Όταν ένα μέγιστο του αεροχειμάρρου κάνει τη διαφορά!

 

Το κυκλωνικά καμπυλωμένο μέγιστο του αεροχειμάρρου (jetstreak), που θα επηρεάσει την Τρίτη τη χώρα μας (βλέπε χάρτη), είναι ικανό να προκαλέσει αρκετό υετό κυρίως στις περιοχές που βρίσκονται στην έξοδό του και αριστερά. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να κατεβάσει τα χιόνια στα πεδινά. 

Ακολουθεί η πρόγνωση του καιρού ως την ερχόμενη Κυριακή.


Υψηλές πιέσεις καλύπτουν τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι συνθήκες θα είναι και πάλι χειμωνιάτικες με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι έντονα θα αρχίσουν ουσιαστικά από το απόγευμα. Κατά τα άλλα, οι ΒΑ άνεμοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. 

Την Τετάρτη (23/3), αρχικά θα συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στην Κρήτη. 

Την Πέμπτη (24/3), ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση και το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή (25-27/3) θα είναι παντού ανοιξιάτικος.   


50 σχόλια:

  1. Αυτό είναι.Ο καθένας στό είδος του και ο Ζιακόπουλος στη μετεοδιδασκαλία.Αφού ενθουσιάστηκα εγώ,φαντάζομαι οι φίλοι που μελετούν επισταμένως τας μετεογραφάς.Κατά τα άλλα βλέπω ότι αύριο,έστω΄και οριακά,έχομεν και εμείς αρκετές πιθανότητες να μεταλάβομεν πολυτίμου σημαντικού υετού.Αναμένομεν στην έξοδο και αριστερά΄.============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννης από Μυτιλήνη21 Μαρτίου 2022 στις 3:49 μ.μ.

    Καλησπέρα από την κρύα και ανεμώδη Μυτιλήνη!! Ευχαριστούμε για την ενημέρωση κύριε Ζιακόπουλε! Με το καλό να έρθει η Άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιμένουμε την αποτίμηση της μέσης θερμοκρασίας του μήνα η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Μέχρι σήμερα η μέση θερμοκρασία του Μαρτίου στη πόλη της Καλαμάτας είναι έναν βαθμό χαμηλότερη από την μέση του Ιανουαρίου, η οποία ήταν και αυτή αρκετά χαμηλότερη του μέσου όρου. Είναι γεγονός ότι εάν δεν ήταν λίγο πάνω από το μέσο όρο ο Φεβρουάριος, θα μιλάγαμε για έναν πραγματικά δύσκολο χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλίευση από in.gr: «Το κυκλωνικά καμπυλωμένο μέγιστο του αεροχειμάρρου (jetstreak), που θα επηρεάσει την Τρίτη τη χώρα μας, είναι ικανό να προκαλέσει ισχυρό άνεμο, κυρίως στις περιοχές που βρίσκονται στην έξοδό του και αριστερά. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να κατεβάσει τα χιόνια στα πεδινά» (https://www.in.gr/2022/03/21/greece/kakokairia-aeroxeimarros-fernei-xionia-kai-polikes-thermokrasies/). Πώς κατάφερε πάντως ο, κατά τα λοιπά θιασώτης του Δασκάλου, μετα-ποιητής να παραθέσει "αυτολεξεί" και ταυτόχρονα να διαστρεβλώσει τα γραφόμενά σας (βλ. "άνεμος" αντί "υετός") είναι άξιον απορίας! Θεσσαλονικεύς πλην Τζουμερκιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. βορεια αττικη 330μ. το έχει γυρίσει σε βροχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναμενόμενο Γιάννη αν μας διαβάζεις.
      Αύριο πάνω από τα 550μ τα χιόνια στη βόρεια Αττική και ίσως την Τετάρτη αρκετά πιό πάνω μέχρι να σταματήσουν εντελώς τα φαινόμενα.

      Διαγραφή
    2. Φωτη, ελπίζω να είσαι καλα με την υγεία σου.
      τελος τα χιονια για την σεζον αυτη, τα βαρεθήκαμε,για αυριο νομιζω οτι θα μας πλησιάσουν αρκετά κοντα,παντα με ΒΑ κ συγκλιση κατεβαίνουν κατα πολυ τα υψόμετρα και αυξάνει θεαματικά ο υετός.
      ελπίζω ο Απρίλης να μην μεταμορφωθεί σε λιοντάρι!!..!!καλο βραδυ,πατριωτη!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ να σαι καλά Γιάννη.
      Για τον Απρίλη εντελώς πρόχειρα με αυτά πού έχω δει, ούτε αυτός θα μας αφήσει στη μονοτονία!
      Το τι φαινόμενα θα μας δώσει θα τα βλέπουμε με τον καιρό.
      Χειμώνας πάντως βαρύς σαν αυτόν πού βιώσαμε και βιώνουμε τέλος γιά φέτος,αρκετά.

      Διαγραφή
    4. Ξέχασα να σού πω γιά τα χιόνια Γιάννη μού ότι τα 550μ είναι αρκετά ελπιδοφόρα και λόγω της σύγκλισης και τού αυξημένου υετού πού ανέφερες.
      Εάν πάρουμε μόνο τις θερμοκρασίες στο εύρος 500-1000hPa θα δεις ότι κανονικά αύριο θα πρέπει να χιονίζει στην Αττική πάνω από τα 750μ!
      Οπότε γιά παρακάτω από 550μ δεν το πιστεύω καθόλου.

      Διαγραφή
    5. Μια χαρά οι βροχές τον Απρίλιο, Φώτη. Μακάρι.

      Διαγραφή
    6. -2/-32 Τ στα 850/500 δεν είναι λίγο παράξενο;
      Ιωαννης

      Διαγραφή
  6. Το αποχαιρετιστήριο για εμάς εδώ στα ανατολικά ηπειρωτικά ,κοιτώντας σήμερα το απόγευμα μετά από πολύ καιρό που σηκώθηκαν τα σύννεφα και φάνηκε η κορυφή της Όθρυς και ως άνθρωπος που μεγάλωσα στην κορυφή του βουνού από μικρό παιδί και το ξέρω σπιθαμή προς σπιθαμή οι ποσότητες του χιονιού που έχει δεχθεί είναι απίστευτες δεν φένονται τίποτα ούτε δέντρα ούτε βράχια ένα απέραντο λευκό πέπλο, χρόνια είχα να το δω έτσι.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο.Επίσης η βόρεια πλευρά των Βαρδουσίων που φαίνεται από την κοιλάδα του Σπερχειού είναι πολύ φορτωμένη με χιόνι...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  7. οι χάρτες SLP tendency τι ακριβως μας δείχνουν? οι τιμες +1,+2 κτλ τι μας υποδηλωνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τάση της πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας (Sea Level Pressure).
      Στη Μετεωρολογία χρησιμοποιούμε τον όρο βαρομετρική τάση, η οποία είναι η τιμή της μεταβολής της ατμοσφαιρικής πίεσης εντός τριών ωρών πριν από κάθε μετεωρολογική παρατήρηση κύριας ώρας. Παλαιότερα, ο δείκτης αυτός χρησιμοποιούνταν πολύ για την πρόγνωση της κίνησης των επιφανειακών βαρομετρικών συστημάτων.

      Διαγραφή
  8. η τελευταία αλλαγή με το όνομα "σύγκλιση" θα μπεί στο παιχνίδι αύριο..για να δούμε τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με το μέγιστο του αεροχειμάρρου που μας περιέγραψε ο δάσκαλος!

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022032112/sterea-ellada/thunderstorm-composite/20220322-2100z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό και σήμερα στην περιοχή μου,όπως έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο μου,ακόμη πιο κλειστός και βαρύς καιρός μετά το μεσημέρι με καλά περάσματα χιονιού ή χιονόνερου,τσουχτερό κρύο και πολύ δυνατό αέρα ΒΔ διευθύνσεων.
    Ακόμη και πριν λίγο που γύρισα από Αλίαρτο,όσο ανέβαινα προς το χωριό μου χιονιζε αρκετά χωρίς βέβαια να το πιάνει.
    Ο Ελικώνας και όλα τα ορεινα χωριά είναι κάτασπρα.
    Φίλε Γιάννη από Χαλκίδα,θυμάμαι ότι είσαι από μουσταφαδες(Καλλιθέα).
    Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και εύχομαι ολόψυχα τα σημάδια που θα συναντήσω να δείχνουν ότι έρχεται η άνοιξη,να εγκατασταθεί μόνιμα στα μέρη μας για να ανακουφίσει όλο τον κόσμο και να φέρει και τα πολυπόθητά νερά εκεί που χρειάζεται.
    Ελπίζω μόνο να μην έχουμε το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί,δηλαδή,να ζεστάνει για λίγες ημέρες και μετά να έρθουν πάλι κρύα.
    Να μην αποκλείεις τίποτα όσο αναφορά τα νερά τους επόμενους χειμωνες, καθώς όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στην νέα κανονικότητα που δείχνει να είναι ικανή για το καλύτερο ή χειρότερο σενάριο.
    Για το επερχόμενο καλοκαίρι έχω ήδη γράψει πως περιμένω να κυλήσει.
    Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια έχουμε να δούμε πράγματα που σίγουρα οι περισσότεροι δεν θα έχουμε ξαναδεί.
    Εδώ θα είμαστε να τα λέμε.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις χορτάσει χιόνι φέτος. Σε ζηλεύω. Σε ευλογημένο τόπο ζεις. Εμείς οι δυτικοί για άλλα μια χρονιά φάγαμε ήττα ενώ ξεκινήσαμε καλά το Δεκέμβρη και υπήρχε αισιοδοξία, η συνέχεια ήταν απόγοητευτικη.

      Διαγραφή
  10. Respect² ...Απλότητα: όταν μπορείς με 2 εικόνες και μερικά λόγια να εξηγήσεις σε βάθος.
    Μαθήματα μετεωρολογίας...δωρεάν.
    Το φοβερό είναι ότι αυτό "υποχρεώνει" και τους υπόλοιπους επαγγελματίες μετεωρολόγους να αρχίσουν την μελέτη για να ακολουθήσουν... όσοι μπορούν ...γιατί ανεβαίνει ο πήχης...ακόμη και στην αποτυχία στην 2η φάση του Φιλίππου δώσατε ρεσιτάλ.
    Συγχαρητήρια που είστε πάντοτε μετρημένος και συνετός.
    ΘΝ
    ΥΓ. Ήρθε η ώρα για χιονιάδες Αγγλίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ε όχι και στην πεδινή Ηλεία σήμερα παγετό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλα τα νομίσματα,φίλε Γιάννη Θεσπρωτε,έχουν 2 όψεις,η μια είναι ότι χορτάσαμε χιόνι και νερά και η άλλη πλευρά πως ξεπουληθηκσμε για θέρμανση(πολλοί στην κυριολεξία κρύωσαν αφού δεν είχαν χρήματα για τέτοιες...πολυτέλειες)και φυσικά τις πολλές ζημιές,ήδη,σε πολλές καλλιέργειες.
    Βαρύ το τίμημα για να...απολαύσουμε τόν λευκό επισκέπτη.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς φίλε Χριστόδουλε αυτό πού μας λες δε μας λέει τίποτα!
      Και εμείς πού δεν χαρήκαμε το λευκό επισκέπτη στα χαμηλά μας,το ίδιο έχουμε καταστραφεί οικονομικά λόγω κρύου και παγετών!
      Οπότε σε καλύτερη μοίρα ήσασταν.
      Άιντε καλή άνοιξη από δω κ πέρα και καλά νερά να έχουμε μέχρι την έναρξη τού καλοκαιριού.
      Νομίζω ότι ακόμη και η Βοιωτία μέτρια τα έχει πάει αν εξαιρέσουμε τα χιόνια.
      Θέλουμε όλοι νερά.
      Όσο γιά τα δυτικά εννοείτε ότι θέλουν παραπάνω νερά από εσάς γιατί έτσι είναι η φύση!
      Το λένε άλλωστε οι κλιματικές τιμές υετού των περιοχών αν κοιτάξετε.
      Άλλα τα στάνταρ της Αττικής άλλα της Αιτωλοακαρνίας σε υετό,όπως άλλα της Βοιωτίας και άλλα της Θεσπρωτίας τού Γιάννη.
      Υπάρχει "χάσμα".
      Εμείς οι δυτικοί λοιπόν ανεξαρτήτως τα πολλά νερά πού πήραμε μέχρι το Δεκέμβρη,θέλουμε comeback.... και ελπίζω ότι θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

      Διαγραφή
    2. Πολυ σωστα.Εμείς εδώ Άνδρο αν εξερεσουμε τον χιονια του ιανουαριου,από βροχές λίγα πράγματα.. το κρύο την ξέραμε την γη πάλι..μακάρι να κάνει 1 καλό ποτιστικό νερο..

      Διαγραφή
  13. Προς τους συμπαθείς δυτικούς όλους του blog επειδή διακρίνω ένα κόμπλεξ σε σχέση με ανατολικούς..παιδιά τα έχει πει και ο δάσκαλος..τα ανατολικά έχουν ένα Αιγαίο που αποτελεί αστείρευτη πηγή υγρασίας και σε χιονιαδες εξ Ουκρανίας δίνει βαρβάρους χιονιαδες που τα δυτικά δυστυχώς δεν έχουν δει ούτε θα δουν.Οταν λέω δυτικά εννοώ τις περιοχές περί Αγρινίου,Πρέβεζας,Άρτας κ.τ.λ!Διαμένω Χαλκίδα(μηδέν υψόμετρο) και έχω δει χιόνια 2002,2004,2006,2008,2021 και 2022 επικά.Μακαρι οι φίλοι μου δυτικοί στο μέλλον να τα δουν με χαρά αλλά δεν...έτσι είναι η γεωγραφική θέση δυστυχώς η ευτυχώς.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσο στις πόλεις που αναφέρεις όσο και σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου, εκτός της Τρίπολης, δε χιόνιζε ούτε στο παρελθόν. Δε μπορεί να συμβεί αυτό πλην μιας πασπάλης.

      Διαγραφή
    2. Γιάννη δε διαφωνούμε σε αυτό,τουλάχιστον εγώ.
      Είναι λογικό αυτό πού λες και πάντα έτσι γίνονταν απλά με την Αριάδνη το 17 και την Σοφία το 19 καλομάθαμε λίγο παραπάνω εμείς οι δυτικοί.
      Μόνο και μόνο πού το βουνό μού είναι γεμάτο χιόνι μού αρκεί γιά φέτος,δε πειράζει.
      Η Εύβοια δεν συγκρίνετε στα χιόνια με βοριάδες καθώς είναι μία κατηγορίας από μόνη της.
      Εγώ μίλησα γιά τον υετό πού εμείς οι δυτικοί είμαστε καλομαθημένοι και έχουμε υψηλά στάνταρ και είναι λογικό.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    3. Συμπαθέστατε ανατολικέ, δεν βλέπω κανένα κόμπλεξ σε μας τους δυτικούς για το ότι χιονίζει στα μέρη μας μια φορά στα δέκα χρόνια, απλά διότι αυτό είναι το κλίμα της περιοχής μας. Αν θέλαμε να ζούμε χιονιάδες συχνά θα πηγαίναμε να ζήσουμε στο Καναδά ή στην Φινλανδία και όχι στην Εύβοια ή την Βοιωτία. Έχουμε υπέροχα βουνά -Ταύγετος, Μαίναλο, Πάρνωνας- όπου μπορούμε πέντε μήνες κάθε χρόνο να απολαμβάνουμε το χιόνι. Οπότε βρίσκω άστοχο το σχόλιο σου.

      Διαγραφή
  14. γιάννη συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,ο χιονοβόλος άνεμος όπως εχει αναλύσει ο κυριος Ζιακόπουλος σε προηγούμενα post είναι ο ΒΑ το να ζητάμε...εμείς οι βόρειοι η οι δυτικοί χιονοθύελλες και χιονοπτώσεις με ΒΑ ...ειναι...νομίζω μεχρι ενός σημείου σεβαστό αλλά...από ενα σημείο και μετά..βαρετό..αντίθετα εσείς που έχετε κατ ουσίαν απ ευθείας συνδεση με την Ρωσσία απολαύστε το,νομίζω οτι είστε πολύ πιο υπομονετικοί από εμάς οταν σας πλακώνει ο υποτροπικός ενω εμάς ηδη μας επιρεάζουν οι αντικυκλωνικές πιέσεις των βαλκανίων με χαμηλό από το Ιόνιο...για αυτό απόλαυστε το..."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπείτε στο youtube οι χιονόφιλοι και δείτε βίντεο από ΗΠΑ, με κάμερες σε time - lapse κινηματογράφηση, απίστευτες εικόνες. Υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο. Είναι εξαιτερικά εντυπωσιακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η αγγλική ονομασία του φαινομένου είναι jetstream, όχι jetstreak!
    Επίσης, στο Βόρειο Ημισφαίριο―όπου και η Ελλάδα―κυκλωνικά ατμοσφαιρικά συστήματα καλούνται τα έχοντα κίνηση αντίθετη της φοράς των δεικτών του ρολογιού, ενώ αντικυκλωνικά, τα έχοντα φορά παρόμοια αυτής των δεικτών του ρολογιού· τ’ αντίθετα ισχύουν για τον Νότιο Ημισφαίριο.
    Τα κυκλωνικά συστήματα είναι χαμηλού βαρομετρικού ενώ τα αντικυκλωνικά,
    υψηλού. Λαμβάνουν το επίθετο τους, Χ ή Υ, σε σχέση με την ατμοσφαιρική πίεση που επικρατεί στην γειτονική περιοχή τους.
    Αυτό που συμβαίνει αυτή την εποχή στην Κεντρική/Ανατολική/Νοτιοανατολική
    Γριά Ήπειρο κοντολογίς είναι ότι ένα Υ βρίσκεται στην Κεν. Ευρ. με αποτέλεσμα οι κατά την φορά του ρολογιού κινήσεις του να κατεβάζουν τις αγκιστρωμένες σε αυτές ροές του αεροχειμάρρου με αποτέλεσμα το ατμοσφαιρικό κέλυφος―η ονομασία του στα εγγλέζικα είναι cell―καμία σχέση με τα supercells/υπερκύτταρα, τα οποία τροφοδοτούν τις εμφανίσεις tornado/twisters―, στα δικά μας δεν ξέρω, το μετέφρασα κατά το δοκούν―να μετατοπιστεί νότια/νοτιοδυτικά φέρνοντας ψυχρές μάζες αέρα.
    Η περιοχή μας βρίσκεται διαρκώς κάτω από αυτούς τους μεταβαλλόμενους
    τροποσφαιρικούς μετασχηματισμούς. (Όλα τα καιρικά φαινόμενα λαμβάνουν χώρα εντός της τροπόσφαιρας, πλην ίσως του jetstream—για την ακρίβεια των jetstream, μιας και αριθμούν συνολικά 4, δύο στο Βόρειο και δύο στο Νότιο Ημισφαίριο, τα οποία σχηματίζονται ανάμεσα στα κελύφη, 6 τον αριθμό: 3 στο ΒΗ, 3 στο ΝΗ―, που εμφανίζονται στο ύψος της τροπόπαυσης, εξού και η εξαίρεση που πρόβαλλα παραπάνω.) Αν θυμάστε το φαινόμενο του Medicane πριν λίγα χρόνια, … αυτό που είχε συμβεί σε επίπεδο ατμοσφαιρικών μεγαδομών ήταν το γεγονός ότι ένα αρκετά ΧΒ στα νότια της Πελ/σου συστρεφόταν γύρω από τον εαυτό του κυκλωνικά, sucking air όπως λένε στις USA, σε υψηλές ταχύτητες και μάζες με αποτέλεσμα να τραβήξει το jetstream που κατέβαινε στο Αιγαίο προς το μέρος του αγκιστρώνοντας το και να ενδυναμωθεί έτι περαιτέρω από σφοδρό κυκλωνικό χαμηλό/καταιγίδα με “μάτι”, σε medicane.
    Δεν υπάρχει τρέλα στον καιρό ούτε αδυνατότητες.

    Μετά τιμής ο Καιρός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα παππού μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου!
      Ο αεροχείμαρρος λέγεται jetstream και το μέγιστο (των ταχυτήτων) ενός αεροχειμάρρου λέγεται jetstreak.

      Διαγραφή
    2. Εκπληκτική τάπα από τον Στόγιαν Βράνκοβιτς!!!!

      Διαγραφή
    3. Λίγο προσβλητική η ανάρτησή σου ανώνυμε. Λες ο κύριος Ζιακόπουλος να μην γνωρίζει περί αεροχειμάρρων?
      Τη καλησπέρα μου στην παρέα!
      Υ.Γ Παπάς δε σας βάφτισε εσάς τους ανώνυμους?

      Διαγραφή
    4. "Καιρέ" μία χαρά τα λέει ο δάσκαλος.
      Υπάρχει το Jetstream και το Jetstream το καθένα με τη δική του έννοια.
      Δε καταλαβαίνω γιατί τόση άσκοπη ανάλυση.

      Διαγραφή
    5. Jetstreak* ήθελα να γράψω στο δεύτερο.

      Διαγραφή
  17. Καθόλου προσβλητική επώνυμε, διόρθωση επιχείρησα να κάνω σε κάτι που παρερμήνευσα ως τυπογραφικό λάθος--όχι ως γνωσιακό σφάλμα--δίχως να έχω πρόθεση να εκθέσω κανέναν. Τα λάθη είναι προϊόντα της δράσης όχι της αδράνειας. Από τα λάθη τους οι πολιτισμένοι άνθρωποι μαθαίνουν και δεν τα επαναλαμβάνουν. Ωστόσο η τοποθέτηση μέσα σε παρένθεση της λέξης jetstreak δίπλα στην λέξη αεροχείμαρρρος μπορεί σε κάποιον που δεν έχει τόσες πολλές γνώσεις να τον ξεγελάσει. Τέλος πάντων, μιας κι έγινε η αρχή της μαθησιακής μου αναβάθμισης τι σημαίνει κυκλωνικά καμπυλωμένο μέγιστο του αεροχειμάρρου (jetstreak);

    Σας ευχαριστώ, ένας μαλωμένος ερασιτέχνης της μετεωρολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον αριστερό χάρτη οι άνεμοι στο μέγιστο του αεροχειμάρρου κινούνται σύμφωνα με τους δείκτες του ωρολογιού γύρω από τον αντικυκλώνα που κυριαρχεί στην κεντροβόρεια Ευρώπη. Στο δεξιό χάρτη οι άνεμοι στο μέγιστο του αεροχειμάρρου κινούνται αντίθετα από τους δείκτες του ωρολογιού γύρω από το χαμηλό που βρίσκεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων.
      Και το ανέκδοτο που μου θυμίσατε:
      Μια οικογένεια ταξιδεύει με το τρένο. Ο πατέρας, η μητέρα και το παιδί κάθονται λοιπόν δίπλα στο παράθυρο και απολαμβάνουν το τοπίο. Το παιδί είναι όμως περίεργο, και ρωτάει συνέχεια:
      - "Μπαμπά, τι είναι αυτό εκεί;"
      - "Δεν ξέρω παιδί μου", απαντά ο πατέρας.
      Το μικρό όμως επιμένει:
      - "Μπαμπά, κι αυτό εκεί;"
      - "Δεν ξέρω παιδί μου", απαντά και πάλι ο πατέρας.
      Η μητέρα επεμβαίνει και παρατηρεί:
      - "Ασε τον πατέρα σου ήσυχο, παιδάκι μου!"
      Και ο πατέρας διαμαρτυρόμενος:
      - "Μα τι λες, χρυσή μου; Ασε το παιδί να μαθαίνει!"

      Διαγραφή
  18. Αγαπητέ ανώνυμε ένα μικρό σχόλιο επί του λεκτικού .Η απόδοση του΄καθιερωμένου όρου "Γηραιά Ήπειρος" με το "Γριά Ήπειρος" ,νομίζω ότι τον καθιστά......ανοργασμικό!!. Λέμε "Γηραιά Ήπειρος", "το μαλλί της γριάς","η γριά η κότα....","μία γραία Ταναγραία" και ούτω καθεξής.Καλησπέρα σε όλους.Πέτρος Αλιφέρης΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα μικρό σχόλιο επί του μικρού σχολίου.
      Κάπου, κάποιοι, κάποτε, ήθελαν να λέμε τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο Κώτσιο Παλιοκουβέντα!

      Διαγραφή
  19. Εντυπωσιακή άνοδος της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές της σήμερα στη χώρα μας!
    15 κ βάλε βαθμούς στην περιοχή μού όπως κ στα περισσότερα δυτικά και βόρεια παρόλο τον σχετικά δυνατό άνεμο,ενώ και στα ανατολικά εκτοξεύθηκε η θερμοκρασία πρόσκαιρα και στούς 13β όπως σε Θήβα και Λιβαδειά.
    Ο χειμώνας μας αποχαιρετά οριστικά όπως ξανά είπα τις επόμενες ημέρες ασχέτως εάν κάποιοι προγνώστες επέμεναν να μας τρομάζουν ότι έρχεται πάλι ψυχρή εισβολή.
    Όσοι βλέπουν,ξέρουν από πού να ενημερωθούν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα στην παρέα και στον κύριο Ζιακοπουλο. να προσθέσω Φώτη το επίσης εντυπωσιακό ότι η Κρήτη είναι η πιο κρύα γωνιά της χώρας μας! αναμένουμε τις βροχουλες όπου αυτές πέσουν και μακάρι να είναι και αξιόλογες. Χρήστος.Κ Αίγιο

      Διαγραφή
  20. Ας ξεκινήσει επιτέλους ο καιρός του Δυτικού ρεύματος. Θέλει πότισμα η γη για να μας χαρίσει στο μέγιστο, πέρα από τους καρπούς της, τα υπέροχα ανοιξιάτικα έγχρωμα "χαλιά" της από λογιών λουλούδια ιδιαίτερα στους κάμπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. βόρεια αττική (330m) - δυνατή βροχή 5οC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Weather station of Lemnos
    Dew Point 0.7 °C

    μάλλον περνάει νοτιότερα το σύστημα,δάσκαλε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αττική χιόνισε πάνω από τα 900 μέτρα.. Απορώ πως όλοι οι έμπειροι μετεωρολόγοι έδιναν κατά πολυ χαμηλότερα τα χιόνια.. Ιωαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή