Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας


Για τον φετινό εορτασμό ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επέλεξε το θέμα: «Έγκαιρη Προειδοποίηση - Έγκαιρη Δράση», υπογραμμίζοντας τη ζωτική σημασία των υδρομετεωρολογικών και κλιματικών πληροφοριών για τη μείωση του κινδύνου των φυσικών καταστροφών.


Η αλήθεια είναι ότι με την αποσταθεροποίηση του κλίματος που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων (Έκτη αναφορά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ). Πέρα από αυτό, η ανθρωπότητα εκτίθεται όλο και πιο πολύ σε κλιμακούμενους κινδύνους, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της αστικοποίησης και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Οι απλές προγνώσεις του καιρού δεν είναι πλέον αρκετές. Χρειάζονται προγνώσεις που ταυτόχρονα θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις επιπτώσεις του καιρού στην καθημερινότητα τους, με προτεραιότητα βέβαια στην προστασία της ζωής τους.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, δήλωσε ότι σε πλανητικό επίπεδο ένας στους τρεις ανθρώπους εξακολουθεί να μην καλύπτεται επαρκώς από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Στη χώρα μας, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Είναι τόσοι πολλοί οι εκδότες των προειδοποιήσεων και τόσο μεγάλη η ευκολία έκδοσής τους που είναι αναπόφευκτες και η σύγχυση των πολιτών και η απώλεια της αξιοπιστίας όλων όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα στην Ελλάδα.

Όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές, η επιχειρησιακή μετεωρολογία που συνδράμει αποφασιστικά τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας στη λήψη των αποφάσεων για την αντιμετώπιση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου είναι πολύ διαφορετική όχι μόνο από τη θεωρητική μετεωρολογία, αλλά και από τις προγνώσεις που είναι γεμάτες με «ίσως», «αν» και «εφόσον».

Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως οι φορείς της πολιτείας που εμπλέκονται στις διαδικασίες έκδοσης και διασποράς των καιρικών προειδοποιήσεων είναι ώρα να προχωρήσουν στον επανασχεδιασμό τους με βάση τα διεθνώς ισχύοντα και την εμπειρία που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.  

Χρόνια πολλά σε αυτούς που πραγματικά αγαπούν τη μετεωρολογία!


26 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά κ. καθηγητά, λοιποί μετεωρολόγοι και φίλοι της μετεωρολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά σε όλους τους καιροφιλους!
    Χρόνια πολλά και σε εσάς προσωπικά που τόσα χρόνια μελετάτε με αγάπη τον καιρό και προσπαθείτε να μεταδώσετε και σε εμάς την αγάπη σας αυτή!
    Η Κόνιτσα στέλνει σε όλους σας ανοιξιάτικες ευχές, σήμερα μετά από πολύ καιρό ξυπνήσαμε χωρίς ανέμους, ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρόνια μας πολλά κυριε Ζιακόπουλε...αν και θα προτιμούσα ...για φόντο τους ντάλτον να κυνηγούν μια αρκούδα....τους οποιους όλους μαζι τους κυνηγά ενα λιοντάρι...σαν ενα αντίο στον χειμώνα που μας πέρασε!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά κατά αρχήν σε εσένα δάσκαλε, ελπίζω να σε έχει ο Θεός καλά να συνεχίζεις να μας προσφέρεις απλόχερα τις γνώσεις σου όπως τόσα χρόνια, αλλά καί σέ όλους εμάς του τρελούς ερασιτέχνες που ξυπνάμε μέσα στην νύχτα πολλές φορές για να είμαστε συνεπείς στο ραντεβού με τα χιόνια τον χειμώνα,τις καταιγίδες το φθινοπωρο καί την άνοιξη,η ακόμα καί τό μελτεμακι του καλοκαιριού που έρχεται για να μας δροσίσει.. Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καθηγητά κ. Π. Α., έψαξα και βρήκα ότι τα Πετρουλιάνικα Οιτύλου, όπου και το εν λόγω βουνό, περιλαμβάνονται στις καμένες περιοχές του θέρους 2021, αλλά ή βλάστησή των αποτελείτο από μακκί (αείφυλλοι σκληρόφυλλοι θάμνοι της μεσογειακής και παραμεσογειακής ζώνης). Έλατα και μαύρη πεύκη κάηκαν βορειοανατολικότερα σε ορεινότερο περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Χρήστο.Σαυτό το ορεινο περιβάλλον αναφερόμουν (όρος Ζίζαλη ~1500μ και πέριξ αυτού),από την πλευρά της Λακωνίας.Οχι τόσο η χαλέπιος,αλλά η καμένη μαυρη πευκη και η ελάτη με....συντρίβουν.======Π.Α.

      Διαγραφή
  6. Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας και με την ευχη να εξελίσσεται όλο και ποιο πολύ η πρόγνωση έτσι ώστε να έχουμε όσο γίνεται λιγότερες αποτυχίες στον καιρό όπως έγινε χθες στην περιοχή μου ενώ προβλεπόταν έντονα φαινόμενα δεν έβρεξε καν . Χρήστος από την Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξ αφορμής της σημερινής ημέρας,ευχές για περαιτέρω αναβάθμιση της μετεωρολογίας,ιδιαίτερα της επιχειρησιακής ,στην οποία, ως γνωστόν,ο δάσκαλος έχει ιδιαίτερη επίδοση .Η εικόνα μου έφερε στον νου τους σταθμούς early warning της Πολεμικής Αεροπορίας στην οποία υπηρέτησα.Κατά τα άλλα, για εδώ,έληξε και ο "πόλεμος των 6 ημερών" με υετικό αποτέλεσμα μηδέν.Πάμε για Εαρινές προσδοκίες.΄==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια Πολλά σε όλους όσους προσεγγίζουν με αγάπη για τη φύση και τους νόμους και μηχανισμούς της, τη διαμόρφωση του καιρού! Η παρατήρηση της φύσης γενικότερα, μας εξοικειώνει με τον Παγκόσμιο ρυθμό. Άραγε παραμένει ανοιχτή στο κοινό όπως παλαιότερα η ΕΜΥ αυτή τη μέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά δάσκαλε!
    Χρόνια πολλά σε όσους αγαπούν τη φύση τον καιρό και την πρόβλεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ λίγα πράγματα και εδώ στην περιοχή μου (κεντρική Κορινθια).Η ανατολικές περιοχές του νομού βραχηκαν κάπως περισσότερο τη νύχτα που πέρασε.
    Δυστυχώς άλλος ένας χειμώνας πέρασε για μας εδώ, χωρίς να έχει ρίξει τα απαραίτητα νερά.
    Καλό μεσημέρι σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά κι από μένα.
    Επιμένει η βροχή στην Ανατολική Αττική μετά την πρωινή ανάπαυλα.
    Με το καλό να έρθει η Άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχές τόσο για αναβάθμιση της μετεωρολογιας, όσο και για μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στη μετεωρολογια από ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Αράχωβα γιά άλλη μία φορά φέτος ντυμένη στα ολόλευκα!
    Όλα τα βουνά φέτος αλλά ειδικά ο Παρνασσός και ο Όλυμπος το χιόνι πού έχουν βάλει είναι κάτι το τρομακτικό.
    Εάν δείτε εικόνες τωρινές θα καταλάβετε.
    Εγώ έχω συγγενείς στο Λιτόχωρο και μού στέλνουν βίντεο,όπως και από Φωκίδα-δυτική Βοιωτία.
    Μέχρι Ιούλιο θα έχει χιόνι σε αυτά τα βουνά άνετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρονια πολλα κ.Ζιακοπουλε, χρονια πολλα και απο μενα σε οσους αγαπουν την μετεωρολογια, ως ποντοπορος ναυτικος ενας απο αυτους ειμαι και γω.

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα κι από μένα σε όλους.Χρονια πολλά κι ευλογημένα.Καλες προγνώσεις με επιτυχία για την διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και φύσης.Νομιζω προστάτης των μετερεολόγων είναι και ο Προφήτης Ηλίας 20 Ιουλίου.Δασκαλε να σας καλά να ζεις χρόνια πολλά μπροστά να μας διαφωτίσει.Παπασταμάτης από Μαρκόπουλο Μεσογαίας Αττικής.Νομιζω αφού φύγει η Πανδημία καλό θα ήταν να βρισκόμασταν όσοι μπορούμε από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς οι δασικοί έχουμε προστάτη τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό (24 Αυγούστου). Γιορτάσαμε προχθές (21 Μαρτίου) την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας.

      Διαγραφή
  16. Χρονια πολλά και σε όλους τους μετερεολογους και σε όσους αγαπούν αυτήν την επιστήμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με αφορμή την ημέρα,θα ήθελα την γνώμη σας για το πρωωτόεμφανιζόμενο τμήμα μετεωρολόγων στην σχολή Ικάρων στα φετινά πρόγραμμα σπουδών, εξέλιξη, βάση εργασίας.Και βέβαια γιατί η υποχρέωση για να σπουδάσεις μετεωρολόγος να είσαι ένστολος,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά και από εμένα για την σημερινή ημέρα της Μετεωρολογίας και εύχομαι στον δάσκαλο μας να είναι γερός και δυνατός και να μας χαρίσει απλόχερα,όπως τώρα,τις αστείρευτες γνώσεις του.
    Φυσικά θα συμφωνήσω απόλυτα μαζι του,όπως και με τον Πέτρο,ότι η επιχειρησιακή Μετεωρολογια πρέπει να αναβαθμιστεί,καθώς με όλα όσα έρχονται θα είναι άκρως απαραίτητη.
    Εμάς εδώ μας τίμησε άλλη μια φορά με καλό νερο με ένα δυνατό μπουρίνι εχθές το βράδυ,ένα μικρότερο σήμερα τα ξημερώματα συν μετά τις 7 το πρωί που επικράτησε κλειστός καιρός με ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης έως το μεσημέρι που μας άφησαν κοντά στα 10 χιλιοστά σύνολο.
    Μετά τις 15 άνοιξε με ηλιοφάνεια και πολύ δυνατό αέρα που ήταν και η αιτία να μην ανέβει αρκετά η θερμοκρασία.
    Ελπίζουμε ότι από αύριο θα συμβεί και αυτό για να πάρουμε επιτέλους ανάσα από την θέρμανση.
    Θα συμφωνήσω και με τον Παπασταματη ελπίζοντας να κυλήσουν όλα καλά και να μπορέσουμε να κάνουμε με την πρώτη ευκαιρία μια μάζωξη.
    Εκκρεμεί πάντα η μεγαλύτερη δυνατόν αντάμωση όσων φίλων του μπλογκ γίνεται,καθώς η προβατίνα που έχω τάξει κοντεύει να γίνει...βουβαλα...!!
    Καλή συνέχεια σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια πολλά στην Μετεωρολογία και καταρχάς στον κύριο Ζιακοπουλο.Να είστε υγιής και δυνατός να μας καθοδηγείται στα δύσκολα μονοπάτια του καιρού.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρονια πολλα δασκαλε! Χρονια πολλα σε ολους τους καιροφιλους! Χρονια πολλα στην αγαπημενη μας μετεωρολογια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γιάννης απο Μυτιληνη23 Μαρτίου 2022 στις 9:48 μ.μ.

    Χρόνια πολλά και από εμένα στοον κύριο Ζιακόπουλο και σε όσους ασχολούνται-μαστε με τον καιρό! Ευχαριστούμε κύριε Δημήτρη για όλα αυτά τα χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα σας. Παγετός σημειώνεται σε πεδινές και ημιπεδινές περιοχές ακόμη και της Ν. Πελοποννήσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας για την σημερινή ημέρα.
    Ας ανάψουμε όλοι μας ένα κεράκι στην μνήμη όλων αυτών των γνωστών και άγνωστων ηρώων που έδωσαν την ζωή τους για τις επόμενες γενιές και να φροντίσουμε να μάθουμε την πραγματική αλήθεια από την άλωση της Πόλης έως σήμερα,να την περάσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμ,καθώς έρχονται δύσκολες καταστάσεις και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα και ειδικά στους φίλους του μπλογκ Βαγγέλη Σπανό και Βαγγέλη.Κ.
    Δημήτρη ρ σου ευχομαι περαστικά και σε καταλαβαίνω απόλυτα σε ό,τι αφορά τις αγροτικές δουλειές μιας και ο καιρός μας ταλαιπώρησε και μαζεύτηκαν όλα μαζί.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή