθενής εως ισχυρή χιονόπτωση με πασπάλα και σήμερα πρωι-μεσημέρι δύο πρόσκαιρες αλλά ισχυρές χιονοπτώσεις και τώρα μέτριας έντασης και πάλι στρώσιμο. Να ρωτήσω Δάσκαλε ο αξιόλογος υετός που δίνει το μοντέλο για Πελοπόννησο απο αύριο το μεσημέρι Παρασκευής μέχρι και βράδυ Σαββάτου έχει βάση ή είναι λάθος, θα έχουμε κάποιο ύπουλο χαμηλάκι και υγρασία ή συγκλίσεις ανέμων, ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα. Τελικά έγινε από Θεού, το είδαμε το χιονακι μας στην Παραμυθια, έτσι ένα 5ποντο για το ματι. Βέβαια σήμερα δεν είχε μείνει τίποτα, ο ήλιος δεν αστειεύεται πλέον και η άνοιξη είναι προ των πυλών. Είναι όμως ή θα έχουμε παράταση στο χειμώνα? . Ο Φώτης είπε πριν μέρες ότι δε βλέπει τέλος στο χειμώνα ακόμα και αυτό παρατηρώ και εγώ από χτες στα μοντέλα, τα οποία φωνάζουν για την εμφάνιση του ανατολικού θηρίου από τη στεπα για μετά τις 15 του Μάρτη. Το όνομα του.. ΣΙΒΙΡΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑ!! Αν γίνει αυτό θα μιλάμε για επανεμφάνιση του μετά το μακρινό 2012 με ότι αυτό συνεπάγεται. Εδώ θα είμαστε να το παρατηρούμε. Βέβαια εμένα προσωπικά δε με ενθουσιάζει σαν προοπτική ούτε φαντάζομαι τους περισσότερους. Αλλά τα τελευταία χρόνια αυτή είναι η νέα κανονικοτητα του καιρού, οψιμος χειμώνας που θα έλεγε και ο Σπανός, και πρέπει να συνηθίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια στο κουρμπέτι και με μεγάλο μεράκι στα καιρικά κάποτε , τώρα γιορτάζω τον εαυτό μου και τραγουδάω μόνος μου , περίμενα αερομεταφερόμενες νιφάδες στην περιοχή μου στα σπάτα αλλά έμεινα με πολύ θετικές εντυπώσεις όταν το έστρωνε οριακά με τεράστιες πεταλουδίσιες νιφάδες...νιρβάνα το λένε .Μόνο σε εσάς βλεφαρίζω ενίοτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Σπάτα, ευρισκόμενα στις προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές της Αττικής, είχαν εξ αρχής περισσότερες πιθανότητες από την υπήνεμη πόλη της Αθήνας για πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις.
      Κατά τα άλλα, θέλω κι εγώ να "τραγουδήσω" μόνος μου, αλλά ούτε το χούι μου κόβεται εύκολα ούτε οι διαβόλοι μ' αφήνουν να αγιάσω!

      Διαγραφή

    2. ...να αφήνουν γιατί έχουμε και Μεγάλη Τεσσαρακοστή!
      κατά τα άλλα βλέπω ότι το ψυχολογικό cape index της μετεοκοινότητας πρέπει να πλησιάζει τα 3.386 J/Kg

      Διαγραφή
  10. Ρετζίκι Θεσσαλονίκης. Η μέρα ξεκίνησε με λαμπρό ήλιο, Στη συνέχεια χίονιζε με ηλιοφάνεια! Το μεσημέρι αγρίεψε με έντονη χιονόπτωση 15' . Το απόγευμα έβγαλε ξανά ήλιο και έπειτα ξαναχιόνισε ελαφρά! Το λες και μαρτιάτικες τρέλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Ο Μάρτης ο πεντάγνωμος πέντε φορές εχιόνισε και πάλι το μετάνοιωσε πως δεν εξαναχιόνισε»

      Διαγραφή
  11. Γιά τα αυριανά και τού Σαββάτου τα είπαμε πάνω κάτω,ας μη λέμε τα ίδια καθώς θα τα γράψει και ο δάσκαλος λογικά αύριο.
    Το κύμα ψύχους ως προς την ένταση κορυφώνεται το επόμενο διήμερο.
    Από Δευτέρα σταδιακά η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει απλά στα πιό φυσιολογικά επίπεδα γιά Μάρτη.
    Όπως όμως πρώτοι γράψαμε εδώ μέσα και συμπλήρωσε σωστά ο Γιάννης ο Θεσπρωτός,ο Μάρτης δεν θα βγάλει από μέσα τού τον Γενάρη εύκολα!
    Νέο ύποπτο διάστημα κατάβασης ψύχους σύμφωνα με τα τρεξίματα των μεγαλύτερων μοντέλων(κυρίως ukmo ecmwf και μετά τα υπόλοιπα)μεταξύ 19 έως 25 Μαρτίου.
    Αυτό πού θα πρέπει να δούμε εάν επιβεβαιωθεί αυτή η συνεχής τάση είναι εάν θα συνδυαστεί με κάποιο χαμηλό εκ δυσμάς με χιόνια σε όλη σχεδόν την επικράτεια,η αν θα είναι καιρός ανατολικών προσηνέμων κυρίως.

    Στην περιοχή μού σήμερα δεν έπεσε σταγόνα(νιφάδα) όπως αναμένονταν.
    Όμως το κρύο κρύο!
    -1,4β η ελάχιστη το πρωί,ενώ τώρα 11 και μισή το βράδυ είμαστε στον άσσο.
    Όρεξη να έχεις να καις πετρέλαιο και ρεύμα...
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία τα λές φίλε Φώτη,ως συνήθως.Μόνο εκεί,μαζί με την όρεξη,πρόσθεσε και το χρήμα.Κάπου είδα σήμερα το θέρμανσης περίπου 1,70.Νάχαμε να....καίγαμε.Αν περνάει από χέρι σου,στείλε κατά δω λίγη βροχούλα ακόμα.Να είσαι καλά.============Π.Α.

      Διαγραφή
  12. Καραβατακης Αντώνιος10 Μαρτίου 2022 στις 11:43 μ.μ.

    Το πρωί ψόφησε ο καημένος ο γαιδουρακος από το χιόνι κ την παγωνιά,το μεσημέρι βρομισε από τον ήλιο και την ζέστη κ το βράδυ τον πήρε το ποτάμι από την νεροποντή. Η σημερινή ημέρα, μου θύμισε τον Μάρτη των μαθητικών μου χρόνων, πάντα αναφέρομαι για Μυτιλήνη. 15 λεπτά έντονης χιονόπτωσης, ήλιος κ πάλι τα ίδια, μέχρι το απόγευμα.Ο Δάσκαλος μας το είπε από την καθαρά Δευτέρα, έντονες και μικρές εξάρσεις,τι άλλο πια να μας πει. Είχε εστιάσει μάλιστα κ στις περιοχές που θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα. Μιλάμε για πρόβλεψη με επιτυχία, πάνω από 90 τοίς εκατό. Καλό βράδυ στον Δάσκαλο κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καραβατακης Αντώνιος11 Μαρτίου 2022 στις 12:43 π.μ.

    Ξέχασα να αναφέρω ότι τα σχολικά μου χρόνια ήταν πριν 30 ολόκληρα χρόνια, περνάνε τα χρόνια σαν νεράκι,τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή, έντονη χιονόπτωση αυτή την ώρα στο κέντρο του Βόλου, μίλησα με συγγενικό πρόσωπο κ μου είπε ότι γίνεται χαμός από το χιόνι που πέφτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξέσπασμα χιονιού το βράδυ της Τετάρτης έως το πρωί της Πέμπτης,με μεγάλες πτώσεις της τάσης του ρεύματος αλλά και διακοπές ρεύματος στην περιοχή μου και από εκεί και μετά ένα ανοιξε-κλεισε με χιονομπορες.
    Έντονη έξαρση το απόγευμα με ισχυρή χιονόπτωση και όλα άσπρα με θερμοκρασίες-1/-2.
    Ξαστεριά μετά με ακόμη χαμηλότερη θερμοκρασία,το φεγγάρι πάντως δεν με αφήνει να ησυχάσω και από κοντά τα αγαπημένα μου γεράκια να σιγονταρουν και αυτά.
    Για να δούμε...καθως η παράταση έχει απόκτηση μεγάλο ενδιαφέρον και κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα,συνεχίζω να μην αποκλείω χιονοεκπληξεις και χιονοστρωσεις σε πολλές περιοχές της χώρας το επόμενο 3ήμερο.
    Για το μετά δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε όσα είχα πει πριν λίγες ημέρες.
    Με κρύα καρδιά και το στομάχι σφιγμένο για ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες ανά την χώρα,αλλά δυστυχώς δεν μου αρέσουν όλα όσα βλέπω να έρχονται.
    Ελπίζω και εύχομαι να πέσω έξω πανηγυρικά από εδώ και στο εξής.
    Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τα καλά τους λόγια και καλωσορίζω στο μπλογκ τον Σωκράτη.
    Πέτρο και Δημήτρη,πρέπει να βλέπετε,οπότε σηκώνονται τα σύννεφα,ωραίο θέαμα από τον Ελικώνα που είναι για μια ακόμη φορά φέτος κατάλευκος.
    Πόσο κοντά είμαστε και ποση διαφορά έχουμε στον υετο,εδώ όλα τρέχουν και όλα στάζουν σε σημείο που ο κάμπος ξαναγίνεται λίμνη,ελπίζω να πάρετε και εσείς αυτό που χρειάζεται χωρίς ζημιές και προβλήματα.
    Υ Γ:Δεν ξέρω αν θα πρέπει να γελάσω ή να κλάψω με το "κατάντημα" και την απαγόρευση για μια ακόμη φορά φορτηγών και λεωφορείων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και την απίστευτη ταλαιπωρία όλου του κόσμου που δεν μπόρεσε να πάει στην δουλειά του.
    Ότι και να γράψω είναι λίγο,κουράστηκα να βλέπω τα ίδια πράγματα 34 χρόνια τώρα...
    Καλά το έλεγε ο μεγάλος Παπαζογλου,όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλο το ίδιο μένουν.
    Ας πάμε λοιπόν στον αγαπητό Γιάννη Πάριο και το όμορφο τραγούδι:Πάμε για ύπνο Κατερίνα,πάμε να αλλάξουμε ζωή,να δούμε όνειρα από εκείνα που τελειώνουν το πρωί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χριστόδουλε και λοιποί φίλοι καλημέρα, ναι είναι λίγο υπερβολικό το κλείσιμο των εθνικών οδών και είναι μια έμμεση παραδοχή είτε ανοργανωσιάς είτε ευθυνοφοβίας, όμως α) τα ίδια γίνονται και αλλού και σε πιο οργανωμένα κράτη, π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο β) επιμένω ότι η οδηγική παιδεία είναι για τα μπάζα. Με 5 πόντους χιόνι πάλι θα κλείσουν οι δρόμοι από οδηγούς χωρίς αλυσίδες και θα κατηγορείται η (οποιαδήποτε) κυβέρνηση. Μα τις αλυσίδες δεν τις παίρνεις για να μη σε πιάσει η αστυνομία στηη γέφυρα Καλυφτάκη αλλά για δική σου ασφάλεια. Όταν το 30% το θεωρούν φλωριά το να βάλεις αλυσίδες είναι νομοτελειακό ότι θα κλείσει ο οποιοδήποτε δρόμος.

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα σας,
    Το Σάββατο αν η λίμνη μπει ένα κλικ πιο μέσα ίσως το 6 γίνει 8 ...ιδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γράφοντας το σχόλιο στο μπλογκ ακούστηκε βαθιά ένα μπουμπουνητο και σε λίγο ξεκινησε πυκνή χιονόπτωση με ακαριαίο στρώσιμο,αυτή την ώρα μαίνεται σφοδρή χιονοθυελλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα, στην Κηφισιά ξυπνήσαμε με 10 πόντους χιόνι και -1,5 βαθμό αλλά με βελτιωμένο καιρό. Πρέπει να χιόνισε αρκετά καλά τη νύχτα, αφού προστέθηκε αρκετό χιόνι παραπανω από το χθεσινό... Παιδιά, μια χαρά είναι, αν δεν είχαμε την ελπίδα, τώρα θα κάναμε παρτάκι (το κανονικό παρτυ το κρατάμε γι αυριο). Μια χαρά, αξιοπρεπές χιόνι έχει ρίξει, και βλέποντας μέχρι Τουρκοβούνια μόλις, έχει κατέβει τουλάχιστον μέχρι εκεί (Γαλάτσι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλημέρα εχθές το βράδυ στο Βόλο μετα τις 12κ30 έγινε χαμός πολύ έντονη χιονόπτωση το πρωί ξυπνήσαμε και είναι όλα άσπρα για να δούμε θα υπάρχει κ συνέχεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Με πάνω από 10 εκατοστά χιόνι ξύπνησα στις 4,30 το πρωί και με την παύση που έκανε για λιγο ξεκίνησα για Θήβα,δεν πρόλαβα όμως να βγω από το χωριό μου και ξέσπασε εκ νέου χιονοθυελλα που κρατά μέχρι αυτή η την ώρα και το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 25-30 εκατοστά στα γύρω υψώματα και περίπου 7-10 εκατοστά στο κέντρο της Θήβας που είμαι τώρα.
    Βαρύς φορτωμένος καιρός,δείχνει να έχει όρεξη και επιβεβαιώνει πλήρως φεγγάρι και τα αγαπημένα μου γεράκια.
    Χιόνι έχει και η Κωπαιδα όπως και δύσκολες στο χιόνι περιοχές όπως Δομβρσινα και Ξηρονομη που βλέπουν προς Κορινθιακό.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιατί τον ονομάζετε χιονιά Αττικής? Εύβοια, Ανατολική Θεσσαλία και κυρίως Κρήτη η οποία συγκέντρωσε και τα μεγαλύτερα ποσά υετού δεν είχαν χιονιά...Στην Αθήνα μάλιστα (λεκανοπέδιο) τα mm ήταν ελάχιστα. Από κέντρο ειδικά και κάτω χαμπάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή