Γιατί η σκόνη τρελαίνει τα μοντέλα;


Πάνω από το μισό του φορτίου των αιωρούμενων σωματιδίων της τροπόσφαιρας αποτελείται από σωματίδια ορυκτής σκόνης. Τα μισά από αυτά προέρχονται από την έρημο της Σαχάρας και το ένα τρίτο από τις άλλες μεγάλες ερήμους του πλανήτη. Ανάλογα από τις επί μέρους περιοχές προέλευσής της, το 90% της μάζας της σκόνης της Σαχάρας είναι αργιλοπυριτικά άλατα, οξείδια σιδήρου και χαλαζίας. Το υπόλοιπο 10% είναι κυρίως ασβεστίτης και γύψος.

Η σκόνη και γενικότερα τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν άμεσο αντίκτυπο στο σύστημα γης - ατμόσφαιρας σκεδάζοντας και μερικώς απορροφώντας την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό έχει άμεση επίδραση στον καιρό και κατ’ επέκταση στο κλίμα. Αναφορικά με την επίδραση των αιωρούμενων σωματιδίων στη νέφωση και τον υετό, σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι αυτά αυξάνουν τη νεφοκάλυψη, αλλά μειώνουν τη βροχόπτωση λόγω περίσσειας πυρήνων συμπύκνωσης. Ας το δούμε αυτό πιο αναλυτικά.


Η ύπαρξη αυξημένου αριθμού πυρήνων συμπύκνωσης στο εσωτερικό ενός νέφους οδηγεί, κατά κανόνα, στη δημιουργία πολλών νεφοσταγόνων μικρής διαμέτρου. Οι νεφοσταγόνες αυτές, αν δεν εξατμιστούν, αργούν να εξελιχθούν σε σταγόνες βροχής. Ακόμα, όμως, και αν τελικά δημιουργηθεί υετός, η διάρκεια και η έντασή του δεν θα είναι σημαντικές. Πέρα από αυτό, οι κόκκοι της σκόνης που φθάνουν στη μέση τροπόσφαιρα απορροφούν το ηλιακό φως με αποτέλεσμα τη θέρμανση του περιβάλλοντός των. Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών, ο θερμότερος αέρας στα μέσα και μεγάλα ύψη της τροπόσφαιρας αναστέλλει την ανάπτυξη των καταιγιδοφόρων νεφών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξέλιξη των πραγμάτων στο εσωτερικό ενός σωρειτόμορφου νέφους μπορεί να είναι τελείως διαφορετική από αυτή που αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο. Για παράδειγμα, όταν με τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα ενός σωρείτη μεταφερθεί στα μέσα και ανώτερα τμήματά του τεράστιο πλήθος υδροσταγονιδίων ή  νεφοσταγόνων, τα μεγάλα ποσά της λανθάνουσας θερμότητας που θα απελευθερωθούν από την παγοποίηση αυτών των υδρομετεώρων είναι πιθανό να ενισχύσουν σημαντικά την κατακόρυφη ανάπτυξη του νέφους και ο σωρείτης να εξελιχθεί σε σωρειτομελανία, ικανό να δώσει μεγάλα ποσά βροχής.

Η ακριβής γνώση της ποσότητας και του είδους των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που είναι σημαντική για την πρόγνωση του υετού, δεν είναι εφικτή. Πέρα από αυτό, η συγκέντρωση και η χημική σύσταση των αιωρούμενων σωματιδίων είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες στο χώρο και το χρόνο και μάλιστα ορισμένες φορές, κάτω από συνθήκες που δεν είναι εύκολο να καθοριστούν, ίδιας φύσεως σωματίδια άλλοτε ενεργοποιούνται ως νεφικοί πυρήνες συμπύκνωσης και άλλοτε όχι. Ακόμα μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στη διαδικασία δημιουργίας του υετού εισάγει η ικανότητα ορισμένων αιωρούμενων σωματιδίων να δρουν ως πυρήνες παγοποίησης.

Το είδος των νεφών που θα σχηματιστούν πάνω από μια περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και αυτό προσομοιώνεται με επάρκεια από τα μοντέλα καιρού. Όμως, τα αιωρούμενα σωματίδια, που εν πολλοίς είναι «μαύρα κουτιά» για τα μοντέλα, συχνά είναι αυτά που θα καθορίσουν όχι μόνο την ποσότητα αλλά και την χωροχρονική κατανομή του υετού που ενδέχεται να προκύψει από τα συγκεκριμένα νέφη.

13 σχόλια:

  1. θα περιμένουμε τους φιλους μας απο Δ-ΒΔ να μας πουν τι θα συμβει τελικά στην επερχόμενη κακοκαιρία!καλη ΥΠΟΜΟΝΗ εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καραβατακης Αντώνιος.30 Μαρτίου 2022 στις 9:28 μ.μ.

    Συγχαρητήρια Δασκαλε, πολύ ωραίο άρθρο, μας λύνει πολλές απορίες κ μας δίνει το έναυσμα για περισσότερη μελέτη. Καλό βραδυ από Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και που να δείτε το Σάββατο που έχω φασινα και έχει και ξεσκόνισμα.

    Βλέπω GFS και Ευρωπαίο να τρελαίνονται

    Καλό βράδυ σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διδακτικό ,διαφωτιστικό άρθρο.Το διάβασα απνευστί.===========Π.Α.

    Υ.γ.Οι γλωσσικές επιδόσεις του δάσκαλου είναι γνωστές.Επισημαίνω τη χρήση του ρήματος σκεδάζω =σκορπίζω,προερχομένου από το αρχαίο σκεδάννυμι (και σκεδανύω) ,βλ. "....διεσκέδασαν τον νόμον σου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, κύριε Ζιακόπουλε τα μαθηματικά μοντέλα πρόγνωσης προσομοιώνουν την διασπορά των αιωρούμενων σωματιδίων, δηλαδή την μεταφορά τους, με την κίνηση των αερίων μαζών.
    Καταφέρνουν το ίδιο και με την διάχυση τους στην ατμόσφαιρα λόγω της ατμοσφαιρικης τύρβης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι μοντελίστας, αλλά από όσα ξέρω νομίζω ότι η ακριβής πρόβλεψη της μεταφοράς της σκόνης παραμένει πρόκληση για τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού, επειδή πολλά γεγονότα αυτής της διαδικασίας συμβαίνουν σε μικρότερες κλίμακες από αυτές που συνήθως αναπαριστώνται στα προγνωστικά μοντέλα. Αυτά είναι: οι ριπές του ανέμου επιφανείας, η ανωμεταφορά (convection), οι ημερήσιοι κύκλοι, οι πηγές της επιφανειακής σκόνης κ.ά.
      Νομίζω επίσης ότι το μοντέλο του ECMWF που τρέχει με οριζόντια ανάλυση 9 χιλιομέτρων δεν προβλέπει την ανύψωση της σκόνης και τη μεταφορά της με τους προβλεπόμενους από αυτό ανέμους. Αυτό γίνεται από την Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) με μοντέλο οριζόντιας ανάλυσης 40 χιλιομέτρων.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για την απάντηση, ρώτησα γιατί κάποιες ιστοσελίδες πρόβλεψης καιρού, ιθαγενής και αλλοδαπές, δίνουν με τιμές ακρίβειας μονάδας την συγκέντρωση σωματιδίων και σκόνης στην ατμόσφαιρα.

      Διαγραφή
  6. Βροχή και σήμερα, βροχή και αύριο , ατέλειωτη..λασποβροχή! Από χθες έχουμε ένα μονότονο ράντισμα λασποβροχής εδώ στην Κέρκυρα που έχει κάνει τα πλυντήρια αυτοκινήτων να...τρίβουν τα χέρια τους! Περιμένουμε τα φαινόμενα του Σαββατοκύριακου με ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. για τον φιλο Χριστόδουλο αλλα και ενα απλο σχόλιο απο τον δάσκαλο μας!!μήπως θα πρέπει να κάνουμε ενα σχετικό σοβαρό αρθρο και να μελετήσουμε επιστημονικά την προβλεπτικότητα των μετεωρολογικών φαινομενων απο τα μυρμήγκια??

    https://www.voltarakia.gr/daily-photos/item/2196-ta-myrmigkia-provlepoun-ton-kairo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννη,ο δάσκαλος έχει τοποθετηθεί επ αυτού ως εξής εις το παρελθόν "τα της επιστήμης τη επιστήμη και τα της παραδόσεως τη παραδόσει ".=============Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Η φύση προίκισε πολλά έντομα, πουλιά και ζώα με ευαίσθητους αισθητήρες που καταγράφουν ακόμα και τις πιο μικρές αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, τη θερμοκρασία, την υγρασία ή τον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό αρκετές ώρες πριν εκδηλωθεί ένα καιρικό φαινόμενο. Μόλις, λοιπόν, αντιληφθούν κάποια αλλαγή σπεύδουν να προφυλαχθούν με διάφορους τρόπους.
      Για τις πρακτικές μεθόδους που προβλέπουν τον καιρό εβδομάδες και μήνες πριν, ισχύουν όσα αναφέρει ο Πέτρος.

      Διαγραφή
    3. ευχαριστω και τους 2 σας για τα σχόλια,θα περιμένω και το σχόλιο του Χριστοδουλου!

      Διαγραφή
  8. Αυτός ο καιρός είναι σκέτη αρρώστια.Τα βάλατε με το κρύο του Μάρτη και το βοριά που είναι υγεία.Καθαρά για τον καιρό μιλάμε σαυτό το μπλογκ νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή