Συνεχίζονται οι λεονταρισμοί του Μάρτη

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά, ενώ ένα άλλο χαμηλό στη Β. Αδριατική κινείται αργά Ν-ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) που θα σημειωθούν στη χώρα μας και κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο θα είναι τοπικές και κατά κανόνα ασθενείς. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 


Το Σάββατο (5/3), στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις βασικά στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στη Β. Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς. 

Την Κυριακή (6/3), ο καιρός θα είναι παντού άστατος με βροχές κατά περιόδους, σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Πάντως, από τα βράδυ και από τα δυτικά αναμένεται βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Αναφορικά με τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, δεν αναμένονται αξιόλογες αλλαγές. 

Την Καθαρά Δευτέρα και την Τρίτη (7 & 8/3), γενικά, ο καιρός θα είναι καλύτερος, αλλά δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές και οι παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.

 

Υ.Γ. Όταν το γεωγραφικό πλάτος κάνει τη διαφορά. Με άλλα λόγια, άλλο Μακεδονία και άλλο Κρήτη. Η πρώτη θα στενάζει για αρκετές ημέρες κάτω από τη μπότα του χειμώνα, ενώ στη δεύτερη αναμένονται τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα της άνοιξης! 


80 σχόλια:

  1. Να βοηθήσω και εγώ κυριε Ζιακόπουλε...και παρατηρώντας οτι αποφύγατε τον ορο κακοκαιρία για την Κυριακή...να πω οτι για την δυτική Μακεδονία αξιζει αυτος ο ορος καθώς θα είναι ο τρίτος γυρος χιονοπτώσεων που ξεκίνησαν απο την Κυριακή...και δεν ξέρουμε ακόμη το τέλος...για τα πεδινά της Μακεδονίας πάντως και ειδικά την θεσσαλονίκη δεν είμαι αισιόδοξος.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να χαρακτηρίσει κάποιος με την λέξη "λεονταρισμούς" αυτά που κάνει ο μάρτης θα πρέπει οι καιρικές συνθήκες να είναι σαν αυτές του μάρτη του '87.Εφόσον αυτό δεν συμβαίνει τουλάχιστον προς το παρον εως τις αμεσες επομενες ημέρες αυτός ο χαρακτηρισμός δεν ευσταθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο όρος λεονταρισμός αποδίδεται και σε κάποιον που κάνει το λιοντάρι χωρίς να είναι.

      Διαγραφή
    2. Υπάρχουν μήλα και μήλα! Πράσινα, κόκκινα, μεγάλα, μικρά, μαλακά και σκληρά. Στο τέλος της ημέρας όλα μήλα είναι! Δεν χρειάζεται να έρθει ο Μάρτης του 87 για να χαρκτηριστούν ''Λεονταρισμοί'' τα καμώματα του Μαρτίου
      Γιώργος

      Διαγραφή
    3. Το αντίθετο εννοώ, ανώνυμε των 06:51 (τι κακό είναι αυτό με τις ανωνυμίες!). Σύμφωνα με κάποια τρεξίματα, ο φετινός Μάρτης πάει να μιμηθεί τον Μάρτη του 1987, αλλά ο σκανδιναβικός αντικυκλώνας μάλλον θα στείλει το πολύ κρύο στα δυτικά ως Beast from the East! Εξάλλου, το υστερόγραφο υπενθυμίζει ότι αυτή την εποχή συνήθως προς την περιοχή μας ανηφορίζει η στρατιά της Β. Αφρικής.

      Διαγραφή
    4. ξεκάθαρη τοποθέτηση κύριε Ζιακόπουλε,άρα..οτι είναι να γίνει είναι στην Μακεδονία...με βοηθό τον νοτιά...της ερήμου...."θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Ακριβώς, Θωμά. Τα μέρη σας θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Εκεί η έκβαση των επιχειρήσεων θα είναι ως την τελευταία στιγμή αβέβαιη, εκεί η πρόγνωση θα είναι δύσκολη, εκεί θα πέσουν κορμιά μετεωρολόγων!

      Διαγραφή
    6. ευχαριστώ θερμά κύριε Ζιακόπουλε...και ευχομαι πραγ,ατικά να βρείτε λίγο χρόνο σαν και μενα και να ξεφυγετε από εμάς..και να απολαυσετε αυτην την ομορφιά της ΒΔ ελλάδας που απόλαυσα και εγώ..τόσο φτωχή..αλλά και τόσο αρχοντική σε ολα...χιονι και ηλιος σήμερα στο βοιο "θωμάς"

      Διαγραφή
    7. Εντελώς άτοπο και άστοχο το σχόλιό σού ανώνυμε.
      Άλλο λεονταρισμοί άλλο λιοντάρι,τέλος πάντων.

      Παγετός εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην Αιτωλοακαρνία με τον κάμπο μας να καταγράφει ελάχιστη -1,5β και στην περιοχή μού -0,6β.
      Επίσης μόλις άρχισε να ψιχαλίζει εκ νέου τώρα το βράδυ ενώ πασπαλίζει από τα 900μ περίπου και πάνω.
      Μάρτης καθαρά χειμερινός,τουλάχιστον από βόρεια Πελοπόννησο και πάνω.

      Επισημάνσεις επομένων ημερών:
      Δεν έχει αλλάξει κάτι για τον καιρό τού τριημέρου από αυτά πού είπαμε προχτές.
      Άρα πεδινό βόρειο χιόνι προς το παρόν δεν υφίσταται,όμως πάμε για μία μεταβολή μετά από πολύ καιρό μεγάλης διάρκειας και άγνωστης λήξης με πολλές και έντονες βροχές στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και όχι μόνο,πολλά χιόνια σε όλα τα ορεινά με έμφαση αυτά από Στερεά και πάνω αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας.
      Όσο γιά τη συνέχεια το παιχνίδι τού πεδινού χιονιά στη βόρεια χώρα(ίσως και κεντρικής)δεν έχει λήξει επιμένω,καθώς αυτές οι διατάξεις όλων των επομένων ημερών έως τις 15 τού μήνα είναι και αυτές πού έχουν χιονίσει κατά καιρούς τα βόρεια πεδινά.
      Μετά τις 15 επιτέλους όλα δείχνουν γιά βελτίωση και άνοδο της θερμοκρασίας,όμως είναι αμφίβολο αυτή τη στιγμή εάν αυτό κρατήσει πολύ.
      Πιθανό διάστημα νέας μεταβολής από τα δυτικά με χιόνια έως και τα βόρεια πεδινά μεταξύ 9 με 13 τού μήνα.

      Υ.Γ.1 Νομίζω ότι θα πρέπει να δωθεί η δέουσα προσοχή το επόμενο 10ημερο,
      Α. Στις έντονες χιονοπτώσεις γιά την εποχή σε όλη την ορεινή Πίνδο(πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού πάνω από τα 1200μ όπως και στα χιονοδρομικά εκ νέου.
      Β. Στις παρατεταμένες βροχοπτώσεις κυρίως σε κεντροδυτικά και βόρεια τμήματα όπου το ύψος βροχής θα ξεπεράσει σε πολλές περιοχές συνολικά τα 100 με 150mm.
      Υ.Γ.2 Γιά να ευλογήσω και λίγο τα δικά μού γένια στα μακροπρόθεσμα,γιά όσους θυμούνται από τις αρχές κιόλας τού Φλεβάρη πού πολλοί μιλούσαν για ανατολικούς χιονιάδες και συνέχιση αυτής της κυκλοφορίας,είχα πει και ξανά πει ότι οι περιοχές πού δέχθηκαν τεράστιες χιονοπτώσεις θα ηρεμήσουν και δε θα έχουν κάτι αντίστοιχο το υπόλοιπο τού χειμώνα.
      Αντίθετα τόνισα ότι από εδώ και πέρα παίρνουν άλλοι σειρά η οποία έχει έρθει εδώ και κάμποσες μέρες και θα συνεχιστεί.
      Ρίσκαρα αλλά τα πράγματα έτσι πάνε να γίνουν.
      Καλό ξημέρωμα και καλή μεταβολή να έχουμε με όσο το δυνατόν πιό ευεργετικές βροχές εκεί πού τις χρειάζονται και άφθονα χιόνια στα βουνά μας.

      Διαγραφή
  3. Ως πότε δάσκαλε είναι το θέμα λεονταρισμοι ,εδώ στην Όθρυ η χθεσινή νύχτα με ξαστεριά και χιονοσκεπες έδαφος ,αλλά και στα πεδινά το κρύο και ο πάγος ήταν λες και ήταν μέσα Ιανουαρίου όσο και η σημερινή μέρα παρόλο τον ήλιο το κρύο τσουχτερό.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωραια διαχωριζει δασκαλος κρητη με μεκεδονια εμεις λαμια στο κεντρο με τι θα παμε ομως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για Μαρτιο μηνα ποσες ειναι οι ημέρες χιονοπτωσης στην Δ.Μακεδονια για τα ημιορεινα (ενδεικτικα - 600μ υψομετρο)?υπάρχει κάποιο σχετικό στατιστικό στοιχείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Μάρτης και οι παροιμίες που τον συνοδεύουν, δεν είναι αντιπροσωπευτικές για όλη την επικράτεια. Η Ελλάδα, ενώ είναι πολλή μικρής έκτασης χώρα, έχει τεράστιες διαφορές στις καιρικές συνθήκες από περιοχή σε περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε χρειάζεται το 87, μου αρκεί και ένα 2011!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσες φορές εχει τύχει την άνοιξη να χιονίζει Φλώρινα και Κρήτη να έχει 20άρια; Απειρες. Ετσι είναι ο Μάρτιος με σκαμπανεβάσματα! Απ ότι φαίνεται μέχρι μέσα του μήνα θα είμαστε σε πιο δροσερό μοτίβο (όχι απίθανο μετά από τον ζεστό Φεβρουάριο) και για τη συνέχεια βλέπουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. για να δούμε τι θα δουμε απο τις 12/3..επιβεβαίωση του δασκάλου!

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022030312/greece/precipitation-totals-24h-snow/20220313-0000z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βεβαια οι Τ500 ειναι σχετικα υψηλες για 12-13/3,τωρα πως δινουν τα μοντελα τοσο μεγαλα ποσα χιονιου ειναι απορια..!!

      Διαγραφή
  10. Δάσκαλε δεν το εννοείς,το λες καθαρά .Το έθεσε σωστά ο Ιπποκράτης.Λεονταρ-ίζω,λεονταρ-ισμός.Η κατάληξη -ιζω ως ρηματικό επίθημα δηλώνει πολλάκις μίμηση,π.χ. πιθηκίζω,παπαγαλίζω κ.ά. .Πλήν του μετεωρολογικού,είναι αρκετά τα πεδία στα οποία δεν "πιάνεται" ο δάσκαλος.Ένα είναι και το γλωσσικό.============Πέτρος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Πίστευα πάντα πως το νόημα της διδασκαλίας ήταν να μάθεις να σκέφτεσαι για τον εαυτό σου» (από τον κύκλο των χαμένων ποιητών).

      Διαγραφή
    2. Αχ, κύριε Ζιακόπουλε! Πόσο μεγάλη αλήθεια! Φυσικά, συμφωνώ και επαυξάνω και με το φοβερό γλωσσικό αισθητήριο και τις αντίστοιχες γνώσεις του δασκάλου.
      Υ.Γ. Φίλε, Πέτρο, βλέποντας (θαυμάζοντας για την ακρίβεια) τις γλωσσικές σου γνώσεις και τον τρόπο γραφής σου έχω πολλάκις εικάσει τη φιλολογική σου ιδιότητα. Είμαι μέσα; Ρωτώ από... συναδελφική εκτίμηση!

      Διαγραφή
    3. Εντός και επί τα αυτά.=========Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ.Εντός και επί τα αυτά.=========Π.Α.

      Διαγραφή
  11. Κ.Ζιακοπουλε υπάρχει πιθανότητα και για δεύτερο μέτωπο στις επιχειρήσεις προς ανατολικά προσηνεμα μεριά η ανακωχή σε εμάς?Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα, νομίζω ότι η Σαλόνικα έχει πλέον πολύ σοβαρές πιθανότητες να δει αξιόλογη χιονόπτωση από εβδομάδα, καλά τα έλεγε ο Χρήστος ο Σιμουλης.
    Γιάννης Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Εγώ πάλι γιατί νομίζω ότι μόνο η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει χιόνια? Πες το διαίσθηση. χαχα.. Στέλιος Θεσσαλονίκη !

      Διαγραφή
  13. Οι Ιταλοί πιθανολογούν ξαφνικά Μπουριάν μέχρι τα μέσα Μαρτίου ("il BURIAN è già alle Porte"). Δεν έχω ξαναδεί τέτοια πρόβλεψη τόσο αργά.
    Γιώργος Στυλιανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Buran (spacecraft)
      From Wikipedia, the free encyclopedia

      Buran (Russian: Буран, IPA: [bʊˈran], meaning "Snowstorm" or "Blizzard"; was the first spaceplane to be produced as part of the Soviet/Russian Buran programme. Besides describing the first operational Soviet/Russian shuttle orbiter, "Buran" was also the designation for the entire Soviet/Russian spaceplane project and its orbiters, which were known as "Buran-class orbiters".

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε φίλε, για τον Μπουριάν ή Μπουράν της μετεωρολογίας έχουμε μιλήσει παλιότερα στο μπλογκ. Οι αναγνώστες μας έχουν γνώσεις και δεν χρειάζεται να μεταφέρετε κατεβατά από εγκυκλοπαίδειες ή άλλες ιστοσελίδες και μάλιστα στα αγγλικά.

      Διαγραφή
    3. Έτσι δάσκαλε πείτε τα! Όχι μόνο τον έχουμε αναλύσει αλλά τον έχουμε βιώσει και στο πετσί μας. :)
      Καλό τριήμερο συνονόματε, καλά Κούλουμα!

      Δημήτρης Ψυχικό

      Διαγραφή
    4. Έχουμε εμπεδώσει εδώ μέσα τι εστί Μπουράν από πέρσι κιόλας.

      Διαγραφή
  14. Να αναφέρουμε πάντως πως και στην Κρήτη οι πρώτες μέρες του Μαρτίου ήταν άκρως χειμωνιάτικες με πολλά νερά και χιόνια στις ορεινότερες περιοχές. Αλλά και σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, ακόμα η αίσθηση χειμερινή είναι. Και στη Ρόδο μονοψήφιες ελάχιστες έχει ακόμα και στα παραθαλάσσια, ενώ προχθές την Τετάρτη για μια ακόμα φορά δεχθήκαμε πολλά νερά (55 χιλιοστά στην πόλη της Ρόδου). Και μάλιστα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (όχι πάντως στην Κρήτη τόσο πολύ) δείχνουν να συνεχίζονται οι βροχές και την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα με θερμοκρασίες ίσως όχι υπερβολικά ανοιξιάτικες...Προσωπικά θεωρώ πως μετά τις 15 Μαρτίου θα αρχίσουμε να νοιώθουμε καλύτερα τα "φιλιά" της άνοιξης (για Μακεδονία και Θράκη ίσως και πιο μετά...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. NW Pindos
    Καλημέρα σε όλους. Το κύμα χιονοπτώσεων που έρχεται στα ΒΔ ορεινά από σήμερα βράδυ μέχρι τη Δευτέρα (σε πρώτη φάση) είναι εξαιρετικό (με εξάρσεις και υφέσεις). Οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές. Η ατμόσφαιρα μυρίζει χιόνι. Στα ορεινά (από 1.000 μ. και πάνω) θα χιονίζει με θερμοκρασίες γύρω στους -1, -2 βαθμούς (στα 1000 - 1.100μ.) και από εκεί και πάνω με -3, -4 (όσο ανεβαίνουμε προς τα χιονοδρομικά). Ενόψει αυτών εκτιμώ ότι στα πιο πάνω υψόμετρα το ύψος του χιονιού θα ξεκινά σταδιακά από τα 40-50 εκατοστά μέχρι σταδιακά τουλάχιστον το ένα μέτρο και πλέον όσο ανεβαίνουμε (για μέχρι τη Δευτέρα αυτά). Τελικά το πολύ το χιόνι (κυρίως στα ορεινά) μας το κρατούσε ο Μάρτης. Σε Βασιλίτσα - Σμόλικα κλπ. ειδικά πάνω από τα 1100 μ. το τοπίο είναι ήδη άκρως αλπικό και φαντασμαγορικό, δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τα λευκα βαλκανια στο ξημερωμα της 11ης Μαρτιου..

    https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=17&model=ukmhd&var=25&run=0&time=168&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6#mapref

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε πικράνω λίγο φίλε Ιωάννη. Έχεις εξελιχθεί σε mettre των χιονιάδων. Των ψηφιακών όμως.

      Διαγραφή
    2. θα σας αφήσω λοιπόν στην ησυχία σας..
      Ιωαννης

      Διαγραφή
    3. Μην το παίρνεις στραβά. Δεν το είπα με εμπαιγμό ή κακία.
      Εν πάσει περιπτώσει, συγγνώμη.

      Διαγραφή
    4. και εγω χωρις κακία το είπα,Απόστολε,ολα καλα...καταλαβαίνω οτι ενοχλώ κάποιους με τους χάρτες του μέλλοντος που δινω link τους οποίους ολοι σας τους συμβουλευεστε! αν ενοχλεί αυτό και τον Κο Ζιακόπουλο να μας το πει,ωστε να γνωρίζουμε ολοι τα όρια μας! σας ευχαριστώ ολους

      Διαγραφή
    5. Όχι ρε συ. Δεν ενοχλείς. Εμένα προσωπικά τουλάχιστον.

      Διαγραφή
  17. Κύριοι, νομίζω ότι αυτή τη φορά ο τελευταίος χορός θα ανήκει στη Βόρεια Ελλάδα. Δε θα σας κρύψω ότι ένα τελευταίο τανγκό δε με χαλάει για Αττική, αλλά νομίζω ότι ο δάσκαλος κάτι ξέρει παραπάνω από τα μοντέλα που επιμένουν (ειδικά αυτό το καναδέζικο τι δείχνει θεούλη μου;). Παρόλα αυτά, είμαι χορτασμένος για φέτος, θα ήμουν αχάριστος να γκρινιάζω.

    Αυτό που θα ήθελα πάντως είναι είτε έναν τελευταίο χορό είτε άνοιξη. Αυτό το αχρείαστο να ξεκινάς με 2 βαθμούς και να καταλήγεις στους 10 εδώ και κάμποσο καιρό κουράζει και ματώνει την τσέπη μας εδώ που φθάσαμε (και πού είσαι ακόμα....).

    ΥΓ. Ι Ιωάννης είναι το αντίπαλον δέος του Β. Σπανού...

    Καλό τριήμερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό τριήμερο και καλή σαρακοστή Βαγγέλη από την ωραία Κηφισιά.
      Αν και η Αττική δεν είναι φαβορί,γιά την ημιορεινή βόρεια Αττική υπάρχουν καλές ενδείξεις ακόμη.
      Συμφωνώ απόλυτα γιά το συνεχές ψυχρό μοτίβο τού Μάρτη και γενικά τού χειμώνα πού αναφέρεις.
      Έχει "γονατίσει" τις τσέπες μας φέτος σε μία εποχή όπου το πετρέλαιο κοστίζει χρυσό.
      Προσωπικά αν και άκρως χειμωνόφιλος ας κάνει ότι είναι να κάνει έως τα μέσα τού μήνα και μετά ας έρθει η άνοιξη.

      Διαγραφή
    2. ποιος ειναι ο Β.Σπανός, Βαγγέλη?

      Διαγραφή
    3. Γιάννη όλα καλά φίλε.
      Εννοείτε ότι συμβουλευόμαστε όσοι ασχολούμαστε με την πρόγνωση τούς χάρτες με τα λινκ πού μας στέλνεις,απλά κάποιοι θέλουν τα φρέσκα και σίγουρα κάστανα και μπορεί να τούς κουράζει η συνεχή ανανέωση χαρτών.
      Όσο για τον Βαγγέλη Σπανό αποκλείετε να μην τον θυμάσαι στο μπλογκ.
      Είναι ο Β.Σ. γνωστός καλοκαιρόφιλος και λάτρης της δαντελένιας ακρογιαλιάς πού μέχρι πρόσφατα έγραφε στο μπλογκ.
      Αυτό εννοεί ο Βαγγέλης από την Κηφισιά,ότι είστε ακριβώς αντίθετοι στα γραφόμενά σας πού είναι και λογικό.

      Διαγραφή
  18. Σύννεφια και χιόνι στα γύρω βουνά σχετικά χαμηλά!
    Κύριε Μίμη δεν είχε λιώσει το προηγούμενο χιόνι στα χαμηλά, μάλλον έρχεται και φρέσκο από πάνω 😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επί της αναρτήσεως του εύστοχου Βαγγέλη. 1).Για το τελευταίο τανγκό προηγείται το......Παρίσι!. 2).Συμφωνώ να τελειώνει σιγά σιγά μια ερμαφρόδιτη ή μιξοβάρβαρη κατάσταση. 3) Το θέμα της αχαριστίας απασχόλησε παλαιόθεν τις κοινωνίες εάν πρέπει,εκτός από ηθικό,να λογίζεται και ως ποινικό αδίκημα.Πάντως ο Ξενοφώντας αναφέρει για τους Πέρσες ότι " Οι δε Πέρσαι τους αχαρίστους ισχυρώς εκόλαζον". Κατά τα άλλα περιμένουμε και εδώ μήπως ο Μάρτης βοηθήσει υετικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρος Α΄.(Η ανωτέρω διαλαθούσα υπογραφή)

      Διαγραφή
    2. Μία χαρά βροχές θα έχετε και εσείς αύριο αγαπητέ Πέτρο!

      Διαγραφή
  20. Συγγνώμη που θα το πω αλλά θεωρώ πως η νότια χώρα δεν έμεινε ακόμη εκτός παιχνίδιου, ας κρατάμε μικρό καλάθι ακόμη οι βόρειοι. μπουράν είναι αυτός.....Καλό απόγευμα! Στέλιος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλιο ανεξαρτήτως τα πράματα και θάματα πού δείχνουν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα μοντέλα γιά την επόμενη εβδομάδα,εγώ θα ακούσω τη φωνή της λογικής.
      Ο υποτροπικός αρχίζει και πιέζει μέρα με τη μέρα από τη Βόρεια Αφρική και δε νομίζω ότι η νότια χώρα(μιλάω για Πελοπόννησο Κρήτη νότιο Αιγαίο άντε και νότια Αττική)θα δει χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.
      Ακόμη και το -5 να επιβεβαιωθεί κάποιων μοντέλων στα 850hPa,θα πρέπει να υπάρξουν αρκετοί συνδυασμοί για να συμβεί κάτι τέτοιο εκεί.
      Η Τρίπολη ναι,πολύ πιθανόν.
      Η κέντρο βόρεια χώρα αρχίζει και έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες για χιονιά.
      Η δική μου λογική αυτό λέει ανεξαρτήτως αν γίνει το αντίθετο στο τέλος.
      Έχουμε χρόνο ακόμη για τα μακρινά,πάμε τώρα για τα τού τριημέρου.
      Καλό βράδυ από το ήδη βροχερό και ψυχρό Αγρίνιο.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω Φώτη, δεν μου γεμίζει το μάτι η διάταξη (σύμφωνα πάντα με τα τελευταία τρεξίματα) για κάτι στη βόρεια χώρα αξιόλογο. στην κεντρική ναι,θα συμφωνήσω. συμφωνώ απολύτα για το σκεπτικό σου όσο αφορά τη νότια ελλάδα αλλά όπως λες υπάρχει ακομή χρόνος. μακάρι να διαψευστώ(για τους βόρειους φίλους). Στέλιος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    3. η "σκαφη" που δημιουργείται στα 500hpa για 9-13/3 στην Ανατολικη Μεσόγειο θα επιβεβαιώσει τον δάσκαλο...συνδυασμος ψυχους με υδωρ θα έλεγα..

      Διαγραφή
    4. Σίγουρα κάτι δυνατό θα γίνει όπως έχουμε πει πρώτοι, στο διάστημα έως τις 15 τού μήνα.
      Προσωπικά δε θα σταθώ στο τελευταίο τρέξιμο τού ευρωπαϊκου πού τάζει παπάδες για ανατολικά προσήνεμα στις 12 τού μήνα.
      Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη γιά να φτάσουμε σε λεπτομέρειες.

      Διαγραφή
    5. Εχει γούστο να "πάρει"και τα νότια παραθαλάσσια πράγμα που θα είναι οξύμωρο μάρτιο μήνα με χιόνια να θυμίζει καταχείμωνο.Αλλά ο κύβος είναι έτοιμος να πέσει.ενας καινούργιος μάρτιος του 87 εν όψει.

      Διαγραφή
  21. Το επόμενο άρθρο θα ταίριαζε να έχει τίτλο:"ο κύβος ερρίφθη"αναφορικά με την επικείμενη ψυχρή εισβολή της επόμενης εβδομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πείτε μου κάποιος ότι αυτά που βλέπω ΔΕΝ θα γίνουν!Μη χειρότερα θεέ μου φέτος...Πάνε οι παραγωγές.Όσο μένει ο γκαντέμης να τι γίνεται.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευτυχώς που δεν εμφανίζει κανένα σοβαρό χαμηλό, γιατί στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ Α.Ε. από τώρα θα προετοιμάζονταν για αποζημιώσεις.. Πάντως ακόμα ψηφιακός είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα οι αδυναμίες μας σε θέματα οργάνωσης και συντονισμού, οι ελλείψεις μας σε μέσα και προσωπικό, οι νοοτροπίες μας, οι ανούσιες αντιδικίες μας , η αναξιοκρατία μας και η (χαζο)μαγκιά μας μένουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τα απογευματινά τρεξίματα τάζουν ... χιονοπόλεμο στην καρδιά του Μάρτη και με κάποιο περίεργο τρόπο μας έβαλαν κι εμάς μέσα στο κάδρο! Οκ, κρατάμε την τάση και την εικόνα της "μοβ" Κέρκυρας (ωραία εικόνα) και ..βλέπουμε! Πάντως το κρύο θα είναι τσουχτερό! Η Άνοιξη θα αναμείνει στο.. ακουστικό της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φοβερά πράγματα για μέσα Μάρτη δείχνουν τα μοντέλα,ο χειμώνας αντιστέκεται σθεναρά! θα περιμένουμε και τα νεότερα από τον κύριο Ζιακοπουλο! καλησπέρα από ανατολική Αχαΐα. Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κ.Ζιακοπουλε αν ήμασταν Ιανουάριο μήνα θα έδινα μια βάση λογικής σε αυτά που δείχνουν τα μοντέλα για την επόμενη βδομάδα..εγώ προσωπικά τα χιόνια μου αρέσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου..πείτε μας ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα και τα μοντέλα δεν βλέπουν σωστά?Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο χειμώνας καλά κρατεί ,θα πω αυτό που βλέπω πρώτη φορά τον φετινό χειμώνα που την κορυφή της Όθρυς Γερακοβουνι υψόμετρο 1728μ με τόσο πολύ χιόνι έχουν καλυφθεί τα πάντα, και επειτε και συνέχεια και θεωρώ όχι μόνο τα ορεινά θα ασπρίσουν στην πορεία αλλά και ορισμένα πεδινά,κατά την γνώμη μου θα έχουμε ένα γερό ξέσπασμα χιόνια και μετά θα φτιάξει ο καιρός.μεχρι της 20 του μηνός χειμώνας και βλέπουμε,Μάρτης γδαρτης με όλη τη σημασία της λέξεως Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. θα έχουμε και συνέχεια μετα τις 14/3??

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022030412/russia-west/wind-500mb/20220314-1200z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. «Αποτάσση τω νιφετώ; και πάση τη καταψύξει αυτού; και πάσι τοις πάγοις αυτού; και πάσαις ταις επιπτώσεσι αυτού;»
    «Αποτάσσομαι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γητευτής των μοντέλων??για να δούμε τι θα δούμε!!

      Διαγραφή
    2. Απεταξάμην τους θερινούς καύσωνας!

      Διαγραφή
    3. "Συντάσση τη Ανοίξει και πάσι τοις άνθεσιν αυτής και παντί τω οργασμώ αυτής?"
      "Συντάσσομαι".===========Π.Α.

      Διαγραφή
  31. Αποτασσομαι!Δάσκαλε σαν γιος αγροτών που λόγω ηλικίας δεν έχουν πρόσβαση στα ίντερνετ κ.τ.λ και επειδή είναι περίοδος οργασμού στις γεωργικές εργασίες να ανησυχούμε?Γιαννης-Ευβοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. πάλι στα θρησκευτικα?...πάντως κύριε Ζιακόπουλε και πέρσι ειχατε δείξει την αποστροφή σας στον χειμώνα Μαρτίου...οποτε ομως μπορείτε...πείτε μας...για τα χουνέρια πο μας κάνει τα τελευταία χρόνια...ο Αζορικός....και αν θέλετε τι ακριβώς εχει συμβεί φέτος και ..το ρεύμα του κόλπου το κλασσικό το ορθόδοξο μας εχει εγκαταλείψει...οσον αφορά την Μακεδονία...την γραμμή της υπέρτατης μάχης την βλέπώ απο Βέροια και δυτικότερα...εμάς μας βλέπω...να εχουμε καταληφθεί.. ...από τις σιβηρικές ορδές.του ψυχους.."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παράταση που είχα δώσει στο χειμώνα τελείωσε, "Θωμά". Είναι γνωστό ότι δεν μου αρέσουν οι βαρυχειμωνιές του Μάρτη. Βλέπεις, δεν ανήκω στο... τάγμα του Αζόφ!
      Όσο για τον αντικυκλώνα, στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ο Αζορικός, ο Σκανδιναβικός είναι!

      Διαγραφή
    2. ...νομίζω οτι οι περισσότεροι οσο και αν λατρεύουμε το χιονι συμφωνούν μαζί...σας...ωραίες οι καταβάσεις..από την ρωσσία...αλλά τώρα καλύτερες οι αναβασεις απο το Αλγέρι....για τον αζορικό απλά σας θυμίζω οτι καποτε..μιλησατε οτι θα εξετάζατε την συμπεριφορά..του στα πλαισια της κλιματικής αλλαγής σε αναλογία με την εξαφάνιση του σιβηρικού... "θωμάς"
      υ.γ.ευνοητο ειναι οτι το υποσεινηδητο μου (το διαβολάκι) ζητά 20ποντο στην τσιμισκή!

      Διαγραφή
    3. κανενα μετρο χιονι θα ηταν καλυτερα στην τσιμισκη!!!

      Διαγραφή
  33. Θυμάμαι τον Μάρτη του 1998.Ηταν ανήμερα της εθνικής εορτής 25η Μαρτίου.Ξεκινησε από το μεσημέρι μέχρι την επόμενη το πρωί.Ιστορικος χιονιάς.Στο χωριό μου είχε χιόνι πάνω από ένα μέτρο.Εν τω μεταξύ ο θυελλώδης βοριάς έφερε μέσα στο χωριό και χιόνια απο το βουνό (ανεμοσουρια).Σε πολλά σημεία το χιόνι έφτανε τα τρία ακόμη και τα τέσσερα μέτρα.
    Δούλευε ασταμάτητα για να ανοίξουν οι δρόμοι στο χωριό,μπουλντόζα D9.
    Τότε θυμάμαι δεν είχε ρίξει και πολλά νερά εκείνο το χειμώνα.Ομως με αυτό το χιόνι μέχρι και οι πέτρες βγάλανε νερό.
    Αξέχαστη ανάμνηση.
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τρομερα τα τρεξιματα των μοντελων. Ισχυρος ο σκανδιναβικος αντικυκλωνας και οι αποθηκες ψυχους να φτανουν στο -18 στα 850hpa. Αρκετα δεμενα και τα ensemple σημερα. Για να δουμε τι παει να κανει ο μαρτης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Για να δούμε ο δάσκαλος θα μας δηξει το δρόμο για το άκρως ενδιαφέρον επόμενο Σαββατοκύριακο πρώτους από όλους ,Χρήστος Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προβλέπω σε λίγες μέρες, ανάρτηση - επανάληψη της περσινής ανάρτησης με το λύκο και τα πρόβατα.

      Διαγραφή
  36. Καλημέρα, οι διατάξεις αν και νωρίς μυρίζουν προσήνεμο χιόνια για ακόμα μια φορά, είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. 11/3 μπαίνει η άνοιξη!!θα χιονίσει στις 10/3 Θεσσαλονικη κ τελος ο χειμώνας???

    https://freemeteo.gr/kairos/thessaloniki/7-imeres/meteogramma/?gid=734077&language=greek&country=greece

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασική προϋπόθεση, λοιπόν Ιωάννη, για τον ερχομό της Άνοιξης είναι η χιονόπτωση της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, όχι απαραίτητα την επόμενη αυτής.

      Διαγραφή
    2. και μαζι με χιονοπτωση στην Αθηνα κλείνει ο κυκλος του χειμωνα...ειδομεν!

      Διαγραφή