Η καιρική ανορθογραφία της εαρινής ισημερίας

Στο μοναστήρι της Καισαριανής (Υμηττός), 20-3-2022. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας 

 

26 σχόλια:

  1. Καλημέρα, η χιονόπτωση, παρα ;το ότι δεν έχει την χθεσινοβραδινή και νυχτερινή ποιότητα (όπου το έστρωσε ικανοποιητικά και ολικά), είναι κατά περιοδους απίστευτα πυκνη ενώ οι νιφάδες είναι στο μέγεθος.... χαρτοπετσετας... Λόγω εποχής, το στρωμένο χιόνι συνεχώς λιώνει, αλλά η χιονόπτωση έχει χαρακτηριστικά υπερθεαματος.... (Κηφισιά)
    Η κακή εκτίμηση από ΕΜΥ (και meteo) είναι παροιμιωδης πάντως. Δε μιλάμε ότι έλεγε για Διόνυσο και έφθασε το χιόνι Κηφισιά η εκτίμηση αφορούσε την Πάρνηθα κο έφθασε Συνταγμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το meteo 9/10 φορές πέφτει έξω τώρα θα πέσει μέσα;;

      Διαγραφή
  2. Δεν υπάρχουν σχόλια.Χειμωνας μέχρι το τελευταίο λεπτό φέτος.Και του χρόνου με το καλό.Καλη δύναμη σε όλους και με το καλό η Άνοιξη που από αύριο μπαίνει κανονικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά υπό προϋποθέσεις, καλή υγρασία και κατάλληλες θερμοκρασίες στα 700Hpa αρκούν.

    Το ακριβώς αντίθετο από τον Φίλιππο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην ευρυτερη περιοχη της κερατεας αλλα και σε περιοχες πεδινες της νοτιοανατολικης αττικης, μεχρι τις 10:00 περιπου χιονισε κανονικα. Νωρις το πρωι εκανε και ενα πασπαλισμα απο τα 150 μετρα, ενω ελαφρα χιονοστρωση υπηρξε απο τα 300 μετρα. Απο τις 10:00 και μετα γυρισε σε χιονονερο και πλεον βρεχει. Οι χιονοπτωσεις συνεχιζονται απο τα 450-500 μετρα ( μερεντα-κερατοβουνι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω την αίσθηση ότι για την πόλη της Αθήνας «η χοντρή κυρία έχει τελειώσει το τραγούδι της».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καιρός της ήταν.. Έχουν και σπίτι να πανε οι θαμώνες (Έχει συντρίψει τον μ.ο. της που νομίζω είναι 3 ημέρες χιονόπτωσης, εδώ Κηφισιά είμαστε στις 14 νομίζω φέτος, δεν έχω ιδέα για τον μ.ο, θα έλεγα εμπειρικά Χ 2 σε σχέση με Αθήνα... Καλά είναι λοιπόν...).

      Διαγραφή
  6. Νοτιοδυτική Μαγνησία από υψόμετρο 500 μέτρων χιόνιζε από το πρωί κατά περιόδους πυκνά ,αλλά λόγω εποχής ότι έπεφτε στο έδαφος έλιωνε ,τέλη Μαρτίου οδηγούμε θα λογικό είναι ,ο χειμώνας μας αποχαιρετά οριστικά τουλάχιστον πεδινά ημιορεινά εδώ στην περίοχη μου,την σκυτάλη αν εξαιρέσουμε την Τρίτη που θα είναι μια βροχερή ημέρα την παίρνει σιγά σιγά η άνοιξη καιρός ήταν άλλοστε για να μην βλέπουμε σαν αυτή την φωτογραφία που ανάρτησε ο δάσκαλος . Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα στην παρέα μετά από απουσία λίγων ημερών λόγω νόσησης covid.
    Μικρής διάρκειας φαινόμενα χιονιού σήμερα παρατηρώ ακόμη και σε πεδινές περιοχές.
    Οι κάτοικοι της Αττικής νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουν κανένα παράπονο από τον φετινό χειμώνα πού τους τίμησε υπέρ τού δέοντος.
    Ήθελα να ήξερα ο Βαγγέλης Σπανός τι έχει να πει τώρα,αφού με τον Χριστόδουλο είχαν μεγάλη κόντρα με τον πρώτο να επιμένει γιά ήπιο χειμώνα.
    Ο καιρός στην Αιτωλοακαρνία αν και σχεδόν αίθριος,μπορώ να πω ότι λόγω των σφοδρών ΑΒΑ ανέμων(έως 9 μποφόρ στο Αντίρριο)της όποιας συννεφιάς και τού κρύου,οι μέρες θυμίζουν παγωμένες τού Γενάρη χωρίς υπερβολή!
    Μάλιστα είχαμε χθες αλλά και σήμερα μεγάλους όγκους από σύννεφα να φράζουν στο Παναιτωλικό ερχόμενα από Ευρυτανία δίνοντας κατά διαστήματα ξηρή χιονόπτωση μέχρι χαμηλά υψόμετρα.

    Στην εξέλιξη τού καιρού δε θα αλλάξω κάτι σε αυτά πού είχα πει.
    Από αύριο το βράδυ κυρίως έως Τετάρτη αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα σε όλη την κέντρο ανατολική και νότια χώρα με χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά.
    Τα χιόνια χαμηλότερα ας τα ξεχάσουμε γιά φέτος καθώς αυτά θα πρέπει σιγά σιγά αύριο να περιοριστούν από τα 400μ και πάνω, την Τρίτη από τα 500μ,και την Τετάρτη από τα 700μ.
    Τα βουνά μας θα κλείσουν τη χειμερινή σεζόν με πρωτόγνωρες ποσότητες χιονιού γιά την εποχή.
    Από τις 24 Μαρτίου και μετά οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και η καλοκαιρία θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό τού καιρού.
    Προσωπικά αυτό πού βλέπω γιά τη δική μας χώρα μέχρι την είσοδο τού Απρίλη είναι θερμοκρασίες καλές(δλδ ούτε ζέστη ούτε κρύο γιά την εποχή)ενώ προς τα τέλη Μάρτη και μετά δείχνει να ζωηρεύει κάπως ο καιρός από τα δυτικά με πιθανές βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα βουνά της ΒΔυτικης Ελλάδας κυρίως.
    Τα ανατολικά και νότια θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερα μαλακό καιρό σε σχέση με όλα αυτά πού βίωσαν και βιώνουν.
    Χειμώνας τέλος δηλαδή.
    Πάμε γιά καμιά βροχή από εδώ και πέρα πού τις έχει ανάγκη ο τόπος ενόψει θέρους.
    Αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περαστικά, Φώτη.
      Επί των προγνώσεών σου, συμφωνώ.
      Καλό βραδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Περαστικά φίλε Φώτη ,συμφωνώ απολύτως με τα γραφόμενα σου για τον καιρό όπως λέει και ο δάσκαλος, επιτέλους θα έλεγα εγώ ,μπουχτησαμε με αυτόν τον καιρό τουλάχιστον εδώ εμείς ,μεγάλα ποσά χιονιού εδώ και μέρες έχει δεχθεί η Όθρυς και το κρύο να είναι τσουχτερό . Χρήστος

      Διαγραφή
    3. κύριε Ζιακόπουλε...οταν χαλαρώσετε ..πειτε μας αν υπάρχουν στοιχεία...για την παγοκάλυψη στον βορειο πόλο φέτος...καθως και για τις θερμοκρασιακές ανωμαλίες...θεωρώ οτι οι εποχικές προγνώσεις πήγαν περίπατο...και τέλος την γνωμη σας για την κυκλοφορία στην Ευρώπη ηταν συνήθης η εγινε της ανωμαλιας?...εγώ τέτοια εμμονή θυμάμαι τον χειμωνα 91-92 και 82-83..."θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Περαστικά φίλε μας, είπα κι εγώ, έχασε ο Φώτης το ενδιαφέρον του;

      Διαγραφή
  8. Καραβατακης Αντώνιος20 Μαρτίου 2022 στις 6:38 μ.μ.

    Περαστικά σου Φώτη, από ότι βλέπω μάλλον, ευτυχώς,η Λέσβος μένει εκτός χιονιά.Σημερα επικρατούν στο νησί θυελλώδεις βοριάδες κ τσουχτερό κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περαστικά σου Φώτη Πάνω από όλα Υγεία.Φοβαμαι το πρώτο 15 πενθήμερο του Απριλίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτή τη στιγμή στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ιδιωτικού καναλιού για την κακοκαιρία, μεταξυ άλλων αναφέρθηκε ότι "την κακοκαιρία και τις χαμηλες θερμοκρασίες του φετινού Μαρτίου την είχαν προβλέψει τα μερομήνια". Λυπάμαι πολύ καθόσον από τη μία προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης η "αστοχία" της ΕΜΥ και των μετεωρολογων να προβλέψουν τα χιόνια του διημέρου και από την άλλη, κεντρικά δελτία ειδήσεων παρουσιάζουν τους τσαρλατανισμούς και τις" καφετζουδες"ως αξιόπιστη πηγή προβλέψεων. Κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να μπει μια κόκκινη γραμμή : πρόγνωση κάνουν μόνο οι επιστήμονες που έχουν τις επιστημονικές γνώσεις να τις κάνουν. Αλλιώς να βάλουμε να μας λέει τον καιρό η κυρά Μαρίκα η χαρτορίχτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περαστικά σου Φώτη Πάνω από όλα Υγεία.επαρχια Τυρνάβου δύσκολη η κατάσταση με τους παγετούς των επόμενων ημερών Με την αίσθηση της παγωνιάς πολύ χαμηλότερα.Πολυ φοβάμαι το πρώτο 15 πενθήμερο του Απριλίου Μην μας κατση τίποτα από το πουθενά όπως τον περσινό 9-10 Απριλίου που τα ισοπέδωσε κατα90%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σε όλους, μετά τα παρατεταμένα κρύα ας ελπίσουμε σε ήπια συνέχεια και μακάρι σε ένα ωραίο ανοιξιάτικο Πάσχα να πάει ο κόσμος στα χωριά του να το χαρεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φώτη περαστικά σου.Να είσαι καλά.
    Σωστός Αχιλλέα!Θα συμφωνήσω μαζί σου.
    Η μετεωρολογία είναι λειτούργημα και πρέπει να καταρτίζεται απο έμπειρους μετεωρολόγους.Εχω πάντως την εντύπωση οτι υπάρχουν έμπειροι και σωστοί μετεωρολόγοι, αλλά ο τρόπος μετάδοσης του καιρού προσπαθεί να κερδίσει περισσότερο τηλεθέαση.Με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη απο κάποιες υπερβολές.
    Τώρα.Θα πάρουμε κάποιον αξιόλογο υετό μέχρι την Τετάρτη; Ή πάλι τζάμπα κρύο θα φάμε.
    Καλό βράδυ σε όλους και όλες, και καλή δημιουργική εβδομάδα να έχουμε.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ακόμα πιο εξοργιστικό αγαπητέ φίλε είναι ότι το ρεπορτάζ δεν αρκέστηκε στην απλή αναφορά περί μερονηνίων αλλά έκανε και ανάλυση(!) για τον τρόπο με τον οποίο βγαίνουν αυτά! Δηλαδή ο, τι να ναι..

      Διαγραφή
  14. Φώτη περαστικά!
    Καλή εβδομάδα σε όλους τους φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν εμείς σήμερα λέμε αυτά, τι θα έλεγαν οι Αθηναίοι (και γενικά οι Ανατολικοπροσήνεμοι) στις 30-31 Μαρτίου 1931 ; Όπως και ο κ. Ζιακόπουλος ανέφερε στο μπλογκ του της 3-3-2019, σφοδρότατο κύμα χιονοπτώσεων και παγετού προκάλεσε μεγάλες ζημίες στην Αθήνα. Εγώ ο ίδιος έχω διαβάσει στο περίπτερο που υπάρχει στον Εθνικό Κήπο ότι η καταστροφή που υπέστη ο Κήπος ήταν ιστορική, η μεγαλύτερη μετά τις θύελλες του Οκτωβρίου 1852 και της 6-1-1978.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας γιά γρήγορη ανάρρωση.
    Δάσκαλε ευχαριστώ και εσάς ιδιαιτέρως.Η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα λίγο καθώς μας πήρε οικογενειακώς η μπάλα μαζί με την 7 μηνών κόρη μού.
    Ευτυχώς όλα βαίνουν καλώς.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ-πολύ χαίρομαι φίλε Φώτη που όλα πάνε καλά΄.Να μου φιλήσεις την κορούλα σου΄.Αυτές οι φάσεις της ζωής είναι μοναδικές.Τίς αναπολώ νοσταλγικά.Να είσαι καλά.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Περαστικά Φώτη, με ψυχραιμία, το είχα περάσει κι εγώ οικογενειακώς με το μικρούτσικο μου να το περνάει δυσκολότερα από όλους, εμείς όλοι όρθιοι... οπότε σε νιώθω! Συν τη δυσκολία της δωδεκσημερης καραντίνας με ένα πεντάχρονο και ένα δίχρονο σε τέσσερις τοίχους! Αλλά πέρασε, δόξα τω Θεώ! Περαστικά και πάντα όλα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή