Το κύκνειο άσμα του χειμώνα (επισημάνσεις)

Οίτυλο Μάνης, του Σταύρου Παυλόπουλου. Πλησίστια η μυροβόλος άνοιξη!

ΚΥΡΙΑΚΗ - ΔΕΥΤΕΡΑ (20-21/3)

Στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο και τις ορεινές-ημιορεινές περιοχές των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας εντάσεως. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, αλλά οι πιθανότητες χιονόστρωσης στις πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές είναι πολύ περιορισμένες. 


Στην Αττική, χιονοπτώσεις θα παρατηρηθούν κατά διαστήματα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, αλλά οι χιονοστρώσεις θα είναι δύσκολες ακόμα και για τα βόρεια προάστια (κρίσιμο υψόμετρο για αξιόλογες χιονοστρώσεις τα 400 μέτρα).

ΤΡΙΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ (22-23/3)

Επέκταση του υετού στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές (εξαιρείται η Δ. Ελλάδα) και αύξηση της έντασής του στη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τα νησιά του Β. Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και την Τρίτη πρόσκαιρα στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τη Χαλκιδική. Άνοδος των υψομέτρων χιονόπτωσης - χιονόστρωσης στις προαναφερθείσες περιοχές.

Στην Αττική, προβλέπονται βροχές και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρα πάνω από τα 400 μέτρα.


31 σχόλια:

  1. ευχαριστώ πολύ και για την ιδιαίτερη αναφορά σε αττική με υψόμετρα χιονόστρωσης!
    αλήθεια στην ΕΜΥ γιατι δεν κάνουν το ιδιο ώστε να βοηθούν και τις αρμόδιες αρχες στο επιχειρησιακό κομμάτι της διατήρησης ομαλης λειτουργίας των δρόμων (γνωρίζοντας που και ποτε θα υπάρχει χιονόστρωση)??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. νομίζω...ότι έχει κουράσει...η όλη κατάσταση....εδώ και τρία χρόνια περίπου ζουμε μια κυκλοφορία με εμμονές διμήνου και πλέον...λές και το κλιμα ψαχνει τα μονοπάτια του και δεν μπορεί να ξεφύγει από αδιέξοδα...πέρσι για να σπάσει η μεσηβρινή κυκλοφορία της ΒΔ Ευρώπης χρειάσθηκε μία ΑΣΘ ,φέτος ο Αζορικός δεν φεύγει από την ΒΔ Ευρώπη ενώ παλιά η κυκλοφορία είχε εναλλαγές...καθε 15 εως 20 μέρες.Ακόμα δεν ξέρω οι οποιες ασθενείς χιονοπτώσεις...αν εχουν κάποια αξία..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω η φωτογραφία του φίλου μας , που ανάρτησε ο δάσκαλος τα λέει όλα, η άνοιξη επιτέλους έρχεται από Πέμπτη και μετά.Χρηστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο "ευρωπαίος" εξαφανίζει σχεδον τα χιόνια την Τετάρτη...είδομεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ώρα 22:22 και το Νέο Ηράκλειο έγινε Μπάφαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα ωραιο ταξίδι χειμώνα 2021-2022 φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του.Απο τους πιο ενδιαφέροντες χειμώνες των τελευταίων χρόνων,θα έλεγα κορυφαίος από την άποψη ότι κάνει και όψιμα κρύα.Σπασανε και δύο σπάνια ρεκόρ τουλάχιστον για την περιοχή μου..1)δύο συνεχόμενες χρονιές χιονόπτωση και χιονόστρωση(Μήδεια και Ελπίδα και 2)δύο φορές στην ίδια χρονιά χιονόστρωση(Ελπίδα και Φίλιππος).Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον μέντορα του blog Κ.Ζιακοπουλο για τις μεστές,σωστές,χιουμοριστικές προβλέψεις του.Ο κορυφαίος όλων!Γιαννης-Χαλκιδα.ΥΓ:Κάθε εποχή του χρόνου έχει τα καλά του αρκεί να έχουμε υγεία και ειρήνη,τώρα μας κούρασε ο χειμώνας να είστε σίγουροι τον Αύγουστο θα λέμε να ερθεί ο χειμωνας και ούτε καθ'εξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως απόψε έχει περισσότερο χιόνι από το πολυδιαφημισμενο προηγούμενο Σάββατο. Στην Κηφισιά έχει πολυ καλή χιονόπτωση με ευκολη χιονοστρωση αυτή τη στιγμή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Σταυρο καταπληκτική λήψη.Στο βάθος ,με το γκρίζο,ποιό βουνό είναι;.=========Πέτρος Αλιφέρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγχωρείτε για την παρέμβαση, η θέση λέγεται Πετρουλιάνικα, την κορυφή του βουνού δεν την βρήκα, υψόμ. 1.030 μ.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Χρήστο .Ηθελα να δω αν είναι ΄κάποιο από τα βουνά της περιοχής,με έλατα και μαύρη πεύκη,τα οποία το περασμένο καλοκαίρι έγιναν στάχτη΄.Μεγάλη καταστροφή.Τα ατενίζεις και μαυρίζει η ψυχή σου.============Π.Α.

      Διαγραφή
  9. Ουφ, δεν σας κούρασε ο παρατεταμένος... Ιανουάριος; Ελάτε στην Κέρκυρα να χορτάσετε... λιακάδες! "Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βροχές επειγόντως, νοτιάδες και αλλαγή σκηνικού με τη Δυτικη Ελλάδα επιτέλους στο προσκήνιο όχι άλλο κάρβουνο και ναι με έχει πιάσει ο εγωισμός και ο τοπικισμος. Νυσαφι με τον καιρό Αιγαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαράδεκτος διχαστικός λόγος προερχόμενος από επιλήσμονες χαρακτήρες , αδυνατούντες νά αποδεχθούν τήν καιρική νομοτέλεια καί δυστροπούντες επί τή φυσική ακολουθία τών πραγμάτων.
      Καταδικαστέες τοξικές συμπεριφορές πού δηλητηριάζουν τό κλίμα καί επιβάλλουν τήν απομόνωση τών φορέως των.
      Γιώργος εξ Χαλκίδος.

      Διαγραφή
    2. Γεώργιε, και αδικημένοι και μαλωμένοι, κρίμα οι καημένοι!
      Ιωάννη, όχι μόνο έχασες το όποιο δίκιο είχες, αλλά ξέφυγες και από τους κανόνες συμπεριφοράς του μπλογκ.
      Καλημέρα σε όλους, παρεκτραπέντες ή μη!

      Διαγραφή
    3. Ε μα δάσκαλε αγανάκτησα. Άδικο εχω? Καλημέρα σε όλους και συγνώμη για όλα. Μετανοω και επανέρχομαι στην τάξη.

      Διαγραφή
    4. Ότι ζητάνε βροχές οι δυτικοί μόνο αστείο είναι

      Διαγραφή
    5. Κανένα άγχος για τη Δυτική Ελλάδα! Σιγά σιγά θα έρθουν οι βροχούλες (μέχρι και αρχές Ιουλίου μερικές φορές) όταν στα Ανατολικά θα έχουν 8-9 Μήνες Ήλιο!

      Διαγραφή
  11. Ήδη το έστρωσε και στου Ζωγράφου, να μην αναφέρω Κηφισιά κ.λ.π. ) βαθμοί αυτή τη στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ηλιούπολη έστρωσε τα πάντα εκτός απο δρόμους!!! στο ύψος της αγίας μαύρας!!!
    το παλεύει και στον δρόμο!!! 0.3 η Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 1,10 έφυγα από Σχηματάρι με πυκνή χιονόπτωση και μέχρι το ύψος της Ριτσωνας όπου και το είχε στρώσει για τα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Οι μεν νέοι φιλογέλωτες και φιλοπαίγμονες εισί.Φιλούσι και μισούσιν άγαν και σφόδρα επιθυμούσιν.Ου κακοήθεις αλλ ευήθεις.Ευμετάβολοι και αψίκοροι προς τας επιθυμίας.Θυμικοί δε και οξύθυμοι εισίν........"Αριστοτέλης,Ρητορική.Τούτων ούτως εχόντων,φρονώ ότι παιδαγωγικά δεν ενδείκνυται να καταστήσουμε εύκολα ένα νέο αποσυνάγωγο.========










    "Οι μεν νέοι φιλογέλωτες και φιλοπαίγμονες εισί.Φιλούσι και μισούσιν άγαν και σφόδρα επιθυμούσιν.Ου κακοήθεις αλλ ευήθεις.Ευμετάβολοι και αψίκοροι προς τας επιθυμίας.Θυμικοί δε και οξύθυμοι εισίν.........!".Αριστοτέλης,Ρητορική.Τούτων ούτως εχόντων,φρονώ ότι δεν είναι σωστό να καθίσταται ένας νέος αποσυνάγωγος.===========Π.Α.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με καλό πασπαλισμα ξυπνήσαμε και πυκνή χιονόπτωση.
    Μετά τις 9 ο καιρός έγινε άστατος με ένα άνοιξε-κλείσε και συνεχόμενες εναλλαγές χιονιού-ήλιου.
    Το ίδιο ισχύει και για την πόλη της Λιβαδειάς που βρίσκομαι τωρά.
    Δυνατός αέρας και τσουχτερό κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα και καλή Κυριακή. Στην Πετρούπολη έχουμε όλους τους καιρούς: χιόνι (με προσπάθεια να το πιάσει στα αυτοκίνητα, νωρίς το πρωί), βροχή, ήλιο, συννεφιά, βροχή+χιόνι, ψεκάδες. Όλα αυτά με ισχυρό άνεμο και καλό κρύο... Εύχομαι να μην πούμε το νερό, νεράκι τους επόμενους μήνες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στα Μέγαρα το έφερε λίγο τα ξημερώματα με πασπαλα στον κάμπο βόρεια της πόλης! Τελικά ο Μάρτης έγινε το λιοντάρι του χειμώνα με τρεις ψυχρές εισβολές, τις δύο χιονοβολες αλλά και με πολύ παγετό και με διάρκεια! Σε Ελπίδα και Μήδεια θυμάμαι ότι μετά τη βελτίωση του καιρού ξεπεράσαμε εύκολα τους 10C μετά από δύο μέρες και μάλιστα πέρυσι πιάσαμε γρήγορα και τους 18+ ενώ και ο πρωινός παγετός έσπασε σύντομα και είχε μείνει μόνο στις συνηθισμένες περιοχές! Αυτό που συμβαίνει το φετινό Μάρτη είναι ότι θα απευχόμασταν! Λίγος και πολύ τοπικός υετός, πολυήμερες μονοψηφιες μέγιστες με και αντίστοιχη εμμονή του παγετού αλλά και μεταξύ των ψυχρών εισβολών πολύ κρύες νύχτες! Μακάρι η γενίκευση του υετού της Τρίτης να πιάσει όλη τη χώρα και να είναι αξιόλογος αλλιώς, καλύτερα εδώ και τώρα λιακάδα και 20αρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή Κυριακή σε όλους, είδα ότι χιόνισε και πάλι στο λεκανοπέδιο χθες βράδυ (στην κακοκαιρία Φίλιππος το βίωσα και εγώ γιατί ήμουν Αθήνα εκείνες τις ημέρες). Το ημερολόγιο λέει 20 Μαρτίου, έχουμε εαρινή ισημερία και πραγματικά νομίζω ότι είναι Γενάρης. Μουντό και άκρως windy το σκηνικό και εδώ στη Ρόδο και μάλιστα η μέγιστη φαίνεται και εδώ να είναι μονοψήφια (9.4 βαθμοί αυτή τη στιγμή). Ακόμα και στη Λίνδο δεν φαίνεται ο υδράργυρος να ξεπερνά τους 10. Η δε ελάχιστη ήταν και εδώ χθες γύρω στους 4 βσθμους. Κάψιμο πετρελαίου στο φουλ, θερμαντικά σώματα στο φουλ, την βενζίνη χθες την πλήρωσα 2,39 το λίτρο (και ήταν από τα φθηνότερα πρατήρια που μπορούσα να βρω) και οι τσέπες μας ας μην το συζητάμε. Το απόλυτο σουρεαλιστικο της υπόθεσης για εδώ στη Ρόδο, είναι ότι βλέπεις κινητικότητα, τύπου ανακαινίσεις μαγαζιών, άνοιγμα καταλυματων, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάνε δειλά δειλά πτήσεις από το εξωτερικό στο νησί, χώρια κάποια κρουαζιεροπλοια. Μόνο που όλα έξω παραπέμπουν σχεδόν σε Γενάρη. Θα έρθουν π.χ Γερμανοί συνταξιούχοι για λίγο ανοιξιάτικο ήλιο και θα συνειδητοποιουν πως στην πατρίδα τους φέτος έχει μάλλον πιο μαλακό καιρό, σε σχέση με την ευρυτερη ανατολική Μεσόγειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Eγώ ένα ξέρω να πω ... δάσκαλοι , μαθητές, παρουσιαστές, προγνώστες , μερομηνάδες, ερασιτέχνες ,μετεωρολόγοι γενικώς εκτείθενται κάθε φορά σε Αττικούς χιονιάδες εκεί που χρειαζόμαστε δηλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. με Τ850=-3οC και παχος500hpa>528 ,παχος 850hpa>130 ,freezing level>800m στο peek της αυριανης ημέρας (17-20) το βλέπω πολυ δύσκολο για χιονόστρωση στα 400 μετρα..οτι θα υπάρχει συγκλιση ειναι δεδομένο αλλα ποσο μπορεί να επηρρεάσει την θερμοκρασία εδαφους και τον τυπο υετου (χιονονερο/χιονι)..μηπως θα πρέπει να γίνει καποια αναθεωρηση για τα αυριανά υψη χιονοπτωσεων/χιονοστρωσεων στην αττικη? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή