Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ. Το μέτωπο αυτό, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), θα επηρεάσει με τοπικές βροχές και καταιγίδες τη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας και θα προκαλέσει μικρή πτώση της θερμοκρασίας στις ΒΔ περιοχές. Πέρα από αυτά, με το πέρασμά του από την περιοχή μας, θα στρέψει σταδιακά τους ανέμους σε δυτικούς, με αποτέλεσμα οι μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα βαθμιαία να περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. 


Το Σάββατο (2/4), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και το απόγευμα στη βόρεια χώρα (κυρίως στα ορεινά). Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση.  

Την Κυριακή (3/4), τοπικές βροχές αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Τοπικές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα έχουν αρχίσει από το βράδυ του Σαββάτου, αναμένονται στα ορεινά της ΒΔ Ελλάδας. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ - ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β-ΒΑ Αιγαίο. 

Τη Δευτέρα  και την Τρίτη (4 & 5/4), προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με σύντομες τοπικές βροχές βασικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, η οποία τη νότια Ελλάδα θα είναι σημαντική. 

15 σχόλια:

  1. Βροχουλες μας υπόσχεσαι κύριε Μίμη, μακάρι να βοηθήσουν τους αγρότες μας και να πέσουν όπου χρειάζεται!
    Χαμηλής έντασης ποτιστική βροχουλα όλη μέρα σήμερα στην πατρίδα σας, έντονη καταιγίδα τώρα με μπουμπουνητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βροχές καλές και στο δεύτερο ημίχρονο (Σαββατοκύριακο) χιόνια που δεν ξέρω αν θα κατέβουν στον Αϊ-Λιά. Στη Σουσνίτσα όμως είναι σχεδόν σίγουρο!
      Καλό βράδυ από τη σκονοκρατούμενη Αθήνα.

      Διαγραφή
    2. Η δορυφορική αυτή τη στιγμή δείχνει καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο μαζί με πολλά ηλεκτρικά όπως είπε και ο φίλος από την Κόνιτσα.
      Γιά τα χιόνια θα δούμε πόσο χαμηλά θα κατέβουν στην εκεί περιοχή αλλά η αίσθησή μού είναι ότι ξημερώματα Κυριακής ίσως φτάσουν και στο χωριό σας.
      Θα το ξανά δούμε το Σάββατο.
      Καλό βράδυ δάσκαλε και λοιποί φίλοι από το άκρως φθινοπωρινό Αγρίνιο.

      Διαγραφή
    3. Να πέσουν στα βουνά μας φίλε Φώτη! Τις τελευταίες ημέρες με την σκόνη τα χιονισμένα μας βουνά έγιναν από λευκά κόκκινα, οπότε μακάρι να φρεσκαριστουν!
      Εννοείται πώς θα σας ενημερώνω για βροχές και χιόνια στην περιοχή, όχι τίποτα άλλο αλλά να ξεποναει και ο χωριανός μου τον τόπο που ξέρουμε πόσο αγαπάει!
      Καλό βράδυ σε όλους τους φίλους!

      Διαγραφή
  2. https://penteli.meteo.gr/stations/vasilitsa/
    High Wind Gust -> 172.2 Km/h

    ειναι φυσιολογικό τόσο μεγάλη ριπη ανέμου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ιωάννη,έχει ξανά συμβεί αρκετές φορές παρόμοια μέγιστη ταχύτητα ανέμου σε αυτό το υψόμετρο της ΒΔυτικης Πίνδου όταν έχουμε την συγκεκριμένη διάταξη με χαμηλές πιέσεις δυτικά μας και νότιο ρεύμα.

      Διαγραφή
  3. 8 μποφόρ ριπές ΝΑ ανέμου τις τελευταίες ώρες στην Αιτωλοακαρνία και την περιοχή μού,σε συνδυασμό λασποβροχές εδώ και εκεί.
    Μέχρι στιγμής όχι κάτι σημαντικό όμως.
    Άλλωστε εάν δε γυρίσει Γαρμπής η Πουνέντες δεν βρέχει εδώ αξιόλογα.
    Από αύριο έρχεται ο καιρός μας και επιτέλους φεύγει και η σκόνη.
    Οι ανατολικοί θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το Σάββατο.
    Στην ουσία η επερχόμενη αλλαγή τού καιρού αφορά καθαρά τα ΔΒΔυτικα κυρίως και κάποια βόρεια τμήματα της χώρας.
    Η υπόλοιπη χώρα όπως έλεγα και ξανά έλεγα δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτα ούτε από πλευράς θερμοκρασίας ούτε βροχής.
    Από την ερχόμενη Τρίτη μάλιστα έρχεται νέα θερμή εισβολή η οποία θα πρέπει να εκτινάξει γιά ένα διήμερο περίπου(αν το επιτρέψει η ηλιοφάνεια)τη θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά στους 27 με 28β και στη βόρεια Κρήτη στούς 32 με 33β!
    Όσο γιά τα χιόνια της Κυριακής κυρίως επιμένω ότι τοπικά θα κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα στα ΒΔυτικα.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το βαρομετρικο στην Β.Αδριατικη θα δώσει τις βροχές το Σαββατοκύριακο ή κάποιο άλλο χαμηλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον υετό θα τον δώσει μέρος της ψυχρής αέριας μάζας που είναι τώρα στη Γαλλία, συνονόματε.

      Διαγραφή
  5. Η ανομβρία και η σχετική ζέστη θα βοηθήσουν ώστε να ξεραθεί ( για μια ακόμα χρονιά) η χαμηλή βλάστηση πριν την ώρα της.Οτι χειρότερο για τα ζώα που είναι ελευθέρας βοσκής.Μετα θα έρθει και ο Μάης με τις καταιγίδες για την χαριστική βολή.
    Άντε λοιπόν βάλε βαθειά το χέρι στην τσέπη, εδώ που έφτασαν οι ζωοτροφές, για να ταϊσεις εξ ολοκλήρου τα ζώα μέσα.Δυσκολοι καιροί.
    Αν έριχνε τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Απρίλη μια καλή βροχή, κάτι καλό θα έχουμε.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε.Καλο βράδυ σε όλους τους φίλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καραβατακης Αντώνιος.1 Απριλίου 2022 στις 6:02 π.μ.

    Καλημέρα, καλό μήνα σε όλους! Εύχομαι υγεία κ καιρικές συγκινήσεις σε όλους. Όλο τον Μάρτιο είχαμε βοριάδες, φυσικό το βλέπω να πλακώσουν οι νοτιαδες στο κεφάλι μας.Η φύση πάντα προσπαθεί να εξισορροπήσει τις καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μήνα, ας είναι ψέμα όλο αυτό που ζούμε ένεκα Πρωταπριλιάς. Υγεία και τύχη σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βορεια Κρητη- ΧΑΝΙΑ χτυπησε 31°C με μεγιστη προβλεπόμενη τους 24oc (EMY) και λιγο πιο κατω απο τα μοντελα!επίσης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΜΕΓΙΣΤΗ αλλα απο τις 8,30/9 το πρωι ειναι ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥς 28oC!με ΝΔ - Δ ρευμα..
    αλήθεια πως και τοσο μεγάλη απόκλιση?

    https://penteli.meteo.gr/stations/chaniacenter/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν αναμενόμενο Γιάννη μού αυτή η θερμοκρασία πού είχαμε στην βόρεια Κρήτη.
      Στο μπλογκ το είχαμε τονίσει.
      Άσε τις άλλες πηγές να λέει ο καθένας τα δικά τού.

      Διαγραφή
  9. Ο τρελός και παλαβός ΝΔ άνεμος που πνέει εδώ και 5-6 ημέρες στην περιοχή μου(μέρα-νύχτα στα υψώματα και μόνο την ημέρα στον κάμπο)δεν μου αφήνει περιθώρια για απαντήσεις σε σχόλια του μπλογκ,καθώς χρειάζεται χρόνος τον οποίο αυτή την στιγμή δεν τον εχω ούτε στο ελάχιστο αφού όλα "τρεχουν" λόγω αυτού του ανέμου που στην περιοχή μου δρα ως καταβατης και ανεβάζει αισθητά την θερμοκρασία με αποτέλεσμα να γίνονται επείγουσες κάποιες δουλειές όπως ο εμβολιασμός ειδικά των αμπελιών.
    Το αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από τους "μετεωρολογους" μου που άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οπότε ο διαιτητής,όπως φαίνεται,σφυρίζει την λήξη του αγώνα για την περιοχή μου.
    Ευτυχώς δηλαδή.
    Καλημέρα και καλό μήνα να έχουμε με υγεία και αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή