Τα βασικά σημεία της εξέλιξης του καιρού ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας (πρώτη εκτίμηση)

ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (17-18/3)

Βαθμιαία επικράτηση ΒΑ ανέμων, οι οποίοι την Παρασκευή θα φθάσουν τα 8 μποφόρ (Αιγαίο), και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία στη ΒΑ Ελλάδα θα είναι σημαντική. Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (βασικά στα ορεινά-ημιορεινά) ασθενούς έως μέτριας έντασης στη Β. Ελλάδα (κυρίως στη Μακεδονία) και την ανατολική ηπειρωτική χώρα.


ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (19-20/3)

Τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας εντάσεως κυρίως την Κυριακή στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Αμφίβολες οι χιονοπτώσεις στα πεδινά-παραθαλάσσια των κεντρικών περιοχών. Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας (το Σάββατο) και διατήρηση των ενισχυμένων ΒΑ ανέμων.

ΔΕΥΤΕΡΑ (21/3)

Μεταβατική ημέρα με ασθενή τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά και τα νότια και λίγο πιο ανεβασμένες θερμοκρασίες.

ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ (22-23/3)

Ενίσχυση του υετού σε τοπικό επίπεδο κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Αμφίβολες οι χιονοπτώσεις στα πεδινά-παραθαλάσσια ακόμα και στη Β. Ελλάδα. 

43 σχόλια:

  1. Αντε να φύγουν αυτά τα ανούσια κρύα δάσκαλε που στη δυτική Ελλάδα δεν πρόσφεραν τίποτα φέτος. Επιτέλους πρέπει να αλλάξει η κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη. Δεν πάει άλλο. Η Δυτική Ευρώπη έχει στεγνώσει. Ανυπομονώ πλέον να, έρθουν οι ευλογημένοι νοτιάδες και οι ευεργετικές βροχές και να μπαστακωθουν όλη την ανοιξη για να αναπληρωθεί το χαμένο φέτος έδαφος, τουλάχιστον στα δυτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εγωιστική η συμπεριφορά σου φίλε Θεσπρωτέ.
      Ελλάδα δέν είναι μόνον οι δυτικές περιοχές , έχε το αυτό υπ'όψιν.
      Άραγε εμφανίζεις τήν ίδια ευαισθησία όταν οι εμμονικοί νοτιάδες αφυγραίνουν τό Ανατολικό Ηπειρωτικό τμήμα καί καθιστούν μαρτυρική τήν καθημερινότητα τών κατοίκων;
      Γιώργος εκ Χαλκίδος.

      Διαγραφή
    2. Ούτε 500μμ έχει φτάσει η Παραμυθιά. Mαστίζεται από ανομβρία. Αυτά βλέπουμε οι ανατολικοί και αναρωτιόμαστε!

      Γιάννης. Νεα Φιλαδελφεια

      Διαγραφή
    3. Γενικά δε μου αρέσουν οι εμμονες που παρουσιάζει ο καιρός τα τελευταία χρόνια γιατί κάποιοι αδικούνται και κάποιοι ωφελούνται και όπως και να το κάνουμε τα τελευταία δύο χρόνια οι ανατολικοί ωφεληθηκαν όσο αφορά τα χιόνια. Εμείς έχουμε από το 2018-19 να δούμε καλό χειμώνα. Λογικό είναι να υπάρχει αγανάκτηση. Το φυσιολογικό θα ήταν να είχαμε συνεχόμενες αλλαγές στην κυκλοφορία όπως τα παλιά χρόνια και να ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι. Δε πιστεύω να διαφωνείτε σε αυτό.

      Διαγραφή
    4. Τα τελευταία χρόνια έχουν εξαφανιστεί οι χιονοπτώσεις από περιοχές που έπρεπε να χιονίζονται ενώ αντίθετα χιονίζει στη νησιωτική Ελλάδα και τα ανατολικά με ιδιαίτερη ένταση.
      Οι βαρομετρικές διατάξεις έχουν αλλάξει σε τέτοιο βαθμό που έχει αλλάξει τελείως η κατανομή των χιονοπτώσεων στη χώρα μας.

      Διαγραφή
    5. Δεν συμφωνώ φίλε ανώνυμε. Όταν έχει ΒΑ ρεύμα οι προσήνεμες σε αυτό περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου ανέκαθεν βρέχονταν. Αναλόγως το κρύο και το υψόμετρο που αρχίζει η χιονόπτωση.

      Επίσης, δεν υπάρχει περιοχή που "πρέπει" η "δεν πρέπει" να χιονίζεται. Προφανώς εννοείς τα κεντροβορεια ηπειρωτικά. Εάν γνωρίζεις τι απαιτείται για να βρέξει και να χιονίσει σε αυτές οι περιοχές, τότε μπορείς να απαντήσεις στον εαυτό σου.

      Πιο βόρεια = πιο κρύο. Το κρύο δεν συνεπάγεται πάντα χιόνι. Μόνο στο game of thrones ισχύει αυτό, όχι στην πραγματικότητα!

      Διαγραφή
    6. Αφού λοιπόν έχουν εξαφανιστεί οι χιονοπτώσεις από περιοχές που έπρεπε και χιονίζει περισσότερο στα ανατολικά, μπορείτε να απαντήσετε που χιονίζει πιο συχνά:
      Κέρκυρα ή Λήμνος
      Ηγουμενίτσα ή Κατερίνη
      Άρτα ή Βόλος
      Αγρίνιο ή Θήβα
      Ζάκυνθος ή Άνδρος
      Πάτρα ή Αθήνα
      Δε χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω.
      ΥΓ. Η Θεσσαλονίκη είναι μια κατηγορία από μόνη της και δεν μπαίνει σε σύγκριση!

      Διαγραφή
    7. χου χου χου, Ασή Γωνιά 1.353,4

      Διαγραφή
  2. Κύριε Ζιακοπουλε επειδή στο φορκαστ λένε για στρωσιδια προσεχώς,εσείς βλέπετε ήπιο σύστημα να έρχεται ασχέτως το τι δίνει ο Καναδός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στρωσίδια ακούω τώρα. Πρόσφατα χιονοκαταιγίδες και λίγο παλαιότερα αλυσίδες πάνω από την Αττική οδό. Ξέρουν τί τάζουν βέβαια. Μην τάξεις του άγιου κερί και του χιονόφιλου στρωσίδι... Προσέξτε από πού και πώς ενημερώνεστε! Γενικώς και όχι προσωπικώς ομιλώ.

      Διαγραφή
  3. κύριε Ζιακόπουλε...αν θέλετε γραψτε και κάτι για το ίσως σημαντικότερο ζήτημα τον παγετό..και συγκεκριμένα πόσο θα φτάσει στις ημιορεινές ηπειρωτικές περιοχές γιατί εκεί πραγματικά κυνδηνεύουν ολες οι καλλιεργειες..και μια εκτίμιση αν μπορείτε για τα πεδινα κεντρικής βόρειας Ελλάδας η πεδινή νοτια νομίζω δεν θα κατέβει κάτω από το μηδέν...¨θωμάς¨",

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν κατακλείδι δάσκαλε σαν πρώτη εκτίμηση όλα ρευστά και ανοιχτά είναι όσο αναφορά υετό και υψομετρα χιονιού άλλοστε Μάρτιος είναι και υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στα προγνωστικά στοιχεία ,όπως και να έχει όμως το κρύο θα είναι τσουχτερό ,δικιά μου εκτίμηση δάσκαλε ότι με βοριοανατολικο άνεμο η Μαγνησία θα δεχθεί αξιόλογες χιονοπτώσεις ειδομεν όμως.Χρηστος Όθρυ ς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άντε να φύγει να ηρεμήσουμε. Να δούμε και να μας δεί ο ήλιος. Και μετά....... Να εκδηλωθεί και καμιά θερμική αστάθειας. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο Ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις ευχές σας,εύχομαι ολόψυχα υγεία σε όλους μας και ειδικά στον οικοδεσπότη αυτού του όμορφου βήματος.
    Όπως λένε οι βλάχοι, του χρόνου στο μέτρο,μακριά από πανδημίες και πολέμους.
    Όσο για τα καιρικά δρώμενα,θα επαναλάβω αυτό που έγραψα πρόσφατα,ελπίζω να πέσω παντελώς έξω από εδώ και στο εξής και να μην έρθουν ούτε στο ελάχιστο όλα όσα έχω πει για τα επερχόμενα.
    Όμως αυτά τα μικροσκοπικά απίστευτα πλασματάκια,οι"μετεωρολογοι"μου,έχουν στυλωσει τα πόδια τους και δεν λένε να κάνουν ένα βήμα μπροστά.
    Το ίδιο ισχύει και για τις μέλισσες που δεν λένε ακόμη να ξεθαρεψουν,στην περιοχή μου τουλάχιστον,και μας στείλουν μυνήματα αισιοδοξίας.
    Για όσους δεν γνωρίζουν,τα μυρμήγκια κάποτε ήταν είδος μέλισσας,που η μάνα φύση για δικούς της λόγους,τα αφησε να χάσουν τά φτερά τους και να "γειωθουν" στην γη για να επιτελέσουν ιερό σκοπό και βρίσκονται σε ολα τα μήκη και τα πλάτη της(εξού και τα φτερωτά μυρμήγκια που όλοι έχουμε συναντήσει).
    Έτσι λοιπόν τώρα βρισκόμαστε στο Β'ημιχρονιο της παράτασης,φίλε Δημήτρη Νακο και μετά θα πάμε για την διαδικασία των πέναλτι,ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να ρίξουμε πολλά...
    Εδώ θα είμαστε να τα λέμε.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Χριστόδουλε με υγεία και ότι όμορφο επιθυμείς!! Καλημέρα σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  7. Από την Τρίτη και μετά είναι πολύ αμφίρροπη η κίνηση της ψυχρής λίμνης και αναλόγως της κίνησης της θα δούμε εάν τότε θα έχουμε πιό αξιόλογα φαινόμενα.
    Περίπτωση πεδινού χιονιού εγώ εξακολουθώ και δεν βλέπω άλλο γιά φέτος.
    Οι τίτλοι τού τέλους έπεσαν και ο Χριστόδουλος δε νομίζω να αναφέρετε πιά γιά πεδινές περιοχές ιδιαίτερα από βόρεια Στερεά και κάτω.
    Δυναμική αίτιο δεν υπάρχει τις επόμενες ημέρες οπότε τα φαινόμενα στη Μακεδονία τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Στερεά θα είναι εξασθενημένα.
    Ολη η υπόλοιπη χώρα έως τη Δευτέρα θα έχει κύριο χαρακτηριστικό το πολύ κρύο, τον πρωινό παγετό κυρίως στα δυτικά ΒΔυτικα ηπειρωτικά και κάποια πολύ ασθενή τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά.
    Τσάμπα κρύο δλδ πλην της κεντρικής Μακεδονίας όπου αυτές τις βρόχουλες και τα χιονάκια πού θα πέσουν τα έχει ανάγκη.
    Μετά τις 25 τού Μάρτη όλα τα στοιχεία επιμένουν επιτέλους γιά ερχομό της άνοιξης!
    Άιντε σιγά σιγά,βαρεθήκαμε.
    Το μόνο θετικό τού όλου κρύου και πρέπει να το παραδεχτούμε είναι το σταδιακό λιώσιμο τού χιονιού στα ορεινά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τελικα, ειναι καλο ή κακο το χιονι στα βουνα?? εκει δεν υπαρχουν βιοπαλεστες με τα χιονοδρομικα που 2 χρονια ηταν κλειστα λογω κοβιντ? και εαν ειναι καλο, απο ποτε μεχρι ποτε ειναι καλο? υπαρχουν συγκεκριμενες ημερομηνιες για να ειναι ΟΛΟΙ χαρουμενοι? μερικες φορες πραγματικα, νομιζω πως ψειριζουμε τη μαιμου.. . Γιωργος Ν, Μαρουσι.

      Διαγραφή
    2. Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση σου Γιώργο από Μαρούσι,με συγχωρείς.
      Όσο γιά το χιόνι στα βουνά ναι,είναι καλό και αυτήν την εποχή και είναι ότι καλύτερο να λιώνει αργά και σταθερά.
      Από Οκτώβρη μέχρι Απρίλη να χιονίζει στα βουνά καλό είναι.
      Εγώ "κολλάω" με τις άχρηστες παγωνιές εκτός εποχής.

      Διαγραφή
    3. " me George - you Αποστόλης ?? " . Γιωργος Ν, Μαρουσι.

      Διαγραφή
    4. ok Φωτη, καταλαβα τι εννοεις τωρα...απολογουμαι. Γιωργος.

      Διαγραφή
  8. μεσω ολλησ αυτησ την διαδικασιας δουναι και λαβειν και τις διπολικοτητας εντος της φυσεως και του ανθρωπου αλλα και της καθημερινης εξελιξης στο δρομο προς την γνωση και την αυτογνωσια γιαυτο θα γραψω μαρεσει η ελλαδα το καλοκαιρι με καθαρο ουρανο φωτεινο λαμπερο ηλιο και ευχαριστη ζεστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι αλήθεια ότι φέτος είχαμε καιρικές εμμονές σχεδόν δίμηνης διάρκειας καθεμία. Αρχικά με συστήματα που έδωσαν συνεχείς βροχές στα Δυτικά, στη συνέχεια συστήματα με κίνηση από ΒΔ προς ΝΑ και τις (πολλές) τελευταίες εβδομάδες συστήματα με κίνηση από ΒΑ προς Ν/ΝΔ. Πάντως δεν φαίνεται και ο Απρίλιος να έχει ιδιαίτερες ζέστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οι θερμοκρασίες εδάφους θα είναι ανεβασμένες, δύσκολη η χιονοστρωση στα χαμηλά. ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ηθελα να ρωτησω , μήπως διάγουμε (εδω και αρκετο καιρό) ημέρες ορνιθίων ανέμων, που έλεγε ο Αριστοτέλης και ανέπτυξε ο κ. Ζιακόπουλος στο άρθρο του "πρόχειρο διαγώνισμα:η απάντηση" της 5-2-2021;(Δ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τεραστια η δυναμικη του ηλιου πλεον. Αυτο αποτυπωνεται καθαρα σε πολλους χαρτες. Π.χ οι θερμ. στα 850hpa τις θερμες ωρες της μερας και η ισοθερμη του μηδενος πως ανεβαινει επισης τις θερμες ωρες της μερας.
    Θα πρεπει να υπαρξει ενας καλος συνδυασμος δυναμικου αιτιου και θερμοκρασιων τις βραδινες ωρες για χιονια σε χαμηλα υψομετρα. Το ενδιαφερον οπως λεει και ο δασκαλος βρισκεται στην τριτη και την τεταρτη. Εκει φαινεται να μπαινει η ψυχρη λιμνη στο αιγαιο. Στο ποσο θα δυτικισει θα φανει και ο υετος και σε αλλες περιοχες της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να πω κάτι αστείο γιατί τελευταία γίναμε Ρωσία - Ουκρανία με τα χιόνια.

    Το ενδιαφέρον για τον καιρό, είχε ξεκινήσει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό . Ήμουν δεν ήμουν 5 χρονών, άκουγα το δελτίο καιρού στην ΕΡΤ.

    Η λέξη "αίθριος" μου ήταν άγνωστη, αυθαίρετα όμως νόμιζα ότι σήμαινε κακοκαιρία. Άκουγα λοιπόν την λέξη αίθριος, σηκωνόμουν το πρωί και έβλεπα ήλιο και φρίκαρα.

    Πέρασε κανας χρόνος μέχρι να καταλάβω την έννοια της λέξης και να σταματήσω να βρίζω την πρόγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι απίστευτος. Θεός. Τι θεός; Ημίθεος και βάλε!!!!!
      Χαχαχαχα

      Διαγραφή
    2. ο θεος ειναι "μεγαλυτερος" απο τον ημι-θεο.. χαχαχα -
      "Είσαι απίστευτος. ημι-Θεός. Τι ημι-θεός; θεος και βάλε!!!!!"

      xaxaxaxa

      Διαγραφή
    3. Το ξέρω ρε συ. Ως συνέχεια της πλάκας ήταν για το αίθριος

      Διαγραφή
  14. Αγαπητέ Στάθη νομίζω ότι έχει εξήγηση η παιδική παρανόηση ,καθ'όσον ακουστικά το "αίθριος" μπορεί να εκληφθεί ως συγκεκομμένος τύπος του "ολ-έθριος".===========Πέτρος Α. .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. για την ανώτερη ατμόσφαιρα (500hpa) ποιο μοντέλο να εμπιστευτούμε?ECMWF /GFS/ICON/UCMO?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πάντα δοκιμάζετε, το καλό κατέχετε!

      Διαγραφή
    2. θα υπάρξει συγκλιση Τριτη/Τετάρτη επανω απο ευβοια/αττικη ,τι βλέπετε?

      Διαγραφή
    3. το ecmwf δίνει συγκλιση για Τριτη...ειδομεν!

      Διαγραφή
  16. Η λέξη αίθριος κανονικά αναφέρεται στον ουρανό και σημαίνει ουρανός καθαρός (το sky clear των Άγγλων), ανέφελος, ξάστερος.
    Ο Ηρόδοτος, περιγράφοντας το κλίμα της Λιβύης, αναφέρει τη φράση "αιθρίου εόντος του ηέρος", δηλαδή ο αέρας (η ατμόσφαιρα) είναι πάντα καθαρός (Ηροδότου Ιστορίες 2.25.1).
    Σήμερα η λέξη χρησιμοποιειται και για τον καιρό, μάλλον καταχρηστικά. Τα επίθετα που ταιριάζουν στον καιρό είναι: ζεστός, κρύος, υγρός, ξηρός, βροχερός, χιονιάς (νιφετώδης θα έλεγε ο Ηρόδοτος) κ.λπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όσα πολύ όμορφα μας γράφει ο δάσκαλος, ας προσθέσω ότι ο Αριστοτέλης στα Μετεωρολογικά του αναφέρει τη λέξη αίθριος ἐπὶ ἀνέμων καθιστώντων ἀνέφελον τὸ στερέωμα.

      Διαγραφή
    2. Ο φίλος μου ο Μιχάλης έχει δίκιο. Χιονώδης έπρεπε να γράψω. Αυτά παθαίνουν ενίοτε οι "δάσκαλοι" που μπαίνουν σε ξένα χωράφια!

      Διαγραφή
  17. ----Χιονώδης=αυτός που μοιάζει με χιόνι .
    ----χιονιάς =βαρύς καιρός συνοδευόμενος από χιονόπτωση.============Π.Α΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. η διαφαινόμενη σύγκλιση την Τρίτη πόσο θα επηρεάσει τον υετο και τις θερμοκρασίες εδάφους;
    Ιωαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο "δάσκαλος" πριν απο δύο ημέρες έκανε πρόγνωση που στέκει ακόμα μια χαρά. Σε αυτή μείνε.

      Διαγραφή
  19. Στην Κόνιτσα έχουμε και σή Άνοιξη!
    Αραιές νεφώσεις, καλές θερμοκρασίες, ανάβουμε καλοριφέρ μόνο το βράδυ!
    Είδαμε και μια ανθισμένη κουτσουπια χωριανε, μακάρι η Άνοιξη να ζυγωνει!
    Τα χιόνια πάντως στα βουνά μας παγωμένα καλά κρατούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή