Έντονο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης στη χώρα


Πρόγνωση του οπτικού πάχους της ατμοσφαιρικής σκόνης στα 550
nm από την Copernicus Atmosphere Monitoring Service. Τα χρώματα αντιστοιχούν σε αριθμούς (συντελεστές θολότητας) που σχετίζονται με την ποσότητα της αιωρούμενης σκόνης. Η τιμή 0,00 του συντελεστή θολότητας αντιστοιχεί σε εξαιρετικά καθαρή ατμόσφαιρα, ενώ η τιμή 0,40 αντιστοιχεί σε ατμόσφαιρα με μεγάλες ποσότητες σκόνης. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ το μέσο οπτικό πάχος όχι μόνο της σκόνης αλλά του συνόλου των αιρούμενων σωματιδίων (αερολυμάτων) είναι 0,10 με 0,15.  


Όπως φαίνεται στους παραπάνω χάρτες, η μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική προς τη χώρα μας θα ενταθεί σημαντικά το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή, ενώ το Σάββατο θα περιοριστεί στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και σταδιακά θα εξασθενήσει. Αναφορικά με τα βασικά μετεωρολογικά στοιχεία που θα επικρατήσουν  στην περιοχή μας ως την Παρασκευή, βροχές αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και δευτερευόντως στις ΒΑ περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΝΑ με μέγιστη ένταση την Πέμπτη (8 και ίσως 9 μποφόρ) και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. 

 

16 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Ερχεται ο καιρός της Ηπειρου για αρκετές μέρες. Μην εκπλαγείτε αν ακούσετε για χιόνια σε ημιορεινες περιοχές της Ηπειρου την Κυριακή. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Καλές θερμοκρασίες στα 850 και 500hp και δυτικό ρεύμα στα ψηλά και στα χαμηλά στρώματα. Όλα παίζονται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη έτσι ακριβώς είναι.
      Από αύριο τη νύχτα κιόλας η ΔΒΔυτική χώρα μπαίνει στο παιχνίδι των βροχών το οποίο θα κρατήσει περίπου μέχρι την Τρίτη(μετά βλέπουμε),ενώ από το Σάββατο οι ψυχρές αέριες μάζες της κεντρικής Μεσογείου και της Ιταλίας θα αρχίσουν να επηρεάζουν και τα ΔΒΔυτικα τμήματα της χώρας με έμφαση την Ήπειρο και πολύ λιγότερο την υπόλοιπη χώρα έως ανεπαίσθητα θα έλεγα στα νότια.
      Ξεκινάμε λοιπόν σαν μία πρώτη εκτίμηση για το επόμενο 6ήμερο:
      Νότιο Ιόνιο-δυτική Πελοπόννησος μέσος όρος υετού 10 έως 20mm βροχής.
      Βόρειο Ιόνιο Ήπειρος δυτική ΒΔυτική Στερεά μέσος όρος υετού 70 έως 110mm στα πεδινά και στα ορεινά των προαναφερθείσων περιοχών από 100 έως 200mm!
      Στα ορεινά μάλιστα το τριήμερο Σάββατο Κυριακή Δευτέρα άνω των 1000 με 1200 μέτρων θα πέσει αρκετό χιόνι,ενώ περιοχές όπως η Παραμυθιά Θεσπρωτίας(650μ)και γύρω η κοντά στα Γιάννενα, δεν αποκλείεται Κυριακή προς Δευτέρα να χιονιστούν!
      Πλην της ικανοποιητικής υποστήριξης θερμοκρασιακά στα 500 και 850hPa(-28 και -1 αντίστοιχα)το δυτικό ρεύμα και στα χαμηλά και στα ψηλά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη καθοδικών ρευμάτων πού φαίνεται να έχουμε λόγω ανάπτυξης καταιγίδων κυρίως το ΣΚ,άνετα θα μπορούσαν να κατεβάσουν τα χιόνια πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές.
      Κάποια φαινόμενα θα έχουμε και στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά,ενώ από τις 7 Απρίλη και μετά διαφαίνεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας σε σχετικά υψηλά επίπεδα στα νότια.
      Όσο γιά την υπόλοιπη χώρα δυστυχώς δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα.

      Υ.Γ. Φίλε Χριστόδουλε μήπως τα μυρμήγκια σού και τα σημάδια πού είδες ήρθαν και μετακόμισαν από την Ήπειρο στο Μαυρομμάτι??😂😜
      Δύσκολο αυτό πού αναφέρεις καθώς από τις 20 Μαρτίου και μετά έχει αλλάξει άρδην η κυκλοφορία και δύσκολα θα ξανά αλλάξει ριζικά.
      Η άνοιξη γιά τα ανατολικά και νότια ήρθε γιά να μείνει ανεξαρτήτως αν θα ρίξει μία βροχή και κάνει μία δύο μέρες λίγο παραπάνω ψύχρα.
      Πάντα με εκτίμηση.

      Διαγραφή
    2. Το -1 στα 850 hpa με προβληματίζει λίγο Φώτη.Η άνοιξη μπήκε για τα καλά εδώ στα Γιάννενα ένα τέτοιο γύρισμα του καιρού μου φαίνεται πολύ δύσκολο. Πάντως 2-4-2005 είχαμε χιονόπτωση με χιονοστρωση στα Γιάννενα ίσως έφτασε η ώρα να το επαναλάβει.

      Διαγραφή
    3. Εμένα πάλι Δημήτρη δε μού λέει και πολλά το -1 στα 850...
      Μία χαρά θερμοκρασία είναι εάν ο καιρός θέλει να κάνει το ξέσπασμα τού!
      Εάν επαληθευτούν οι καταιγίδες πού φαίνονται γιά την Ήπειρο το ΣΚ μαζί με το "καθαρό" δυτικό ρεύμα μην αποκλείεις τίποτα ειδικά τις βραδυνές ώρες.
      Ας μη ξεχνάμε και την πυκνή χιονόπτωση τού Φεβρουαρίου στην περιοχή με +1 στα 850 πού μας έπιασε όλους στον ύπνο.
      Δε λέω ότι θα χιονίσει μέσα στα Γιάννενα την προκειμένη, αλλά πιθανόν να πολιορκηθούν κάποιες ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου σε τοπικό επίπεδο.
      Θα το δούμε και την Παρασκευή καθώς είναι νωρίς ακόμα.
      Πάντως τα ορεινά μας μετά το χτύπημα πού δέχονται τις τελευταίες ημέρες από την άνοιξη θα κάνουν ένα καλό refresh!

      Διαγραφή
  2. Αντε όλο παράπονα ήσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους ζεστάθηκε το κοκκαλάκι μας. Με γονάτισαν τα κοινόχρηστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλυτερο απ'το κρύο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα - καλησπέρα από την ακριτική Κόνιτσα!
    Άνθισαν τα δέντρα μας, ήρθε η Άνοιξη, με το καλό να έρθουν οι απαραίτητες βροχές μακάρι όμως τα χιόνια να μείνουν στα ψηλά και το κρύο να μην έχει διάρκεια... Είναι κόσμος που δεν έχει λεφτά ούτε για μισό τόνο ξύλα...αυτούς σκέφτομαι και μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στις περισσότερες μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις πάντως φαίνεται οι έρημοι Αφρικής και Μέσης Ανατολής να σκάβουν αρκετά θερμές αέριες μάζες κάτι που αργά η γρήγορα θα έχει αντίκτυπο και στις δικές μας συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ φίλε Φώτη,μακάρι οι"μετεωρολογοι" μου να μετακόμισαν στην περιοχή σου και να αφήσουν στην ανοιξιάτικη ησυχία την δική μου,καθώς όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους,δηλαδή φυτά δέντρα κλπ και δεν θέλω όχι χιόνι αλλά ούτε κρύο,έστω και στην κορυφή του Ελικώνα.
    Η ζημιά που έπαθα πέρυσι ξεπέρασε τα 20,000 ευρώ,οπότε άλλη μια τέτοια ζημιά δεν αντέχετε ειδικά φέτος.
    Από την άλλη όμως,επειδή έχουμε φάει μεγάλες κατραπακιες όχι μόνο μέσα στον Απρίλιο αλλά ακόμη και αρχές Μαΐου και όσο αυτά τα μικροσκοπικά απίστευτα πλασματάκια δεν βάζουν την "καλοκαιρινή" τους "στολη" και δεν ξεμυτιζουν από τις φωλιές τους,σόρι αλλά εγώ θα είμαι με το στομάχι σφιγμένο.
    Μετά από ατελείωτες σφαλιάρες που έχω φάει από δαύτα,δεν γίνεται να μην τα λαμβάνω υπόψη και απλά περιμένω να τα δω για να ηρεμήσω.
    Ίσως σε πολλούς να φαίνεται παράξενα αυτά που λέω,αλλά να γνωρίζετε ότι αυτά τα μικροσκοπικά απίστευτα πλασματάκια(Όχι μόνο αυτά φυσικά) γνωρίζουν ακόμη και αλγόριθμους,μαθηματικά,Μουσική κλπ,εκτός βέβαια το πόσο εύκολα συντονίζονται με όλων των ειδών δονήσεων.
    Τέλος πάντων επειδή τα μελετάω χρόνια,έχω μάθει παρά πολλά από αυτά στην μεγάλη μου προσπάθεια να ανέβω κάποτε στην κορυφή του Ελικώνα...
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστοδουλε σε παρακολουθω παντα με ενδαφερον και απο ενστικτο πιστευω οτι εχεις σωστα συμπερασματα απο την παρακολουθηση των μυρμηγκιων ! Οποτε οταν εχεις χρονο κ διαθεση γραψε με περισσοτερες λεπτομερειες, πχ αυτο με την μουσικη με εντυπωσιασε !

      Διαγραφή
  8. Σαν άνθρωπος της πόλης ( δυστυχώς) εγώ ξέρω ότι η Άνοιξη που δικαίως τόσο έχει υμνηθεί από τους ποιητές μας , έχει μετατραπεί στην πιο ανυπόφορη εποχή. Όταν δεν είσαι στην φύση να ευφραίνεσαι από το πολύχρωμο μωσαϊκό της , αυτό που σου μένει είναι η δύσπνοια από τα χρώματα που μας δείχνει ο κ. Ζιακόπουλος στους χάρτες παραπάνω , η θολούρα, η υπνηλία μεσούσης της ημέρας και γενικά η αίσθηση ότι κουβαλάς τα διπλάσια κιλά πάνω σου. Ακόμη και η κάψα του καλοκαιριού στην Αθήνα πιο αποδεκτή μου φαίνεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Βαγγέλης Σπανός τι κάνει?έχει καιρό να γράψει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχει γράψει πολλές φορές ο δάσκαλος.
      Ο προπονητής τον έβγαλε εκτός παιχνιδιού μέχρι νεωτέρας...

      Διαγραφή
    2. Έφαγε κόκκινη κάρτα και εσαει αποκλεισμό!!

      Διαγραφή
  10. Λέτε ο κ.ζιακοπουλος να είναι αυστηρός σαν το ομπραντοβιτσ?θα τον φάει ο πάγκος τον φουκαρά τον Βαγγέλη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή