Αξιολόγηση της επικινδυνότητας του σημερινού χιονιά

Στο κόκκινο: Η Μαγνησία, οι Β. Σποράδες και η Εύβοια.

Στο πορτοκαλί: Η Α-ΝΑ Στερεά, συμπεριλαμβανομένων των βορειοδυτικών, βόρειων και ανατολικών περιοχών της Αττικής ανεξαρτήτως υψομέτρου, και πιθανώς οι βορειότερες των Κυκλάδων, οι ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και οι ορεινές - ημιορεινές περιοχές της ανατολικής και της νότιας Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένης της Αρκαδίας.  

Στο κίτρινο: Η πόλη της Αθήνας, η Χαλκιδική, οι υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας και η κεντρική Στερεά.

Σημείωση: Η παραπάνω κατάταξη είναι γενική και ασφαλώς σε τοπικό επίπεδο αποκλίσεις θα υπάρξουν. 

Καλημέρα σε όλους 

56 σχόλια:

  1. Στο πράσινο τα Γιάννενα απολαμβάνουν παγωνιά με ήλιο μιας και πλέον πιο συχνά χιονίζει στη Σύρο και στη Μύκονο..Μάκης Γιάννενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρ όλα αυτά αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων από τις Κυκλάδες που κάνουν χειμερινές διακοπές στα Γιάννενα!Καλημέρα

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλης Ιωάννινα12 Μαρτίου 2022 στις 12:03 μ.μ.

      Πράγματι τραγική η κατάσταση.
      έχουμε πεθάνει στο συνεχόμενο κρύο.
      Χιόνι με τα κυάλια.
      Πολύ κουραστικός ο χειμώνας στα Γιάννενα.

      Πολύ

      Διαγραφή
    3. Στο πράσινο φίλε μου και άλλη μία πόλη που κρατάει γερά το οχυρό απέναντι στα χιόνια τα τελευταία -και έπονται και αλλα- χρόνια η Θεσσαλονίκη. Πραγματική κατάντια όλο αυτό το πράγμα.

      Διαγραφή
  2. Καλημερίζω όλους τους λεβέντες του blog και ιδιαίτερα τους κοκκινοπορτοκαλοκίτρινους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε για την ενημέρωση νά είστε καλά! Καλημέρα σέ όλους! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα από Βόλο το πρωί ξυπνήσαμε και ήταν καθαρός ο καιρός ξαφνικά έκλεισε κ εδώ κ καμιά ώρα έχουμε ένα ψιλό πασπαλισμα αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πράσινη-λαχανί και η Δυτική Κορινθία.Δεν πειράζει.Όλοι θα ζήσουμε .Και σεις με τα πολλά και μεις με τα ολίγα.Εμείς δεν είχαμε χαρτί,σεις είχατε τον Ρήγα!. ===========Π.Α.

    Υ.γ. Ετσι μπράβο, "πιθανώς" επίρρημα,και όχι το εν ευρεία χρήση και άκυρο "πιθανά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλλον η μούφα είναι προ των πυλών για αττική ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μούφα, όρος που χρησιμοποιείται ευρέως σε άλλο -club.

      Διαγραφή
  7. Ωρα 12.06 τιποτα το ιδιαιτερο σε Αγ. Στεφανο προς το παρον. Ιδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως Χαλκίδα, ενώ ξεκίνησε εντυπωσιακά το πρωί, ανέβηκαν οι θερμοκρασίες και τώρα βρέχει κατά διαστήματα ή ρίχνει χιονοχάλαζο αλλά όχι συνεχή φαινόμενα.
    Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος για το υπόλοιπο της ημέρας για εδώ. Βόρεια Εύβοια είναι άλλη κατηγορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη καλημέρα, πιστεύω ο δάσκαλος έχει στο κόκκινο την Εύβοια σαν συνολική εικόνα. Η Χαλκίδα είναι μια παραθαλάσσια πόλη, οπότε θα δυσκολευτεί να κάνει κάτι αξιόλογο. Ίσως όμως ο δάσκαλος έχει δει κάτι για μετά το μεσημέρι ( μια παράταση ίσως) που σημαίνει θα έχουμε καλύτερες θερμοκρασίες. Μακάρι ο δάσκαλος αν μπορεί να μας δώσει τα φώτα του.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα δάσκαλε και σε όλους Μαγνησία στο κόκκινο βλέπω, προς το παρόν ήλιο έχουμε με αραιες νεφώσεις τώρα στην Νοτιοδυτική Μαγνησία Χρήστος Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξεκίνησε η σοβαρή χιονόπτωση στην Κηφισιά, μετά από ένα δίωρο ασθενών σποραδικων χιονιπτωσεων. Στα κακά νέα της ημέρας οι μάλλον τσιμπημενες Θερμοκρασίες και υ ισχυρή αντηλια.... Αν δεν μπουκώσει σοβαρά ο καιρός να κρυφτεί ο ήλιος μέχρι τις 6 δε γίνεται δουλειά Μάρτιο μηνα και ας χιονίζει πυκνα όπως τώρα. (Είδαμε πέμπτη και Παρασκευή που χιόνισε χαράματα ποσο πανευκολη ήταν η χιονοστρωση ενώ πέμπτη μεσημέρι μόνο παροδικά έστρωνε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βόλος τίποτα μέχρι τώρα... και ήλιο κατά διαστήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους και σε όσους γιορτάζουν χρόνια τους πολλά.. μήνες τώρα παρακολουθώ την ανελέητη μεσημβρινή κυκλοφορία.. καθότι ζω στην(αντίθετη της χιονόμάνας, αλλά μάνα στην αστάθεια και την καταιγίδας το τρίμηνο Μάιο Ιούνιο Ιούλιο.. Θεσσαλονίκη) , και λέω σε γνωστούς και φίλους που με (πειράζουν) για το χιόνι.. λόγω λατρείας.. ότι φέτος δεν πρόκειται να χιονίσει στη Θεσσαλονίκη.. ούτε στο παρά πέντε ούτε στο ακριβώς ούτε στο και πέντε.. και όταν λέμε να χιονίσει δεν εννοούμε χίλιες νιφάδες.. και μέχρι τώρα επιβεβαιώνομαι συνεχώς.. προσωπικά πάντα. Και από ότι γνωρίζω από παλιά παρακολουθώντας και έχοντας αγαπημένο χόμπι ζωής τη μετεωρολογία.. και χάρη στα βιβλία του Δασκάλου που ανακάλυψα ξαφνικά χρόνια πριν.. νομίζω κυρίες και κύριοι ότι για να χιονίσει στη βόρεια Ελλάδα κ δει στη Θεσσαλονίκη, πρέπει ξεκάθαρα ο αερόχειμαρρος να κατευθύνει το χαμηλό με το γνωστό τρόπο. Οργάνωση στον κόλπο της Βεγγάλης γενικά.. και κατεύθυνση αργά ανατολικη βορειοανατολικη στις 70 Μοίρες, σε συνδυασμό με βόρειο βαλκανικό αντικυκλώνα με γλώσσα στην Αδριατική. Είναι ξεκάθαρο. Όποιος δεν το κατανοεί απλά εθελοτυφλεί. Να έχετε μία υπέροχη μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χιονόστρωση Άγιο στέφανο δροσιά όσο και να ρίχνει δεν φαίνεται στην καρδιά του μεσημεριού
    Μέχρι στιγμής η Πέμπτη ήταν η κορυφαία μέρα του Φιλίππου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νομίζω ότι ο δάσκαλος έχει μιλήσει αρκετές μέρες πρίν για την πορεία του Φιλίππου καί αν μπουν στην εξίσωση οι προγνώσεις του για την Μήδεια πέρυσι καί για την Ελπίδα φέτος δεν περιμένω κάτι το αξιόλογο εντός λεκανοπεδίου.Περιμενουμε λοιπόν με ανυπομονησία τι έχει να μας πει για το grand finale του φετινού χειμώνα την άλλη βδομάδα και την απάντηση του σχετικά με το πότε θα έρθει η άνοιξη.. Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ χιόνι νότια εύβοια...Πεδινα 30 ποντους +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ κ.Αλμπάνη προφανώς εννοείτε την Βεγγάζη στον κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη .
    Η Βεγγάλη είναι πολύ ανατολικότερα ,στην Ινδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βαθμολογία Αττικής.... Κάτω από τη βάση.... (Βάσει προσδοκιών). Βαθμολογία Βορείων προαστιων; περιξ του μηδενός, όπως και η θερμοκρασία στην Κηφισιά πια... Χιονίζει εντυπωσιακά εδώ και πολύ ώρα, όμως χιονίζει.... μαρτιατικα.... Ο ουρανός δεν έχει κλείσιμο για σοβαρό στρωσιμο, θα πω ότι είναι κρίμα που δεν γίνεται αυτό βράδυ. Πέμπτη και Παρασκευή ξυπνήσαμε με ολικό στρωσιμο με μικρότερες εξάρσεις.... Σήμερα, μέχρι τη δευτερα παρουσια να χιονίζει, όσο έχει αυτή την αποκρουστική αντηλια, δε βλέπω φως.... (Και χιονίζει αδιανόητα πυκνα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο ανατολικών προσηνεμων χιονιάς είναι κάθε φορά copy paste για την πόλη του Βόλου (εξασθενημένα φαινόμενα -δυνατοί ανεμοι - αρκετό κρύο)-. αυτό που μου κάνει εντύπωση τα τελευταία χρόνια είναι οι έντονες χιονοπτώσεις και χιονοστρωσεις στις βόρειες Σποράδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βαθμολογια Φιλιππου για την σημερινη επιδοση του,οσον αφορα στην περιοχη μου(Αγ. Στεφανος βα Αττικη):επιεικως 2. Λογω προτερου εντιμου βιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιεική σε βρίσκω. Πάντως Πολιτεια, πάνω που ξεκίνησε στρωσιμο, τσουπ αντηλια... Αυτό το σημερινό είναι βγαλμένο από τα πέτρινα 1990s και 2010s. Και το σπαστικό είναι οι προσδοκίες, αν δεν υπήρχαν, μια χαρά χιόνι είναι το σημερινό. Πέμπτη προς Παρασκευή δεν προβλεποταν κάτι και το 5ποντο ήρθε ευκολα και τίμια ως ευχάριστη έκπληξη.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή

  20. Ευχαριστουμε τον Διονυσο για τις 4 μερες που μας προσφερε εναν απιστευτο χιονια 1 μετρο και μετραμε απο την ομορφη Ζαγορα πηλιου υγεια δασκαλε. (Γιαννης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εκαστος ομιλεί εξ ιδίων και δια τα ίδια.Λοιπόν στα καθ ημάς.Ποιός "Φίλιππος"!."Πράσινα δαμάσκηνα και ψιλές ελιές".Ούτε ο Τρυγαίος του Αριστοφάνη να ήταν!.Ο έτερος των Φιλίππων βρήκε,τουλαχιστον,τον Ναθαναήλ.Τούτος εδώ τίποτα.Κατα τα άλλα-...."οψόμεθα εις Φιλίππους".=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έχω την αίσθηση ότι ο Φίλιππος ήρθε εντελως απροετοίμαστος σήμερα καί δεν βλέπω τρόπο να περάσει την βάση ώστε να πάρει το πτυχίο της σοβαρής κακοκαιρίας.Μενει να φανεί αν θα περάσει με άλλο όνομα φέτος να επανεξεταστεί η αν θα πρέπει να επαναλάβει το ακαδημαϊκό έτος απ' την αρχή ώστε του χρόνου να επιτύχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τελικά δάσκαλε το 6αρακι πού δώσαμε, και αυτό πολύ ήταν μού φαίνεται για Αττική(ακόμη και για Βοιωτία θα έλεγα).
    Οριακά στη βάση!
    Μού αρέσει πού πολλοί προγνώστες τού διαδικτύου έδιναν σφοδρές χιονοπτώσεις έως το κύμα σήμερα.
    Η Εύβοια(μαζί με Σποράδες) πρωταθλήτρια όπως αναμένονταν άλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έχουμε ασθενή χιονόπτωση από τις 13:00 και μετά στο Γέρακα και φτάνει κατά διαστήματα έως μέτριας έντασης. Αυτό που ξέρω είναι ότι για να έχεις χιονόστρωση, θα πρέπει να χιονίσει πολύ πυκνά για κάμποση ώρα. Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια, τόσο μεγαλύτερο το πάχος. Και δεν πα να είναι Μάρτης και όποιος μήνας θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα Μια φορά εμάς ο Φίλλιπος μας έκαψε την γούνα στις καλλιέργειες από προχτές με τις παγωνιες που κάνει -2-5-3 με συνέχεια Καλή απόλαυση tirnavos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ακομα και στα ανατολικα εχουμε παροδικες μετριας εντασης χιονοπτωσεις. Μεχρι στιγμης, η πεμπτη ηταν η ανωτερη μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μεσόγεια-Κορωπι από τις 13:00 ζοριζεται. Πυκνή η χιονόπτωση κατά διαστήματα, αλλά η νιφαδα είναι σε μέγεθος ρυζιού προς το παρόν. Προχθές στις 17:00 έριχνε... χαρτί κουζίνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Βιαστηκα να τον καταδικασω τον Φιλιππακο. Την τελευταια ωρα καταβαλει αξιεπαινη προσπαθεια να σωσει την παρτιδα. Ομολογω οτι υπηρξα προπετης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φιλαδέλφεια νιφάδες ανα διαστήματα. Παρασκευή πρωί εννοείται τέρμα ανώτερη η κατάσταση από τώρα. Εκτός αν γίνει κανένα θαύμα και σωθεί κάτι στο παρά 5.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. μουφα στα νοτια προαστια χιονομυγακια με χιονοζουζουνια που και που

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Νοτιοδυτική Μαγνησία Όθρυς τίποτα ήλιο με συννεφιά και θερμοκρασία σήμερα μεχρι 3 βαθμούς τίποτα το ιδιαίτερο δάσκαλε , γι'αυτό και ο Μάρτης ονομάζεται μεθυσμένος και προβλεψιμότητα είναι δύσκολη ακόμη και την ίδια ημέρα.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Οι "φόλες", οι "μούφες" και οι "κουβάδες" δεν ταιριάζουν με το χαρακτήρα αυτού του μπλογκ. Δεν με ενδιαφέρει αν τα κλικ και τα σχόλια πάνε στα τάρταρα. «Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Βρε παιδια δεν βγηκε μια προγνωση που ελεγε για χιονοθυελλε στην αττικη και αλλου στα νοτια 12 μαρτιου....ο ιστορικος του μελλοντος αν μας διαβασει θα το ξεπερασει γρηγορα...."θωμας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Συγχαρητηρια για την θεση σας κυριε Ζιακοπουλε. Προσυπογραφω με ολο το σεβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τελικά η Πέμπτη ήταν η πιο υετοφόρα μέρα για την Αττική. Για τη Σκιάθο και τη νότια Εύβοια, ήταν αξιολογότατος χιονιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κε Ζιακόπουλε θα μας εξηγήσετε εσείς με απλά λόγια τι έγινε και τελικά με το Φίλιππο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα στοιχείο είναι ότι η μεταφορά θετικού στροβιλισμού δεν ήρθε ποτέ πάνω από την Αθήνα με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν και οι κατάλληλες συγκλίσεις πού αναμένονταν.
      Τα μοντέλα από χθες το βράδυ το έδειξαν το κουτσούρεμα τού υετού,όμως ήταν δύσκολο για πολλούς προγνώστες να πάρουν το ρίσκο σε μία περιοχή όπως η Αττική πού πολλές φορές εκθέτει κόσμο.
      Αυτό είδα εγώ ως απλός παρατηρητής καιρού.
      Ο δάσκαλος λογικά θα έχει πιό τεκμηριωμένη απάντηση.

      Διαγραφή
  37. δασκαλε,καλό θα ηταν να μας εξηγήσετε τα αίτια της σημερινής έντονης χιονόπτωσης αλλα ΟΧΙ χιονόστρωσης που παρατηρήθηκε στα βόρεια της Αττικής καθως οι θερμοκρασίες ήταν μεγαλύτερες απο τις αναμενόμενες παρά το πέρασμα του επιφανειακού χαμηλού..σας ευχαριστω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος και με τα πολλά και με τα λίγα. Κι αν ήρθαν λιγότερα από αυτά που περίμενα μου αρκεί η βόλτα στα Τουρκοβούνια με τις νιφάδες να τις νιώθω στο πρόσωπό μου. Γιατι εντέλει η ευτυχία εκπορεύεται από μέσα μας και επιστρέφει μέσα μας εάν έχουμε ανοικτη την πόρτα του πνεύματός μας. Σήμερα μου αρκεί ότι από το παρελθόν των παιδικών μου χρόνων και την βαθιά παντοτινή αγάπη μου για το χιόνι,δια μέσω του προσώπου του Δάσκαλου μετουσιώθηκε με τα χρόνια έτσι ώστε σήμερα να μιλάω για την αγάπη μου για τον καιρό και την ένωσή μου διά αυτού με το σύμπαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ορισμένοι είναι για λύπηση με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι γνωστοί παρτάκηδες του καιρού της αυλής τους και από το απόγειο της χαράς τους μπορεί να βρεθούν στην απογοήτευση σε χρόνο ρεκόρ από κάτι που δεν θα πάει με τα θέλω τους, καιρικά. Αυτό δείχνει αδυναμία και όχι δυναμισμό. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Δεν έχει σημασία που τουλάχιστον εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία επικράτησε ήλιος με συννεφιά και τσουχτερό κρύο μέχρι 3 βαθμούς ,ο μήνας αυτός δίκαιος χαρακτηρίζεται αλοπροσαλος και μερικές φορές δεν μπορεί να προβλεφθεί ούτε η ίδια ημέρα,ο δάσκαλος έβγαλε την πρόγνωση με αυτά που έβλεπε . Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Εχω την εντυπωση πως την "ζημια" την εκανε ο βδκος ανεμος στα 700hpa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. η χαμηλή νέφωση ηταν σε Σποραδες-Ευβοια ,ισως ο λόγος που δεν μπήκε τοσο δυναμικά στην Αττική το σημερινο χαμηλό , ωστε να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας?

    https://www.windy.com/38.640/24.100?clouds,38.044,22.341,7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Όλη την βδομάδα είχε βγει βρωμα στη πιάτσα για τις προβλέψεις του δασκάλου ενόψει Φιλίππου(δήθεν υποτίμηση).Κοιτάχτε τα παράθυρα όλοι σας και αν δείτε χιονολαμους Σύνταγμα κ.τ.λ απευθυνθείτε στους "ποιητές" που τα ανακοίνωσαν και κάναν συγκρίσεις με Ελπίδα και Μήδεια..Λοιπόν..Όλους τους τραγουδιστές να βάλουμε σε καζάνι μισό Καζαντζίδη δεν βγάζουν/έτσι και όλους τους μετεωρολογους να βάλουμε σε καζάνι μισό ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΟ και ΛΑΖΑΝΗ (αειμνηστος και φαν του πατέρα μου) δεν βγάζουν!Σοβαροί,μετρημένοι επιστήμονες και ούτε τρομολαγνοι ενόψει χιονιαδων.Μια φορά ο δάσκαλος έβγαλε τίτλο χιονολαιλαπες και χιονοκαταιγιδες και τα είδαμε τα αποτελέσματα.Γιαννης-Χαλκιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Πυκνη χιονοπτωση αυτη την ωρα σε Αγ. Στεφανο και ικανοποιητικη η χιονοπτωση. Ο Φιλιππος φαινεται να ισοφαριζει τον αγωνα στο 90!Εν το μεταξυ το meteo δινει αιθριο καιρο για αυτη την ωρα. Που αποδιδεται αυτη η μεγαλη αποκλιση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή